Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-18-14, 03:56 PM   #426
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
尋日睇Guardian有個學者話除非大火力戰爭,如果唔係民航機一般都會照飛戰區。例如美軍打阿富汗打到如火如荼,民航機都一樣照飛無誤。

原因係民航機個cruising altitude去到3萬幾呎,一般武裝份子嘅裝備最多可以打到萬幾呎,有排都打唔中佢地。只有大國嘅軍力先至可以打到去果個高度,而大國唔會蠢到走去射低架民航機,因為隨時俾人制裁甚至誘發戰爭。因此航空公司認為地區性衝突嘅戰區領空一樣係非常安全。

另外誤中民航機嘅機率好低,因為民航機有個trasponders會悉出一個code作為民航機識別。而打到三萬呎嘅地對空武器,一定有雷達可以偵測到個code,除非有心打民航機或者部地對空設施俾外行人控制,否則打中機會好微。

此篇文章於 07-18-14 04:01 PM 被 Fean 編輯。
Fean 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-14, 04:14 PM   #427
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
>>部地對空設施俾外行人控制
有人cap左叛軍慶功post,一知道係民航全部del晒
獄兔

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-14, 05:52 PM   #428
heeropo
Crazy Gamer
感情……無法理解

註冊日期: Feb 2007
俄國:不怕神一般的敵人(美帝),只怕猪一般的隊友(叛軍)

我只懂得用“戰鬥”來表現我所學到的事物,我也想說話、也想唱歌、也想留下回憶……
   我也想創造“未來”的我……可是,只有人類有能力這麼做……
heeropo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-14, 12:43 AM   #429
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
共產黨自己射落黎都唔奇

舊 07-19-14, 07:07 PM   #430
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
奧班馬出到聲挑普京機
會唔會誘發第三次世界大戰?
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-14, 07:20 PM   #431
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
本來想話馬航好慘
點知原來係馬航諗縮數
唔抵幫

失蹤果單先唔計,始終真相未明
但單計今次馬航都應該去死

RIP
關馬航咩事,條航線理論上安全

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-14, 07:48 PM   #432
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
關馬航咩事,條航線理論上安全
但新聞唔係話因為果區打緊仗, 唔知乜乜國際航空組織 早就叫航空公司唔好飛果條線?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-14, 08:36 PM   #433
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
本來想話馬航好慘
點知原來係馬航諗縮數
唔抵幫

失蹤果單先唔計,始終真相未明
但單計今次馬航都應該去死

RIP
其實講馬航想慳錢係d好行外0既講法
要知道一隻777加加埋埋係要幾憶美金
慳油錢同total lost係唔會博架

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-14, 11:21 PM   #434
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: ahleung 查看文章
但新聞唔係話因為果區打緊仗, 唔知乜乜國際航空組織 早就叫航空公司唔好飛果條線?
但冷戰時期就算擊落前也先會派戰機截擊……

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 03:43 PM   #435
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ahleung 查看文章
曾經有禁飛過,不過已經解除,而且馬航飛行高度係高過禁飛區,
即係話係一條理論上完全安全既航線
如果某國唔亂咁派玩具,根本唔會攪出件咁既事

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 11:33 PM   #436
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
講真馬航真係當黑黑到落腳趾尾, 都唔知佢今年係咪犯左太歲,
上次 370 先至過左幾個月, 依家又整多一單比人射飛彈打爆隻機,
我唔講兩架都係 777 啦, 兩單講緊都係牽涉緊二百幾三百條人命, 兩單都係咁杰撻撻嘅,
印象中都好似冇邊幾間航空公司可以黑仔到咁,
淨係 370 果二百幾條人命都已經夠馬航賠到眼忐忐,
依家又整多單加埋成五百幾條人命仲唔賠死馬航!?
仲有馬航連續幾個月就有兩單咁嘅杰野出爐, 試問仲有幾多人仲夠膽搭馬航!?
我依家都諗緊馬航經歷過呢兩單大鑊野之後到底仲可以企到幾耐...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-20-14, 11:49 PM   #437
Tano
嫑憅

引用:
作者: Super Bus 查看文章
講真馬航真係當黑黑到落腳趾尾, 都唔知佢今年係咪犯左太歲,
上次 370 先至過左幾個月, 依家又整多一單比人射飛彈打爆隻機,
我唔講兩架都係 777 啦, 兩單講緊都係牽涉緊二百幾三百條人命, 兩單都係咁杰撻撻嘅,
印象中都好似冇邊幾間航空公司可以黑仔到咁,
淨係 370 果二百幾條人命都已經夠馬航賠到眼忐忐,
依家又整多單加埋成五百幾條人命仲唔賠死馬航!?
仲有馬航連續幾個月就有兩單咁嘅杰野出爐, 試問仲有幾多人仲夠膽搭馬航!?
我依家都諗緊馬航經歷過呢兩單大鑊野之後到底仲可以企到幾耐...
最多係步Pan Am 後塵
清盤再賣機……

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 07-21-14, 08:59 AM   #438
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: Tano 查看文章
清盤再賣機……
賣機就未必,依家好多airline 都係透過中介公司去租機用
再有錢嘅公司,自己都唔會own 架機
既使果間係一間空殻公司.

理由
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-14, 10:27 AM   #439
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
清盤再賣機……
賣/租機,賣/租航權(馬航斷古hold左好多月賺錢0既航權),
大馬政府唔會比佢死
日航都死唔去啦

引用:
作者: Terry仔 查看文章
賣機就未必,依家好多airline 都係透過中介公司去租機用
再有錢嘅公司,自己都唔會own 架機
既使果間係一間空殻公司.

理由
唔賣機都要散左佢,hold住唔飛都係燒錢

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!

此篇文章於 07-21-14 10:38 AM 被 vov430 編輯。
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-14, 10:13 PM   #440
Tano
嫑憅

引用:
作者: vov430 查看文章
賣/租機,賣/租航權(馬航斷古hold左好多月賺錢0既航權),
大馬政府唔會比佢死
日航都死唔去啦

唔賣機都要散左佢,hold住唔飛都係燒錢
賣又好租又好

最緊要係轉過晒塗裝,唔好唔信邪
你看他們鄰近的新加坡,
日航一樣全機隊轉番用鶴丸Logo......

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 07-21-14 10:23 PM 被 Tano 編輯。
舊 07-22-14, 10:56 AM   #441
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
睇左墜機嗰一刻

機師已盡力好想草地降落(喺草地墜機原因)
離地百幾米冇力 扒落地爆炸死, 落地前D人應該仲未死(急降可能已暈)

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 07-22-14 11:02 AM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-14, 12:22 PM   #442
david
The One

註冊日期: Mar 2002
今朝睇報紙話有死者條屍由屋頂插入民居,當地執勤O既仲要隔幾日先去處理,真係呢...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-14, 06:55 PM   #443
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: ZlWS 查看文章
睇左墜機嗰一刻

機師已盡力好想草地降落(喺草地墜機原因)
離地百幾米冇力 扒落地爆炸死, 落地前D人應該仲未死(急降可能已暈)
邊度有墜機一刻睇?
成萬米空中解體碎片都十幾公里wo
定你睇左cargo個單....

舊 07-22-14, 09:30 PM   #444
Tano
嫑憅

引用:
作者: POISON 查看文章
邊度有墜機一刻睇?
成萬米空中解體碎片都十幾公里wo
定你睇左cargo個單....
定睇咗JAL123?

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 07-23-14, 09:20 PM   #445
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
台灣高雄飛馬公航機迫降7人燒傷

台灣復興航空一班由高雄飛往彭湖馬公的客機晚上在澎湖縣湖西鄉緊急降落,目前已知有7人燒傷送院。
台灣傳媒報道,出事客機下午5時從高雄小港機場起飛,預計下午5時35分降落澎湖馬公機場,但因故無法降落,在空中盤旋,至晚上7時迫降。
機上有54名乘客,民航局初步估計,可能是飛機重飛不當造成。馬公機場目前關閉,原定6班機將返回松山機場。
報道引述消民眾稱,在天空遠方看見火光。

台媒稱復興客機彭湖迫降45人無生命跡象

台灣復興航空一班由高雄飛往彭湖馬公的客機,晚上在澎湖縣湖西鄉緊急降落,
中央社引述澎湖消防局長稱,45人無生命跡象。
出事客機下午5時從高雄小港機場起飛,預計下午5時半降落澎湖馬公機場,但無法降落,在空中盤旋,至晚上7時迫降。民眾說,在天空遠方看見火光。
機上有54名乘客,民航局初步估計,可能是飛機重飛不當造成。
馬公機場目前關閉,原定6班航機將返回松山機場。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-14, 09:32 PM   #446
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: supermanlady 查看文章
台灣高雄飛馬公航機迫降7人燒傷

台灣復興航空一班由高雄飛往彭湖馬公的客機晚上在澎湖縣湖西鄉緊急降落,目前已知有7人燒傷送院。
台灣傳媒報道,出事客機下午5時從高雄小港機場起飛,預計下午5時35分降落澎湖馬公機場,但因故無法降落,在空中盤旋,至晚上7時迫降。
機上有54名乘客,民航局初步估計,可能是飛機重飛不當造成。馬公機場目前關閉,原定6班機將返回松山機場。
報道引述消民眾稱,在天空遠方看見火光。

台媒稱復興客機彭湖迫降45人無生命跡象

台灣復興航空一班由高雄飛往彭湖馬公的客機,晚上在澎湖縣湖西鄉緊急降落,
中央社引述澎湖消防局長稱,45人無生命跡象。
出事客機下午5時從高雄小港機場起飛,預計下午5時半降落澎湖馬公機場,但無法降落,在空中盤旋,至晚上7時迫降。民眾說,在天空遠方看見火光。
機上有54名乘客,民航局初步估計,可能是飛機重飛不當造成。
馬公機場目前關閉,原定6班航機將返回松山機場。
唔明咩係飛機重飛不當造成??

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-14, 10:10 PM   #447
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
今年發生咁多空難~好似1X,2X年一鑊過黎

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-14, 10:40 PM   #448
Tano
嫑憅

ATR72-500雙螺旋槳機
本身機件故障定機師失誤?

R.I.P

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
舊 07-23-14, 10:48 PM   #449
slowpoke
Game Master

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: mrk 查看文章
唔明咩係飛機重飛不當造成??
降落時某D條件唔符合(比如太高,太前,太快,腳架出唔到,風唔岩等等)
機長就會取消降落,重新加速起飛,
飛一個圈去到開始個位,先再重新降落

此篇文章於 07-23-14 10:50 PM 被 slowpoke 編輯。
slowpoke 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-14, 10:56 PM   #450
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
ATR72-500雙螺旋槳機
本身機件故障定機師失誤?

R.I.P
叫完go around就出事....panpan mayday都叫唔切唔似機件
而且個邊打緊風....似風切變/microburst多

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:45 AM

手機版 | APP版