Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-18-16, 06:24 PM   #26
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
【北京吹雞 不惜代價!】律政司申請緊急司法覆核 禁梁頌恆、游蕙禎再宣誓

《立場新聞》獲悉,「青年新政」立法會議員梁頌恆及游蕙禎,收到律政司信件,律政司將會向法院申請緊急聆訊,尋求司法覆核許可,要求推翻立法會主席梁君彥的裁決,禁止二人再次宣誓。

信件內容如下:
Dear Madam,

We act for the Chief Executive of the Hong Kong Special Administrative Region and the Secretary for Justice. Please be informed that there will be an urgent inter partes hearing before the Court later today (at a time to be confirmed by the Court) relating to an application for leave to apply for judicial review and an application by way of an originating summons seeking reliefs arising from the decision of the President of the Legislative Council today to allow you to take your oath afresh if you put forward your request in writing.

The relevant papers for the intended applications will be served on you as soon as possible later today.

Regards
Phyllis Wong
我成日都懷疑,成日想搞串搞大件事既,係北京習系,定粵港江系?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 06:31 PM   #27
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
其實如果趕走哂呢班友之後會點?補選?

舊 10-18-16, 06:33 PM   #28
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: sugihara 查看文章
因為唔係跟英文囉
日文好多外來語都唔係英文嚟
但跟返梵文都讀唔到SHI喎(聽落都係近CHI)……當初係點傳到變左音

其實如果補選都幾好笑。

舊 10-18-16, 06:33 PM   #29
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
搬龍門都搬得咁樣衰,係就第一日即取消資格,
而家點都應該俾佢地宣多次,最多你叫主席嚴格執行姐
直接壓落黎就真係戲都唔做,直接話你知我係要強姦你

舊 10-18-16, 06:40 PM   #30
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 尼路 查看文章
但跟返梵文都讀唔到SHI喎(聽落都係近CHI)……當初係點傳到變左音

其實如果補選都幾好笑。
電視劇話我知,就算有正確發音,老人家係會讀錯音架啦
清朝學洋文,學錯音傳傳下變左唔出奇

不過如果咁俾人取消資格,我會笑佢地係小學雞,明知對家會用盡方法趕你走
都仲要係呢到玩,講左贏左又無意義既,正所謂你俾位人入,我唔係唔入丫

舊 10-18-16, 06:53 PM   #31
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

真心 re
我都係近來先知震旦乜黎 a
由手機版發出
舊 10-18-16, 07:14 PM   #32
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
泡菜太陽楓葉袋鼠芒果北極熊呢 d 點?

用契丹會唔會好d?

又,日本人講就唔好姐,咁香港人台灣人韓國人又點呢?

由手機版發出
你起咩場合講,人地又有無反映不滿?

用契丹會好D,因為人地唔知你想點
不過就達唔到你想要既效果

你有無聽過漢字文化圈?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 07:28 PM   #33
大山椒魚
......

有一點唔知兩位仁兄知唔知,

其實支那人唔係指大陸人或者強國人,
而係泛指所有支那地域出身或居住既人
所以香港人其實都係支那人
做任何事都有政治代價,
佢地到底有無諗過香港人自己接唔接到自己俾人叫支那人?

支那呢個字,理論上只能夠抹去中國既文化傲慢,
支那共和國又好,中華人民共和國又好
咪又係同一個政治實體
結論上除左激嬲一個可以玩殘你既對手同埋趕走一D曾經信任自己既人之外,
仲有咩意義???

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
舊 10-18-16, 07:40 PM   #34
Rance
The One
ガハハ

咁香港住O既印度人都係支那人?

舊 10-18-16, 07:48 PM   #35
大山椒魚
......

引用:
作者: Rance 查看文章
咁香港住O既印度人都係支那人?
咁要睇個印度人係咪印度人

舊 10-18-16, 07:54 PM   #36
大山椒魚
......

香港本來就係同支那一樣係地域本位既概念,
而且香港就係起支那
要論證香港人唔係支那人,比論證香港人唔係中國人更難

舊 10-18-16, 08:11 PM   #37
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章

支那人 = 支那地域出身或居住既人

所以出身或居住於香港既香港人, 其實都係支那人

引用:
作者: Rance 查看文章
咁香港住(或出生於香港)O既印度人都係支那人?
引用:
咁要睇個印度人係咪印度人
但, 香港住(或出生於香港)O既印度人未必係支那人, 要睇下印度人係咪印度人.

所以, 請說明:

1. 點樣睇下印度係咪印度人
2. 支那地域包括咩野範圍

此篇文章於 10-18-16 08:16 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-18-16, 08:13 PM   #38
Rance
The One
ガハハ

大家都是非洲人算了...
中國人呢三個字真係慘過原罪,原罪認耶穌做大佬都可以洗底,中國人逃去到邊永遠都係中國人

舊 10-18-16, 08:16 PM   #39
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
大家認做朝鮮人咪得囉

我建議佢地到時用日文宣誓
咁咪可以明正言順咁讀日文chi-na囉
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 08:26 PM   #40
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: kev00269270 查看文章
大家認做朝鮮人咪得囉

我建議佢地到時用日文宣誓
咁咪可以明正言順咁讀日文chi-na囉
シナ、チュウゴク,邊度搵個CHI-NA黎?
要講シナ應該唔少西文可以用,不過香港法定語言係…?

都係求其完咗個宣誓佢算啦,夜長夢多…

舊 10-18-16, 08:28 PM   #41
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: ♀宮野真守♀ 查看文章
我只係覺得成件事好痴線,某D所謂文人既仿大陸式批鬥都出埋
我個人觀點係—個好既國家係可以接受別人批評同侮辱
或者講支那係—種侮辱,但對我而言只係形容緊共政同共狗
正如我日日同大陸人打機,但我從來冇鬧過佢地半句支那
D共黨作風就係咁,比人插時拉埋一D唔關事既人泥擋

至於原文既比喻我唔認同,我玩韓國GAME遇到部份韓國人都會標左我地係中國人冇錯
我每次都好好地同D韓國人講,請佢地叫返我做香港人,唔肯最多咪唔—齊玩,冇嗌過交Po
唔認中國人係我唔buy個大陸政府,我唔妥大陸人我就唔會晚晩同佢地打機啦
不過我就泥連香港人都唔想認,望下而家個政府同D狗官
你有無睇清楚原文 ?

我理解原文既意思就咁:

香港人/台灣人 叫 中國人 做 支那人
其實等於
中國人 叫 香港人/台灣人 做 中國人

如果
中國人對於支那人稱呼感到冒犯/侮辱

香港人/台灣人亦會對於中國人稱呼感到冒犯/侮辱

此篇文章於 10-18-16 08:36 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 10-18-16, 08:33 PM   #42
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
シナ、チュウゴク,邊度搵個CHI-NA黎?
要講シナ應該唔少西文可以用,不過香港法定語言係…?

都係求其完咗個宣誓佢算啦,夜長夢多…
the first dynasty ever established (i.e. the origin of the country) is called "Qin", and that was back in 221 BC, long time ago, the persians pronounce it as "Cin", and the west picked it up as "Cina", when the brits got a hold of that word, it's way later back in the 13th century, and China already experienced zillions of dynasties till that day, but anyways the british called it "China".

and they name the potteries come out of china china too. that's a disgrace to the chinese people.

anywho, the chinese call their country "middle country", or country in the middle. or more imperialistic, the "middle kindom".

ALSO THE REASON WHY THE CHINESE PEOPLE CALL THEIR COUNTRY THE MIDDLE ONE, IS SIMPLY BECAUSE THEY BASE THEIR COUNTRY IN THE ORIGIN OR THE MIDDLE POINT, AND ANYTHING TO THE WEST IS CALLED WESTERN COUNTRIES, ANYTHING TO THE NORTH IS NORTHERN COUNTRIES, AND SO ON. SO U GOT A GRIP OF THE NAME.

秦國

但點解英文同樣保留 Sino 我都想知
舊 10-18-16, 08:37 PM   #43
大山椒魚
......

引用:
支那人 = 支那地域出身或居住既人

所以出身或居住於香港既香港人, 其實都係支那人

但, 香港住(或出生於香港)O既印度人未必係支那人, 要睇下印度人係咪印度人.

所以, 請說明:

1. 點樣睇下印度係咪印度人
2. 支那地域包括咩野範圍
支那就係中國所在既地域,
範圍係有討論空間,不過香港呢個地方肯定係支那

一個住起支那既印度人屬唔屬於支那人就唔可以一概而論,
部份南亞人起香港紮根仲早過大逃港時期,
一樣有大量既偷渡者後代唔認同佢地係香港人

我唔知到各位係抱住咩心態去使用支那呢個字,
如果各位真係唔覺得呢個字有侮辱成份既話,
大可自稱支那人,或者支那種香港人

舊 10-18-16, 08:49 PM   #44
神人ではない!新人だ

引用:
the first dynasty ever established (i.e. the origin of the country) is called "Qin", and that was back in 221 BC, long time ago, the persians pronounce it as "Cin", and the west picked it up as "Cina", when the brits got a hold of that word, it's way later back in the 13th century, and China already experienced zillions of dynasties till that day, but anyways the british called it "China".

and they name the potteries come out of china china too. that's a disgrace to the chinese people.

anywho, the chinese call their country "middle country", or country in the middle. or more imperialistic, the "middle kindom".

ALSO THE REASON WHY THE CHINESE PEOPLE CALL THEIR COUNTRY THE MIDDLE ONE, IS SIMPLY BECAUSE THEY BASE THEIR COUNTRY IN THE ORIGIN OR THE MIDDLE POINT, AND ANYTHING TO THE WEST IS CALLED WESTERN COUNTRIES, ANYTHING TO THE NORTH IS NORTHERN COUNTRIES, AND SO ON. SO U GOT A GRIP OF THE NAME.

秦國

但點解英文同樣保留 Sino 我都想知
佢講日文,在下覆佢日文唔中,不過在下睇唔明你POST上面堆有咩用意…
俾你用埋チャイナ,都係唔啱CHI-NA音。

舊 10-18-16, 08:59 PM   #45
大山椒魚
......

龍門點搬都一定踩中腳
所以先話呢個係智力問題

如果你用支那黎侮辱大陸人,
把尺放起自己手上,
支那人的確係可以唔包括香港,

但依家又唔認侮辱緊大陸人,
好啦講番個字本身
地理又好,語族又好,
香港人都一定係支那人

係呀孫中山都話自己係支那人,
咁你係咪覺得香港人會話自己係支那人?

呢度講左咁多版,
都未有一個支持者乾脆出黎認自己係支那人或者支那種,
就知呢個字幾有威力

舊 10-18-16, 09:20 PM   #46
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
支那就係中國所在既地域,
範圍係有討論空間,不過香港呢個地方肯定係支那

一個住起支那既印度人屬唔屬於支那人就唔可以一概而論,
部份南亞人起香港紮根仲早過大逃港時期,
一樣有大量既偷渡者後代唔認同佢地係香港人

我唔知到各位係抱住咩心態去使用支那呢個字,
如果各位真係唔覺得呢個字有侮辱成份既話,
大可自稱支那人,或者支那種香港人
哦, 即稱呼人為XX人, 並不單純取決於該人於XX地域出身或居住

則此言論即不成立

引用:

其實唔洗諗得咁複雜
我只係好單純地覺得
支那 <-> 契丹 <-中國-> 中華人民共和國 <-> 震旦
五者全部亙通, 僅此而已.

如果真係覺得呢 5 個字無侮辱成份既話,大可自稱支那人,或者自稱支那種香港人.
之但係
如果真係覺得呢 5 個字有侮辱成份既話, 亦大可簡單自稱香港人. (住台灣既就自稱台灣人)

悉隨尊便
舊 10-18-16, 09:41 PM   #47
大山椒魚
......

單純係好事
可惜從政唔可以單純

其實支那作為地域概念同中國唔同,
少好多政治包袱

如果佢地有能力說服香港人承認自己係支那人,
都未嘗唔係香港民族化既一種出路,

可惜佢地只能停留起戴住頭盔漫罵既階段

此篇文章於 10-18-16 09:59 PM 被 大山椒魚 編輯。
舊 10-18-16, 09:57 PM   #48
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
個兩件就算啦,唯一價值就係睇下係咪會搞到重選咁好笑。

舊 10-18-16, 10:20 PM   #49
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 尼路 查看文章
個兩件就算啦,唯一價值就係睇下係咪會搞到重選咁好笑。
如果真係廢咗佢地,港共冇咩可能唔搞重選。
唔好唔記得邊個輸幾百票俾游小姐
當然,如果襲擊罪成立就好難講…

此篇文章於 10-18-16 10:24 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-16, 10:21 PM   #50
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
龍門點搬都一定踩中腳
所以先話呢個係智力問題

如果你用支那黎侮辱大陸人,
把尺放起自己手上,
支那人的確係可以唔包括香港,

但依家又唔認侮辱緊大陸人,
好啦講番個字本身
地理又好,語族又好,
香港人都一定係支那人

係呀孫中山都話自己係支那人,
咁你係咪覺得香港人會話自己係支那人?

呢度講左咁多版,
都未有一個支持者乾脆出黎認自己係支那人或者支那種,
就知呢個字幾有威力

本樓之內有發言既, 好似就只有你一個認同並堅持: 支那人<=>香港人

要認既, 相信你必定會認.

唔認既, 理由亦非常簡單, 香港人唔係中國人, 中國<->支那, 所以香港人唔係支那人.

單以出生/居住地域黎確認 [支那人<=>香港人] 呢個身份認同, 此一概念對我而言亦相當新穎. 背後有何典故或學術理論, 或有乜其他國家(如英國)做例子, 希望大大多多賜教.

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ERROR] 失家的感覺 - 每日百五單程証 ● 八婆林鄭:單程証移港得到大部份(支那)人支持●居港一年即享綜援‵▲′ ZlWS ~清談館~ 293 09-17-15 09:19 AM
[招募/出團/連檔/合作] 有沒有人興趣萌化「支那人」企劃, 寫設定並畫圖? marco仔 Cosplay同人MIX討論區 26 11-27-10 11:51 PM

現在的時間是 11:15 PM

手機版 | APP版