Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-27-15, 05:41 PM   #551
david
The One

註冊日期: Mar 2002
無證居留與酌情處理
(教院高級研究助理 梁亦華)

引用:
日前有小學為一名在港匿藏多年的小童進行「能力評估測試」,被部份激進示威者包圍抗議,事件引起社會關注。市民對此反應兩極,一方面有人認為基於人道理由,入境處應作恩恤安排,酌情處理;一方面亦有人認為政府應依法處理,以免立下不良先例。在情與法之間,社會應如何抉擇?酌情處理又應以甚麼作考慮?

1999年聯合國《兒童權利公約》第28條列明,兒童擁有接受教育的權利。作為教育工作者,筆者對此是百分百贊成的。然而,今次事件的關鍵不在於「應否」提供教育,而是「誰」提供教育的問題。據立法會教育預算資料顯示,2013︳2014年度的津貼中學與小學學額單位成本為54,170元及47,320元,而每名大學生的政府額則達22.7萬元。換言之,政府需花費128萬元,以支付學童從小六至大學畢業的學費。這還只是一般情況,如該學童有特殊學習需要,又或未曾接觸正規教育而需要額外支援,則政府隨時要多花費數以十萬計的額外公帑。教育畢竟是動用公帑的公共福利,誰有資格獲得資助,涉及的並非「酌情」與否,而是接受者的身份問題。對於港人身份,入境條例有清晰闡述,這個案實不屬特殊案例。

退一步說,即使香港社會不在乎這區區百多萬的開支,酌情處理又是否最能保障孩子權益?現階段這也許是「個別個案」,一旦局方選擇酌情處理,很可能向社會傳遞一個錯誤訊息「只要孩子匿藏滿一定年期,便能獲得寬待」,從而間接鼓勵部份父母(或監護人)冒險一試。未來會否有更多孩子因父母(或監護人)的不理性決定,而喪失接受教育、醫療等基本權利?「一切為了學生,為了學生一切」的理念,應狹窄地應用於某一個案?還是用於防止「新常態」的發生?

誠然,過去亦曾有持臨時身份證明書(俗稱「行街紙」)的女生獲容許無條件居留,但酌情處理的前提是該女生已融入香港社會,且成績優異,未來能讓社會大眾受益。另一方面,其酌情個案應獨特而難以仿效,否則這實在需要社會謹慎行事。

常言道︰「地獄之路是由良好意圖鋪成的」(The road to hell is paved with good intentions)。香港雖然是個法治社會,可是依舊受着中國傳統思維所影響,社會上充斥着太多「法外情」、「於心何忍」、「法律不外乎人情」等概念,討論時盡佔道德高地,每每凌駕於法律和入境條例之上。這些難以窮盡,複雜而主觀的感情考慮,對香港社會是否過於沉重?

梁亦華
教院高級研究助理
充數的五字

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 05:53 PM   #552
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
查實一路都唔係講緊酌唔酌情,而係有人覺得件事應該9秒9定案close file唔係就垃圾左膠廢物...

雖則我明個個都知政府有可能hea做,但而家有問題0既係hea做條友,唔係challenge個制度嘛
咁驚開先例,最簡單咪提議取消普通法囉,有咩後果唔使我講掛...

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 06:12 PM   #553
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: sugihara 查看文章
查實一路都唔係講緊酌唔酌情,而係有人覺得件事應該9秒9定案close file唔係就垃圾左膠廢物...

雖則我明個個都知政府有可能hea做,但而家有問題0既係hea做條友,唔係challenge個制度嘛
咁驚開先例,最簡單咪提議取消普通法囉,有咩後果唔使我講掛...
呢度無人話要9秒9掉佢番大陸 亦都無人話你地係左膠廢物 唔好稻草人攻擊先得架

而係我地一直講緊係唔應該比教育權利一個非香港公民既罪犯 審乜野? 佢係三非呢個係事實

一時就酌情 一時就法律 酌情乜野?
照咁計不如係咪開埋綜援或者老人金比佢地囉

香港又唔見對斯洛登咁仁慈

舊 05-27-15, 06:12 PM   #554
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
肥仔果d叫自首,幾時被逮捕或拘禁之人
自首即當為逮捕,搵人自首都難

唔咬法律條文
要插既未又係警方、入境處,又關教育局咩事?
而家支持誇部門執法呀

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 06:14 PM   #555
T.K.
很黃很暴力

呢度係未真無人要9秒9掉肥仔上去呀
搵d人發表下好喎,

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 05-27-15, 06:26 PM   #556
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
呢度無人話要9秒9掉佢番大陸 亦都無人話你地係左膠廢物 唔好稻草人攻擊先得架

而係我地一直講緊係唔應該比教育權利一個非香港公民既罪犯 審乜野? 佢係三非呢個係事實

一時就酌情 一時就法律 酌情乜野?
照咁計不如係咪開埋綜援或者老人金比佢地囉

香港又唔見對斯洛登咁仁慈
不如你自己睇多次咁多留言睇下係咪稻草人啦sosad
酌情係判佢有無居留權時用0既,而家講酌情其實做乜鬼...似係個個都睇死佢已經有香港身份證囉,其實而家未判呀下...

當然政府反應太快俾晒d野肥仔係問題,如果好似7警咁拖大半年無聲氣都係問題,但呢d都係執行果個人出問題,唔係香港0既制度本身出事呀

此篇文章於 05-27-15 06:29 PM 被 sugihara 編輯。
舊 05-27-15, 06:41 PM   #557
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: sugihara 查看文章

引用:
作者: T.K. 查看文章
呢度係未真無人要9秒9掉肥仔上去呀
搵d人發表下好喎,
版大說的就是~

舊 05-27-15, 06:41 PM   #558
小嘉
The One

http://www.dbc.hk/radio2/news-detail...B7%B2%E5%AE%8C

陳婉嫻:協助無證懷仔投案角色已完
正呀喂,咁你收皮啦
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 06:44 PM   #559
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: knight-philip 查看文章
版大說的就是~
咁乖呀,駛唔駛摸頭獎勵?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-27-15, 06:53 PM   #560
david
The One

引用:
作者: 風音 查看文章
偽善既人就會係呢d時候搶道德高地架啦:0)
本格預言師

---
舊 05-27-15, 07:22 PM   #561
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
有幾高地呀,講黎聽下?
定當左海底先係平地,住水平線以上既全部都係高地a

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 08:12 PM   #562
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
有幾高地呀,講黎聽下?
支持核心價值,緊係要係地核啦

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 08:20 PM   #563
fantasy俊仔
God of Gamer
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
其實版友係咪上高登太多混淆左呢度
呢度我唔覺有人唔係講自己既理論而只話對方左膠,我都冇咁講人
而唯一會猛講港豬既女裝都俾版大ban左啦...

不過凡事都講放大到最極端我又唔覺有多理性
去學校去嫻姐門口示威貼紙講到比上文革
泛民下屇被叮走一定因為班生蕃亂衝
掉個細路仔返大陸就等於送佢去公海
講呢d你唔會說服到對方囉,只係想講嬴冇討論空間,咪只係換來反諷

陶傑一抽多水,掉個細路仔返堔圳係咪等於送佢死?

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 08:51 PM   #564
T.K.
很黃很暴力

你理解錯左勒
唔係話掉上大陸,即掉個肥仔去公海/送死

而係大陸唔收肥仔,係未掉肥仔出公海解決事件

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-27-15, 08:54 PM   #565
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: casio 查看文章
支持核心價值,緊係要係地核啦
寬以待己,嚴以待人
新獅子山精神

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-27-15, 09:07 PM   #566
T.K.
很黃很暴力

引用:
有幾高地呀,講黎聽下?
請指出以下項目,那個是偽善
1.國際人權公約
2.國際人道法
3.兒童權利公約
4.教育條例》第74及78條規定
5.以上皆是

歡迎回答

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 05-27-15 09:09 PM 被 T.K. 編輯。
舊 05-27-15, 10:13 PM   #567
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: T.K. 查看文章
請指出以下項目,那個是偽善
1.國際人權公約
2.國際人道法
3.兒童權利公約
4.教育條例》第74及78條規定
5.以上皆是

歡迎回答
只要肥仔唔係強國人,就一d都唔偽善
如果換著之前自殺嗰位小妹妹,應該會好多人同情佢

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 11:02 PM   #568
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
【12歲小人蛇】葉劉淑儀:由納稅人付款的學校 不應讓非法居留人士入讀

12歲小人蛇肖友懷事件引起社會關注,亦引來不少針對懷仔的抨擊。教育局長吳克儉指,教育局今早已收到12歲無證童肖友懷(懷仔)入學申請,會按既定程序處理。

前保安局長,立法會議員葉劉淑儀則表示,如果知道這些非法在港居留的人,不會在香港逗留很久,就沒有理由讓他們在香港讀書。她認為,除非像當年居留權爭議,很多兒童因訴訟需要在香港逗留一段很長時間,才會基於人道立場,讓這些等候裁決的兒童在港上學。

葉劉淑儀認為,本港由納稅人付款的學校,不應該讓非法在港居留的人士入讀。不過,為懷仔做學能測試的孔教學校,及當年天主教陳日君主教希望非法居港兒童能接受教育,都是基於宗教信念以及悲天憫人,葉劉淑儀認為沒有問題,但強調港府會依法處理。

http://news.mingpao.com/ins/%E3%80%9.../1432650881438
呢餐左膠晚宴連佢都想奶返啖 ?
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 11:02 PM   #569
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
咁講啦

肥懷係咪三非,佢兩婆孫都已自首

承認係逾期逗留

查證又好,遺返手續又好,搵佢老豆老母又好,都要時間

比佢同個阿婆 "暫時維持現狀,住埋一齊" 都係無可厚非

至於話安排佢返校,我就點都唔讚成;

但你話 暫時留港期間 係咪唔比佢讀書呢?可以搵義工Miss/Sir 安排佢 "特別授課"

佢都話無返過學,一般學校既進度未必追得上;特別授課可以度身訂做佢合適既課程

兼且真係唔放心比個咁大件頭既 "12歲" 同班 真‧小朋友 係埋一齊

如果你係果班小朋友既家長,你會唔會唔擔心先?

就算真係遣返肥懷,因為上面有好多 "小朋友村" ,絕對唔會係放佢去公海自生自滅咁慘情

我覺得呢件只係好簡單既事黎

如果肥懷國藉唔係共國,係咪又會討論得咁激烈呢?

P.S. 非法入境者,係咪即捕即解?逾期居留又算唔算係另一種形式既非法入境呢?

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 05-27-15 11:04 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-15, 11:37 PM   #570
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
有幾高地呀,講黎聽下?
本土先係最高0既道德高地呀
尚方寶劍一出,凌駕晒任何道德

舊 05-27-15, 11:44 PM   #571
T.K.
很黃很暴力

係未應該尊稱為:道德萬能俠

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-27-15, 11:54 PM   #572
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
呢餐左膠晚宴連佢都想奶返啖 ?
佢段發言擺明係兩家茶禮都想收哂

舊 05-28-15, 12:07 AM   #573
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
有無本土派 泛民都必死
因為佔中係一般大眾心目中入晒泛民數

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-15, 09:49 AM   #574
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
如果用雲海o既解毒法,陳婉嫻死硬

https://www.facebook.com/goodsofold/...324414/?type=1

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-15, 10:49 AM   #575
david
The One

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
如果用雲海o既解毒法,陳婉嫻死硬

https://www.facebook.com/goodsofold/...324414/?type=1
包溶奶大,安

http://alexstshiu.blogspot.hk/2015/0...st_25.html?m=1

---

論壇跳轉

現在的時間是 07:11 AM

手機版 | APP版