Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-03-10, 06:57 PM   #101
マタテツ
Junior Member

註冊日期: Nov 2009
我想問間舖會唔會幫人訂game架?
マタテツ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-10, 12:09 PM   #102
Areios
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: マタテツ 查看文章
我想問間舖會唔會幫人訂game架?
有幫訂服務架~
請問你想訂咩game呢??
Areios 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-10, 02:46 PM   #103
二階堂青丸
Game Master
世界和平

註冊日期: Dec 2002
我以前讀書都有玩boardgame,不過畢業之後少左時間同地方,加上成日唔齊腳

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 04:23 AM   #104
smalltung

註冊日期: Apr 2004
[QUOTE=Areios;8722818
有冇話玩開邊隻覺得好玩呢?多d來交流一下?
近日都唔多見有人再講呢個topic咁o既(喂)[/QUOTE]

之前試過
Shadow Hunters
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/22040952
Modern Art
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/17613395
The Settlers of Catan
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/18704944

以下比較啱初學者
Dixit
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/29631793
Saboteur
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/30453546
No Thanks!
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/18273913
6 nimmt
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/16582812
琴日試左
Once Upon A Time
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/31947643

Cash A Fish

Clue
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/18693330
呢套野琴日終於先玩到,小學雞果陣已經想玩

同埋三國殺間公司另一套野-風聲

舊 09-06-10, 11:08 AM   #105
臭氏
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: smalltung 查看文章
同埋三國殺間公司另一套野-風聲
唔係同一間公司的

風聲的公司係千智桌遊
暫時黎講可以話係國內最有規模同系統的遊戲開發公司
(有規模到event送車囉……國內同胞真係幸福)
而佢地team入面甚至有香港人添
臭氏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 01:40 PM   #106
Areios

引用:

恕刪
以上我只玩過Shadow Hunters, Catan跟Dixit
Once Upon A Time有係度, 不過一直未有時間玩佢xdd

如果喜歡玩Clue, 應該都可以試下玩Mystery Express
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12263929

至於三國殺, 風聲那類嘛…
舊 09-06-10, 03:05 PM   #107
臭氏
Crazy Gamer

見到A君的回應,有點感想

其實倒有趣的,坊間,特別是先接觸外國遊戲的人都對國產遊戲不甚有好感
三國殺有抄人成份的先唔講,佢唔被人接受有先天因素
風聲可以話係國產原創遊戲不錯的代表,但不少玩家都不報以信任
對遊戲本身我覺得有點不公平
舊 09-06-10, 04:22 PM   #108
smalltung

引用:
作者: 臭氏 查看文章
見到A君的回應,有點感想

其實倒有趣的,坊間,特別是先接觸外國遊戲的人都對國產遊戲不甚有好感
三國殺有抄人成份的先唔講,佢唔被人接受有先天因素
風聲可以話係國產原創遊戲不錯的代表,但不少玩家都不報以信任
對遊戲本身我覺得有點不公平
風聲既原形就係
惡魔馬車
Die Kutschfahrt Zur Teufelsburg

舊 09-06-10, 08:08 PM   #109
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
Shadow Hunters好似唔錯咁,想問玩過既覺得節奏如何呢?
Modern Art 非常好的拍賣遊戲
The Settlers of Catan 初心者向有大量擴充
Dixit 要同很好想像力既人玩才有趣
Saboteur 玩得太多次會悶...因為變化不大
No Thanks!,6 nimmt, Cash A Fish, Clue未玩過
Once Upon A Time語言需求好似好高咁
三國殺............玩過呯!兩樣都興趣不大,多人玩時都可以玩下既
風聲,都唔錯既,但爭議位多

此篇文章於 09-06-10 08:12 PM 被 sonic 編輯。
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 08:14 PM   #110
Areios

引用:
作者: sonic 查看文章
Shadow Hunters好似唔錯咁,想問玩過既覺得節奏如何呢?
Modern Art 非常好的拍賣遊戲
The Settlers of Catan 初心者向有大量擴充
Dixit 要同很好想像力既人玩才有趣
Saboteur 玩得太多次會悶...因為變化不大
No Thanks!,6 nimmt, Cash A Fish, Clue未玩過
Once Upon A Time語言需求好似好高咁
Shadow Hunters… 如果d人一開始唔理係唔係都打一餐
就好快玩完…orz

Modern Art 睇落都真係唔錯, 不過我諗同邊個玩好重要…orz

我覺得Dixit除左要好有想像力, 重要有好o既觀察力先得ccccc
舊 09-06-10, 08:28 PM   #111
sonic
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: Areios 查看文章
Shadow Hunters… 如果d人一開始唔理係唔係都打一餐
就好快玩完…orz

Modern Art 睇落都真係唔錯, 不過我諗同邊個玩好重要…orz

我覺得Dixit除左要好有想像力, 重要有好o既觀察力先得ccccc
modern art真係大推架, 5種現實都有既拍賣方式都有,真係幾正
但係而家出左既山水畫版,無左過種炒現代藝術,但買家一D都睇唔明既感覺

正在尋找多人(8人)既歡樂遊戲,有推介嗎?(除左上面那些)

此篇文章於 09-06-10 08:30 PM 被 sonic 編輯。
sonic 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 08:57 PM   #112
Areios

引用:
modern art真係大推架, 5種現實都有既拍賣方式都有,真係幾正
但係而家出左既山水畫版,無左過種炒現代藝術,但買家一D都睇唔明既感覺

歡樂game…

如果8個人都係朋友玩開o既, 可以試下玩gift trap

同埋都可以玩cash & gun加左extension可以最多9個人一齊玩

bang!, 人狼果d就應該唔使再提啦xdd??

card game的話…
可以玩Citadels(個網寫2~7人, 不過我記得可以多過8個人玩@@?)
舊 09-07-10, 01:14 PM   #113
臭氏
Crazy Gamer

引用:
風聲既原形就係
惡魔馬車
Die Kutschfahrt Zur Teufelsburg
其實遊戲發展到今時今日,歐美果邊有晒系統都已經過廿年
有幾多年GAME個mechanism又有幾多個係完全新的呢?
近年都只係得Dominion、Dixit
如果你話Agricola、Le Havre果D名作,基本上每個mech.都有例可循
咁執著又何苦呢?

魔城馬車我都玩過,勝利條件係類近模式,但Bang!又何嘗唔係?
咭牌傳遞係類近模式,咁card distirbution的game一樣有大量
正如上面提過,遊戲業發展左咁耐,要mech.全新的創作要求已經太高

唔係希望引發惡意討論,但中國/香港要發展遊戲業
作為有興趣人士如果可以本地動畫界支持《癲噹》般
我相信對行業者都會係一個好好的支持
有邊個唔知《癲噹》係from《叮噹》架丫
舊 09-07-10, 01:19 PM   #114
臭氏
Crazy Gamer

引用:

我會推介Take 6!同埋Squint
不過正版Take 6!真係幾難搵到
天鵝堡0岩0岩出左中文版的,不過價錢仲貴過搵英文版囉……
舊 09-07-10, 01:33 PM   #115
臭氏
Crazy Gamer

引用:
card game的話…
可以玩Citadels(個網寫2~7人, 不過我記得可以多過8個人玩@@?)
用埋Artist或Queen可以8個人玩
不過呢兩張card我個人就覺得有點影響
舊 09-07-10, 07:10 PM   #116
Areios

引用:
有幾多年GAME個mechanism又有幾多個係完全新的呢?
如果你話Agricola、Le Havre果D名作,基本上每個mech.都有例可循
咁執著又何苦呢?

魔城馬車我都玩過,勝利條件係類近模式,但Bang!又何嘗唔係?
咭牌傳遞係類近模式,咁card distirbution的game一樣有大量
正如上面提過,遊戲業發展左咁耐,要mech.全新的創作要求已經太高

引用:
用埋Artist或Queen可以8個人玩
不過呢兩張card我個人就覺得有點影響
最少Le Havre個作者有註明佢個idea係來自caylus先(而且Agricola跟Le Havre係同一個作者, 相似也不為過)
都總好過換過個包裝就大大聲話自己係原創先嘛

恕我無知…我真的不知《癲噹》是什麼…orz

我地玩就通常加Artist, 真係從來未玩過Queen…
其實都係揀到尾冇得揀了…於是先要用artist吧…
最少, 確保一定抽到卡/2蚊, 唔會成為殺手的目標先吧xddd

此篇文章於 09-07-10 07:13 PM 被 Areios 編輯。
舊 09-08-10, 02:32 PM   #117
拉迪-史加羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
Citadels 如果同熟手玩會好易比人玩死 >"<

反而玩"鑽石"就易玩易明,純玩運氣,女仔都玩到

有冇人玩Power Grid??好好玩下

舊 09-08-10, 08:04 PM   #118
Areios

引用:
作者: 拉迪-史加羅 查看文章
Citadels 如果同熟手玩會好易比人玩死 >"<

反而玩"鑽石"就易玩易明,純玩運氣,女仔都玩到

有冇人玩Power Grid??好好玩下
鑽石係…?_?

power grid我聽過人講都話好玩
我都好想試玩啊~_~
舊 09-09-10, 08:49 AM   #119
拉迪-史加羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
鑽石係…?_?

power grid我聽過人講都話好玩
我都好想試玩啊~_~
diamond , 玩家ROLE 採礦者,每TURN因情况决定去留
勝左簡單快上手

power grid 係正GAME,爭地,出口術投發電廠,好正

舊 09-09-10, 09:23 AM   #120
臭氏
Crazy Gamer

引用:
diamond , 玩家ROLE 採礦者,每TURN因情况决定去留
勝左簡單快上手

power grid 係正GAME,爭地,出口術投發電廠,好正
Diamond lead緊的時候就會淆底
而我呢D視死如歸的就從來無贏過
另外佢仲有個名叫Incan Gold (希望無寸錯)

PG gd game,雖然我只玩過兩次,但感覺都唔錯

此篇文章於 09-09-10 11:59 AM 被 臭氏 編輯。
舊 09-09-10, 03:55 PM   #121
smalltung

引用:
咁執著又何苦呢?

唔洗咁勞氣既,我冇話抄
三國殺都係咁喇,
我都好鍾意玩三國殺

舊 09-10-10, 12:00 AM   #122
Areios

引用:
勝左簡單快上手

引用:
Diamond lead緊的時候就會淆底
而我呢D視死如歸的就從來無贏過
另外佢仲有個名叫Incan Gold (希望無寸錯)

PG gd game,雖然我只玩過兩次,但感覺都唔錯
diamond, 聽落有d似cloud 9?? 又係每次因情況決定跳唔跳船xdd

power grid 等緊人睇rule xdddd不過佢實在太忙
又入左批新game…都應該未排得到了xdddd|||||
可能搵其他人教重快cccc??
舊 09-17-10, 03:51 PM   #123
Areios

八十前
飯堂玩舊戰棋 一盤玩六日

蘋果日報有介紹boardgame
舊 09-17-10, 03:52 PM   #124
Areios

已經冇人回了…唔通真係冇咩人玩?
舊 09-17-10, 07:03 PM   #125
小直
Crazy Gamer
神之味噌

註冊日期: Jul 2004
http://heyjude0929.pixnet.net/blog/post/29176303

說起來大富翁卡牌版我只是玩過一次。
新那批我沒多玩,最多都係十幾年的catan,對上玩過的是波多黎各(連怎玩也忘記了)

倒想不到這裡都有Boardgame Thread…
小直 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:29 AM

手機版 | APP版