Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-11-18, 06:11 PM   #501
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
而家睇返d資料,其實呢隻game算唔算外判?劇本係 F.E.A.R,製作加演出同美術都係Acquire,人設係吉田。雖然睇資料,最早既概念源自SE(淺野同高橋),即是open world多主角既自由行既想法,之後再找F.E.A.R度劇本及Acquire做visual同programming ,而所謂HD-2D更加係由Acquire提案。感覺SE只係派高橋跟個project,相反同是製作人既淺野在整個計劃都好低調。再睇返淺野既訪問,佢話四月時已收納返OT團隊入佢淺野組,但大部分人都係外判,又點收納呢?

有以上想法,好大原因係睇左爆機既credits list。before that,我一直以為企起高橋隔離果個係淺野,仲諗緊轉左髮型點解可以變化咁多?之後先知佢係Acquire既宮內。

從我的iPad使用Tapatalk 發送
或者咁講,構想企劃係SE,
製作計劃同具體開發係Acquire,
有啲似大亂鬥老任同笨大嘅關係。
八方一開始SE應該期望不大所以用外援,
不過好彩呢隻係外援,否則整到好似FF15咁不倫不類就
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-18, 06:17 PM   #502
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
睇片有人用商人玩一人旅行仲要打埋上位職BOSS
下週目試下先
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-18, 06:26 PM   #503
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

引用:
作者: 野良猫 查看文章
下週目試下先
其實帶一個人的話,遇到嘅Boss會易啲?
上位Boss基本上無相應技能好難打⋯⋯
由手機版發出
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-18, 06:54 PM   #504
野良猫
肥倫

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
其實帶一個人的話,遇到嘅Boss會易啲?
上位Boss基本上無相應技能好難打⋯⋯
由手機版發出
實力一樣,係平時打卒數量少啲

隱藏BOSS都打埋後係可以封GAME,但一人旅行又有其好玩之處
而且再可以玩八次
舊 08-11-18, 06:58 PM   #505
iu fu pig
塵埃...

引用:
實力一樣,係平時打卒數量少啲

隱藏BOSS都打埋後係可以封GAME,但一人旅行又有其好玩之處
而且再可以玩八次
我想玩到好高等級才會打隱boss,希望可以耐玩啲⋯
由手機版發出
舊 08-11-18, 09:11 PM   #506
leungky1

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: iu fu pig 查看文章
我想玩到好高等級才會打隱boss,希望可以耐玩啲⋯
由手機版發出
個人覺得打齊隱職已經夠耐玩
主線啲BOSS家陣唔駛用盤川大法都頂到
但隱職啲攻擊係擺明設計到你唔得閒出盤川
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-18, 09:28 PM   #507
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: leungky1 查看文章
個人覺得打齊隱職已經夠耐玩
主線啲BOSS家陣唔駛用盤川大法都頂到
但隱職啲攻擊係擺明設計到你唔得閒出盤川
由手機版發出
個人感覺魔劍士真喺難打嘅⋯⋯
一劍落黎高攻又異常狀態⋯⋯
反而武藝同魔大公可以出魔反同必閃⋯⋯
星詠嘛,運game來

暫時就清完三章(我喺二章完去打隱職嘅)
學者第三章落坑喻意深長⋯⋯
由手機版發出
舊 08-11-18, 09:46 PM   #508
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
我終於清晒八個人全四章,全員約level50,由開始用學者同神官魔法狂轟到後期用獵人用箭減攻配合劍士奧義清場 》384攻弓(減物理防)加400攻劍。

而家開始找隱藏關線索。

AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-18, 09:46 PM   #509
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
見有日版又平返,玩下又出奇地好 wor。

雖然無經歷過 sfc 年代,不過都玩過 RO,點陣圖其實唔難接受。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-18, 10:29 PM   #510
leungky1

慢慢破左一半終章
感覺得藥師個故仔未睇到幕後關係......
應該係救佢個人會再登場?
其他都睇到呢度嘅結局係嗰度嘅發展
由手機版發出

此篇文章於 08-11-18 10:35 PM 被 leungky1 編輯。
舊 08-11-18, 10:33 PM   #511
AKIRA桑
Splatoon中

Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
引用:
慢慢破左一半

感覺係藥師個故仔未睇到幕後關係

應該係救佢個人會再登場?
由手機版發出

係,好重要

舊 08-12-18, 03:17 AM   #512
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
下週目試下先
呢隻GAME商人太犀利了,單人聽落刺激但實際玩起黎一D都唔難

單人前期比較麻煩既係舞娘同神官,但開左商人/盜賊副職後其實咪又係一樣

我暫時爆左5個單人4章(盜賊,商人,藥師,舞娘,神官)
感想就係主職業ONLY先應該算做單人爆機,只不過我唔會咁做

===

另外隻GAME收集向既部份真係有D亂黎
比如我八個人既主SAVE全偷全地圖全寶箱全支線後睇返條ITEM LIST,點解數量上可以咁唔平均

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-18, 09:26 AM   #513
AKIRA桑
Splatoon中

引用:
作者: Kello820 查看文章
呢隻GAME商人太犀利了,單人聽落刺激但實際玩起黎一D都唔難

單人前期比較麻煩既係舞娘同神官,但開左商人/盜賊副職後其實咪又係一樣

我暫時爆左5個單人4章(盜賊,商人,藥師,舞娘,神官)
感想就係主職業ONLY先應該算做單人爆機,只不過我唔會咁做

===

另外隻GAME收集向既部份真係有D亂黎
比如我八個人既主SAVE全偷全地圖全寶箱全支線後睇返條ITEM LIST,點解數量上可以咁唔平均
其實商人有乜厲害,因為我個團個商人lvl係最低。

至於裝備比率方面,因為正章有一隻噴火既飛龍,加上民間高手較多人用火魔法。

我從使用 Tapatalk 的 TA-1052 發送
舊 08-12-18, 09:34 AM   #514
leungky1

引用:

至於裝備比率方面,因為正章有一隻噴火既飛龍,加上民間高手較多人用火魔法。

商人學到請槍嗰招
就有能力打出成隻遊戲嘅單回合最高傷害
由手機版發出

此篇文章於 08-12-18 09:41 AM 被 leungky1 編輯。
舊 08-12-18, 09:41 AM   #515
AKIRA桑
Splatoon中

引用:
商人學到請槍嗰招
就可以打出成隻遊戲嘅單回合最高傷害
由手機版發出
理解,但前提係要有錢,雖然話就話可以去高危地區執錢渡日姐。

舊 08-12-18, 09:46 AM   #516
leungky1

引用:
理解,但前提係要有錢,雖然話就話可以去高危地區執錢渡日姐。

執錢唔難,帶住商人一個終末城行去另一個終末城已經坐底50,000
仲未計清支線報酬
一個主線BOSS用最多兩次都夠
由手機版發出

此篇文章於 08-12-18 09:50 AM 被 leungky1 編輯。
舊 08-12-18, 10:06 AM   #517
Kello820
Crazy Gamer

Nintendo Switch ID1035-4401-7443
引用:

如果話4人團隊講究既係點樣分工合作,目的係快速打break,no dmg,1TK等等既話
咁樣單人play講究既就係生存力同續航力,靠住不敗之身磨死對方

商人在呢兩樣野上面排行都係數一數二,再配合一個輸出系副職就可以好全面(只係以單人層面上黎講)

同埋單人既好處係唔洗"照顧"咁多人,商人果兩招自身技能fit晒

另外執錢,買NPC身上既野,比錢叫人打全體亦都係商人既優勢黎
暫時除左盜賊之外我覺得商人係單拖最安心既

===

其實火屬性有多我唔介意,我只係介意得2個果堆
計返出戰4個人,你屬耐飾品唔比每種4個我我肯定會覺得唔妥當
(雖然其實一次都冇用過)

舊 08-12-18, 10:08 AM   #518
Kello820
Crazy Gamer

引用:
商人學到請槍嗰招
就有能力打出成隻遊戲嘅單回合最高傷害
由手機版發出
唔係太理解你講乜
成隻遊戲既單回合最高傷害其實係幾高呢

舊 08-12-18, 11:19 AM   #519
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
我全體LV4X去到魔大公都差D被秒(打唔贏)...佢放一野魔法冇左3/4血...盾又多血又多...

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-18, 11:32 AM   #520
leungky1

引用:
唔係太理解你講乜
可能係我未開隱職同少玩不思議之舞,見識少
但未到高Lv而又確保打得出全員過萬傷害呢點
暫時只見商人最貴最高Boost嘅請槍做到
由手機版發出

此篇文章於 08-12-18 11:38 AM 被 leungky1 編輯。
舊 08-12-18, 11:36 AM   #521
Kello820
Crazy Gamer

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
我全體LV4X去到魔大公都差D被秒(打唔贏)...佢放一野魔法冇左3/4血...盾又多血又多...
裝備堆下魔防兼帶獵人放蜘蛛網,靠break撐過一開始5個回合威嚇,之後上舞娘奧義+神官魔法反射,再邊打邊反死佢
有輕微運氣成份,但一般試幾次就得,咁打見過最低既lv34過,我係38

舊 08-12-18, 11:40 AM   #522
野良猫
肥倫

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
有回復限界突破,踊子奧義俾神官玩魔反等佢自滅
二週目我係兩神官去打,兩邊一齊放魔反

對我嚟講佢係第二個易打
武藝>魔劍士>魔大公>星詠

此篇文章於 08-12-18 11:42 AM 被 野良猫 編輯。
舊 08-12-18, 11:49 AM   #523
Kello820
Crazy Gamer

引用:
可能係我未開隱職同少玩不思議之舞
但未到高Lv又確保打得出全員過萬傷害
暫時只見商人最貴嘅請槍做到
由手機版發出
噢,你唔講我都冇留意,請槍原來唔洗裝傷害突破都可以破萬
其實後期好容易下下打99999,不過前期請槍確實係盲點黎

最貴既我一般拎黎打肥貓,命中率幾高下,肥貓值5萬我反賺2萬兼食埋佢經驗
情況合適既再留隻怪慢慢跳舞,跳出100倍就飛升了,如圖

舊 08-12-18, 11:56 AM   #524
Kello820
Crazy Gamer

引用:
有回復限界突破,踊子奧義俾神官玩魔反等佢自滅
二週目我係兩神官去打,兩邊一齊放魔反

對我嚟講佢係第二個易打
武藝>魔劍士>魔大公>星詠
始終順序先係關鍵,打完魔劍士用商人+符文去打武藝根本係4隻入面最容易

我自己 :
魔大公>魔劍士=星詠>武藝

覺得魔大公難係因為第一個打,後面拎左魔術師之後剩低3個根本連2回合都唔洗

舊 08-12-18, 03:09 PM   #525
nomezero
Game Master

PSN  IDnome0818
引用:
唔係太理解你講乜
目標break左降魔防,999魔攻賊/商人用魔術師裝火/風傷up武器*2
配傷害突破,BP eater,屬性熟練,屬攻強化
上buff屬攻up,神官奧,學者奧
應該可以打到大概60萬
由手機版發出
nomezero 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
放全新NS 八方旅人 octopath traveler wayfarer's edition 美版 限定版 外膠盒不完美 深水歩站交收 PORTABLE 買賣專區 1 11-26-18 11:19 PM
[PS4,XB1] [Steam] Forgotton Anne | SQEX ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 1 04-12-18 10:32 PM
[PSV] Chaos Rings | SQEX neo2046 手提遊戲機討論版 4 10-10-14 06:01 PM
[PSP] Lord of Arcana [SQEX] romrom2004 手提遊戲機討論版 75 10-08-10 12:10 PM
其實可以諗諗rpg主角crossover咁出隻rpg/ 燎原-火 電視遊戲討論版 1 07-16-04 04:02 PM

現在的時間是 06:43 PM

手機版 | APP版