Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-13-18, 03:28 PM   #401
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
點解垃圾呀???

如果你講用普通彈打, 係難既...
X3支砲真係唔好用,好勁都係X1

舊 08-13-18, 03:50 PM   #402
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

註冊日期: Sep 2008
3DS Friend Code0088 0093 0096
PSN  IDMamiTomoeDX
XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
但用LAG機炮可以DASH多兩次,計埋金甲可以DASH四次,記得點行過版係快好多

2500:FA-ZZ、イクス-エクリプス、イクス-アイオス
2000:試作1号機、ガナーザク、デュナメス、ゴールド天
2000:スローネドライ、ギャン、ガイア、ブルー2L
1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)
zzzdx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 03:51 PM   #403
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: fortel 查看文章
LAG機炮WOR,出晒名垃圾既啦

其實ROCKMAN X咁多代除左X2果碌手甲外,最勁就係素身碌炮
其實呢...我係唔用最後個下...用第一儲和第二儲...

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
跳唔到就係跳唔到!
NS真係有啲唔啱控制
唔關ns事...手提mode個太重...影響活動...而且佢d制太細...
如果要dash+跳+射咁不斷按仲要手持個mon係好辛苦...
我入返tv mode轉返pro制或8bitdo個sf30制...成件事就唔同哂....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 03:58 PM   #404
charcsc2000
J神哥

引用:
X3支砲真係唔好用,好勁都係X1
咁沒人話一定要用最後個下儲砲...
舊 08-13-18, 05:55 PM   #405
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
其實當初有訪問稻船...
本來就係x5完結再接zero....反正死左都可以復活啦...x2都可復活zero...任佢講...
後尾老卡私自做隻x6...所以稻船不是x6制作人...得個名...
可能係咁...所以就做個結尾去RMZ....
可惜老卡又要再做x7x8....不攻自破....

要睇識唔識打...
爪boss有5光球...要拉距離避...又識放大波....
隻病毒boss會衝埋來撞你...
當年我唔識打係狂中招....
後尾我發覺可以升龍拳一下k死佢先覺易...

仲要x2有3個痴線細boss要打...隻隻都勁的...如果沒拎齊zero part...
隻zero仲勁過final boss....

同樣x3...有左光劍後...任何大佬都係廢...
仲要最後boss得個大字...佢d彈可以射爆....
就算用普通儲氣彈都唔會輸...
RMZ本身有大執過去接X6
點知capcom跟住又出X7,X8,RMZ果邊乾脆唔理了
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 06:01 PM   #406
RPG之鬼

引用:
作者: HM 查看文章
由手機版發出
簡單一個設定
在某某事大家中晒病毒,所以一齊發夢
再唔係就有人搞亂時空

舊 08-13-18, 07:14 PM   #407
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
簡單一個設定

再唔係就有人搞亂時空

過去已成過去,不過我想知有什麼人接x9? 還是外發給人攪下算,始終有x7作樣版,再差都有個樣。

Sent from my iPhone using Gaforum

舊 08-13-18, 08:15 PM   #408
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
體感最正確(每個人都唔同)
x2我好smooth咁就爆左,就算最後的病毒segma都只係試左2次就過到(真係好多謝佢會叫仔)

x3就試左好耐。。。。特別係2個形態的segma都係得好細個判定位
原本想堅持唔用zero劍去爆(始終2hit一隻boss好難令人接受,個人的意見),點知打左好耐終於過到,但比個溶岩搞死左燥燥死用zero劍一刀兩段佢就算(連e鑵都冇用到)

如果唔用zero劍的話x3係好難,但用zero劍的話x3就好無腦

此篇文章於 08-13-18 08:19 PM 被 lineage19 編輯。
lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 08:18 PM   #409
lineage19
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID8108-0773-7021
引用:
由手機版發出
其實rmx同rmz之間仲有一個埋左伏筆的妖精戰爭,
設定入面有講zero沉睡之後,rmz醒返之前,zero仲有醒過參與妖精戰爭
亦都解釋左點解zero個造型唔同左(但一直都冇講點解omega zero個樣都係新造型)
舊 08-13-18, 08:35 PM   #410
迪安大叔
Crazy Gamer

註冊日期: May 2004
X2 單係鴕鳥個心 已經想掟手掣
仲有最難係要救zero 果度開始
d boss 勁都算,而且D位唔係道中必經

X2 X3 支炮唔需要一次放晒,分開放都得
X4 個手炮都係呢個原理,有4發都其實幾好用
迪安大叔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 09:16 PM   #411
HM

引用:
作者: lineage19 查看文章
設定入面有講zero沉睡之後,rmz醒返之前,zero仲有醒過參與妖精戰爭
亦都解釋左點解zero個造型唔同左(但一直都冇講點解omega zero個樣都係新造型)
妖精戰爭係RMZ2提少少,RMZ3先有詳細講,只存在於設定既戰爭
有理由相信拜魯博士同妖精戰爭都係因應X6而出現既後設

同埋真係幾接受唔到RMZ唔再提IRIS
舊 08-13-18, 09:52 PM   #412
RPG之鬼

引用:
妖精戰爭係RMZ2提少少,RMZ3先有詳細講,只存在於設定既戰爭

一個真男人點會成日提起女人

舊 08-13-18, 10:12 PM   #413
HM

引用:
一個真男人點會成日提起女人
明明X5臨死前最後一幕就係IRIS

其實RMZ我最初預計過mother elf係IRIS黎
結果咩事都無發生過
舊 08-13-18, 10:39 PM   #414
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
明明X5臨死前最後一幕就係IRIS

其實RMZ我最初預計過mother elf係IRIS黎
結果咩事都無發生過
IRIS係PXZ2補完番已經算係咁

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-18, 11:07 PM   #415
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

XBox Live GamertagDouble Zeta Gundam
引用:
作者: 迪安大叔 查看文章
X2 單係鴕鳥個心 已經想掟手掣
仲有最難係要救zero 果度開始
d boss 勁都算,而且D位唔係道中必經

X2 X3 支炮唔需要一次放晒,分開放都得
X4 個手炮都係呢個原理,有4發都其實幾好用
不過X4我相信大部分人都係拎左面隻黑手,比起4連發的白手好用太多

而且有時只發儲氣炮硬直比較大反而唔方便,所以x5同x6我都唔會用直接出儲氣炮個parts

1000:アレックス、ガンイージ、∞ジャスティス(ラクス搭乗)

此篇文章於 08-13-18 11:10 PM 被 zzzdx 編輯。
舊 08-14-18, 08:32 AM   #416
HM

引用:
作者: GN00508771 查看文章
IRIS係PXZ2補完番已經算係咁
詳細呀
無玩
舊 08-14-18, 09:24 AM   #417
lineage19
Crazy Gamer

ロックマンX アニバーサリー コレクション1+2 | Megaman X Legacy Collection | 發售中 |

引用:

希望有機會可以補完返呢場戰爭,雖然呢家仲做唔做得返rockman成個系列都要睇11的表現

Btw有冇人知x2/x3入面幫x的博士,x4之後去左邊? 一上到x4就好似另一個世界咁

Sent from my iPhone using Gaforum
舊 08-14-18, 09:39 AM   #418
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
X2炮同X3炮最大分別就係X2果吓第2發可以無視BOSS無敵時間追加傷害
食晒2嘢仲勁過剋制武器嘅傷害,X3果個就無呢個功能,單純變咗大範圍攻擊
當然你可以話拎咗用返普通2段儲都得,不過timing要捉準D囉,儲耐咗就變3段(1段+散彈)

引用:
作者: darkvolver 查看文章
人真係老左,唔睇x8拿寶的影片,真係搵唔到....
你指邊D先?要AXL變身果D真係要花時間去摸嘅
水晶挖上嚟果D就無計啦,好多真係唔講唔知

引用:
詳細呀
無玩
PXZ第29話
.hack角色召喚返data嘅Iris出嚟
2個講清楚原來大家嘅理想世界都係唔同
最後和平分手

大致上係咁

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 10:06 AM   #419
lineage19
Crazy Gamer

ロックマンX アニバーサリー コレクション1+2 | Megaman X Legacy Collection | 發售中 |

引用:
作者: Reishin 查看文章
X2炮同X3炮最大分別就係X2果吓第2發可以無視BOSS無敵時間追加傷害

食晒2嘢仲勁過剋制武器嘅傷害,X3果個就無呢個功能,單純變咗大範圍攻擊

當然你可以話拎咗用返普通2段儲都得,不過timing要捉準D囉,儲耐咗就變3段(1段+散彈)

你指邊D先?要AXL變身果D真係要花時間去摸嘅

水晶挖上嚟果D就無計啦,好多真係唔講唔知

PXZ第29話
.hack角色召喚返data嘅Iris出嚟

2個講清楚原來大家嘅理想世界都係唔同

最後和平分手

大致上係咁

X3支炮最大問題我覺得有2點:
1)要連射先做到大範圍
即係話空中打係絕對出唔到呢招

2)單飛計佢個範圍又唔算好大
就算合左體散修修咁,打boss都係冇咩用

3) lag機(廢話

Btw感覺唔合體的話第一飛都算幾大力

舊 08-14-18, 10:07 AM   #420
HM

引用:
希望有機會可以補完返呢場戰爭,雖然呢家仲做唔做得返rockman成個系列都要睇11的表現

Btw有冇人知x2/x3入面幫x的博士,x4之後去左邊? 一上到x4就好似另一個世界咁

凱特博士X4設定上有參與故事,獨斷將仲裁部隊認定為非正規品既係佢
然後因為呢個失誤X4完左之後被追究責任落台
X5之後換左席拿普斯上場,凱特博士退役之後無再交代點樣了

另外重製版IMX,凱特博士係前傳OVA度已經死左
不過IMX無繼續整所以唔知會點落去
舊 08-14-18, 10:26 AM   #421
zzzdx
↘三一龍娘之超極衝擊

引用:
凱特博士X4設定上有參與故事,獨斷將仲裁部隊認定為非正規品既係佢

Irregular Hunter X根本成個故事背後原因同設定都唔同,只係遊戲內冇咩分別,影片內容同原X系列完全撞曬

舊 08-14-18, 10:44 AM   #422
lineage19
Crazy Gamer

引用:

原來係咁,我見佢冇出場,又冇劇情提到佢,好似突發消失左咁好怪xdd

舊 08-14-18, 10:53 AM   #423
HM

引用:
作者: zzzdx 查看文章
Irregular Hunter X根本成個故事背後原因同設定都唔同,只係遊戲內冇咩分別,影片內容同原X系列完全撞曬
幾想佢整落去
可惜當時PSP弱勢,無咩回響
結果無得繼續出落去
舊 08-14-18, 11:01 AM   #424
Reishin
Ultimate Gamer
Feels good

註冊日期: Feb 2006
3DS Friend Code1118 1586 3100
引用:

呢段邊度提? X4不嬲係得"IH司令部"呢個稱呼
佢本人X3之後影都唔見埋

哀しみで強くなれた  歓びは僕等を包む
何度でも願うよ  何処まででも振り返らずに

raize / INORAN
Reishin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-18, 11:04 AM   #425
charcsc2000
J神哥

引用:
簡單一個設定
再唔係就有人搞亂時空
任佢講者

引用:
作者: darkvolver 查看文章
過去已成過去,不過我想知有什麼人接x9? 還是外發給人攪下算,始終有x7作樣版,再差都有個樣。

再出沒意思啦..個故事都亂咁黎, 我情願佢remake rmz...

引用:
好似話比個博士搶左body改造...
不過rmz個故事真心正...

引用:

引用:
由手機版發出
我相信故事係一早設定好...可能因為x6問題再改改...

引用:
詳細呀
無玩
上網睇youtube...之前日文版我都唔明...
後尾有神人漢化先睇得明咋...

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[KS] MEGAMAN THE BOARD GAME david 收藏品討論版 2 01-20-14 11:46 PM
放全新未開Metal Gear The Legacy Collection (美版白色封面) fatboy04 買賣專區 0 07-16-13 07:01 PM
Metal Gear Solid: The Legacy Collection ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 53 07-12-13 11:56 PM
[音樂碟] 黃貫中|Paul Wong Collection[發售中] W!LL Neo Music UNIVERSE 16 01-26-13 01:10 AM
Megaman Universe [開発中止] 6402oen 電視遊戲討論版 86 03-31-11 10:39 PM

現在的時間是 06:52 AM

手機版 | APP版