Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-10-15, 01:27 AM   #826
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
黃之峰願意道歉, 那意味著, 我們可以對任何一個做錯事的人物, 以黃之峰為藍本, 要求道歉. 而他們若不道歉, 那麼他們再被追究也是自找的了. 就是那麼簡單. 我們設下了一條界線, 那條界線才是最有利的地方. 重點, 不在黃之峰. 他只是觸媒.
任何不道歉的人, 我們可以說他「連中學生也不如」, 「連黃之峰也不如」

BY CHENG LAP
同理啦
邊邊先支持"犯左法又點wo"邊邊就會出事(攤手

引用:
作者: 2dn 查看文章
「犯左法又點喎!」
其實行人衝紅燈過馬路、非法/逾期居留,同埋殺人都係犯法,
點解未成年既人犯左第一第三項都有繼續接受教育既權利,第二項就無?
所以有人質疑的點就是-一定要由正規學校給予教育? (純以公約來講)

然後既然第三項的話教育會不同於第一項而改於男/女童院進行
那麼第二項本來應該怎樣處理就是關鍵了

這一類"未成年涉及犯罪事件,而本身該人士明白行為是犯罪"的案件,應該是怎樣看待當事人
就都會引致"應該由什麼機構提供教育"的答案有所不同

舊 06-10-15, 05:42 AM   #827
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: casio 查看文章
犯咗法又點喎!我踢老人家同恐嚇婦孺都只係公民抗命,爭取本土利益!
單係咁講,已經打咗好多人嘅面
以後話正苦成日搬龍門,話人道德_嘅時候,麻煩講睇返呢排你點插個細路女
咁之後再有乜乜革命果時緊記唔好去
到時最好努力咁勸埋你身邊既停止一切大型抗爭

舊 06-10-15, 06:57 AM   #828
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: knight-philip 查看文章
同理啦
邊邊先支持"犯左法又點wo"邊邊就會出事(攤手

所以有人質疑的點就是-一定要由正規學校給予教育? (純以公約來講)

然後既然第三項的話教育會不同於第一項而改於男/女童院進行
那麼第二項本來應該怎樣處理就是關鍵了

這一類"未成年涉及犯罪事件,而本身該人士明白行為是犯罪"的案件,應該是怎樣看待當事人
就都會引致"應該由什麼機構提供教育"的答案有所不同
淨係抽空一句出黎作文,有咩意思,要討論個女學生講個句,就唔該討論埋個前文後理啦。
一個被支槍指住個頭,同一個被疊錢指住個頭既人,都會講「我投降喇!」
個意思又係一樣,兩個都值得同情?

響男女童院/監獄都係正規教學,可以去會考的。
如果話俾正常學校教育肥仔(通稱),係對香港學童唔公平,咁俾佢特別安排,一樣要資源一樣係唔公平。

第二項非在囚「罪犯」必須接受特別安排既教育的話:
如果單對單派個專員教,我會問點解要特別服務佢一個,咁教可能比一般學校既教育更優質喎,甘心?
如果話 hea 教掉套教科書俾佢自修就算,我又問咁佢想要正規教育,係咪即建議佢去犯個要入冊既嚴重罪行先得?
再滑一下坡,一個犯左偷竊被定罪緩刑既本地學生,係咪又要趕出校去返兒童犯罪學園?
終極滑坡,拎行街紙既學童,同拎外國護照既國際學校學生,有咩分別?

咁麻煩點解唔一視同仁,俾佢返學就算呢?反正有學校願意收,唔好講咩搶學位,間學校梗係衡量過有學位先收佢。
(小ot:如果願收肥仔果間唔係孔教,係天主教或基督教學校,我真懷疑班友夠唔夠膽去圍)

[請對號入座]一係就直接 xyz 個乜鬼野兒童權利公約,連「我同學係人蛇」哩d對小學生種植仇恨既說話都講得出,就唔好咁虛偽啦。[/請對號入座]

行街紙係有可能拎住十幾年架,吸收知識既黃金時期唔俾書佢讀,響香港發生,我認為係罪大惡極。

舊 06-10-15, 07:22 AM   #829
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
當激進手法,被一般人認為係出黎搞「事」者正常的互相問候時
我真係唔敢出黎
我帶住背囊出黎坐街,被人一腳踢背囊
我講句:犯法又點喎!我出黎坐都係公民抗命爭取xxx
被人拍低,剩剪「犯法又點喎!」貼出黎週圍笑,仲做埋廣告生跛

再被起埋地址,係我屋企、工作地點貼滿「可恥」「公民抗命又點喎」一堆大字報
如果有細路仲慘,個細路被整喊,仲有人講句:連細路都整唔喊,點撥亂反正呀?

我真係唔敢出黎受呢d拷問,仲有藍絲本來既招式未用

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 06-10-15 07:26 AM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 08:22 AM   #830
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
[路過]前方路面濕滑,請駕駛人仕小心駕駛,免生意外。p.s印象中有人問過如果安排入學咁又對同班同學公唔公平?因為實會施慢課程進度etc,如果唔就肥仔進度就倒轉教學效率不及單對單,對肥仔唔公平etc的[路過/]

舊 06-10-15, 08:57 AM   #831
T.K.
很黃很暴力

點解肥仔「12歲」要讀三定四年級?因為評審過佢學歷係呢個lv
如果評審唔理佢實況,入左六年級啦

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 06-10-15, 09:29 AM   #832
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
放心,只要班人繼續宣揚無腦抗爭同政治污糟,大家好快就會返去80年代「政治既事關我蛋治」既狀態。

舊 06-10-15, 12:34 PM   #833
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
同上,基本上依家發展邊個當權其實都差唔多嘅時候,我已經考慮等死唔理算,反正我冇結婚生仔,唔需要擔心自己下一代

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 12:52 PM   #834
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 尼路 查看文章
[路過]前方路面濕滑,請駕駛人仕小心駕駛,免生意外。p.s印象中有人問過如果安排入學咁又對同班同學公唔公平?因為實會施慢課程進度etc,如果唔就肥仔進度就倒轉教學效率不及單對單,對肥仔唔公平etc的[路過/]

引用:
[半OT]
法律原意是為了保障人民的自由和權利
包括受害者和加害者,當中要因應案情作出平衡
[/半OT]
-------------

引用:
同上,基本上依家發展邊個當權其實都差唔多嘅時候,我已經考慮等死唔理算,反正我冇結婚生仔,唔需要擔心自己下一代
引用:
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...50608/53829438
文化部今日公佈,《東京喰種》第2季、《進擊的巨人》等一批38齣日本網絡動漫,因違規涉暴力、色情、恐怖被列入黑名單。

樂視、愛奇藝、搜狐、優酷、騰訊、百度等29個網站,因提供含誘導未成年人違法犯罪和渲染暴力、色情等內容的網絡動漫,被給予警告、罰款等處罰。漫畫島等8個網站更被關閉。

今年4月,文化部早已針對網絡動漫市場的低俗風氣,展開專項整治,查處19個動漫網站,主要類型包括含有暴恐內容,宣揚以暴制暴思想;畫面恐怖、令正常人極度不適;以色情元素吸引眼球,格調低俗不堪的動漫。
以後看動畫可能要在店面買飛,再去後樓梯攞碟

咦,話說無記先買了東京殘響在播....反了反了反了

此篇文章於 06-10-15 12:56 PM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 12:57 PM   #835
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
個list咁跨時代既
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 01:00 PM   #836
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 尼路 查看文章
所以我一直都係認為要比書佢讀 不過係咪同其他小朋友一齊上堂係另一回事

其實而家最主要問題係
我覺得真係好明顯地有部份人(唔係指GAF)個心態係無打算過講道理
個肥仔好乞人憎、生於大陸、係三非,所以佢做既全部野都必然係錯、講既必然係大話、插佢必然係正確、佢既所有願望同意向都係必然唔應該得到尊重同得逞、有一段片見到佢打人所以佢必然係有暴力傾向...etc

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-10-15 01:22 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 01:32 PM   #837
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
所以我一直都係認為要比書佢讀 不過係咪同其他小朋友一齊上堂係另一回事

其實而家最主要問題係
我覺得真係好明顯地有部份人(唔係指GAF)個心態係無打算過講道理
個肥仔好乞人憎、生於大陸、係三非,所以佢做既全部野都必然係錯、講既必然係大話、插佢必然係正確、佢既所有願望同意向都係必然唔應該得到尊重同得逞、有一段片見到佢打人所以佢必然係有暴力傾向...etc
咁話實在下堅希望個天打個雷劈死個肥仔既

舊 06-10-15, 01:48 PM   #838
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
個LIST

《櫻花通信》

邊個高手找埋D咸魚年代出黎??
定唔係我識果套黎
由手機版發出
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 01:51 PM   #839
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: 廢人 查看文章
個LIST

《櫻花通信》

邊個高手找埋D咸魚年代出黎??
定唔係我識果套黎
由手機版發出
老殘遊記

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 06-10-15, 01:53 PM   #840
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
咁話實在下堅希望個天打個雷劈死個肥仔既
我何嘗唔係呢

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 04:14 PM   #841
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:

-------------

以後看動畫可能要在店面買飛,再去後樓梯攞碟

咦,話說無記先買了東京殘響在播....反了反了反了
係我眼中,就算本土派上位都會變成咁
今日你可以因為肥仔係強國人半夜拍佢門叫佢返歸
今日你可以因為個細路女唔識修飾自己言詞而追往佢嚟插
難道聽日你唔可以因為覺得某套動畫唔啱你心水而對d宅喊打喊殺?

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 04:45 PM   #842
神人ではない!新人だ

引用:
難道聽日你唔可以因為覺得某套動畫唔啱你心水而對d宅喊打喊殺?
你擔心下佢地真係得勢果時真係驅逐「港豬」好過啦
唔好唔記得佢地一直都睇溫和派唔順眼

舊 06-10-15, 07:17 PM   #843
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
未上, 都已經追住溫和派黎插... 比建制/政府/共產黨更優先...

同當年共產黨抗日方法......

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 07:24 PM   #844
朝霧 海斗
Crazy Gamer

到而家我都唔同意有人有本土派去 generalized 激進份子

本土派係香港我覺得仲係一個好抽象仲未得到發展既政治概念
你就去打沉佢 算點

此篇文章於 06-10-15 07:26 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 07:25 PM   #845
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
溫和派呢個名幾好聽
自從超錯開始白鴿投共後,近年大狀又唔知想點
溫和到對家都唔show你bbb

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-10-15, 07:29 PM   #846
朝霧 海斗
Crazy Gamer

如果大家覺得溫和派仲有用 我唔明點解有UR呢件事發生

舊 06-10-15, 07:34 PM   #847
小特特
薔薇騎士団

引用:
作者: 1q1q1q 查看文章
未上, 都已經追住溫和派黎插... 比建制/政府/共產黨更優先...

同當年共產黨抗日方法......
我覺得政府建制無必要插飯民,唔理已經夠,反正又做唔到野
舉下牌叫下口號再間中拉下布有乜所謂
留黎做盾比憤怒既市民插仲實用

Blog

pixiv
舊 06-10-15, 08:07 PM   #848
T.K.
很黃很暴力

溫和派無用但人畜無用
激進派無用之餘,仲破壞制度,打擊「同路」(?)
激進口中,邊一個非激進既,唔係港豬、要逐出先可以光復香港?

師奶
中產
討厭政治的人
左膠
飯民
藍絲
和理非
之前雨傘已經講九種,我都數唔晒
俾你發大,仲駛生存既??

共產黨未得勢,都要名義上同國民黨合作,暗處拖後腿,而家未大已經不可一世,以救世主自居

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 06-10-15 08:13 PM 被 T.K. 編輯。
舊 06-10-15, 08:11 PM   #849
小特特
薔薇騎士団

無得驚激進發大架喎,和平既時代激進邊有市場
激進派除非有咩奇蹟,否則大極都入到控局既地步,一來真係咁大又會分裂wwww

溫和既飯民我仲怕佢會唔會又密談之類點會係人畜無害

Blog

pixiv
舊 06-10-15, 08:19 PM   #850
T.K.
很黃很暴力

當人畜無害誇張左,起碼今次都驚,捆綁式發聲明話唔轉軚
你可以話佢為選票,但選票等如民意

你大極有譜,唔代表可以任你亂黎
引用:
作者: T.K. 查看文章
當激進手法,被一般人認為係出黎搞「事」者正常的互相問候時
我真係唔敢出黎
我帶住背囊出黎坐街,被人一腳踢背囊
我講句:犯法又點喎!我出黎坐都係公民抗命爭取xxx
被人拍低,剩剪「犯法又點喎!」貼出黎週圍笑,仲做埋廣告生跛

再被起埋地址,係我屋企、工作地點貼滿「可恥」「公民抗命又點喎」一堆大字報
如果有細路仲慘,個細路被整喊,仲有人講句:連細路都整唔喊,點撥亂反正呀?

我真係唔敢出黎受呢d拷問,仲有藍絲本來既招式未用
亂咁黎,如果政改通過,出黎時對家咁對你係未ok先?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 06-10-15 08:22 PM 被 T.K. 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:56 PM

手機版 | APP版