Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-23-06, 03:46 PM   #101
下雪邊界
God of Gamer

註冊日期: Apr 2002
尋日見到#7
都好有衝動想買
不過望真d,好似係用番舊骨架
所以放棄
下雪邊界 目前離線  
舊 04-23-06, 05:14 PM   #102
masaki
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: : Gospel:
隻rx-78砌唔砌得咖
好似砌得....

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線  
舊 04-23-06, 05:27 PM   #103
安東尼さん
Game Master
好人

註冊日期: Oct 2004
XBox Live Gamertagantony617
引用:
作者: masaki
好似砌得....
其實keroro唔係落到地球先接觸高達模型的嗎?
K隆星也有高達模型嗎?

安東尼さん 目前離線  
舊 04-23-06, 06:08 PM   #104
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
隻高達砌得架,係一隻1/100高達o既1/6版,即係1/600

舊 04-23-06, 06:32 PM   #105
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
引用:
作者: 安東尼
其實keroro唔係落到地球先接觸高達模型的嗎?
K隆星也有高達模型嗎?
唔怪得之 地球受自護入侵~啦 原來班~ 怪 ~發明 高達 呢次真係 發死 笨大~

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線  
舊 04-23-06, 06:56 PM   #106
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004

第幾回有講的~~~~
我最愛的狙擊GM呀~~~

0001 目前離線  
舊 04-23-06, 08:48 PM   #107
危險人物
Insane Gamer

今日係笑萬16同皆旺都見有大鷲曉!
危險人物 目前離線  
舊 04-23-06, 09:13 PM   #108
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:
作者: 0001

第幾回有講的~~~~
GM萬歲

舊 04-23-06, 09:31 PM   #109
valkyrie
Crazy Gamer
VF-1A

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: 0001

第幾回有講的~~~~
印象中KA VER的關節係差D
上面寫主軍曹 XDD

此篇文章於 04-23-06 09:33 PM 被 valkyrie 編輯。
valkyrie 目前離線  
舊 04-23-06, 11:28 PM   #110
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

註冊日期: Mar 2003
Arrow

引用:
作者: izumo
我諗佢係想指 "連強人都要算硬食?"
UC系列不嬲都有穩定fans
何況強人 有軍曹做宣傳
事實上最初我是完全不相信MG是有蝕本的可能性,
但當聽完他噴完苦水之後才相信真的不是隻隻都可以回本.
首先就是年齡層面,
最早接觸UC的大多都是年過廿幾三十的老鬼.
但他們大多都已經不太肯砌模型,
到了第二批的就已經是上廿歲的,
他們最早接觸的已經是Z, 早些少的就是一年戰爭的電影版.
但有部份MS同MA在一年戰爭的電影版根本上是沒有出過場.
即使對它是有認識但也沒有足夠的印象來支持購買慾.
再來的就是十來歲打機的或是看新系列的.
就真的是完全依照自己的喜好,
因為UC對他們來說根本上就是次要.
最多都是買最出名的幾隻但強人卻無可否認只是三線機體.

即使是有軍曹做宣傳但軍曹主要針對的層面又是另一回事.
叫有點幫助但也不可確定大賣.

事實上賣模型並不是這麼好賺的,
有很多時回到本都偷笑.
這也是經常聽到一些相識的老闆掛在咀邊...
黑咪 破壞大王 目前離線  
舊 04-23-06, 11:43 PM   #111
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 黑咪 破壞大王
首先就是年齡層面,
因為UC對他們來說根本上就是次要.
最多都是買最出名的幾隻但強人卻無可否認只是三線機體.
即使是有軍曹做宣傳但軍曹主要針對的層面又是另一回事.
叫有點幫助但也不可確定大賣.
有很多時回到本都偷笑.
但我就認為 買模型的其實都係果班 出貨幾多貨 bandai應該係有預算
模型唔同遊戲機 個個拎上手 摸2摸就識玩
<<<---素組都有人會整爆件(10年前的我)
所以我都只係話 "UC系有穩定fans" 要做到大賣 事實上係有難度的
強人雖然係3線機體 不過我覺得係有種千呼萬喚始出來的感覺
而且淨睇圖 製作都十分認真 質素應該唔會差得去邊

大賣我都唔敢包 但係都唔會變到要局人硬食的死貨掛...
izumo 目前離線  
舊 04-24-06, 12:05 AM   #112
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

Arrow

引用:
但我就認為 買模型的其實都係果班 出貨幾多貨 bandai應該係有預算
所以我都只係話 "UC系有穩定fans" 要做到大賣 事實上係有難度的

店家有得選擇的話都想入些必賺的而不會入二三線的,
吃完魚翅(MK-II及Z之類)之後吃粉絲任誰都不願意.
代理也只會想怎樣清手上批貨,
即使手上不是死貨級但清貨就最要緊.
勢色不對自然什麼手段也要用.
懂得欣賞好模型的不是沒有但佔整個市場的少之又少,
由其是近幾年個市根本可以說是未好景過哪一個不會看緊自己的利益?
舊 04-24-06, 12:17 AM   #113
waitwait
クリストファー

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDfattykin
引用:

UC系有穩定fans隨生活既轉變也慢慢少買,甚至唔買,相信唔少人好似e d "高達fans"....

舊 04-24-06, 12:42 AM   #114
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
這個嘛...偶清楚過你...
"最佳例子"...MG P.GUNDAM,完美版自護(冰山一角例子)...
賠本50%...還未必有人買果類~
引用:
首先就是年齡層面,
一來無時間砌...二來係屋企無位擺...
以往買2盒(1盒儲,1盒砌)的人也少了~
引用:
RIGHT~
引用:
中小學生...大多買SEED系列~
引用:
有很多時回到本都偷笑.
算把喇...沒有人肯信的(知情者除外)...
正所謂..."最緊要平...你賠本...與偶何干"

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 04-24-06 01:04 AM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線  
舊 04-24-06, 12:55 AM   #115
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
店家有得選擇的話都想入些必賺的而不會入二三線的,
吃完魚翅(MK-II及Z之類)之後吃粉絲任誰都不願意.
代理也只會想怎樣清手上批貨,
即使手上不是死貨級但清貨就最要緊.
勢色不對自然什麼手段也要用.
做法1:賺錢貨+賠本貨...取得賠本貨越多...取得賺錢貨數量既機會"相應提高" (悲)
做法2:暗加批價+送"死貨類贈品"...
代理清自己貨倉之餘逼爆街舖倉...
引用:
懂得欣賞好模型的不是沒有但佔整個市場的少之又少,
由其是近幾年個市根本可以說是未好景過哪一個不會看緊自己的利益?
家陣...重有D貨係無數期...要係派貨前找清條貨數俾代理添~

舊 04-24-06, 01:01 AM   #116
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
偶只係話...今云未聽聞有免強人去拎"強人"先至有其他貨俾~
而...要焗舖硬食死貨...係代理一直存在既做法~

舊 04-24-06, 01:21 AM   #117
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

Arrow

引用:
作者: Busconcamp
偶只係話...今云未聽聞有免強人去拎"強人"先至有其他貨俾~
畢竟只係同店主吹水吹番來有幾多成真真係唔係幾知,
如果係真的話可能貨量細冇咁着數.
舊 04-24-06, 01:24 AM   #118
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
畢竟只係同店主吹水吹番來有幾多成真真係唔係幾知,
如果係真的話可能貨量細冇咁着數.
係事實來...
偶個SALES唔想偶死...所以無咁做姐

舊 04-24-06, 01:29 AM   #119
黑咪 破壞大王
地上最頹廢人間

Thumbs up

引用:
係事實來...
偶個SALES唔想偶死...所以無咁做姐

個SALES真係好有良心,
相信而家好少人會咁.
舊 04-24-06, 01:32 AM   #120
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:

個SALES真係好有良心,
相信而家好少人會咁.
[現實歸現實]當然...良心背後有恨心...好野唔會有足份...甚至無份~[/現實歸現實]

舊 04-24-06, 02:07 AM   #121
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
呢個就不嬲都有聽聞 好似某d模型 竟然出左之後年幾 2年都有"新貨番"
(日本方面 冇再販過)

引用:
作者: waitwait
UC系有穩定fans隨生活既轉變也慢慢少買,甚至唔買,相信唔少人好似e d "高達fans"....
right 但慢怛的轉變 代理/日本方面應該都較易適應

引用:
中小學生...大多買SEED系列~
無可否認的事實

引用:
呢層都睇得出 香港代理d宣傳真係
其實係因為模型惡搵食加上新系列 如MIA 所以代理日漸放棄模型?
定抑或 係代理經營手法唔得 搞死左模型?
izumo 目前離線  
舊 04-24-06, 02:42 AM   #122
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
其實係因為模型惡搵食加上新系列 如MIA 所以代理日漸放棄模型?
只可以講...本地代理入少左"模型"貨量...而非放棄...
家陣BANDAI有太多SERIES(GF,HCMP,MIA,EMIA,合金)取代"模型"...
買家想玩GUNDAM...選擇實在多...
由買要砌既模型轉玩"拆左盒即刻有得玩又無咁阻掟"既上述系列既玩家...
已有一堆人係咁~
引用:
定抑或 係代理經營手法唔得 搞死左模型?
唔關事...
[懶]唯一可以講跟代理經營手法"有問題"...搞死左模型的...係"算數唔低"~[/懶]

舊 04-24-06, 02:20 PM   #123
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
http://www.gunplablog.com/

舊 04-24-06, 04:46 PM   #124
危險人物
Insane Gamer

引用:
作者: com1010hkjp
好期待,都月尾了,仲未見有......
還有隻HG曉
危險人物 目前離線  
舊 04-24-06, 08:03 PM   #125
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: com1010hkjp
GM萬歲
狙擊GM定實左幾時出未呀????

0001 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2月扭蛋精華區 美版之王-天涯浪子 收藏品討論版 174 03-02-06 10:46 PM
一月扭旦精華區 美版之王-天涯浪子 收藏品討論版 118 02-02-06 08:59 PM
[ETC]BANDAI NAMCO Holdings 成立專門遊戲開發新公司 neo2046 電視遊戲討論版 1 01-11-06 08:25 PM
[XB,GC]Bandai數碼暴龍新作"Digimon Rumble Arena 2"圖片 神祕人1號 電視遊戲討論版 2 03-28-04 09:06 AM
BANDAI會社2004年3月期3季度連結業績發表 岸邊露伴 電視遊戲討論版 0 02-18-04 02:51 AM

現在的時間是 11:26 AM

手機版 | APP版