Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-26-18, 10:15 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
[DQ Ready] 許智峯涉立會內搶女EO手機匿男廁 保安局:正跟進事件

搶女EO手機匿男廁?打丁?

http://www.orangenews.hk/news/system...10087742.shtml
許智峯涉立會內搶女EO手機匿男廁 保安局:正跟進事件

據稱許智峯突奪走一名女行政主任的手機,並衝入男廁。資料圖

【橙訊】立法會廣深港高鐵一地兩檢委員會昨日(24日)召開會議,對於有報道指有議員搶走一名女職員的手機,保安局回應傳媒查詢時證實事件,指當局正跟進事件。
發言人表示,保安局確認一名女職員,昨日在立法會協助出席一地兩檢草案委會會議政府官員工作時,在立法會大樓內被一名議員搶去一部政府手機。
該議員搶走手機後離去,女職員嘗試索回手機不果,在事件中感到驚慌,並向官員作出報告。經過一段時間,該名議員向其他政府官員交還該部手機。當局會跟進事件。
消息指,會議舉行期間,民主黨議員許智峯突奪走一名女行政主任的手機,並衝入男廁。事隔一段時間才歸還手機。消息指,該名女行政主任已經就事件報警。
一地兩檢委員會主席葉劉淑儀表示,對事件不知情,因當時正主持會議;若許取走一名政府人員的手機,是「孩子氣」和「幼稚」的做法。葉太估計,許的目的或想令會議流會,因當時仍欠一兩名議員,才符合會議法定人數,但會議當時只餘15分鐘就休會,一旦流會,她也可再加開會議。
許智峯回應事件時表示,昨日在立法會獲得一部政府人員的手機,並發現當中有大量立法會議員個人私隱,認為事態嚴重,明顯違反私隱條例,稍後將交代詳情。
責編:陳正偉

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-18, 10:19 PM   #2
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
譴責鄭松泰已經夠水心木
仲要自找譴責多一獲
泛民水心木到無朋友
Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-26-18, 10:26 PM   #3
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
四方西已經割都割唔切啦:o)

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 02:24 AM   #4
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
即係條女點影都吹佢唔漲?

點解一件小事會被小題大做?
批評者既用詞,唔知仲以為佢衰老強
因為“用武力去維護自身利益”對政府黎講係死罪
就算你有合理懷疑果部手機有你既個人資料同私隱
只要你出手,你用武力,你就係死罪。
因為佢地最驚最怕就係呢樣,
包括做花瓶既民主黨。

光明頂講左膠

此篇文章於 04-27-18 02:44 AM 被 女裝少年 編輯。
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 06:53 AM   #5
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
席都割到爛晒
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 10:38 AM   #6
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
席都割到爛晒
由手機版發出
就o黎割無可割...

舊 04-27-18, 10:49 AM   #7
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
即係條女點影都吹佢唔漲?

點解一件小事會被小題大做?
批評者既用詞,唔知仲以為佢衰老強
因為“用武力去維護自身利益”對政府黎講係死罪
就算你有合理懷疑果部手機有你既個人資料同私隱
只要你出手,你用武力,你就係死罪。
因為佢地最驚最怕就係呢樣,
包括做花瓶既民主黨。
兩回事嚟,
如果搶完手機真係有私密資料係入面就當然有理,
問題係人地手機上既資料唔係真係啲咩私密野喎,
而家變成"用武力去維護「懷疑」係自己既理益" (仲要懷疑錯左),
點睇都唔係一個「合理」既做法吧

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 11:58 AM   #8
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
一来堆議員出入時間記録
唔係咩私密資料、基本上就係同返工出入公司既時間一様
話人監視又真係幾好笑
好多公司都要拍Card比公司知員工幾時返工放工
又係侵犯私隠?

二来人地職員既電話反而有個人資料同私隠
點知入左Toilet對人地個電話做過咩?

街邊比人搶電話都正常去報警啦

只能話佢儍仔比位人入

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 01:32 PM   #9
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
日日淨係見新聞話佢搶電話,到依家在下唔知佢搶黎做咩…
原來係影相?
如果咁就可以成為合理搶機理由,咁都幾別緻…

其實如果只要係有人影你,你就做咩都冇問題既,點解目標仲要係個電話?

此篇文章於 04-27-18 01:37 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 03:25 PM   #10
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
/事實上,《香港人權法案》第14條、《公民權利和政治權利國際公約》第17條明文保障私生活權。換言之,私隱權毫無疑問屬基本人權。歐洲人權法院早在一系列的娛樂雜誌狗仔隊的案例(例如 Von Hannover v Germany (No 2))中說明,任何關乎個人身份的資料,包括知名人士在公眾場合中與他人的互動情況,均受私隱權保護;而雖然娛記有向讀者提供資訊的職責,其新聞自由亦須與私隱權作出平衡。

在Shimovolos v Russia(2011) 案第65段中,歐洲人權法院更明確地指出,「有系統地收集及儲存某些人士的資料實干擾了該等人士的私人生活,即使相關資料是在公開場合收集或僅與該等人士的專業或公開活動相關。收集及記錄有關任何人身處的地點及其在公眾場合的行蹤的資料,也構成干擾該等人士的私人生活。」

加拿大法院考慮《加拿大權利與自由憲章》下的私隱權時,亦得出近乎一致的結論。譬如在R v MacInnis [2007] OJ No 2930案中,安大略省高等法院意識到,知道了一個人在何時、何地在公眾領域裏做了什麼,可能會洩露該人的生活習慣及其作出的個人選擇等私密資訊,所以裁定收集此類資料違反市民對其個人私隱保密的合理期望。/

可能俾人偷窺慣,好多香港人都無乜所謂。

又有一種係反正自已又唔係靚又無身材,任睇唔嬲。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 04:16 PM   #11
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
/事實上,《香港人權法案》第14條、《公民權利和政治權利國際公約》第17條明文保障私生活權。換言之,私隱權毫無疑問屬基本人權。歐洲人權法院早在一系列的娛樂雜誌狗仔隊的案例(例如 Von Hannover v Germany (No 2))中說明,任何關乎個人身份的資料,包括知名人士在公眾場合中與他人的互動情況,均受私隱權保護;而雖然娛記有向讀者提供資訊的職責,其新聞自由亦須與私隱權作出平衡。

在Shimovolos v Russia(2011) 案第65段中,歐洲人權法院更明確地指出,「有系統地收集及儲存某些人士的資料實干擾了該等人士的私人生活,即使相關資料是在公開場合收集或僅與該等人士的專業或公開活動相關。收集及記錄有關任何人身處的地點及其在公眾場合的行蹤的資料,也構成干擾該等人士的私人生活。」

加拿大法院考慮《加拿大權利與自由憲章》下的私隱權時,亦得出近乎一致的結論。譬如在R v MacInnis [2007] OJ No 2930案中,安大略省高等法院意識到,知道了一個人在何時、何地在公眾領域裏做了什麼,可能會洩露該人的生活習慣及其作出的個人選擇等私密資訊,所以裁定收集此類資料違反市民對其個人私隱保密的合理期望。/

可能俾人偷窺慣,好多香港人都無乜所謂。

又有一種係反正自已又唔係靚又無身材,任睇唔嬲。
由手機版發出
兩回事啦 你既然提到加拿大 果個Justin夠成日畀狗仔隊同fans追住當眾影 佢都試過搶人電話阻止拍攝 掂下人都好易變成犯罪

咁係香港搶人電話都一樣 只可以話當眾做依啲嘢畀位人入係傻左啲
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-18, 04:24 PM   #12
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
最多只能夠講香港法律唔夠完善保唔到私隱。
即使係咁都好難正當化明刀明槍搶既

舊 04-27-18, 05:06 PM   #13
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
最多只能夠講香港法律唔夠完善保唔到私隱。
即使係咁都好難正當化明刀明槍搶既
其實邊止香港,
就算去到西方郁手對班狗仔隊還拖都係郁手果個俾人告先,
「人權法案」只可以講係一個reference係可以係法律層面上應用嚟保障,
但當同「刑事法」抵觸的話往往都係以刑事角度行先

我的雜談小屋
舊 04-27-18, 08:53 PM   #14
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
兩回事嚟,
如果搶完手機真係有私密資料係入面就當然有理,
問題係人地手機上既資料唔係真係啲咩私密野喎,
而家變成"用武力去維護「懷疑」係自己既理益" (仲要懷疑錯左),
點睇都唔係一個「合理」既做法吧
一句到尾
佢搶手機
你咪告佢偷告佢搶囉
日日都有偷竊搶劫架啦
重點唔係佢搶手機既理由或者原因
亦唔係佢搶完之後先睇過冇資料冇私隱
係佢對政府陣營郁手, 用武力呢下惹來鋪天蓋地既評擊
呢個獨裁政權最怕你意識到淋病只係個女人仔
呢班操控既你既高官都係飽食終日既中老人
一個許智峯咁既八十後都夠打死佢地

光明頂講左膠
舊 04-27-18, 10:00 PM   #15
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

引用:
一句到尾
佢搶手機
你咪告佢偷告佢搶囉
日日都有偷竊搶劫架啦
重點唔係佢搶手機既理由或者原因
亦唔係佢搶完之後先睇過冇資料冇私隱
係佢對政府陣營郁手, 用武力呢下惹來鋪天蓋地既評擊
呢個獨裁政權最怕你意識到淋病只係個女人仔
呢班操控既你既高官都係飽食終日既中老人
一個許智峯咁既八十後都夠打死佢地
你咪試吓係街搶個女人手袋之後「唔覺意」抱埋佢掂到佢塊面之後還番個袋俾人睇吓人地告唔告埋你非禮囉
表面證供都有,你話日日都有人搶野有人打劫,
甘日日都有人死架啦,你咪攞把刀去試吓行刺某個高官囉,
重點係人地都飽食終老架囉,你一個8090後都斬得死人架,你唔試?你唔試唔通就代表你怕左政府?你試左之後俾人拉唔通又話係因為個政府怕左你意識到高官都係人所以先拘捕你?

我的雜談小屋
舊 04-28-18, 04:24 AM   #16
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

我從來冇講過唔使拉,亦完全冇替許智峰辯護。日日都有人搶野打劫,咁係咪日日都有特首出黎譴責?有冇新聞係咁loop?有冇用詞好似強姦左條女咁呀?冇丫嘛。咁點解許智峰就有?因為佢衰既係“用武力反抗政府”呢條響獨裁政權眼中既死罪。

光明頂講左膠
舊 04-28-18, 09:38 AM   #17
十一月
Game Master

呢單野好明顯就係因為佢係議員,所以大件事啦。
日日都有人XX
如果以咁樣的理論來講,咁之前7警打人單野,都可以話日日都有人打人啦,使唔使講幾年都仲記住呀?就係因為佢地係警察啦。

再講,一有痛腳,敵對陣營一定死咬唔放,都唔係今日才知道的啦。
咁你都仲做D白痴行為製造機會俾人咬你,係唔係低能架?

此篇文章於 04-28-18 09:40 AM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 09:42 AM   #18
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

引用:
我從來冇講過唔使拉,亦完全冇替許智峰辯護。日日都有人搶野打劫,咁係咪日日都有特首出黎譴責?有冇新聞係咁loop?有冇用詞好似強姦左條女咁呀?冇丫嘛。咁點解許智峰就有?因為佢衰既係“用武力反抗政府”呢條響獨裁政權眼中既死罪。
天真,而家先至嚟講「眾生平等」啊?
甘大把有錢佬都有份買樓放劏房架啦,點解泛民當年剩係遺責劏房波唔動議遺責全城劏房戶?
大把人貪污架啦,甘又點解獨獨報導貪曾同許仕仁唔報導每月有幾多人被控貪污?
日日都有人性騷擾架啦,運動員叫「Me too」又點解唯獨特別有新聞講足成個星期?
甘大個人連「公眾人物」同「公眾新聞」既價值都未搞清楚,無得救架啦,
繼續自我幻想你果套「武力殺官救港」理論吧啦

我的雜談小屋
舊 04-28-18, 03:15 PM   #19
Jonney
フゥーハハハハ

3DS Friend Code3007 9047 8125
PSN  IDwills368
XBox Live Gamertagwills368
毛議員指無環抱無面貼面,如果行洗粗暴行為維護人權係要一刀切,咁部份幫手捉賊(攞好巿民獎)的人都應該被控,休班警搶手機查偷拍應該被控,2014年元秋立會搶長毛雀籠應該被控,係唔係咁計?

啱啱有單港少年網上結友教導台灣人留言殺人拉咗,執葉律師殺無赦警方話調查完結無事,唔係一刀切咩?
由手機版發出
Jonney 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 05:21 PM   #20
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我都無意思要捧許做英雄定乜。

不過咁,最識玩香港普通法既共產黨官員,都要開始淆底,講 d "竊書不能算偷"既中國邏輯黎掩護,錯起邊個度我諗應該好明顯。

張建宗辯稱政府「觀察」議員行蹤 並非「監察」

Apple Daily

【涉搶手機】張建宗辯稱政府「觀察」議員行蹤 並非「監察」
5小時前4.1K
即時要聞

民主黨立法會議員許智峯涉搶手機風波持續,建制派將事件提升至要求許辭職的層面,眾志秘書長黃之鋒認為事件是由於政府派人全天候監視議員行蹤而起,區議員楊雪盈呼籲公眾將事件聚焦在政府侵犯議員私隱的問題上,強調應找出政府搜集議員私隱的原因,和改變有關做法。政務司司長張建宗今早回應事件時辯稱,政府非「監察」立法會議員行蹤,而是「觀察」,「例如見到記者進來,那個記者進來這間房。為甚麼我們這樣做?因為希望掌握立法會法定人數夠不夠,尤其投票時我們都想會議順利進行」。

對於政府派「狗仔隊」在立法會監察議員出入情況,張建宗認為完全沒有問題,強調有關同事的行動低調,絕對不會妨礙任何議員,亦都不會侵犯任何個人私隱,他已去信立法會主席,期望所有的公務人員在立法會大樓執行任務時能受到充分保障。

議會陣線毛孟靜昨看過影片後表示,許的行為是魯莽粗暴及不當,但沒有如一些報道所指出現「環抱」或「面貼面」情況,而被政府人員記錄行蹤,是「非常受到冒犯」。公民黨楊岳橋認為許的行為不能接受,但透過譴責議案罷免許的議員資格是不符比例。
由手機版發出

此篇文章於 04-28-18 08:56 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-18, 11:33 PM   #21
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: 十一月 查看文章
呢單野好明顯就係因為佢係議員,所以大件事啦。
日日都有人XX
如果以咁樣的理論來講,咁之前7警打人單野,都可以話日日都有人打人啦,使唔使講幾年都仲記住呀?就係因為佢地係警察啦。

再講,一有痛腳,敵對陣營一定死咬唔放,都唔係今日才知道的啦。
咁你都仲做D白痴行為製造機會俾人咬你,係唔係低能架?
始終d新仔議員資歷淺。做錯野俾人話同受警方調查冇問題。
成件事最接受唔到ge係光速割蓆班人。其實,市民大多都會包容自己支持個派別的議員。
反而你禁快割蓆,對呢班人先最大反感。對佢地黎講,係投泛民成個組別而唔係民主黨自己...
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-18, 12:12 AM   #22
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

算啦,level唔到,搞到九唔搭八,你睇唔出個動機就算啦。
如果真係個個都睇得出,應該真係發生左“武力殺官救港”,
如果香港一班奴隸意識到奴隸主又係人,自己又係人,仲要知道自己做左咁多年奴隸,手瓜其實粗過奴隸主,
香港邊會係咁既死樣。
我高估左你係我唔啱,sorry。

光明頂講左膠
舊 04-29-18, 01:03 AM   #23
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 001015 查看文章
始終d新仔議員資歷淺。做錯野俾人話同受警方調查冇問題。
成件事最接受唔到ge係光速割蓆班人。其實,市民大多都會包容自己支持個派別的議員。
反而你禁快割蓆,對呢班人先最大反感。對佢地黎講,係投泛民成個組別而唔係民主黨自己...
真係睇得出白鴿而家係真係零政治智慧

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-18, 07:12 AM   #24
真!DC
Banned User
奉行我道

我就係因而對民主黨更反感既人

反而毛姐果d有攬佢冇踩多兩腳
民主黨專真係業賣隊友
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-18, 04:14 PM   #25
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
真係睇得出白鴿而家係真係零政治智慧
佢個target audience唔係我地。我地成日話trump零政治智慧,但人地又係一樣做得有聲有色。
早十年八載都仲話要搶人山頭,而家社會分裂底下,政黨只係需要力保一個山頭就夠做,唔駛聽隔離audience支笛。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4,XB1] Deformers | Ready At Dawn 安安 電視遊戲討論版 2 02-09-17 11:05 PM
[PS4] Ready to Run R.C. racer ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 1 03-06-14 03:57 PM
[Wii] Ready 2 Rumble Revolution neo2046 電視遊戲討論版 9 01-30-09 06:50 PM
We are READY~~~~to造假 HEAD_HUNTER ~清談館~ 289 08-18-08 02:02 PM
[PS2]DQ & FF in いただきストリート Special (DQ FF 人物亂入) neo2046 電視遊戲討論版 92 01-05-05 06:24 PM

現在的時間是 11:21 PM

手機版 | APP版