Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 10-04-10, 02:49 AM   #1
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
影玩具

買甚麼鏡頭會比較適合?

同埋如果唔買可以換鏡的相機的話, 邊類相機會比較岩?

有apple

咁試問仲有咩係唔得?
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 11:32 AM   #2
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 主人 查看文章
買甚麼鏡頭會比較適合?

同埋如果唔買可以換鏡的相機的話, 邊類相機會比較岩?
通常都係Macro鏡 /

有手動模式的DC /

Rice

舊 10-04-10, 11:40 AM   #3
Cobra
Junior Member

註冊日期: Apr 2003
3DS Friend Code2277 6591 2217
PSN  IDngkaki
部相機如果有防手震功能同腳架孔都會有幫助.
Cobra 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 06:57 PM   #4
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: riceking 查看文章
通常都係Macro鏡 /

有手動模式的DC /

Rice
http://www.sonystyle.com.hk/ss/produ...lens/index.jsp

即是哪一支鏡?
search唔到有macro字眼
因為考慮緊nex5

有apple

咁試問仲有咩係唔得?
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 07:17 PM   #5
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
http://www.sonystyle.com.hk/ss/produ...lens/index.jsp

即是哪一支鏡?
因為考慮緊nex5
nex暫時乜都冇.....用kit鏡+close up啦.....如果入nex的話....

http://www.gaforum.org/showthread.ph...87#post8680987

另外你要留意o既仲有打燈方面o既問題............

此篇文章於 10-04-10 07:22 PM 被 J+1 編輯。
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 07:55 PM   #6
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:

即是哪一支鏡?
因為考慮緊nex5
http://www.dcfever.com/lens/brandcat...=20&category=7

呢3支

舊 10-04-10, 10:04 PM   #7
dmsaver

註冊日期: Jun 2010
各位CHING你好
小弟用D60的
近日用A16影 覺得有D唔夠喉
見大家傾開MACRO
唔知大家有冇咩MACRO鏡FOR NIKON 可以推介下?
dmsaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-10, 10:14 PM   #8
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
影玩具.... 睇你影咩玩具....

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 07:25 PM   #9
Cobra

註冊日期: Apr 2003
3DS Friend Code2277 6591 2217
PSN  IDngkaki
引用:
作者: dmsaver 查看文章
各位CHING你好
小弟用D60的
近日用A16影 覺得有D唔夠喉
見大家傾開MACRO
唔知大家有冇咩MACRO鏡FOR NIKON 可以推介下?
小弟用緊 AF-S Micro Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED VR

你亦可考慮:
AF-S DX Micro Nikkor 85mm F3.5G VR
AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED

我唔肯定係咪3枝都可以晌D60自動對焦, 不過影 micro 多數都要手動...
Cobra 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-10, 07:36 PM   #10
dmsaver

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
影玩具.... 睇你影咩玩具....
小弟影開FIGMA/一些PVC
全身的相 A16 無問題
係最近想影下特寫咁

引用:
作者: Cobra 查看文章
小弟用緊 AF-S Micro Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED VR

你亦可考慮:
AF-S DX Micro Nikkor 85mm F3.5G VR
AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED

我唔肯定係咪3枝都可以晌D60自動對焦, 不過影 micro 多數都要手動...
af-s D60都可以自動對到
micro 人眼勝電子

我有考慮過 Tamron 90 2.8 見佢較平

此篇文章於 10-06-10 07:40 PM 被 dmsaver 編輯。
舊 10-06-10, 07:46 PM   #11
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
龍仔的90mm Macro唔差架~ 用得過~

Rice

舊 10-06-10, 07:52 PM   #12
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
影普通PVC 1/6~1/8
乜鏡都得啦
要大頭平平地搵個勁哥Extension tube lor
支支鏡都用得有排玩~

舊 10-06-10, 08:16 PM   #13
dmsaver

引用:
作者: seetold 查看文章
影普通PVC 1/6~1/8
乜鏡都得啦
要大頭平平地搵個勁哥Extension tube lor
支支鏡都用得有排玩~
我有買EX TUBE XD
因為平時我影開都係用 di622 幫手整光
家中光度超級極之有限
加左tube之後 用唔到閃 有難度...
舊 10-06-10, 09:01 PM   #14
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
平時落腳影多
之前試過用燈箱...
依家求其拎幾張a4紙當反光板就算

舊 10-06-10, 10:35 PM   #15
dmsaver