Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-26-13, 12:29 AM   #151
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
其實諗下隻"零"就得了, 轉發行後就算賣幾差, 任天堂都繼續俾Project條team做
同埋有眼見白金班友仔第一集都咁樣對待PS3版, 仲對移值版有期望?

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 12:29 AM   #152
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: tung999 查看文章
連發行都負責埋 我真係未見過有公司張自己發行既game比對手出加強版w
同上面幾隻情況完全唔同
Mass Effect 1
Ninja Gaiden 2
Castle Crashers
Limbo
Sine Mora
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 12:33 AM   #153
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:
作者: ahleung 查看文章
Mass Effect 1
Ninja Gaiden 2
Castle Crashers
Limbo
Sine Mora
任天堂上的例子?
目前見到零完全唔見有郁過
ms搞時限獨佔就大家都知
tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 12:35 AM   #154
ahleung
The One
Bannnned

引用:
任天堂上的例子?
目前見到零完全唔見有郁過
ms搞時限獨佔就大家都知
你上面係話「未見過有公司
唔係「未見過任天堂

既然你轉講法咁我答你唔到.
舊 01-26-13, 01:31 AM   #155
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: W!LL 查看文章
其實諗下隻"零"就得了, 轉發行後就算賣幾差, 任天堂都繼續俾Project條team做
我覺得白金都係睇中呢點先同任記合作
似佢地既級數同第2間發行商合作,整一隻同dmc,bayonetta同級既新系列並唔難

但係你睇神谷既game有幾多係好賣
睇番Bayonetta銷量,唔計廉價版&360跟機送個批
只有135萬(全球)
http://ja.wikipedia.org/wiki/ベヨネッタ

此篇文章於 01-26-13 01:36 AM 被 wsx360 編輯。
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 01:32 AM   #156
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:
作者: ahleung 查看文章
唔係「未見過任天堂

既然你轉講法咁我答你唔到.
呢隻game本身已經比sega中止開發過 比任天堂支持出番真係同上面d完全唔同情況wo
你上面果堆有邊隻係好似bayonetta2咁w?
真係覺得佢仲會跨你咪慢慢等 隻野今年都唔知出唔出到
tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 04:41 AM   #157
幽浮-_-
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3823 8490 4570
引用:
呢隻game本身已經比sega中止開發過 比任天堂支持出番真係同上面d完全唔同情況wo
分分鐘PS4出左Bayonetta2都未出到......
幽浮-_- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 08:25 AM   #158
闇之大精靈

註冊日期: May 2007
引用:
祝佢地等極都無
只好日日酸葡萄
闇之大精靈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 10:59 AM   #159
ahleung
The One
Bannnned

引用:

所以我俾間公司名你.

既然你講第二個point你re我做乜
舊 01-26-13, 11:06 AM   #160
ahleung
The One
Bannnned

引用:
引用:
作者: 闇之大精靈 查看文章
祝佢地等極都無
只好日日酸葡萄
我本身都諗住買WiiU, 反而未必會買B姐2, 唔好將我加入葡萄大軍.

我只不過見到樓上話無咁既公司, 我就答番, that's all.
舊 01-26-13, 01:30 PM   #161
chunmanx
God of Gamer
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
我都唔like bayonetta 2係wiiu獨佔
但既成事實
就唯有買機支持下
而且仲有隻101
都叫做有兩隻game玩

同platinum合作得好
應該都仲會有其他作品出
整隻madworld2玩下都好

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 01:53 PM   #162
MO

註冊日期: Aug 2005
platinum呢啲細工作室.
都係想搵間大公司幫佢發行宣傳.

其實SONY點解唔同佢合作?
如果SONY肯,
隻GAME隨時已經係PS3, PS4獨佔...
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 02:03 PM   #163
wsx360
Game Master

引用:
作者: MO 查看文章
platinum呢啲細工作室.
都係想搵間大公司幫佢發行宣傳.

其實SONY點解唔同佢合作?
如果SONY肯,
隻GAME隨時已經係PS3, PS4獨佔...
你以為sony會對呢d全球得百零萬銷量既game睇得上眼
Demon's Souls已經係好例子
舊 01-26-13, 02:19 PM   #164
square-enix
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2004
PSN  IDSQ-EN_HK
XBox Live Gamertagsquare-enix2061
引用:
作者: wsx360 查看文章
你以為sony會對呢d全球得百零萬銷量既game睇得上眼
Demon's Souls已經係好例子
佢唔係睇唔上果全球得百幾萬, 係睇錯在歐美可以賣在成百萬, 結果笨大/ATLUS賺到錢, 而SONY就後悔放棄在歐美發行權.
square-enix 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 02:31 PM   #165
wsx360
Game Master

引用:
作者: square-enix 查看文章
佢唔係睇唔上果全球得百幾萬, 係睇錯在歐美可以賣在成百萬, 結果笨大/ATLUS賺到錢, 而SONY就後悔放棄在歐美發行權.
問題係佢放棄同From Software合作整Demon's Souls 2
而From Software走去同笨大合作整DARK SOULS,仲要誇平台
舊 01-26-13, 02:46 PM   #166
square-enix

XBox Live Gamertagsquare-enix2061
引用:
問題係佢放棄同From Software合作整Demon's Souls 2
而From Software走去同笨大合作整DARK SOULS,仲要誇平台
笨大邊有份整, Demon's Souls 本身出在名, From Software擺明係唔抄採SONY, 自己一手一腳搞
舊 01-26-13, 03:21 PM   #167
wsx360
Game Master

引用:
笨大邊有份整, Demon's Souls 本身出在名, From Software擺明係唔抄採SONY, 自己一手一腳搞
所以SONY要學下點留住第3廠
就算而家sony同platinum合作整 Bayonetta 2
可能之後會搞到platinum唔做呢個系列
舊 01-26-13, 03:32 PM   #168
square-enix

引用:
所以SONY要學下點留住第3廠
就算而家sony同platinum合作整 Bayonetta 2
有錢有得留, 無錢無得留, 學就學點解以前自己個餅咁大, 而家點解無在
就算而家老任同platinum合作整 Bayonetta 2
其實都係你講既姐, 依D野反翻轉講一樣, 無意思的
舊 01-26-13, 03:56 PM   #169
wsx360
Game Master

引用:
有錢有得留, 無錢無得留, 學就學點解以前自己個餅咁大, 而家點解無在
就算而家老任同platinum合作整 Bayonetta 2
其實都係你講既姐, 依D野反翻轉講一樣, 無意思的
因為以前對手太弱導致一機獨大
我覺得sony而家同以前ps2年代差唔多
只係對手比以前勁左

我一直覺得sony仲停留緊係ps2年代
以為第3廠冇佢唔掂

此篇文章於 01-26-13 04:00 PM 被 wsx360 編輯。
舊 01-26-13, 09:51 PM   #170
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
其實當年出PS3成本太貴而失敗, 轉左阿頭已經唔咪咁緊game部門.
PS3唔瓜都算有靠xbox360多平台game拖住而好多人選擇PS3先唔死(例如日本)
但當同其他廠無攪關系, 人地自然唔同你做game (例如PSV)

而家日廠會出PS3 game因為得佢賣得.
假設下世代WiiU打破宿命第三廠賣到game(例如賣30-60萬), 第三廠飛走PS4(唔飛都未必有能力出到)同任記簽死獨占係好易.
Navism 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-13, 11:43 PM   #171
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
上邊所講o既例子,好似都唔適合用係今日platinum & sony 的關係上

大家好似唔記得左,由B1 一開始已經好大細超
PS3 & 360品質高下立見
根本打從一開始,白金都唔想為PS3開發,只係sega出錢,白金出力,話事權係sega到

再返舊數,成立白金的3人組對sony都無乜好感
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-13, 01:40 AM   #172
chunmanx
我ge代號係風

引用:
作者: Navism 查看文章
其實當年出PS3成本太貴而失敗, 轉左阿頭已經唔咪咁緊game部門.
PS3唔瓜都算有靠xbox360多平台game拖住而好多人選擇PS3先唔死(例如日本)
但當同其他廠無攪關系, 人地自然唔同你做game (例如PSV)

假設下世代WiiU打破宿命第三廠賣到game(例如賣30-60萬), 第三廠飛走PS4(唔飛都未必有能力出到)同任記簽死獨占係好易.
如果日本第三廠唔肯再在技術上提升去貼近歐美水準的話咁就係
但跟就唔會留在wiiu上
唔跟技術落後之餘係咪走去開發手機game仲好?
我冇答案

舊 01-27-13, 03:56 AM   #173
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
引用:
作者: chunmanx 查看文章
如果日本第三廠唔肯再在技術上提升去貼近歐美水準的話咁就係
但跟就唔會留在wiiu上
唔跟技術落後之餘係咪走去開發手機game仲好?
我冇答案
我又唔覺得日本廠唔肯提升技術, 而係有無錢去做.
另外有無題材去做, 和有無心去做.
技術問題已經可能批比其他國家做.

剛剛任記訪問platinum, 最尾都係講"made in japan"
佢地兩邊都有睇質素.

我唔清楚PS4/720係代表幾強,
但今代基本720p 60格都未到.

假設PS4/720有能力去到1080p 60格.
但同一隻720p 60格會差多遠?
或物理光源更好, 咁假設WiiU做唔到又點?
因為下世代我睇唔到多平台game, WiiU會賣象好多,
除非那類justdance向.
所謂hardcore多數跟返account去買.

今代講畫面或遊戲性,
我反而希望下世代需要畫面同遊戲性並行.
我都講過, 任記隻隻都去到既uncharted 3 level, 一年有4隻已經夠玩5年.

外國剛剛都有廠瓜,
所以下世代應該點走?
Navism 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-13, 11:26 AM   #174
HumanBeing

註冊日期: Feb 2007
引用:
因為以前對手太弱導致一機獨大
我覺得sony而家同以前ps2年代差唔多
只係對手比以前勁左

我一直覺得sony仲停留緊係ps2年代
以為第3廠冇佢唔掂
引用:

記得以前我睇過一條片係Valve既Gabe Newell 評論PS系列難開發,佢話因為當年PS幾乎霸晒成個console市場. 所以就算再難開發啲廠都焗住要做, 而對SONY另一個好處係呢啲為PS開發既game會比較難port去第二個platform.

我覺得SONY係失策在太睇少MS.當年MS燒銀紙谷XBOX佢都應該有晒計劃第2,3代既主機會反撲,今日SONY唔再獨大難開發呢樣野反而變左佢multiple-platform game既死穴.
HumanBeing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-27-13, 11:11 PM   #175
chunmanx
我ge代號係風

引用:
我唔清楚PS4/720係代表幾強,
但今代基本720p 60格都未到.

今代講畫面或遊戲性,
我反而希望下世代需要畫面同遊戲性並行.
我都講過, 任記隻隻都去到既uncharted 3 level, 一年有4隻已經夠玩5年.

外國剛剛都有廠瓜,
所以下世代應該點走?
1.PS4/720係代表幾強?你可以當ps2果代同ps3果代的差距
2.畫面同遊戲性並行今個世代有做到
uncharted外,仲有god of war 3、mgs4
360有gears of war
3.如果冇翻版的話,我覺得應該走核心高價向
提高價錢去抵銷賣少左的損失<---但我知應該冇乜人buy呢套

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
平價出售~PS3 GAME 戰場女武神, 火影, Bayonetta ...... Keith.n 買賣專區 1 06-06-14 01:54 PM
[任天堂] 2月14日Nintendo Direct 介紹了Mario Kart 8, Bayonetta 2, Xeno 新RPG 及多款3DS 遊戲 Netnet 電視遊戲討論版 1 02-14-14 09:32 AM

現在的時間是 02:00 AM

手機版 | APP版