Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 07-04-18, 04:47 PM   #51
Kain
God of Gamer

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
睇完,好多細路入場

估中左
最後真係抽獎
不過既然係活在同一時間呢個係理所當然
反而佢地成家人無睇電視仲係度做實驗

引用:
作者: J+1 查看文章
片尾用呢個方法直接將蟻人排除喺將來嘅無限之戰之外算做意料之外?
唔係喎
邊有排除
反而佢手上面個E罐可能係KEY ITEM
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-18, 06:19 PM   #52
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: Eking 查看文章
.......
又要血壓又心跳, 咁咪要成日叉電? 唔好諗D野去吐嘈啦~
唔吐槽呢套冇咩好討論
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-18, 09:12 PM   #53
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
今日睇完MOKO點半場
STAN LEE架車俾黃蜂女縮o左水
最後鬼妹GHOST俾米雪菲花摸頭過量子能量醫好o左仲洗白埋,做埋黑歌利亞養女
第一段彩蛋:蟻人縮水落量子空間抽成罐量子能量,但係還原前倒數兩秒博士一家三口俾滅霸化灰
第二段彩蛋:隻打鼓大蟻冇化灰,再彈句雞腸字幕話:蟻人+黃蜂女將會回歸
成套戲鷹眼+其他復仇者成員+復仇者個A字icon鬼影都冇隻

整體打戲又好、玩梗又好、信息量又好,都少過上集。60分合格,我俾60分冇得再多

此篇文章於 07-04-18 09:17 PM 被 滅龍士 編輯。
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-18, 09:42 PM   #54
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
3D如何

睇普通場定IMAX好
怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-04-18, 11:57 PM   #55
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
故事我覺得不及上集,不過娛樂性仍然不錯

女女真是好可愛,或者她將來真是會成為少年復仇者?

某人的能力也許會很影響今後marvel世界

彩蛋第一個真是很重要,第二個可以不看也無妨

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-18, 01:43 AM   #56
Rv250

註冊日期: Aug 2002
娛樂性係夠, 故事
主線
接上集搵到方法救媽媽其實幾好, 但係唔知點解冇乜感覺
多啲時間講hank pym 想當年鋪排吓可能好啲?
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-18, 03:13 PM   #57
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章

某人的能力也許會很影響今後marvel世界

彩蛋第一個真是很重要,第二個可以不看也無妨
其實第3個彩蛋都玩埋,先搞笑(最後個行字)

注:彩蛋不一定係指畫面!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-05-18, 03:15 PM   #58
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
3D如何

睇普通場定IMAX好
我琴日睇元朗間IMAX3D版,
開頭同尾段3D效果最好,
結論:呢套都值得睇3D版架!

如果各位細過有睇過「零度空間」、XXX(以前明珠台播過既,講班小朋友唔小心變細左,然後係自己屋企個後花園冒險既故事,忘記左戲名),
會覺得好好睇,因為不停向以上呢2套致敬!
內有劇透!
估唔到整左架「縮細噴射機」好正呀,超有冒險feel!
白衣女能力都好鬼勁吓,
蟻俠兄既fd又黎講搞笑對白,(我覺得呢段講得比上集好笑!因為打左自白針XD)
最後大家都解決到自己既問題,大團圓結局幾好,
不過最後既最後蟻俠兄就慘D,冇人幫佢放大番

PS:同埋最後1代黃蜂女話個個超細粒子空間有「時間X渦」,
唔知蟻俠兄會唔會接上去驚奇隊長個時代呢??(1960年)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 07-05-18 03:40 PM 被 mrk 編輯。
舊 07-05-18, 10:22 PM   #59
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
我想問第一彩蛋
第一彩蛋
蟻俠用罐收集的是咩分子?
睇怕蟻俠在avenger 4 會穿越時空去「紐約大戰」
諗緊個罐分子,點樣阻止Thanos 啪手指

舊 07-05-18, 11:24 PM   #60
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: Kain 查看文章
睇完,好多細路入場

估中左
最後真係抽獎
不過既然係活在同一時間呢個係理所當然
反而佢地成家人無睇電視仲係度做實驗

唔係喎
邊有排除
反而佢手上面個E罐可能係KEY ITEM
其實...
對外公開只是第二次有外星人襲擊紐約,加上打咗一陣就走,蟻俠在西岸三藩市,邊會有人諗到之後會咁大影響

彩蛋

化灰真係減霸所講係隨機的,一家三口全部化灰,究竟個機會有幾大

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 02:02 AM   #61
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
如果唔係片尾嗰段,呢部戲其實可以喺IW之前睇。但多得嗰段關鍵一幕,搞到一定要睇完IW先可以睇呢部。

感想

Pym家總算可以一家團聚,就連Thanos嘅「彈指大抽獎」都可以全家人一齊中獎。

最尾隻大隻螞蟻敲鼓雖然好笑,但從電視訊號斷線可以睇得出彈指之後嘅地球嘅混亂。

Scott可以唔洗被抽獎亦證實咗「量子空間」係同呢個宇宙有所割切。Janet亦提及呢個空間有穿越時空嘅特徵,Scott可能會喺Captain Marvel嘅90年代現身都未定。

鬼妹Ghost好可憐,搞到被逼上絕境誤入歧途,最後可以救得返太好了。神盾局當年被Hydra完全滲透,唔充分利用佢嘅能力先傻。

Laurence Fishburne嘅Foster博士(即之後嘅Goliath)對佢不離不棄亦係值得致敬。可以期望兩人成為復仇者新成員嗎?

2018年嘅MCU反派一反以往用完即棄或毫無印象嘅做法,由Killmonger到Thanos及Ghost都令觀眾同情佢哋嘅動機同處境。

笑點太多不能盡錄,但都係keep住上集嘅歡樂氣氛。最搶鏡應該都仍然係Luis。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-06-18, 02:32 AM   #62
Game Master

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章

Cassie喺漫畫繼承老豆衣缽,亦同樣有縮小變大嘅能力,成為少年復仇者嘅成員。

Kevin Feige打算長做,咁如果個妹妹演員肯做落去嘅話,真係有機會成為第一個由細睇到大嘅復仇者成員。

順便講下,AoU嘅韓妹Helen Cho喺漫畫係超級天才兼新版Hulk - Amadeus Cho個阿媽,但AoU個Helen仲係好後生,唔似會咁快生Amadeus出嚟。Marvel可能想留空間去遲下好多年後先比少年Amadeus登場。

舊 07-06-18, 07:08 AM   #63
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
睇怕avengers 4 會係咁
我估咋
引Thanos 去量子領域打過
可能空間、時間寶石無效
最後搶到時間寶石,返回啪手指前的時間線

舊 07-06-18, 06:21 PM   #64
gingq7

註冊日期: May 2008
我覺得好過上集喎,
節奏和劇情都好過上集
全程都好歡樂(?)

spoiler

除了最尾果兩段和一行字
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-07-18, 03:12 PM   #65
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
個人係最喜愛路易,呢d 吹水爛gag互動角色~
今次搞掂曬d家事,感動。消失個d 已經唔關事w

舊 07-07-18, 07:11 PM   #66
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
Cassie喺漫畫繼承老豆衣缽,亦同樣有縮小變大嘅能力,成為少年復仇者嘅成員。

Kevin Feige打算長做,咁如果個妹妹演員肯做落去嘅話,真係有機會成為第一個由細睇到大嘅復仇者成員。

順便講下,AoU嘅韓妹Helen Cho喺漫畫係超級天才兼新版Hulk - Amadeus Cho個阿媽,但AoU個Helen仲係好後生,唔似會咁快生Amadeus出嚟。Marvel可能想留空間去遲下好多年後先比少年Amadeus登場。
已出,除非當果個冇出過。
http://marvelcinematicuniverse.wikia...ki/Amadeus_Cho
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-18, 01:02 AM   #67
Game Master

引用:
作者: 王小虎 查看文章
已出,除非當果個冇出過。
http://marvelcinematicuniverse.wikia...ki/Amadeus_Cho
居然同AoU個Helen冇關係。

不過文章話喺電影冇提及呢個角色叫咩名,只有小說版先有,可能Marvel都仍然有機會改設定。

因為話晒呢套Hulk版權仍然同環球有啲手尾,Marvel邊有可能再俾環球等外人喺其他主角級數角色度有話事權?

雖然Amadeus都算係新版Hulk,但如果Ross將軍可以喺Civil War同IW以美國國務卿身份再次喺MCU登場,唔排除Marvel可以再用到Amadeus。

舊 07-08-18, 01:13 AM   #68
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
A4
A4會有成人版女女

舊 07-08-18, 01:51 AM   #69
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
想問有幾多個彩蛋? Thx

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-18, 03:06 AM   #70
mrk

引用:
作者: DevilElvis 查看文章
想問有幾多個彩蛋? Thx
嚴格上係3個=2段畫面+最後1行字!

舊 07-08-18, 02:40 PM   #71
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
我唔太明白....
其實量子空間係指現在定任何一個時空? 我見你地話返返去滅霸啪手指前既時間, 如果只係一個現時空間, 咁又點會返到去呢???

反而我諗佢地消失只係去左另一個空間而唔係死左, 咁好似救女角阿媽咁探測量子空間佢地既存在咪可以救返出黎囉... 諗下咋

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-08-18, 03:05 PM   #72
王小虎

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: HON HON 查看文章
我唔太明白....
其實量子空間係指現在定任何一個時空? 我見你地話返返去滅霸啪手指前既時間, 如果只係一個現時空間, 咁又點會返到去呢???

反而我諗佢地消失只係去左另一個空間而唔係死左, 咁好似救女角阿媽咁探測量子空間佢地既存在咪可以救返出黎囉... 諗下咋
試答
Janet有講話量子空間內最危險的區域有時間旋渦(time vortexes ),我估計可以想像為時間的蟲洞。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-18, 03:13 AM   #73
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
睇完,問題

點解一家三口化灰 D灰同其他人唔同 (e.g.失敗男、博士)

仲有Ghost如果無事,佢咪無晒能力?

唔係好明Ghost如果用果部原子機救自己,點解會整到阿媽會消失?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-18, 01:55 PM   #74
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
睇完,問題

唔係好明Ghost如果用果部原子機救自己,點解會整到阿媽會消失?
記憶中

大致上救Ghost的方案
係直接偷人地阿媽量子的能量自用

當然無人諗到佢出番尼有得出輸能量呢招

片尾我assume兩公婆(或者加埋Morpheus三個)的智慧, 識得直接拿能量
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-18, 05:42 PM   #75
Eking

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

A4 妹妹演員 已經搵左少女版本演員, 所以接任其實冇問題吧

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Invisible Man (2018) | Johnny Depp david 電影版 0 08-03-16 11:29 PM
[西片] Marvel: Ant-Man stonekeung 電影版 148 11-17-15 09:14 PM
[XBLA] Ms. Splosion Man (Splosion Man 續集 | 已配信) ahleung 電視遊戲討論版 33 06-26-12 12:21 PM
[Wii,PS2,GC]The Ant Bully圖片及影片 神祕人1號 電視遊戲討論版 4 07-26-06 05:26 PM
[PSP]Pac-Man World Rally圖片及影片(Pac-Man版孖寶賽車) 神祕人1號 手提遊戲機討論版 9 05-04-06 11:18 AM

現在的時間是 05:11 AM

手機版 | APP版