Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-22-16, 07:14 PM   #1251
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
有無講過會唔會支援返 WIIU GAME ?

XENOBLADE X 百幾個鐘未玩完
由手機版發出
NO

http://www.famitsu.com/news/201610/21118771.html

fortel 目前離線  
舊 10-22-16, 07:15 PM   #1252
okabe
God of Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:

由手機版發出
http://gnn.gamer.com.tw/5/138965.html

日本 FAMITSU 網站針對任天堂日前正式發表的下一代新主機「Nintendo Switch」的相關疑問向任天堂進行提問,確認了 Nintendo Switch 將不會向下相容 Wii U 與 N3DS 遊戲軟體等事實
okabe 目前離線  
舊 10-22-16, 07:17 PM   #1253
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
引用:
作者: Kain 查看文章
我邊有話我想集中只玩一部機上面的game
真係老屈
不如話你為左幫老任講野屈晒我地係SONY派
唔係人人都係咁囉
其實我唔係話緊你....只係借你個回復順便講下
令你誤會sor
lineage19 目前離線  
舊 10-22-16, 07:21 PM   #1254
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: J+1 查看文章
其實咁多家最應該投入vr應該係佢....可惜佢一開始已經放棄.....
由手機版發出
順住個勢好應該發展落去

不過唔計Virtual Boy往事,VR強大機能要求同老任 Console 個營運方式有衝突
同埋去到呢一刻,VR技術都未成熟 ...
一係太多線
一係未有一個accurate的 for VR 控制器
一係headset帶上頭唔舒服
一係resolution/framerate唔夠
同埋入場成本仲好高...
12號四分衛 目前離線  
舊 10-22-16, 07:30 PM   #1255
sugoteam
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
引用:

由手機版發出
有其中一段消息話唔對應 WiiU 及 3DS 的遊戲,可能又要喺個 shop 買多次,話時話,我都同你差唔多 play time,又係未爆機,今晚得閒又開番嚟玩吓先
sugoteam 目前離線  
舊 10-22-16, 08:14 PM   #1256
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:

由手機版發出
一個用碟一個用帶,唔會吧。
王小虎 目前離線  
舊 10-22-16, 08:15 PM   #1257
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
PSVita只要將直出電視個條線民用化,已經同任記呢部野個功能差唔多。

舊 10-22-16, 08:26 PM   #1258
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
PSVita只要將直出電視個條線民用化,已經同任記呢部野個功能差唔多。
Vita TV唔好咩?
將Vita TV同PSV包理一齊賣已經ok
wsx360 目前離線  
舊 10-22-16, 08:32 PM   #1259
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
順住個勢好應該發展落去

不過唔計Virtual Boy往事,VR強大機能要求同老任 Console 個營運方式有衝突
一係太多線
還有VR係要手腳並用先好玩, 要有體感,這樣出遊戲就只能係某一類! Console係要求通用...所以VR難成主菜,當配件就可以...
任記搞network game返係可以行的路...真係唔好搞region分區 la~!

但switch平板應該加配件就可以VR, 所以又不排除它可以玩VR的可能性...

VR係需要空間玩的,亦有體感game的問題(如不能長時間玩...)現在或短期內想成主流比較難,但當然係提供多一種玩法

此篇文章於 10-22-16 08:44 PM 被 kircheis 編輯。
kircheis 目前離線  
舊 10-22-16, 08:33 PM   #1260
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
引用:
作者: wsx360 查看文章
Vita TV唔好咩?
我諗起依個............

http://www.gametech.co.jp/preorder/dekavita7/

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 10-22-16, 08:46 PM   #1261
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
居然有部咁既好野。呢個Topic,而家先知原來出過咁多好野。

舊 10-22-16, 08:58 PM   #1262
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: sugoteam 查看文章
有其中一段消息話唔對應 WiiU 及 3DS 的遊戲,可能又要喺個 shop 買多次,話時話,我都同你差唔多 play time,又係未爆機,今晚得閒又開番嚟玩吓先
隻 game 實在太多野, clear 一次都唔知有無玩到 50%
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 10-22-16, 09:10 PM   #1263
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
引用:
Vita TV唔好咩?
講到呢度又要插下SONY, 整部PSV出黎前後TOUCH, 換落手制度無晒搞到部份GAME唔SUPPORT (PSTV會搞到PSV無左TOUCH, PS4 PRO行4K但又去強化唔知幾540/720/1080P的PSVR, PSV REMOTE PLAY又無R23L23...)
成日話罪大搞D野出黎每件之間有連繫但又九唔搭八...SOR OT左
qwe 目前離線  
舊 10-22-16, 09:45 PM   #1264
lineage19
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID8108-0773-7021
引用:
居然有部咁既好野。呢個Topic,而家先知原來出過咁多好野。
呢舊野好耐架啦...舊野仲貴過VITA TV本體
同埋有個好大的缺點, 就係VITA TV只可以玩到部份VITA的GAME, 仲有幾多本身的缺點
http://www.4gamer.net/games/999/G999902/20150929087/

還不如一部VITA+一部VITA TV咁樣玩,
只係要換SAVE卡同GAME卡就得, 都算係方便 (前題係隻GAME支持VITA TV)
BTW VITA GAME用VITA TV放上電視後效果唔太理想...(親身試過

此篇文章於 10-22-16 09:53 PM 被 lineage19 編輯。
舊 10-22-16, 10:04 PM   #1265
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: lineage19 查看文章
呢舊野好耐架啦...舊野仲貴過VITA TV本體
同埋有個好大的缺點, 就係VITA TV只可以玩到部份VITA的GAME, 仲有幾多本身的缺點
http://www.4gamer.net/games/999/G999902/20150929087/

還不如一部VITA+一部VITA TV咁樣玩,
只係要換SAVE卡同GAME卡就得, 都算係方便 (前題係隻GAME支持VITA TV)
BTW VITA GAME用VITA TV放上電視後效果唔太理想...(親身試過
所以on spec 功能同 Switch 差唔多係一回事
最後點Execute,相關細節先係最重要
12號四分衛 目前離線  
舊 10-22-16, 10:05 PM   #1266
lineage19
Crazy Gamer

引用:
所以on spec 功能同 Switch 差唔多係一回事
最後點Execute,相關細節先係最重要
冇錯,
呢家NS訊息咁少, 等有進一步的數據先會好D
舊 10-23-16, 12:50 AM   #1267
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
如果我係老任
設計呢部SWITCH一定分兩個system
個Dock裡頭會行 X86 AMD APU, 可以等出面的主流遊戲作品除了PS4和XB1版外, 軟件商可以出埋SWITCH版.
而個mon(解像度要1080p)係部獨立家手提遊戲機(ARM SoC), 亦可以經個Dock輸出去部電視度玩同要來charge電.

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 10-23-16, 01:34 AM   #1268
wsx360
Game Master

引用:
作者: C.K.F. 查看文章
如果我係老任
設計呢部SWITCH一定分兩個system
個Dock裡頭會行 X86 AMD APU, 可以等出面的主流遊戲作品除了PS4和XB1版外, 軟件商可以出埋SWITCH版.
而個mon(解像度要1080p)係部獨立家手提遊戲機(ARM SoC), 亦可以經個Dock輸出去部電視度玩同要來charge電.
咁同分兩部出有乜分別?
由手機版發出
wsx360 目前離線  
舊 10-23-16, 01:42 AM   #1269
C.K.F.
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
引用:
咁同分兩部出有乜分別?
由手機版發出
二合一出電視囉

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 10-23-16, 01:45 AM   #1270
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
任記要吸引新客就要做一D對家冇既新菜式先得
splatoon可以係失敗既WiiU上成功已經係好例子

而唔係好似KFC咁賣賣下炸雞 見人地吉野家生意好就賣埋牛肉飯
splatoon係好成功,不過只限有打開機有留意O既人先知係咩
2016年一隻division已經多noise過你十萬倍,雖然隻GAME只係得3個月命

引用:
無Sensor bar,無Nunchuk。
完全放棄Wii時代既創新玩法。
亦即係唔洗指意可以玩番Wii/WiiU個d game。

不過,我記得任記講過呢部野唔係取代WiiU。
而係另一部同WiiU共存既野。
共存?網上一大堆消息指wiiu停產喎,個D係真定假?

引用:
順住個勢好應該發展落去

一係太多線
又係成本好貴技術好高
當年做HD game又係咁講
結果宜家鬼佬做到D畫面曉飛咁你日廠冇一間有咁O既人力物力做

雖然當年NDS/WII真係有少少似做到apple咁用現有技術突圍
但係去到wiiu/3ds已經冇左呢道氣
你可以話VR係gimmick野,正如當年我地都話你fing手制係gimmick野一樣
不過宜家人地VR都只係一個accessory O既存在,主打遊戲依然係集中係PS4,X1
當年放棄第三廠主打大眾GAME就注定左老任會有今日

今日O既老任已經變返hardcore gamer先會留意O既品牌
你就知道老任個位置已經好死
sony都撐左好多年同用左好多時間同金錢先做到今日個聲勢(淨係每年TGS/AGS一定冇老任就知老任係日本以外有幾想推自己個品牌)
sony出按摩捧個陣都俾你地笑要跟wii fing棍架
點知卧薪嘗膽左咁多年,宜家一個VR就返生
另一邊廂老任有冇係大隊個邊跟返貼D?冇喎(而你地仲好眾人皆醉我獨醒咁話唔需要多一部PS4,不過PS4咁先賺錢呀嘛大佬)

switch個意念係好,不過遲左十年
但係宜家主流係網絡時代
你就算兜口兜面見到你個FD都唔會係街打機
大家coop都係返屋企開機連線
你覺得老任有冇本事到可以將呢個風潮做到PKM GO咁?
淨係見佢咁大部機都卻步左一半啦

不過我承認呢部野返工扮工一流

舊 10-23-16, 02:01 AM   #1271
wsx360
Game Master

睇番銷量division ps4+Xbox1銷量550萬
splatoon銷量450萬

本身2隻唔同類型既game唔知比來做乜

但係咁樣比就顯得splatoon真係好成功
由手機版發出
wsx360 目前離線  
舊 10-23-16, 02:14 AM   #1272
忍者

喂,仲有PC喎,又幾多?

成日同你講「大眾宜家唔識你呀」
你就拉個銷量出黎自high
當年wii/nds就係因為攻陷左light user先咁成功
你真心覺得唔打機O既港女(不過會睇佢條仔打)
冇玩過家用機O既小朋友
宜家3到尾4X歲打過下機但宜家做左爸爸冇咁多時間打機O既人
佢識division多D定splatoon多D?

我唔知你覺得成日拎D銷量出黎有咩用
不過呢D銷量O既GAME
PS4/X1一年都好幾隻
年年都有NBA,FIFA已經夠殺啦
我唔明白點解老任要擺個姿態「玩我老任就係唔駛旨意玩NBA/FIFA/無雙架喇,你地係要返呢D咪返去玩PS4/X1囉」
最少我冇見過有生意人咁串(咦,switch個trailer有NBA個喎,不過以佢機能做到PS4畫面幾多成??)

成部WIIU唔掂我諗老任自己都不得不承認
係唔明點解你地成日拎住一隻半隻GAME就覺得大地放我腳下,想玩其他GAME?過主啦

因為你當年照顧唔到hardcore player,所以佢地離你而去
宜家light user都俾人搶埋
你唔通又怪light user唔識野???

此篇文章於 10-23-16 02:16 AM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線  
舊 10-23-16, 02:34 AM   #1273
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: 忍者 查看文章
又係成本好貴技術好高
當年做HD game又係咁講
結果宜家鬼佬做到D畫面曉飛咁你日廠冇一間有咁O既人力物力做
其實頭先我講個推野
我係覺得對消費者早左少少
就好似iPhone 1.0 消費者覺得正但又好多野未完全Ready

但對廠 「成本好貴技術好高」,佢地就硬食了
12號四分衛 目前離線  
舊 10-23-16, 02:45 AM   #1274
忍者

引用:
其實頭先我講個推野
我係覺得對消費者早左少少
就好似iPhone 1.0 消費者覺得正但又好多野未完全Ready

但對廠 「成本好貴技術好高」,佢地就硬食了
其實iphone最成功係三樣野
1.「一個係街用smartphoneO既人需要咩資訊,同點樣去access先最快最易」
2.「唔用個個又慢又廢O既電阻式touch screen」
3.「app store」

基於以上三樣野,奠立左smartphone user experience O既 standard(即係阿局長講個樣野)
一野打爆左WM

其實iphone就算到宜家第7代,比起當年wm os O既機都仍有不少限制
不過就一部手機黎講佢夠做有突,所以先多人用O者

VR未成熟呢個係真
但係老任都唔可以見到呢個阻礙而唔去做
老任本身就係體感O既先驅
其實佢應該為體感/VR做出一個standard
咁其他公司焗住用佢個方式去出機/玩法,點知佢就係俾人搶左黎做

其實宜家APPLE最巴閉就係呢樣野
iphone之後就算連android個user experience都跟足iphone
你永遠只會聽到IOS人去唔到an
但係唔會聽到an人去唔到IOS(因為IOS真係好易用)

再唔係咪放長雙眼睇
睇下VR成熟左之後老任可以設計到D點O既GAME出黎突破到業界對VR O既常規囉

此篇文章於 10-23-16 02:55 AM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線  
舊 10-23-16, 03:29 AM   #1275
lineage19
Crazy Gamer

引用:
作者: 忍者 查看文章
其實iphone最成功係三樣野
1.「一個係街用smartphoneO既人需要咩資訊,同點樣去access先最快最易」
2.「唔用個個又慢又廢O既電阻式touch screen」
3.「app store」

基於以上三樣野,奠立左smartphone user experience O既 standard(即係阿局長講個樣野)
一野打爆左WM

其實iphone就算到宜家第7代,比起當年wm os O既機都仍有不少限制
不過就一部手機黎講佢夠做有突,所以先多人用O者

VR未成熟呢個係真
但係老任都唔可以見到呢個阻礙而唔去做
老任本身就係體感O既先驅
其實佢應該為體感/VR做出一個standard
咁其他公司焗住用佢個方式去出機/玩法,點知佢就係俾人搶左黎做

其實宜家APPLE最巴閉就係呢樣野
iphone之後就算連android個user experience都跟足iphone
你永遠只會聽到IOS人去唔到an
但係唔會聽到an人去唔到IOS(因為IOS真係好易用)

再唔係咪放長雙眼睇
睇下VR成熟左之後老任可以設計到D點O既GAME出黎突破到業界對VR O既常規囉
其實VR本身的IDEA同老任做GAME的方向係有好大分別...

老任做GAME的方向係遍向多人同樂, 曾加人同人之間的交流,
所以你先會見到大量的PARTY GAME

而VR就係SELL 單人的體驗
PLAYER玩緊的時候其他人基本感受唔到

題外話一下
老實講...我自己都唔太睇好VR就係GAME界未來的發展方向....
都係果句, 解決左操作部份先啦....

此篇文章於 10-23-16 03:46 AM 被 lineage19 編輯。
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 05:33 AM

手機版 | APP版