Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-09-16, 09:20 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
死亡筆記:照亮新世紀 (15/12/16)

引用:

十年前手執「死亡筆記」的天才夜神月,以「奇拿」名字作案,與追緝「奇拿」的天才偵探L十年前鬥智鬥力,最後L以自己生命為代價,結束了夜神月以死亡筆記殺人的野心。
可是十年後今天,死亡筆記再度出現,曾經由夜神月父親夜神總一郎設立的「奇拿對策本部」因應再度成立,辦事處設在東京警視廳,可是總一郎已離世,新成立本部由五位調查員組成,其中包括深諳奇拿案件的三島創(東出昌大飾),以及當年有份追查奇拿事件的松田桃太。
瀰漫著【死亡筆記】暗影下的澀谷、華爾街和俄羅斯作出了高度戒備,被視為L繼任人的私家偵探龍崎(池松壯亮飾)在此時加入了對策本部,並推算出共有六本死亡筆記流轉人間。

一種名為「奇拿病毒」的電腦病毒正在全球傳播,病毒帶有一個訊息:「手執【死亡筆記】的持有人注意,將你的筆記交給我」。若然六本【死亡筆記】皆由一個人掌控,這個人便擁有了統治世界的權力。天才網絡恐佈份子紫苑優輝(菅田將暉飾)是一名奇拿狂熱信徒,他便是背後奪取死亡筆記的策劃者,一場奇拿第二次降臨的支持者,與力抗奇拿邪惡計劃正義之士的決戰旋即爆發!

而曾經是奇拿信徒的彌海砂(戶田惠梨香飾演)以及死神流克(木村獅童聲演)再現銀幕,他們將會扮演甚麼角色呢?

http://www.metroplex.com.hk/zh_tw/movie/comingsoon/2167

上集無睇...

呢套值唔值得入場?有無上集懶人包?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-16, 09:33 AM   #2
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: david 查看文章
上集無睇...

呢套值唔值得入場?有無上集懶人包?
上集是指3還是2?

3的話
就是說L有23日無敵時間

所以在解案件時認識到一個自閉天才小孩
和他一起解決案件 ,最後在23日笑著死去

小孩想成為L一樣的人(代號N)

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-16, 12:47 AM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
見好多影評都係話伏到上天花....等你做勇者

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-16, 05:03 AM   #4
david
The One

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
見好多影評都係話伏到上天花....等你做勇者
咩呀,呢度唔係對專業腐皮採完全不信任態度同被評會零參考價值O架咩?

相反,專業正皮又OK可信O架喎...

唔係真係咁差呀?有無中文LINK睇O下?

---
舊 12-11-16, 09:03 AM   #5
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇左死亡筆記:照亮新世紀優先場。
對比1、2集,頭5分鐘覺得可有可無,可能外資問題。
玩得唔夠比1、2集個種聰明、頭腦對戰。
95%時間好無聊…套戲幾長,去到超後段,先黎個原來舊橋重用180度。
之後,後段好多道我覺得"搞錯呀~"同唔合理。
Misa既戲份好少,而且…唉。但一有佢出場,我先精神一下。
CG係靚過之前,但編劇超麻麻…完全唔精彩。
可以既話,最好無視呢套。
Fans既話,當係同人創作算。唔好當係延續…(否則會好傷心)
故事個質數真係好同人二次創作Feel。
(我只認到兩秒香港,其他唔認得)
(同意,伏到上天花!但唔當係死亡筆記既話,Misa唔係Misa既話,套戲係一般ok的)

套戲用左好多配樂,互相大叫、怒駡來加強緊張節奏感。
但個劇情完全無緊張節奏,只係d人由A去B…呢點頭10分鐘已feel到好唔對路。
相反之前1、2無呢d,但就又緊張又想追個劇情。
套新戲完全比唔到呢種節拍比你。
(怪唔之得戶田話想左一段時間先決定到參唔參演。你個劇編到咁,我如果係演員既都覺得無所適從…)

此篇文章於 12-11-16 09:28 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-16, 09:17 AM   #6
david
The One

勇者

原本諗住翻香港時睇,但腐皮到咁...我都係慳翻O的時間同金錢了

---
舊 12-11-16, 10:24 AM   #7
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
睇左死亡筆記:照亮新世紀優先場。
對比1、2集,頭5分鐘覺得可有可無,可能外資問題。
玩得唔夠比1、2集個種聰明、頭腦對戰。
95%時間好無聊…套戲幾長,去到超後段,先黎個原來舊橋重用180度。
之後,後段好多道我覺得"搞錯呀~"同唔合理。
Misa既戲份好少,而且…唉。但一有佢出場,我先精神一下。
CG係靚過之前,但編劇超麻麻…完全唔精彩。
可以既話,最好無視呢套。
Fans既話,當係同人創作算。唔好當係延續…(否則會好傷心)
故事個質數真係好同人二次創作Feel。
(我只認到兩秒香港,其他唔認得)
(同意,伏到上天花!但唔當係死亡筆記既話,Misa唔係Misa既話,套戲係一般ok的)

套戲用左好多配樂,互相大叫、怒駡來加強緊張節奏感。
但個劇情完全無緊張節奏,只係d人由A去B…呢點頭10分鐘已feel到好唔對路。
相反之前1、2無呢d,但就又緊張又想追個劇情。
套新戲完全比唔到呢種節拍比你。
(怪唔之得戶田話想左一段時間先決定到參唔參演。你個劇編到咁,我如果係演員既都覺得無所適從…)
睇你講完可以慳返幾十蚊...

根本呢個故事係無可能再做, 一睇就知爛硬.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-16, 01:13 AM   #8
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
重想換免費飛睇,都係換第二套好過

舊 12-16-16, 02:43 AM   #9
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
大綱OK
但班友既智力.......

海砂妹妹又T_T

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-16, 01:47 PM   #10
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
早知睇定影評先去睇... 伏到爆炸

舊 12-19-16, 05:25 PM   #11
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: FREDDY@o@ 查看文章
早知睇定影評先去睇... 伏到爆炸
套戲話比大家知L同夜神有幾勁姐 :0)

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-16, 10:26 PM   #12
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
套戲話比大家知L同夜神有幾勁姐 :0)
非常認同!!

PS:1、2我都有租碟睇,L 23天我冇睇,因為聽講好伏,
我係見有成6本死亡筆記再重要人間先至入場支持下,
內有劇透!
之前已經有3本係人間,今集再多3本新筆記+3個新死神,(有個重冇出到樣添!)
今集又多左幾條新規則!

PS2:開頭個Part,係比D未睇過人,或者我D唔太記得之前講到去邊的人回憶下!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 12-24-16 10:39 PM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-24-16, 11:24 PM   #13
~飛彈~@@
Ultimate Gamer
バン

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDbanned
唔睇過之前個3集劇集版前傳,都未必會知

開頭大街殺人個段,d主角完全唔覺得有用個腦

只係覺得為搶而搶

~飛彈~@@ 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
15/16 歐洲大型杯賽討論區 DevilElvis 體育版 5 05-29-16 10:57 AM
[TVB]15/16返來囉.....今云係-----"15/16電視迷大挑戰" 23/10 22:35 Busconcamp Neo Entertainment TREND 22 10-19-06 09:47 PM
15/16 亍 ◣ Neo Entertainment TREND 39 03-26-06 10:06 PM
到貨通知[15/12/05]幻燐,kos-mos海洋堂版,SHUFFLE! リシアンサス 夏服[12/16]日本漫畫、bid、三國志咭到貨 T.K. T.K.專區 23 12-24-05 07:05 PM
[PS2,GC]Q版實況職業棒球12決定版圖片,12月15日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 2 12-16-05 11:09 AM

現在的時間是 08:37 AM

手機版 | APP版