Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 飲食版

主題工具 顯示模式
舊 05-28-05, 07:54 PM   #1
幻音hide
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2002
[飲食討論] 第一次黎呢塊板,想問問大家對煮牛扒/食牛扒有咩心得?

我自己煮既話就鐘意原汁原味
咩都唔落

您地呢?

│      ↓ㄖTheresaㄖ〝Cookies〞ㄖStephyㄖ↓     │
│  ㄖMikiㄖElaineㄖGloriaㄖSerenaㄖHelenaㄖKaryㄖAngelaㄖ │
ψ松本秀人˙hideˋX Japanψψ寶井秀人˙hydeˋL'Arc~en~Cielψ
╘═══════════════════════════════╛

此篇文章於 05-28-05 08:19 PM 被 Abale~姬絲汀小美 編輯。
幻音hide 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-05, 10:38 AM   #2
Norm
God of Gamer
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
好既牛扒只需上碟時用黑椒同鹽調味......什麼也不用....四至五成就最好....

舊 05-29-05, 12:58 PM   #3
蒲公英
~Freedom~

註冊日期: Oct 2003
唔好用鐵板上~
落芥末最好食~
我都係鍾意食5成~

以上係當我還未戒牛時的選取向

舊 05-29-05, 02:19 PM   #4
二伍

引用:
作者: 蒲公英
以上係當我還未戒牛時的選取向
點解要戒牛?
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-05, 02:47 PM   #5
蒲公英
~Freedom~

引用:
作者: 二伍
點解要戒牛?
故事要說太長了~總之係受人影響

舊 05-29-05, 03:32 PM   #6
單眼皮男孩
Game Master

引用:
作者: 蒲公英
故事要說太長了~總之係受人影響
係咪為女友 ?
單眼皮男孩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-05, 07:31 PM   #7
Q- 
Game Master
      ①   

註冊日期: Mar 2003
5,6成
好到淨係落黑椒同鹽o既扒食唔起...

--Σ(゚Д゚#)--(;´Д`)~♥--
↘.㊥②♪   .../次回:S;G(予/
Q-  目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-05, 07:58 PM   #8
メソウサ
The One

3DS Friend Code5069 4259 0235
唔食用梳打"也母"到冇肉味o既

舊 05-29-05, 10:37 PM   #9
蒲公英
~Freedom~

引用:
作者: 小伙子
係咪為女友 ?
唔係~
off埋呢個夠喇 /

舊 05-29-05, 11:26 PM   #10
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
我都想問~~~

買過幾次超市 $30-50一塊果d牛扒, 不過次次都衰左~~~
唔係太熟, 就係唔好味~~~!
都係只能食番涷肉店的薄牛扒~~~

厚牛扒在家真係唔識烹~~~

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-05, 08:48 AM   #11
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: KIM
我都想問~~~

買過幾次超市 $30-50一塊果d牛扒, 不過次次都衰左~~~

你點煮先??

厚牛扒每邊只係煎一次
煎既時間係視乎厚度而定

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-05, 09:51 AM   #12
白薔薇騎士
まきちゃん

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: KIM
我都想問~~~

用中火煎一煎兩邊(煎到轉色就ok)
然後調至細火落汁,蓋蓋焗5分鐘以上(視乎你塊扒幾厚,同你想幾熟)

我唔係蘿莉控,只係我咁啱我鍾意d角色大部份係蘿莉姐
天道語錄:
everything is awesome
白薔薇騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-05, 10:19 AM   #13
Norm
=_="""""

引用:
作者: 白薔薇騎士
用中火煎一煎兩邊(煎到轉色就ok)
然後調至細火落汁,蓋蓋焗5分鐘以上(視乎你塊扒幾厚,同你想幾熟)
厚身牛扒都唔洗局既...歐洲式煮法會煎到塊扒半熟,拿起再煮汁再放牛扒落去一齊煮,不過美國/英國式就通常就咁煎....用猛火煎....做到外面脆,裡面淋....不過當然比較生啦......

舊 05-30-05, 10:45 AM   #14
Drazla
Insane Gamer
ココットの英雄

註冊日期: Apr 2005
Medium rare﹐太熟浪費左件扒。靚的牛扒會有肉味﹐落少少鹽就OK。
Drazla 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-05, 11:06 AM   #15
二階堂青丸
Game Master
世界和平

註冊日期: Dec 2002
我覺得都係事前點奄d牛扒入味既問題
因為無咩錢買靘牛扒,多數買返來都係一般,所以多數d味濃D

二階堂青丸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-05, 11:23 AM   #16
Drazla
Insane Gamer
ココットの英雄

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 二階堂青丸
我覺得都係事前點奄d牛扒入味既問題
因為無咩錢買靘牛扒,多數買返來都係一般,所以多數d味濃D
一分錢一分貨呢個肯定律黎﹐有機會試試一些價錢貴些少的牛扒。一次半次無所謂吧。
Drazla 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-05, 11:46 AM   #17
白薔薇騎士
まきちゃん

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: Norm
厚身牛扒都唔洗局既...歐洲式煮法會煎到塊扒半熟,拿起再煮汁再放牛扒落去一齊煮,不過美國/英國式就通常就咁煎....用猛火煎....做到外面脆,裡面淋....不過當然比較生啦......
焗o既意思係定d汁唔好跟蒸氣走
你提供我以前全部試過
唔你太o岩我

我唔係蘿莉控,只係我咁啱我鍾意d角色大部份係蘿莉姐
天道語錄:
everything is awesome
白薔薇騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-05, 12:38 PM   #18
二階堂青丸
Game Master
世界和平

引用:
作者: Drazla
一分錢一分貨呢個肯定律黎﹐有機會試試一些價錢貴些少的牛扒。一次半次無所謂吧。
我本人唔係特別like牛扒,可能懶~比較like牛柳多D

舊 05-30-05, 12:47 PM   #19
單眼皮男孩
Game Master

d人話~ 靚既牛扒會入口即熔
但~我又未食過
所以,我想問下食過既人
係咪真係好似雪糕咁熔係口入面架~?
舊 05-30-05, 01:03 PM   #20
Norm
=_="""""

引用:
作者: 小伙子
d人話~ 靚既牛扒會入口即熔
但~我又未食過
所以,我想問下食過既人
係咪真係好似雪糕咁熔係口入面架~?
又冇咁誇......不過神戶牛肉真係可以達到這個口感........

舊 05-30-05, 01:17 PM   #21
單眼皮男孩
Game Master

引用:
作者: Norm
又冇咁誇......不過神戶牛肉真係可以達到這個口感........
真係一放落口
好地地一舊肉就變左d肉水 ?
舊 05-30-05, 02:18 PM   #22
二階堂青丸
Game Master
世界和平

你花幾千蚊食幾粒神戶牛柳試下

舊 05-30-05, 02:21 PM   #23
Drazla