Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-18-15, 09:17 PM   #51
fantasy俊仔
God of Gamer
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
家用機係賣遊戲品牌囉
孖寶兄弟,FF,Biohazard,MH,機戰點止你玩幾年貨仔
不過呢d 品牌價值都就俾轉移到手機就黎消耗晒
尤其SE既

fantasy俊仔 目前離線  
舊 03-18-15, 09:39 PM   #52
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
手機只係一個平台,同建唔建立到品牌冇關係

依家SE喺家用機/手機/乜機物機出續作都係消耗緊品牌架啦

相反, PAD建立到品牌,million arthur有口啤出到續作,bamdie亦冇做衰高達個名

一個game廠輕視手機市場求_其出d 廢game呃錢當然會失敗,換轉係其他市場亦一樣

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線  
舊 03-18-15, 10:17 PM   #53
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
家機個模式一向係你出到好game就有機會有續作
續作又好可能賣得好過前作,
大作良作會有一班固定fans集集追,再伸延到周邊之類
又或超任ps初期人人講RPG到就會講SE,佢出咩TITLE就都有人留意下,點會叫消耗緊品牌
不過呢d 都係以前家機興盛時期既事啦,而家....

手機遊戲緊唔同,課金系統玩家一直丟錢落去根本無可能好似家用機一兩年出一隻
玩幾年係因為個營運模式令到咁,唔通一班人一萬幾千丟左落去你同佢地講下個月出續作由頭開始
而真係做到玩幾年咪你講呢幾隻
仲有邊d title長玩長有?
根本除左呢d 有人重課會繼續煲落去,其他大部份都因為免費d人係味都dl黎試下,玩幾下就轉game,dl數就咁黎
我身邊大把呢d人

此篇文章於 03-18-15 10:21 PM 被 fantasy俊仔 編輯。
fantasy俊仔 目前離線  
舊 03-18-15, 11:53 PM   #54
Y.Bird
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
佢做手機唔緊要,
但係唔好放棄主機或手提機平台。

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線  
舊 03-19-15, 09:07 AM   #55
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
應該出WARIO WAVE

信長 目前離線  
舊 03-19-15, 10:51 AM   #56
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
係都幾恐怖,部NEW 3DS出咗幾耐…
佢當D手提機係WINNING ELEVEN定三國無雙
改良機排程同全新機一直都分開
你看下NDS同GBM推出日期
再看下WII MINI同WIIU推出日
一向改良機型都係唔會理次世代機幾時出

tung999 目前離線  
舊 03-19-15, 03:44 PM   #57
UFO!
Junior Member

做完手機平台,發現好好賺,之後返唔到轉頭嘅例子不少啊!
SE表示-> 

舊 03-19-15, 05:21 PM   #58
Y.Bird
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
引用:
作者: UFO! 查看文章
做完手機平台,發現好好賺,之後返唔到轉頭嘅例子不少啊!
SE表示-> 
變左手遊大廠....

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線  
舊 03-20-15, 01:42 PM   #59
武藤遊戲
The One

註冊日期: Nov 2004
Wii U ID(ω・∩(ω・∩(ω
PSN  IDペロペロ(^ω^)
XBox Live Gamertag>_>
任天堂株価暴落−1500円 17595円へ [転載禁止]

舊 03-20-15, 02:02 PM   #60
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: 武藤遊戲 查看文章
任天堂株価暴落−1500円 17595円へ [転載禁止]
呢d應該叫"獲利回吐"

之前一下令股價升20%
而家暫時跌6.57%
http://stocks.finance.yahoo.co.jp/st...y/?code=7974.T
wsx360 目前離線  
舊 03-20-15, 02:17 PM   #61
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
同感,跌15000就話,升咁多跌1500真係完全唔生肉…

舊 03-20-15, 05:33 PM   #62
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

自 17 號日本任天堂及DeNA的記招後,
為甚麼很多人都會說任天堂出手機game、進軍手機界、出app?

對!但他們說的是智能設備,
當中除了手機,還有平板,
不要忘記,
還有一部未知是家用機還是手提機的NX(開發代號)。

[吹水mode]
個人覺得,
可以是平板+手提機(手機),
就像現在Wii U 的GamePad + 3DS 的混合體,
家中可以用「NX平版/家用機版」,
接駁電視用NX的手掣玩,
也可以選用「NX的手提機部份」來當手掣,
出外可以沿用家用機上的save date(雲端[online] 或 save card [offline]?) 在NX手機版上繼續遊戲。

所以我的猜想是NX=平板+手機/手提機,
一部機,可以是家用機,也可以是手提機,一機玩晒。
[/吹水mode]

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]

此篇文章於 03-20-15 06:02 PM 被 八仙果 編輯。
八仙果 目前離線  
舊 03-20-15, 09:25 PM   #63
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
最進取係出一部玩到Wii U game 既Nintendo phone.
可以玩埋Google play 或直接用Android os.

呢樣野3DS當年已經要做.
事實上日本仔無幾可咁有膽識.

佢今次唔出返部緊貼時代的機, 必死!!
Navism 目前離線  
舊 03-20-15, 09:55 PM   #64
tung999
Game Master

引用:
作者: Navism 查看文章
最進取係出一部玩到Wii U game 既Nintendo phone.
可以玩埋Google play 或直接用Android os.

玩到wiiu game的手機冇咩可能 電力阿- - 你有看到手機跑得郁ps3 360級的東西嗎

舊 03-20-15, 09:59 PM   #65
Navism
Crazy Gamer

引用:
作者: tung999 查看文章
玩到wiiu game的手機冇咩可能 電力阿- - 你有看到手機跑得郁ps3 360級的東西嗎
兩年後真係唔知!
但仍然過時就死路一條.
Navism 目前離線  
舊 03-20-15, 10:03 PM   #66
okabe

註冊日期: Aug 2002
引用:
直接跑難,但用雲端既就有可能
SE隻DQX都係做既尼樣野
okabe 目前離線  
舊 03-20-15, 10:09 PM   #67
wsx360
Game Master

平版手提機都仲可以,做得好仲可以食到兒童平板既市埸

手提機+手機就萛啦,出1-2年 3G/4G版就會停產

引用:
而家高階手機/平版 既GPU已經比得上WiiU既GPU
http://kyokojap.myweb.hinet.net/gpu_gflops/

此篇文章於 03-20-15 10:13 PM 被 wsx360 編輯。
wsx360 目前離線  
舊 03-20-15, 10:58 PM   #68
Navism
Crazy Gamer

基本上硬體已經足夠,問題係任記技術力上達唔達到市面上水平,
自家系品牌現在係手提接去家用咁出
我認為打後應該雙線去sell .
就唔係變成無人買既好作品.
NX手提係720p
Wii U or next 係1080p or more

NX 需要達WiiU Level 係可以吸返原有買家
如果e-shop 買落全部玩到
我睇唔到有Wii U 既人唔買.

今時今日大家lock 到客都因為有個account
當年出錢攪好D,攪快D.
點會無人出新機!
Navism 目前離線  
舊 03-20-15, 11:29 PM   #69
C.K.F.

註冊日期: Dec 2001
NX 可能係部可打電話的手提遊戲機

"Sony's engineers suck at GPU design, as the GS proves. The Dreamcast with a older GPU design destroys the GS in the PS2 when it comes to features. The GS is a very simple rendering part. Sony bragged so much about how many pixels they can push, but never talked about the quality of the pixels being pushed." - Edge
C.K.F. 目前離線  
舊 03-21-15, 11:28 PM   #70
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:

引用:
作者: C.K.F. 查看文章
NX 可能係部可打電話的手提遊戲機
其實,要做手機
應該NDS果時已經要做
果時肯做可能IPHONE個市場係任天堂(不過佢地成日又唔想撈過界)
現在除左任天堂FANS
你幾難叫得郁人買
更加唔會帶多部手機出街
除非你部4G smart phone手機賣300rmb
今年大陸smart phone已經開始步入300rmb甚至接近免費的年代(唔係指上台,係淨機唔上台)

引用:
作者: wsx360 查看文章

http://kyokojap.myweb.hinet.net/gpu_gflops/
平板都仲有d特別野可以玩下
特別係d 一板多人遊玩應該係任天堂強項
但點present舊野出來唔容易

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線  
舊 03-22-15, 11:56 AM   #71
Navism
Crazy Gamer

引用:
作者: chunmanx 查看文章
其實,要做手機
應該NDS果時已經要做
果時肯做可能IPHONE個市場係任天堂(不過佢地成日又唔想撈過界)
現在除左任天堂FANS
你幾難叫得郁人買
更加唔會帶多部手機出街
除非你部4G smart phone手機賣300rmb
今年大陸smart phone已經開始步入300rmb甚至接近免費的年代(唔係指上台,係淨機唔上台)

以前都認為任記唔想撈過界或者保守.去到3DS, Wii U, e-shop.
明顯睇到係無足够技術同遠見, 到今日合作都係日本公司,
因為唔識英文.

如果當年出phone, 夾sharp同softbank, 好多野唔洗做.
就係驚人地食左佢!
Navism 目前離線  
舊 03-22-15, 02:29 PM   #72
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
以前都認為任記唔想撈過界或者保守.去到3DS, Wii U, e-shop.
明顯睇到係無足够技術同遠見, 到今日合作都係日本公司,
因為唔識英文.

如果當年出phone, 夾sharp同softbank, 好多野唔洗做.
就係驚人地食左佢!
你看看sony同ps, 前車可鑒嘛
用cd-rom就已經咁, 轉平台真係命仔都冇丫

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 03-22-15, 03:16 PM   #73
wsx360
Game Master

10年前或而家 我認為 手提機+手機 都唔會成功
加手提機元素入手機 即係加實體制
考慮埋手感 只會令部機比一般手機又大又厚又重
再考慮埋電量,真係諗唔到有咩吸引力令人用佢既手機功能

仲有 手提機+手機 呢類產品nokia,sony都出過

如果做得過既話 咁sony當年出psp phone已經攪掂nds啦
睇番psp go個設計sony唔係冇諗過
wsx360 目前離線  
舊 03-22-15, 06:22 PM   #74
Navism
Crazy Gamer

純吹水....
一部有實體制既手機會失敗
但去到2017一部等於強過iPhone 6 既n3ds size + 電話功能就唔同

任記要做一樣野係要令人唔可以覺得可有可無

還有就算3DS叫成功,佢都無吸到vita game
下世代守到市場唯一生路要同ps 2情況
九成九手提game 在NX
包手機game 係防止再有爆冷情況
未來多隻p&d 但任記有
佢無損失
所以有4G以上上網係必須
Navism 目前離線  
舊 03-22-15, 10:03 PM   #75
tung999
Game Master

引用:
作者: wsx360 查看文章

係有呢個能耐 但有邊間敢用來run game? d電真係倒水咁去
跑得郁跑唔到比人玩夠喉既時間都係冇用
電話唔同game機 一下子玩到冇電最原本要用的功能都冇得你用-v-

關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 10:28 PM

手機版 | APP版