Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-04-20, 03:20 AM   #1
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
好似由2017年尾開始,市場上又出現番D有震動功能既副廠出PS4手掣!

話說大家重記唔記得PS3厚機發售初期,
佢既PS3手掣係被Cut左震動功能!
咁係因為當時既SIE 同 某間震動技術廠商 打既手掣震動功能官司敗左,
搞到當時初期出既PS3主機跟既手掣裡面唔可以提供震動功能,
當時既SIE就用六軸呢取代震動功能!
點知大家唔受,搞到當時SIE比錢授權番個震動功能番呢!
由PS3中期開始出既PS3主機先有得配備番個有六軸+震動完美手掣!
從此開始所有副廠出既PS3手掣(由其係Hori出既連射手掣)都冇再提供過震動功能!
-----------------------------
呢個情況由PS3接到落PS4都係咁,
直到去2018年初開始,
可能係由於X1手掣(包括X1精英手掣)太出色啦!
我發覺市場上又出現番D有震動功能既副廠PS4手掣!(主要都係外國廠出品既!)

Q1:其實依家D副廠想係PS4上出售D有震動功能既手掣,
係咪要得SIE授權先得?定係要得「某間震動技術廠商」先得呢?

Q2:各位覺得依家副廠出既PS4手掣中(又要有震動既),邊款最好用呢?

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 01-04-20 03:24 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-20, 02:30 PM   #2
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
提外話,
我有兩個PS3元祖版唔震的Sixaxis手掣,
另有兩個PS3 DualShock 3,
但手上最後一部PS3主機都死埋…

咁呢4個PS3掣仲有咩地方用得著?

有無咩轉換器(有線/無線)可以等呢4個PS3掣,
可以係PC、NS、XBOX 360、Android手機、iPad等平台上重新變成有一點用的東西。

舊 01-05-20, 09:43 AM   #3
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
提外話,

可以係PC、NS、XBOX 360、Android手機、iPad等平台上重新變成有一點用的東西。
普通usb線插電腦
之後安裝驅動程式就用得

程式上網找

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-20, 01:42 PM   #4
mrk
God of Gamer

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
提外話,

兄台! 我推薦
1.Brook既PS3 to X360 USB轉接器
(優點:售價算最平,內置BT組件,可無線連PS4
缺點:呢個牌子USB轉接器如Updata版本,需連接PC Win,而Mac機不支援!)

2.Cronusmax Plus
(優點:香港現貨買到既產品中,兼容性最大,連PSVTV都支援,亦可無線連PS4,
缺點:售價唔平$480~$500左右,因內置好多外掛功能,所以設定上復雜好多!)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:21 PM

手機版 | APP版