Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 03-09-15, 01:40 PM   #676
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
點做到潛艇唔爆,最後2機可以唔死?<== 乜會好難做咩?

因為潛艇同2機既生死,唔會影響正傳故事發展。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-15, 12:00 AM   #677
鐵桶.
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2011
引用:
作者: shooter 查看文章
點做到潛艇唔爆,最後2機可以唔死?<== 乜會好難做咩?

因為潛艇同2機既生死,唔會影響正傳故事發展。
自爆既原因好似要話俾人知異界體可以落水?
太耐唔記得
鐵桶. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-15, 04:24 PM   #678
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
○蒼穹のファフナー 【全9巻】
巻数 初動 2週計 発売日
01巻 4,856 6,332 04.10.06
02巻 5,384 6,624 04.11.03
03巻 5,044 6,433 05.12.01
04巻 5,622 7,587 05.01.13
05巻 5,746 7,276 05.02.02 ※月間 7,934~7,948枚(売り上げ金額ベースより算出)
06巻 6,099 7,547 05.03.02 ※月間 8,155~8,169枚(売り上げ金額ベースより算出)
07巻 6,026 *,*** 05.04.06
08巻 6,145 7,385 05.05.11
09巻 6,737 7,707 05.06.08

*8,981 01/06 蒼穹のファフナー EXODUS

舊 03-10-15, 04:49 PM   #679
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
引用:
作者: 鐵桶. 查看文章
自爆既原因好似要話俾人知異界體可以落水?
太耐唔記得
潛艇自爆的確原因係敵人由原本不能水中變到入到水,面對無路可逃之下,唯有自爆,除左令龍宮島知道外,亦唔想被同化。

而兩位主角係咪一定要死就睇觀眾個人啦,佢地死既原因一來返去就會被敵人知行蹤,成個計劃白費左,呢個係主要原因,然後果時兩人都差不多生命用盡,返去亦沒太大意思,因而選擇靜靜甘死去,而呢種造成既傷感先配合TV一季。當然大可以唔死(無視TV承接呢點),但就無左TV一季既風味。

所以要講的話,我覺得前傳係一季風既劇場(便當的故事感情為主),後傳係二季風既劇場(沒便當的戰鬥為主)。
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-15, 05:37 PM   #680
shooter
Game Master

潛艇唔係自爆,係被打爆。

一開始,只是講 龍島核心 要60日成長期,期間不能分心防禦,所以不能被攻擊,先會有 L計劃,去引開敵人。 所以 60日過後,龍島就可以開戰,就算被發現都唔係大問題,當然,唔被發現,避戰係最好。 所以最後2機自爆既原因,我就話係為要催淚而死。因最後主角有留下錄音給龍島,告知敵人能下水等等資料,所以需唔需要死呢,就真係睇角度啦。

此篇文章於 03-10-15 05:49 PM 被 shooter 編輯。
舊 03-10-15, 06:32 PM   #681
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
無人記得L計劃全滅係令總士成長既最直接原因吧?見到前輩既犧牲,總士先可以拋開天真,成長為一個真正既指揮官
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-15, 06:59 PM   #682
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
自爆係講緊祐未同獠……

由頭到尾L記劃都係為左拖時間
唔比festum發現龍宮島本島
本身參加者都預左做棄卒
係到最後先知原意係點

唔番去原因一來敵方突然識潛水
二來會透露本島行蹤
三來會冒住機體被同化的風險,
令festum知佢地有力量抗衡,
就唔會好似本篇禁派幾隻泥r住先
而因為佢地的犠牲
本篇龍宮島遲左半年先開戰

影唔影響,你自己再慢慢諗

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-15, 07:49 PM   #683
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
引用:
潛艇唔係自爆,係被打爆。

一開始,只是講 龍島核心 要60日成長期,期間不能分心防禦,所以不能被攻擊,先會有 L計劃,去引開敵人。 所以 60日過後,龍島就可以開戰,就算被發現都唔係大問題,當然,唔被發現,避戰係最好。 所以最後2機自爆既原因,我就話係為要催淚而死。因最後主角有留下錄音給龍島,告知敵人能下水等等資料,所以需唔需要死呢,就真係睇角度啦。
開咩戰? TV 一開始一騎都係臨危受命, 未訓練就上戰場 , 甲洋個D都係慢慢一步步先比佢地去打, 走返去龍宮島有咩戰力同人打?
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-15, 07:56 PM   #684
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Avelcain 查看文章
開咩戰? TV 一開始一騎都係臨危受命, 未訓練就上戰場 , 甲洋個D都係慢慢一步步先比佢地去打, 走返去龍宮島有咩戰力同人打?
當時冇人估到藏前果林未上機就死咗

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-15, 07:59 PM   #685
Avelcain
Game Master

引用:
作者: casio 查看文章
當時冇人估到藏前果林未上機就死咗
我究知啦, 咁都係得佢一個姐
L 計劃都有幾部FAFNER喎 , 得果林一個開咩戰呀
舊 03-10-15, 08:16 PM   #686
casio

引用:
我究知啦, 咁都係得佢一個姐
L 計劃都有幾部FAFNER喎 , 得果林一個開咩戰呀
記得第一期一開始時提過只有1號,2號同11號機完成咗?
而且記得總士講過龍宮島係樂園,應該係龍宮島班大人似乎一直拖得就拖,唔想班細路咁快知道世界真相
另,睇wiki話L計劃個四部係原型機,缺點太多(活動時間短,同化現象上昇速度高)可以話係未完成品

此篇文章於 03-10-15 08:21 PM 被 casio 編輯。
舊 03-10-15, 08:24 PM   #687
Avelcain
Game Master

引用:
作者: casio 查看文章
記得第一期一開始時提過只有1號,2號同11號機完成咗?
而且記得總士講過龍宮島係樂園,應該係龍宮島班大人似乎一直拖得就拖,唔想班細路咁快知道世界真相
You get the point
樂園係另一個重要原因點解祐未同獠唔返去
我覺得如果一個人思想唔係咁自私又識以大局著想既, 係唔會引隻識游水既FESTUM返島害人
所以見到有人話其實佢兩個只係為死而死真係睇到我眼都突..
舊 03-10-15, 08:27 PM   #688
HM

引用:
You get the point
樂園係另一個重要原因點解祐未同獠唔返去
我覺得如果一個人思想唔係咁自私又識以大局著想既, 係唔會引隻識游水既FESTUM返島害人
所以見到有人話其實佢兩個只係為死而死真係睇到我眼都突..
入左戲
舊 03-10-15, 09:07 PM   #689
shooter
Game Master

someone just don't get it.
實係有D人未消化,或了解人地意思,就鐘意沖出黎發表偉論,算係直性子的人,還是simple mind 呢?

OVA這個前傳,係正傳播完之後才寫的故事吧,點都唔會影響正傳發展,即係話2機既最後遭遇,可以點寫都得。佢地既死唔係 prerequisite.

此篇文章於 03-10-15 09:21 PM 被 shooter 編輯。
舊 03-10-15, 11:07 PM   #690
Lamsze
Crazy Gamer

睇返OVA,原來潛水真係被擊沉的
舊 03-11-15, 12:46 AM   #691
Avelcain
Game Master

引用:
someone just don't get it.
實係有D人未消化,或了解人地意思,就鐘意沖出黎發表偉論,算係直性子的人,還是simple mind 呢?

OVA這個前傳,係正傳播完之後才寫的故事吧,點都唔會影響正傳發展,即係話2機既最後遭遇,可以點寫都得。佢地既死唔係 prerequisite.
照你咁講其實好多電影都係編排好曬,諗好曬劇本先落手做架啦
咁個故事點走你都唔會有感覺因為所有發展都係為左個結局出現而發生

神人真係神人,思維真係夠曬神,我尼d凡人真係識條鐵,我認輸了

此篇文章於 03-11-15 01:08 AM 被 Avelcain 編輯。
舊 03-11-15, 08:53 AM   #692
HM

堅唔明 +1
點睇都係有人睇到入晒戲接受唔到全滅end...
由手機版發出
舊 03-11-15, 09:01 AM   #693
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
大家心平氣和討論吧
正因為係前傳故事先比本篇局限
一定要有理由解釋"點解前傳班角色本篇冇出場”
而佢用左全滅方法
亦好符合本篇前半充滿絕望感既風格
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-15, 03:09 PM   #694
shooter
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
大家心平氣和討論吧
正因為係前傳故事先比本篇局限
一定要有理由解釋"點解前傳班角色本篇冇出場”
而佢用左全滅方法
亦好符合本篇前半充滿絕望感既風格
由手機版發出

For those still don't get it, just not getting it. 不能免強。

此篇文章於 03-11-15 03:18 PM 被 shooter 編輯。
舊 03-11-15, 06:52 PM   #695
Avelcain
Game Master

引用:

For those still don't get it, just not getting it. 不能免強。
Yes, 我真的不能勉強自己有神人的思維
你繼續找你的神人朋友交流吧,尼度d凡人同你溝通不了
舊 03-12-15, 03:01 PM   #696
shooter
Game Master

引用:
Yes, 我真的不能勉強自己有神人的思維
你繼續找你的神人朋友交流吧,尼度d凡人同你溝通不了
不太喜歡用"神人" 或 "凡人" 來劃分。這種刻意與人群拉開距離,在心理學上,好象是有點 自卑/性格缺陷 的反映? 不太會說,anyway,這裡的人整體質數還是挺高的,希望你 能 在這裡多作交流..
舊 03-13-15, 12:24 AM   #697
Avelcain
Game Master

引用:
不太喜歡用"神人" 或 "凡人" 來劃分。這種刻意與人群拉開距離,在心理學上,好象是有點 自卑/性格缺陷 的反映? 不太會說,anyway,這裡的人整體質數還是挺高的,希望你 能 在這裡多作交流..
神人咁你回應下#691先啦
回完你又唔應人, 唔同你溝通呀神人aaa
舊 03-13-15, 01:44 AM   #698
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 03-13-15, 09:58 AM   #699
Lamsze
Crazy Gamer

有人問我,一騎同總士邊個係攻邊個係受 XD
完全唔知正確答案
舊 03-13-15, 10:22 AM   #700
casio

引用:
作者: Lamsze 查看文章
有人問我,一騎同總士邊個係攻邊個係受 XD
完全唔知正確答案
一騎主動受,總士被動攻

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 ROBOT魂 「蒼穹のファフナー HEAVEN AND EARTH」 <SIDE FFN> ファフナー・マークニヒト(劇場版) ZERO0ZERO 買賣專區 2 01-31-15 05:18 PM
宇多田光英語大碟"EXODUS" 2004.9.8日本先行發售! toro Neo Music UNIVERSE 44 10-16-04 12:16 AM
「EXODUS Guilty alternative」 |0| H-GAMEの部屋 23 11-15-02 09:50 AM

現在的時間是 03:08 PM

手機版 | APP版