Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 02-09-13, 01:39 AM   #26
kin~kin
God of Gamer
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Rse9 查看文章
出左個電影版封面, 平成30蚊
但我都係買左呢個封面既..
我知道,但係買書我唔鍾意買電影版封面…除非真係搵唔到…
同埋我覺得呢個封面好靚
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-13, 12:34 PM   #27
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
Blue Ray 入手準備

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-13, 12:50 PM   #28
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
本來今日想睇, 點知周圍都好少場次, 仲要好爆.........
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-13, 03:26 PM   #29
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
係羅,剛訂飛先知係冷門片,我訂初二重係睇一個訂XD

唔想睇果D 戲就3D+2d 全院
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-13, 11:58 PM   #30
冬霜之子lucky
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: HON HON 查看文章
PAGE ONE有小說版, 但中文譯本黎, 英文版就無留意到有冇.

我係荃灣三聯書店見到英文版,是電影版封面,中文版在商務大賣過,現在應該無再擺出來。
冬霜之子lucky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-13, 12:00 AM   #31
冬霜之子lucky
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: ahleung 查看文章
本來今日想睇, 點知周圍都好少場次, 仲要好爆.........

應該就來落畫,想係戲院睇要快手的
冬霜之子lucky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-13, 07:53 PM   #32
now_loading
VanHelsing

睇完就知少戲院做係有原因的

有d 唔係好明,出左碟要再睇。

此篇文章於 02-14-13 09:58 AM 被 now_loading 編輯。
舊 02-12-13, 06:05 PM   #33
ahleung
The One
Bannnned

繼續場場爆, 想睇都唔得......
舊 02-12-13, 10:53 PM   #34
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
太多戲上....商業決定掛

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-13-13, 11:17 AM   #35
now_loading
VanHelsing

引用:
繼續場場爆, 想睇都唔得......
我去荃新天地,早訂就好多位
舊 02-13-13, 12:01 PM   #36
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: diabloex 查看文章
我去荃新天地,早訂就好多位
即係荃灣百老匯?
舊 02-14-13, 09:55 AM   #37
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
即係荃灣百老匯?
荃新天地果間係GV黎
不過果面感覺上都係無咁多人既

舊 02-14-13, 04:16 PM   #38
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 查看文章
荃新天地果間係GV黎
不過果面感覺上都係無咁多人既
唔知有呢間戲院添,
上網一check發覺好多位, 但得番聽日兩場.......
舊 02-15-13, 12:20 PM   #39
now_loading
VanHelsing

3個鐘, 果度張椅都叫好座, house 唔算太細, 我見好多其他院都用細house 做, 更難買好位

其實周迅素顏, 驚嚇度全角色最強, 因為睇開其他戲都覺得佢唔差的.

此篇文章於 02-15-13 12:32 PM 被 now_loading 編輯。
舊 02-15-13, 05:27 PM   #40
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
引用:
唔知有呢間戲院添,
上網一check發覺好多位, 但得番聽日兩場.......
咁快D去睇喇
雖然話可以等出碟睇
但我覺得依D係要入戲院睇先好既

舊 02-16-13, 11:38 AM   #41
ahleung
The One
Bannnned

最後去屯門UA睇左, D櫈都幾舒服.

有一樣真係要鬧既,
本身套戲已經要集中精神去記劇情, 但D字幕仲要間唔中玩下文皺皺 (有D已經去到文言文程度. 用「余」去講我?! 你玩野乎?!), 個腦根本process唔切.
就算句英文對白原本係文皺皺, 你都要照顧下我地睇字幕係慢過聽架大佬, 3,4秒睇1句架........
而且有D只係普通對話, 都譯到好典雅好文學咁. 翻譯果個真係譯上腦.......

Anyway, 我唔係好get到, D角色間有無咩因果報應?
即係上一世你幫/害左我, 下一世我幫/害番你果D?
同一個演員應該唔代表同一個靈魂, 因為個胎記試過出現嚮唔同演員身上.
Hugo Weaving 嚮最末來果個故仔仲要做 old george, 只係Tom Hanks既腦內幻覺, 更加無可能係轉生.
如果咁, 只有有胎記果幾個角色可以確定係同一靈魂.
其他就唔知邊個打邊個. 因此更唔知有咩因果報應.

有幾個故仔我都miss左邊個係胎記人. 我睇到既:

被毒律師
--> 作曲家
--> 女記者
--> (老人院故事, who?)
--> (人造人故事, who?)
--> (未來蠻荒故事, who?)

此篇文章於 02-16-13 12:56 PM 被 ahleung 編輯。
舊 02-16-13, 12:58 PM   #42
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
引用:

有一樣真係要鬧既,
本身套戲已經要集中精神去記劇情, 但D字幕仲要間唔中玩下文皺皺 (有D已經去到文言文程度. 用「余」去講我?! 你玩野乎?!), 個腦根本process唔切.
就算句英文對白原本係文皺皺, 你都要照顧下我地睇字幕係慢過聽架大佬, 3,4秒睇1句架........
有D普通對話都譯到好似古典文學小說咁, 翻譯果個真係譯上腦.......

Anyway, 我唔係好get到, D角色間有無咩因果報應?
同一個演員應該唔代表同一個靈魂, 因為個胎記試過出現嚮唔同演員身上.
其他就唔知邊個打邊個.

無責任答案

Timothy (小說出版社的老闆) / 胎記係佢既右小腿
Sonmi-451 / 頸上
Zachary / 後腦

舊 02-16-13, 12:59 PM   #43
月牙火介
《kofire》

註冊日期: Oct 2002
3DS Friend Code3093 7346 4244
XBox Live Gamertagkofire
引用:

有一樣真係要鬧既,
而且有D只係普通對話, 都譯到好典雅好文學咁. 翻譯果個真係譯上腦.......

即係上一世你幫/害左我, 下一世我幫/害番你果D?
Hugo Weaving 嚮最末來果個故仔仲要做 old george, 只係Tom Hanks既腦內幻覺, 更加無可能係轉生.
其他就唔知邊個打邊個. 因此更唔知有咩因果報應.

被毒律師
--> 作曲家
--> 女記者
--> (老人院故事, who?)
--> (人造人故事, who?)
--> (未來蠻荒故事, who?)
老人院故事<<應該係老出版人
--> (人造人故事<<星美
--> (未來蠻荒故事<<湯漢斯

舊 02-17-13, 02:39 AM   #44
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
好耐未試過睇戲睇得咁辛苦!要不停地攪盡腦汁去睇,死好多細胞....
如果唔係一定應了個戲名,睇到一舊雲....

主角就話有「暗號」知道邊個輪迴邊個;但其他配角我就真係估唔哂邊個輪迴邊個了....

如果六個年代一個接一個順住落,我會睇得舒服尐囉!
但現在六個年代東一忽、西一忽咁左穿右插,真係睇得好辛苦,要用好多腦汁去睇....
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-13, 10:22 AM   #45
jlai
Ultimate Gamer
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
其實佢轉世好似係記者同老人年齡上接唔到

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-13, 10:36 AM   #46
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
我ok喎...亂我唔覺,因為6個時代d服飾都好唔同,一轉左情景已經即時接到
係唔太明某d 內容,不過對整體套片評價冇太大扣分,,,,,,,

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-13, 03:26 PM   #47
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
其實我唔係好明點解話係輪迴?
我覺得成套戲個胎痣只係某程度上代表一種信念…

至於話翻譯我反而睇得好舒服…
如果所有對白都翻譯成口語化,會變成同一個 tone…
會冇左類似引經據典o既感覺。
正如有時睇戲 d 對白要引用聖經o既,都冇可能翻譯變做廣東話o架~
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-17-13, 04:32 PM   #48
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 玄武 查看文章
至於話翻譯我反而睇得好舒服…
如果所有對白都翻譯成口語化,會變成同一個 tone…
會冇左類似引經據典o既感覺。
正如有時睇戲 d 對白要引用聖經o既,都冇可能翻譯變做廣東話o架~
忠於原著係好.
但, 所以我強調, 要照顧番我地而家係睇緊戲, 會追唔切字幕.
小說咁樣譯我無所謂, 我會讚好添.
睇書我可以自己控制每句句子「嗒」幾耐, 睇明先睇下一句.
睇戲唔得.

唔係話要全部一個tone.
但唔好古雅到玩文言文吖.......

而且有D只係普通句子結構.
e.g. Our Lives are not our own
係咪真係有需要譯做 「吾等命, 非吾命」?
舊 02-17-13, 04:39 PM   #49
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 玄武 查看文章
其實我唔係好明點解話係輪迴?
我覺得成套戲個胎痣只係某程度上代表一種信念…
如果輪迴轉世, 因果報應唔係套戲既主題,

咁其實套戲想講乜? 6個故事嚮主旨上有咩關連?
舊 02-17-13, 06:53 PM   #50
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
忠於原著係好.
但, 所以我強調, 要照顧番我地而家係睇緊戲, 會追唔切字幕.
小說咁樣譯我無所謂, 我會讚好添.
睇書我可以自己控制每句句子「嗒」幾耐, 睇明先睇下一句.
睇戲唔得.

唔係話要全部一個tone.
但唔好古雅到玩文言文吖.......

而且有D只係普通句子結構.
e.g. Our Lives are not our own
係咪真係有需要譯做 「吾等命, 非吾命」?

如果輪迴轉世, 因果報應唔係套戲既主題,

咁其實套戲想講乜? 6個故事嚮主旨上有咩關連?
有時用文言文句說話會睇落更有力~
睇唔睇得切我覺得係要練習

我睇套戲睇得好簡單,
我覺得佢其實只係想講得到呢粒星o既人,
响佢身處o既世代都有佢要為之掙扎o既事,
而佢地就係憑住自身o既信念前進…
有人傳承個信念,世界先有得繼續~
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
autocad revision cloud Q頭 手機資訊/電腦軟硬討論 2 02-16-08 08:58 PM
[轉貼]FF7AC cloud(整容+六劍合一) 無聞 收藏品討論版 24 02-17-06 05:18 PM
[junk] 好耐無畫o野....大頭cloud一張~ iamFun Cosplay同人MIX討論區 14 01-03-06 11:36 PM
周迅同李小璐好似樣 阿盧 Neo Entertainment TREND 15 08-27-03 06:26 PM
周迅出左第一只碟 Raymondz Neo Music UNIVERSE 1 06-10-03 04:43 PM

現在的時間是 03:58 PM

手機版 | APP版