Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-05-18, 09:29 PM   #1
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
鎌池和馬x冬川基「とある科学の超電磁砲T」#14「竜王の顎(ドラゴンストライク)」

とあるプロジェクトポータル

過去の揭示板
Vol.3
Vol.2
Vol.1

とある魔術の禁書目録Ⅲ OP
引用:
とある魔術の禁書目録Ⅲ ED
http://twitter.com/pkjd818/status/1048202980766302209

此篇文章於 05-17-20 11:09 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-18, 02:17 PM   #2
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
等咗成8年,冇諗過終於可以再有機會有三期睇。

右手哥嘅幻想御手嘅效果音唔知點解轉咗。
由手機版發出
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-18, 08:52 PM   #3
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
小說14至21?傻的嗎?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-06-18, 10:24 PM   #4
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
本來用吉野明明可以還原啲
但睇嚟監督都仲係好有力咁怪剪......

作畫班就好似仲頂得住
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-18, 01:00 AM   #5
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
我已經唔記得晒第1和第2季講過d乜
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-18, 04:22 PM   #6
The One
あかん

『とある科学の一方通行』2019年TVアニメ放送決定!
http://toaru-project.com/accelerator/
原作:鎌池和馬+山路新
監督:鎌仲史陽
制作:J.C.STAFF

CAST
アクセラレータ:岡本信彦
ラストオーダー:日高里菜

引用:
【特報】『とある科学の一方通行』2019年TVアニメ放送決定!
引用:

『とある科学の超電磁砲』第3期TVアニメ制作決定!
http://toaru-project.com/railgun_3/
原作:鎌池和馬+冬川基
監督:長井龍雪
制作:J.C.STAFF

CAST
御坂美琴:佐藤利奈
白井黒子:新井里美
初春飾利:豊崎愛生
佐天涙子:伊藤かな恵
食蜂操祈:浅倉杏美

引用:
【特報】『とある科学の超電磁砲』第3期TVアニメ制作決定!
引用:
舊 10-07-18, 04:34 PM   #7
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
呢兩套好似吸引d

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-07-18, 05:52 PM   #8
leungky1

註冊日期: Jul 2009
一方個世界觀都頂得住嘅
鎌池以後寫設定都夠賺啦
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-08-18, 12:53 AM   #9
gingq7

電磁砲真係仲吸引
舊 10-12-18, 08:08 PM   #10
The One
あかん

引用:
舊 10-13-18, 11:06 PM   #11
Game Master

電磁炮漫畫直接改編果度就做得好過魔禁,但原創故仔果度就真係悶到嘔。

講返魔禁,乜大霸星祭篇果個修女冇死到架?仲以為佢由飛機成3萬幾呎高空跌落嚟實會粉身碎骨。

唔講都唔知,原來五和係茅野配音。當年茅野配五和時仲要係初出道人氣未紅嘅時候添。

舊 10-19-18, 01:18 PM   #12
The One
あかん

シングル「Gravitation」(TVアニメ『とある魔術の禁書目録Ⅲ』OPテーマ)
初回限定アニメ盤(CD+DVD)のジャケットです。
描き下ろしイラストジャケット仕様となっています。
http://nbcuni-music.com/maon/content...x00270000.html
引用:

此篇文章於 10-19-18 01:25 PM 被 supermanlady 編輯。
舊 10-24-18, 05:58 PM   #13
The One
あかん

好評放送中のTVアニメ「とある魔術の禁書目録Ⅲ」より、新商品の予約が本日よりスタート!!新たに3アイテムが登場です。本商品は11月3日(土)からの「とある魔術と科学の大博覧会」で先行販売も予定しております!!
http://medicos-e-shop.net/products/l...ategory_id=139
引用:

TVアニメ「とある魔術の禁書目録Ⅲ」から、"レザーパスケース"登場!通学・通勤も楽しくなる4種類
http://dezaegg.com/products/list.php?category_id=831027
引用:
舊 10-25-18, 07:11 PM   #14
The One
あかん

「とある魔術と科学の大博覧会」
(とあるエキスポ)
11月3日(土)~11月25日(日)
場所:西武渋谷店Movida館6階
【入場無料】
実施要項:展示、物販、イベントも決定!
ご来場特典やお買い上げプレゼントも!
http://toaru-project.com/index_3/new...x00500000.html
引用:
月刊コミック 電撃大王 2018年12月号
引用:
舊 10-27-18, 12:01 AM   #15
The One
あかん

Blu-ray&DVD Vol.1
はいむらきよたかジャケットイラスト公開!
特典アニメには『とある魔術の禁書目録たん6』を収録、オーディオコメンタリーは阿部さんと井口さんに決定しました!
Vol.1は12月26日発売です!
http://toaru-project.com/index_3/bd/
引用:
舊 10-28-18, 07:48 PM   #16
phil077

註冊日期: Jan 2002
我想請教一下無睇過原著的話...有沒有可能睇得這四集...
我只是看到一頭霧水,只是看不到不同的勢力不知為何對打

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 10-28-18 09:05 PM 被 phil077 編輯。
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-18, 08:28 PM   #17
gingq7

連睇4集, 一頭霧水又唔會, 但我已經分唔清究竟係我當年睇完S1和S2後唔記得, 定還是真係無在動畫內無講過
但我又唔想巢返S1和S2重睇...

- 我完全睇唔明後方之水係點殺倒左方之地?
- 土御門唔係英國清教既咩? 點解會係學園都市暗部?
- Last Order唔係跟住一方通行? 點解又分開左
- 麥野4人組呢段係和炮姐打之前定之後?
- 濱面仕上我完全無印象.....吹寄我又係完全無印象....
舊 10-28-18, 09:45 PM   #18
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: gingq7 查看文章
連睇4集, 一頭霧水又唔會, 但我已經分唔清究竟係我當年睇完S1和S2後唔記得, 定還是真係無在動畫內無講過

- 濱面仕上我完全無印象.....吹寄我又係完全無印象....
2.土御門一入去學園都市就已經俾人知道係間諜,為咗個妹入喑部
雖然個妹唔係血親

3.一方通行想保護 Last Order所以自己加入暗部,又為咗唔想影響 Last Order而遠離佢
4.麥野同炮姐打係當麻同一方打之前
5.濱面冇印象係正常,因為小說正式出場都係呢段,雖然S2好似出過一集

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 10-28-18 09:49 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-18, 06:35 PM   #19
Game Master

引用:
作者: gingq7 查看文章
利申:我都係喺三期開始前幾個禮拜惡補返魔禁一期同二期再加電磁炮一同二期先開始明發生乜事。

引用:
阿水同神崎一樣係「聖人」,總之就係同一方一樣好屈機嘅存在。阿水就咁用手將成舊石柱掟落左方度,一嘢將左方下半身壓扁。

引用:
土御門身為雙重間諜,平時學園都市提供咁多情報俾佢去打羅馬正教,咁點都要做返啲嘢回報返學園都市啦下嘛?你估啲情報免費架?

引用:
蘿莉被Index解毒後受青蛙醫生保護中。記住,而家嘅故仔同二期完結經過只得幾個禮拜而已,就算重逢都要等隻蘿莉出院先啦。

引用:
麥野同炮姐對決已經係差唔多兩個月之前。創作上鐮池係先喺小說介紹麥野佢地,之後先有「超電磁炮」外傳漫畫再度登場,但時間點外傳係遲正傳好多。

引用:
你冇印象係正常嘅,因為濱面喺小說係而家先正式登場。

吹寄為右手哥學校班長,二期大霸星祭篇短暫出場過。

舊 10-29-18, 11:56 PM   #20
Game Master

小弟嘗試為各位冇睇原作嘅朋友簡單整理下(無小說劇透)

1 由二期開始,右手哥因種種原因誤打誤撞下插手咗羅馬正教嘅事務(其實係理事長暗中安排)

2 羅馬正教唔忿氣,於是派人入學園都市搗亂。魔術同科學兩派對立日漸惡化,開戰只係時間問題。

3 學園都市當然亦唔會齋企响度比你羅馬正教任打。上集以「反恐維和部隊」名義喺羅馬正教嘅地盤首次展示學園都市嘅軍事實力,向羅馬正教先嚟個下馬威

4 開戰前夕,學園都市內唔同嘅暗部勢力趁機爭權奪利,打到七國咁亂。目前只知道排喺一方後面嘅Lv5垣根帝督為始作俑者。

舊 10-30-18, 12:56 AM   #21
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
小弟嘗試為各位冇睇原作嘅朋友簡單整理下(無小說劇透)

1 由二期開始,右手哥因種種原因誤打誤撞下插手咗羅馬正教嘅事務(其實係理事長暗中安排)

2 羅馬正教唔忿氣,於是派人入學園都市搗亂。魔術同科學兩派對立日漸惡化,開戰只係時間問題。

3 學園都市當然亦唔會齋企响度比你羅馬正教任打。上集以「反恐維和部隊」名義喺羅馬正教嘅地盤首次展示學園都市嘅軍事實力,向羅馬正教先嚟個下馬威

4 開戰前夕,學園都市內唔同嘅暗部勢力趁機爭權奪利,打到七國咁亂。目前只知道排喺一方後面嘅Lv5垣根帝督為始作俑者。
1, 2本身上季仲有印象都仲記得,
3最大問題係岩岩呢集即時跳左返日本冇交代之後d人點就有少少跟唔到.

4. 最大問題係....打到七國咁亂, 都知道係垣根帝督搞事, 但各個組織都好似目標唔同, 去搞事既位又唔同咁有d亂.

我冇睇原作其實大慨知個故事流向係點, 問題只係細節位佢冇交代到, 好似去得太快咁.

此篇文章於 10-30-18 12:58 AM 被 小昭Teddy 編輯。
小昭Teddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-18, 04:21 AM   #22
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
唔快去唔得

哩季行3線3個男主角

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-28-18, 10:01 PM   #23
LordofNightmare
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2014
濱面係SKILL OUT LV0, S2最後一集出場.
佢係前首領比一方殺咗之後被迫做咗阿頭, 之後比右手教訓完被人迫入ITEM做跑腿
LordofNightmare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-18, 02:15 AM   #24
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
大獲, 冇睇原著第4集真心頭都大埋, 剩係知幾個組織打黎打去又唔知為乜打

舊 10-30-18, 12:41 PM   #25
gingq7

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
阿水同神崎一樣係「聖人」,總之就係同一方一樣好屈機嘅存在。阿水就咁用手將成舊石柱掟落左方度,一嘢將左方下半身壓扁。

我明後方之水係和左方之地同級甚至強很多, 我唔明既係點解阿地擋唔倒條柱
左手哥用阿地不能同時改變兩樣野的特性破左佢, 但條柱就只係一條柱, 睇唔出係有兩樣野;
話偷襲亦講唔通, 因為阿地剛剛係被火柱偷襲完後完全無事

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 冬川基「とある科学の超電磁砲」総合THREAD丨鎌池和馬「とある魔術の禁書目録」総合THREAD Vol.3 money 日本動漫畫討論版 1018 03-16-23 07:28 PM
有無d一睇你真係會笑XD/有趣既圖分享下?? [vol.22] Rage ~清談館~ 1000 06-19-15 09:57 AM
車路士球迷會Vol.22 ﹝~ 請移至Vol.23繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1002 01-21-12 11:44 PM
車路士球迷會Vol.21 ﹝~ 請移至Vol.22討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 999 09-22-11 10:52 AM
Game vol.22 (完) 魚伕 體育版 21 11-23-04 09:11 PM

現在的時間是 05:46 AM

手機版 | APP版