Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-06-17, 10:10 PM   #1
ゆり
God of Gamer

註冊日期: Nov 2004
ポケットモンスター ウルトラサン/ウルトラムーン 2017年11月17日発売予定

http://www.pokemon.co.jp/ex/usum/

此篇文章於 06-07-17 09:46 AM 被 ゆり 編輯。
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 10:37 PM   #2
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
D黑色甲點睇都係星星果隻的身體部份

睇黎會同BW2一樣玩合體

lineage19 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 10:51 PM   #3
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
都冇期望咁快會有正統Pokemon續作上NS.
只係Ultra Sun同Ultra Moon 的出現就好似係黑2/白2咁
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 11:11 PM   #4
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
我落注呢2隻上市後,會係3個內有ns移籍版出現
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-17, 08:14 AM   #5
野良猫
肥倫

引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
我落注呢2隻上市後,會係3個內有ns移籍版出現
12月大作應該係瑪叔,就算佢出hd版應該都明年嘅事
而且佢要強化嘅唔止隻game,係全部pm
佢狂請人應該都係為咗咁
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-07-17, 09:43 AM   #6
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
睇黎老任對PK嘅定位問題之下,正傳未必會登陸NS
始終小學玩家唔少,NS呢個平台對佢地黎講太貴
3DS/2DS就比較易入手

將來頂多雙機種(但不能面聯的話…可能性都係唔高)

舊 06-07-17, 10:55 AM   #7
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
好似黑白2咁都幾好
日月感覺上好似半完成咁,希望今集完整啲

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-17, 01:45 PM   #8
張飛後代
V-MAX

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
睇黎老任對PK嘅定位問題之下,正傳未必會登陸NS
始終小學玩家唔少,NS呢個平台對佢地黎講太貴
3DS/2DS就比較易入手

將來頂多雙機種(但不能面聯的話…可能性都係唔高)
冇錯,真係跨機種出同世代既精靈寶可夢正傳作品既話,就要有能力直接跨機種互傳信息&對戰,呢D野關乎好多技術問題,唔係話解決就解決。

此外仲有好多廚廚成埋怨「點解唔出鑽石/珍珠重製版」,不過之前ORAS既種種問題已經暴露出GF現時好難將舊作品重製到比以往更好,再做一隻重製正傳遊戲只會再一次自暴其短&搞跨一個名作。

事實上立即檢討太陽/月亮既缺點,進行改良同埋優化,製作一隻屬此作加強版既作品,結果給予玩家既評價會比較正面。

今次直播始終係一次正面既消息,會受大眾劣評既原因,係因為大眾對寶可夢系列及NS抱過高期望及誤信流言所致。

舊 06-09-17, 05:31 PM   #9
捲毛老爺

老老豆豆,而家真係有好多小朋友玩pm咩

唔係得我地呢堆"小朋友",先會買黎玩既咩

現今世代既小朋友都係玩手機Game架啦

以前我出街玩pm 都有細路睇我打下,問下。

而家: E? 呢個宅男玩3ds既?
舊 06-09-17, 06:24 PM   #10
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
老老豆豆,而家真係有好多小朋友玩pm咩

唔係得我地呢堆"小朋友",先會買黎玩既咩

現今世代既小朋友都係玩手機Game架啦

以前我出街玩pm 都有細路睇我打下,問下。

而家: E? 呢個宅男玩3ds既?
人地睇嘅係日本以至全球市場,唔係香港呢粒彈丸之地

至少日本肯定仍然以小學生市場佔比較大比重

我從使用 Tapatalk 的 LG-H860 發送

舊 06-09-17, 06:52 PM   #11
捲毛老爺

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
人地睇嘅係日本以至全球市場,唔係香港呢粒彈丸之地

至少日本肯定仍然以小學生市場佔比較大比重

我從使用 Tapatalk 的 LG-H860 發送
我明老任唔係靜係睇香港,當然有台灣等地(唔係都冇繁體字簡)。

但唔進取D,攻入新主機,又會浪費左個新平台去推自己產品。

但老任都好叻用新機炒冷飯。(我覺佢會係ns出舊版 cap水)
舊 06-09-17, 07:36 PM   #12
野良猫
肥倫

引用:
我明老任唔係靜係睇香港,當然有台灣等地(唔係都冇繁體字簡)。

但唔進取D,攻入新主機,又會浪費左個新平台去推自己產品。

但老任都好叻用新機炒冷飯。(我覺佢會係ns出舊版 cap水)
如果其他廠未有咁快或者冇新作品响NS推出之際,咁老任都要做嘢
佢都只係炒咗瑪車同崩拳其實唔算啲咩,除非佢真係諗住一路炒落咁就抵鬧
依家起碼KEEP到每個月都有一隻見得人嘅GAME去維持部機有嘢玩先,唔似WIIU嗰時咁幾個月先有一隻仲要未必啱玩

NS繼續炒嘅可以唔買可以鬧,但對部機嚟講起碼有多隻GAME可以供人選擇
老任角度嚟講都算係正面

部份PSV GAME我都唔介意玩多次
朧村正、龍冠我都想响NS度再玩
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-17, 07:44 PM   #13
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
今次等switch 版
不過估唔到pokemon都要好似xxxxx 5咁出乜乜加強版當新game......
太陽月亮個故仔,OK嘅,不過爆機之後就無乜要素,

好多人話ORAS唔得,不過我又覺得重製得好(當然比唔上心金魂銀,黎緊快啲比返尾行我啦
玩開pokemon嘅好似我咁都廿幾歲,唔計之前Pokemon go嘅偽粉
希望佢繼續出落去,有新意就最好啦
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-17, 01:02 PM   #14
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
今次等switch 版
不過估唔到pokemon都要好似xxxxx 5咁出乜乜加強版當新game......
太陽月亮個故仔,OK嘅,不過爆機之後就無乜要素,

好多人話ORAS唔得,不過我又覺得重製得好(當然比唔上心金魂銀,黎緊快啲比返尾行我啦
玩開pokemon嘅好似我咁都廿幾歲,唔計之前Pokemon go嘅偽粉
希望佢繼續出落去,有新意就最好啦
她唔踢走某人咪好囉,有幾多人為左[她]⋯
棄左GAME

舊 06-10-17, 11:08 PM   #15
張飛後代
V-MAX

引用:
作者: DMRevolution 查看文章
她唔踢走某人咪好囉,有幾多人為左[她]⋯
棄左GAME
你指莉莉艾嗎?
玩家會因為莉莉艾遠走高飛而感到輾轉反側,咁先至代表佢呢個女主角既形象刻劃既好.

不過亦都有人話莉莉艾既故事都有不足之處(以下取自ゲームカタログ關於遊戲既評論):
1.話要好好保護小星雲,卻次次遇襲或有問題就搵主角之類既同伴解決
2.身邊既人都給予莉莉艾過多稱讚,缺乏受到挫折既經歷
3.小星雲唔係收落靈球而係放落斜揹袋度,被指虐畜.(原來將寶可夢困入小球體牢籠度係好人道),小星雲進化成神獸後又好輕易將佢讓畀主角
4.所謂既「內心成長」就只係變得敢於渡過獨木橋

不過以上既評論係經過好多寶可夢廚與反寶可夢廚既鬥爭之下經Admin插手而成既,
以上內容接受與否,見仁見智啦!
(班反廚甚至一直嘈緊要Admin將判定定為クソゲー+黑歷史...)

舊 06-11-17, 12:23 AM   #16
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
作者: 張飛後代 查看文章
你指莉莉艾嗎?
玩家會因為莉莉艾遠走高飛而感到輾轉反側,咁先至代表佢呢個女主角既形象刻劃既好.

不過亦都有人話莉莉艾既故事都有不足之處(以下取自ゲームカタログ關於遊戲既評論):
1.話要好好保護小星雲,卻次次遇襲或有問題就搵主角之類既同伴解決
2.身邊既人都給予莉莉艾過多稱讚,缺乏受到挫折既經歷
3.小星雲唔係收落靈球而係放落斜揹袋度,被指虐畜.(原來將寶可夢困入小球體牢籠度係好人道),小星雲進化成神獸後又好輕易將佢讓畀主角
4.所謂既「內心成長」就只係變得敢於渡過獨木橋

不過以上既評論係經過好多寶可夢廚與反寶可夢廚既鬥爭之下經Admin插手而成既,
以上內容接受與否,見仁見智啦!
(班反廚甚至一直嘈緊要Admin將判定定為クソゲー+黑歷史...)

咁講真SM的故事我真係覺得好好⋯至少到而家我都仲記得
不過上面個D又真係太認真
你又唔寫埋999KG點可以入落個袋度

舊 08-20-17, 01:05 AM   #17
張飛後代
V-MAX

有好多新資料...

[這個算是舊聞]
鬃岩狼人(黃昏的樣子).
早期買入遊戲的玩家可下載一隻特別版岩狗狗,進化後就會變成這樣子.
特性:硬爪,能同時學會"衝岩"與"雙倍奉還".

[以下開始是最新資訊]
新的遊戲宣傳片.

杖尾鱗甲龍專屬Z招式.
全體攻擊後像銀色旋風般全能力昇一階.

新的照相館機能.
和寶可夢一起拍照,可調較兩者位置,擺Z招式姿勢及後天加工.

此篇文章於 08-20-17 01:08 AM 被 張飛後代 編輯。
張飛後代 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-17, 12:36 PM   #18
yorkyork

註冊日期: May 2010
https://forum.gamer.com.tw/C_legend....=102632&tnum=1

巴哈見到,呢個係邊個?香港人黎?
廢時一陣比巴哈版主串刪,成篇copy先

據情報所指,一位柯姓選手(曾獲得香港National冠軍)於本年度的世界大賽作弊被揭發,事後多名曾受影響玩家紛紛站出來指控該選手的行為,目前香港新任比賽主辦單位未對事情作出回應,據了解香港新主辦人與柯姓選手同屬一個論壇管理員,目前香港寶可夢圈子對此有各種不同的揣測。

柯選手於去年公開比賽中干犯的行為也被羅列:

1. 於香港Regional比賽用髒話「Fxxk you」侮辱外國選手,嚴重恐嚇及騷擾對手。

2. 於香港寵物小精靈聯盟公眾Whatapps群組發表對冰九尾布偶施行極度暴力虐待的影片,引起公眾極度不安。

3. 於8月的世界賽使用香港一位獲得參賽資格但沒有出席的選手Ivan Kwok的證件,企圖冒認Ivan Kwok參賽及拿取選手禮品包。

此事件曝光後,其他玩家也站出來表示曾受這名選手不同程度的騷擾:

1.這人經常在會場發脾氣喧嘩吵鬧,比賽不順心或輸掉時會出言辱罵工作人員及其他選手。

2.曾於比賽對對手說髒話以致被取消資格。

2.為了拿取足夠分數以獲得官方贊助機票,多次厚顏要求對手讓賽。

3.為了取悅某個女玩家,出言侮辱曾打敗她的選手。

4.公開表示引退,但是被揭發他到美國冒充他人參加世界大賽。

5.事後表示即使事件導致官方以後不再在香港舉行比賽也沒關係,他家人有錢給他到外國生活

6.再次發文表示引退,但於9月24日嘗試報名參加VGC 2018的比賽。

7.香港新的比賽主辦人是柯選手建立的論壇上的版主,有侚私包庇的嫌疑,例如當天讓他進到工作人員的房間。

8.新主辦單位與原來的場地管理為了處理柯選手的事情產生分歧,場管表示不願再借出場地給香港玩家比賽之用。

9..公開在網上說某國家的PTO是弱智(只因為PTO的太太在比賽上用冰九尾使出兩發絕對零度打敗他)。

10.於去年曾揚言要踢走原比賽主辦單位pika,而今年的確讓他的手下Hugo及其團隊當上了主辦單位。

現在疑似有人包庇縱容,企圖隻手遮天,令犯事累累的柯選手能夠繼續參與日後的官方比賽!

美國官方曾考慮不再在香港舉辦任何比賽,而這人也曾揚言會一走了之到外國生活。

yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-17, 05:34 AM   #19
張飛後代
V-MAX

回上面:
川´_ゝ`) <なに、気にすることはない

話分兩頭,香港幾時先至開始播《太陽&月亮》?
而家台灣都準備上映《就決定是你了》(鳳王出場果一套新戲),香港都係乜野聲氣都冇...

舊 10-01-17, 11:50 AM   #20
yorkyork

註冊日期: May 2010
之前係第二度睇人吹水,
話官方要求太陽月亮開始要改標題做寶可夢,
但係tbb唔想,
所以咁耐都未有得播,
不過唔知真定假啦
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-17, 03:20 PM   #21
猩猩~
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code0645 6960 2274
引用:
回上面:

而家台灣都準備上映《就決定是你了》(鳳王出場果一套新戲),香港都係乜野聲氣都冇...
12月出BLURAY喇
猩猩~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-17, 03:22 PM   #22
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
回上面:

TVB宣佈話唔播喇~~~
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-17, 10:40 PM   #23
張飛後代
V-MAX

引用:
作者: yuhchan5 查看文章
TVB宣佈話唔播喇~~~
請問有冇可以係網絡上睇到既電視台公告?

舊 10-01-17, 11:12 PM   #24
flpchoho

引用:
請問有冇可以係網絡上睇到既電視台公告?
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/...70813/57069353

報紙有講無買版權來播
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-17, 12:17 AM   #25
張飛後代
V-MAX

咁好睇既輕鬆動畫因為小問題唔買番黎播,無記走寶囉!

我只可以同所有香港人講,香港只不過係一個彈丸之地,國際上地位唔係特別高,
同你地做一個專屬翻譯根本係費時而低效益既事.
(或者我應該話,如果每一個個別地區都有各自不同既local Translate,
各自要求要"重視本土文化"而維持舊譯不變,咁GF翻譯組就好唔得閒)
總知,大家需學識乜野叫做"退一步海闊天空".

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「ポケットモンスター(Pokemon) XY」好評放送中!! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 551 09-19-23 06:11 PM
[3DS] [VC版]ポケットモンスター 赤・緑・青・ピカチュウ | 2DS 同梱版 | 2016年2月27日発売 seed2005 手提遊戲機討論版 33 03-24-16 09:58 AM
[3DS] ポケットモンスター オメガルビー・アルファサファイア (Pokémon Omega Ruby / Alpha Sapphire) money 手提遊戲機討論版 264 05-26-15 08:16 PM

現在的時間是 05:04 AM

手機版 | APP版