Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-31-18, 12:23 AM   #1
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
ドラゴンボール ファイターズ《DRAGON BALL FighterZ》情報區 Vol. 2 | 2.5D 格鬥︱Switch版已售

龍珠 FighterZ / ドラゴンボール ファイターズ Z / Dragonball Fighter Z
主機平台:PS4, XB1, NS
遊戲類型:動作格鬥
發售日期:已售
遊戲人數:多人
製作廠商:Arc System Works
發行廠商:BANDAI NAMCO Entertainment
官方網站: http://dba.bn-ent.net/

情報區 Vol. 1
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=247547

PS4/ Xbox One「ドラゴンボール ファイターズ」追加DLC 第2弾 PV
https://youtu.be/MCEzQrlMv28
引用:

DRAGON BALL FighterZ - Nintendo Switch Trailer
https://youtu.be/XIUjVsqHa1E
引用:

此篇文章於 07-24-18 08:31 PM 被 neo2046 編輯。
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 11:25 AM   #2
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: WAL1 查看文章
Dragon Ball FighterZ On Switch 1080p/60FPS Direct Feed Gameplay | E3 2018
https://youtu.be/DrOqtzzqU1A
Undocked mode direct feed
https://youtu.be/RIzlOhWnpL4

睇返當初公布呢隻game時嘅爭論真係得啖笑:
「話機能冇問題果D, 真係應該立此存照, 萬一真係有ns版, 到時睇下係咪真係100%移植, 唔駛cut呢樣cut果樣. 其實用腦都知, 製作人一定會話機能冇問題, 如果唔係, 令消費者對隻game有介心事少, 得罪任天堂分分鐘俾公司抄魷都似.....
ns就算出到都絕對要cut呢樣cut果樣, 我話o既. 100%肯定.

請認為ns完全100%出到唔駛左cut右cut果D版友, 真係真係save 番呢幾版野, 唔該.」

So far未知NS版cut咗乜嘢,再等公布啦!
背景堆車既玻璃都變左不透明
暫時見到呢樣先

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 11:28 AM   #3
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
>どうでもいい
雖然隻game手掣god都鸁到比賽
不過會認真打既人一早買晒啦…
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 11:29 AM   #4
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
引用:
作者: N0T51B 查看文章
點呀,而加真係出到switch ver. 你叫啲人情何以堪呀
留名等睇技術帖

舊 06-13-18, 12:06 PM   #5
charcsc2000
God of Gamer
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
講真..要玩的人都一早玩完...
不過呢種不需太多技術的格鬥GAME都幾o岩switch既...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 12:21 PM   #6
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
不過呢種不需太多技術的格鬥GAME都幾o岩switch既...
其實都唔係不需太多技術, aaaaa果D combo其實冇乜力水, 要用手動combo先夠力. 呢隻其實係易學難精的.

舊 06-13-18, 12:22 PM   #7
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
講真..要玩的人都一早玩完...
格GAME需要唔需技術,好多時只係睇你用咩心態玩

舊 06-13-18, 12:23 PM   #8
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
係.... 開story mode打電腦, 同上網對戰, 係完全兩個世界.

不過有D格鬥game就算冇技術都可以俾你打到一D天花龍鳯的combo, 唔駛練都可以做到好多野, 至少打電腦有滿足感, 好似呢隻....(不過對人都仲係要練)...有D好似vf咁, 唔練就真係得三拳兩腳, 做唔到D乜.

此篇文章於 06-13-18 12:26 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 12:29 PM   #9
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wing 查看文章
其實都唔係不需太多技術, aaaaa果D combo其實冇乜力水, 要用手動combo先夠力. 呢隻其實係易學難精的.
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
其實我意思係龍珠呢隻game不需好似sf咁出招...
好簡單已經做到combo...
講真sf個種出招...我真係不想係switch玩囉...
反而龍珠z呢種簡單combo...真心係好o岩ns既...
舊 06-13-18, 12:32 PM   #10
wing
格鬥低手

引用:
其實我意思係龍珠呢隻game不需好似sf咁出招...
好簡單已經做到combo...
講真sf個種出招...我真係不想係switch玩囉...
反而龍珠z呢種簡單combo...真心係好o岩ns既...
歷史問題, sf個6鍵layout同儲系出招係專為街機+棍而設計, 而dbz呢隻, 睇得出係專為面板4 button+幾個shoulder button的joypad設計.

舊 06-13-18, 01:14 PM   #11
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wing 查看文章
歷史問題, sf個6鍵layout同儲系出招係專為街機+棍而設計, 而dbz呢隻, 睇得出係專為面板4 button+幾個shoulder button的joypad設計.
其實佢係幾用心...簡單化...易學難精...
不過玩得多我都係覺得SF好玩D...有返D技術和挑戰性...
買佢純粹係為左龍珠...
舊 06-13-18, 12:20 PM   #12
wing
格鬥低手

引用:
作者: jyeung1 查看文章
cut野一定有, drop frame rate, resolution
同埋特效無甘靓

成日都講,同一隻game xbox,PS, NS都出,
NS一定好遲出,因有機食兩家茶禮
始終NS 可以帶出街同人玩
d 人會較願意再買多隻

格鬥game來講, drop frame rate係死罪, 照計應該盡量避免, 頂多在多loading(例如出partner時) 用dynamic scaling降解像度之類.

舊 06-13-18, 12:35 PM   #13
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
手提機打格game最驚chok壞個掣
Switch有得換掣,贏左
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 01:13 PM   #14
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Kain 查看文章
手提機打格game最驚chok壞個掣
Switch有得換掣,贏左
由手機版發出
關咩係...呢隻GAME不用點CHOK嫁...
舊 06-13-18, 01:00 PM   #15
dasw123
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
Nintendo Switch IDSW-3664-0133-1821
一開始就話隻冇可能出係switch
到可以出就話係小朋友game 幾岩switch玩
咩心態XD

ROUND 1 FIGHT!
dasw123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 01:16 PM   #16
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: dasw123 查看文章
一開始就話隻冇可能出係switch
到可以出就話係小朋友game 幾岩switch玩
咩心態XD
點會出不到SWITCH, 隻GAME 5GB都沒...好似4GB幾咋...
講真呢隻game單機不差既...但上網連戰...
ps4都沒咩人...何況ns...
但帶去朋友度當超武鬥傳玩都ok既~
舊 06-13-18, 01:13 PM   #17
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

用玩完呢隻字去形容一隻對戰遊戲 有點有趣
由手機版發出

此篇文章於 06-13-18 01:15 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 06-13-18, 01:15 PM   #18
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

我諗你應該係唯一一個我見到會話街霸有技術過龍珠既玩家
你覺得邊D位係街霸4/5有技術過龍珠呢?
由手機版發出
舊 06-13-18, 01:17 PM   #19
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
我諗你應該係唯一一個我見到會話街霸有技術過龍珠既玩家
你覺得邊D位係街霸4/5有技術過龍珠呢?
由手機版發出
可能我覺得sf好玩d, 哈哈...
舊 06-13-18, 01:21 PM   #20
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

街霸5既挑戰性係咪在於要講運氣行運超人?
龍珠壓制同抗壓都係有計夾對面比你擇/有計相對安全咁檔晒佢再走,一定好無挑戰性,因為有得掌握有得用技術減低危險性。
由手機版發出
舊 06-13-18, 01:29 PM   #21
wing
格鬥低手

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
街霸5既挑戰性係咪在於要講運氣行運超人?
龍珠壓制同抗壓都係有計夾對面比你擇/有計相對安全咁檔晒佢再走,一定好無挑戰性,因為有得掌握有得用技術減低危險性。
由手機版發出
上面話街霸好玩同有技術性, 冇話係街霸5

街霸5的Oki真係好嘔心

舊 06-13-18, 01:28 PM   #22
Dr.KOF
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
呢隻Game只係有D設定保護新手入門, ArcSys格Game我相信易只是一個幻覺
Dr.KOF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 01:30 PM   #23
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dr.KOF 查看文章
呢隻Game只係有D設定保護新手入門, ArcSys格Game我相信易只是一個幻覺
其實都保護唔到新手, 只係有D工具俾新手可華麗地打爆電腦咁解.

舊 06-13-18, 01:49 PM   #24
charcsc2000
J神哥

唔駛咁激動, 純粹我覺得者...可能不是太o岩我玩...
我當佢超武鬥傳咁玩咋..
舊 06-13-18, 02:02 PM   #25
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
所以先話「格GAME需要唔需技術,好多時只係睇你用咩心態玩」

咁好明顯玩SFV實戰中要出到DBFZ既BBBB同級既基本COMBO,外行人的確點都要練一下先得。
外行角度黎睇既點都好似技術D既

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Splatoon 2 情報區 Vol.2 信長 電視遊戲討論版 324 03-15-19 11:24 AM
[多機種] ドラゴンボール ファイターズ《DRAGON BALL FighterZ》| 2.5D 格鬥/ASW︱Switch版發售預定 安安 電視遊戲討論版 998 06-13-18 11:11 AM
[PS4] [強國產] Hidden Dragon: Legend | 2.5D Action Platformer ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 2 07-11-17 11:07 AM
[XB1] Xbox One 情報區 Vol. 1 (請移玉步 Vol 2) ahleung 電視遊戲討論版 1187 07-02-13 09:31 AM
ドラゴンボール タップバトル Dragon Ball Tap Battle ShanTou 手機平板遊戲討論版 14 04-11-13 08:13 AM

現在的時間是 04:53 AM

手機版 | APP版