Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-12-15, 05:59 PM   #26
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
老實講套野充份表現左作者希望擴軍既心態
對異界定義為特區就隨便走去開戰 簡直視安保條約無物

而且班自衛隊 特別第一集
主角諗都唔洗諗住插死左敵人
好似講到班自衛隊打慣仗一樣
殺左對面12萬人之後無任何心理衝突.....

此篇文章於 07-12-15 07:02 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-15, 07:00 PM   #27
Terri
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
對異界定義為特區就隨便走去開機 簡直視安保條約無物

但係開波係對面殺日本人先喎, 跟住度門仲一直係度
Terri 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-15, 07:24 PM   #28
stcdavidhk
God of Gamer

註冊日期: Dec 2006
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
對異界定義為特區就隨便走去開戰 簡直視安保條約無物

對異世界,呢邊d條約可以玩灰色地帶,雖然唔排除作者唔理會,反正設定係未來(漫畫中蝗國自爆人口有60億)

主角好明顯因為去CM被阻所以火遮眼la

前6萬後冇記錯話準備左幾個月至入去殺後6萬...當俾佢兜已經各軍人心理準備(洗腦)好
雖然之後都成日自稱熱愛和平

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-15, 07:38 PM   #29
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
睇呢套嘢唔使太認真。

不過如果認真的話,我覺得可以有兩種完全相反的見解。
一:日本軍越過了門,並設置陣地,但按兵不動,不繼續推進,敵人打過來才反攻,純粹是自衛。

二:日本軍表面說上是自衛,但越過了門,並擅自在敵國領土駐軍,其實已經係侵略(雖然是對方先燃起火頭)。而後來設法同當地人打好關係,係收買人心。

此篇文章於 07-12-15 09:53 PM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-15, 07:49 PM   #30
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
其實當佢定義異界做特區而家算係侵略行為....
當然入面作者都亦都婊爆老美
未睇過原作漫畫
不過睇OP應該主角之後又收一堆後宮番黎 之後打倒異界個帝國順便拯救異世界....幫助兩個世界走向和平

舊 07-12-15, 07:49 PM   #31
十一月
Game Master

睇wiki,原來黑川(女兵)身高設定係190cm!?
動畫版完全唔似有190cm
舊 07-12-15, 07:52 PM   #32
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
作品內的日本內閣,就是把異世界設定成特區,
即是日本國內的武裝勢力,和恐怖份子或武裝黑幫一樣,而不是外國勢力
既然不是外國進攻日本,美軍或國際就沒有理由干預,不然以後日本店舖被打劫,聯合國也要參一腳?

當然,這只是用政治手段玩弄灰色地帶而已
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-15, 08:16 PM   #33
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
特區得黎又唔會特登攻出去
一直都係等人打埋黎,順便派人去搵資源
原則上佢地都係企定定係聖山按兵不動

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-15, 11:36 PM   #34
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
原則上尼套唔係快速後宮番咩?不過多D爆炸場面之嘛。

舊 07-13-15, 12:00 AM   #35
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
一套現實向有援助既異世界性騎物語

舊 07-13-15, 12:34 AM   #36
十一月
Game Master

引用:
作者: 尼路 查看文章
原則上尼套唔係快速後宮番咩?不過多D爆炸場面之嘛。
從漫畫版的內容來睇.....
感覺都唔算完全係後宮,除了某幾個女角之外,唔係個個女角都鍾意主角,不少女角是睇中其他自衛隊員。
舊 07-13-15, 12:42 AM   #37
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
睇outbreak company啦

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 12:48 AM   #38
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
基本上作者就係當古代人都係剩識送人頭既白癡

依套野就係同sao一樣唔需要深究邏輯先會由A-1做

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 01:02 AM   #39
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
引用:
作者: 細路翔 查看文章
基本上作者就係當古代人都係剩識送人頭既白癡

依套野就係同sao一樣唔需要深究邏輯先會由A-1做
以前打仗有死衝呢樣野唔出奇
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 01:13 AM   #40
細路翔
The One

引用:
作者: 魔法之子 查看文章
以前打仗有死衝呢樣野唔出奇
一個可以有幾十萬聯軍既國家一定唔會咁死蠢送第二次人頭囉

以前D人打仗反而少死衝,因為點衝都唔會有幾快

我比你係班領主,收到風知道對面一晚就殺左幾萬人,仲要實際上無錢無地無女人搶你會唔會因為個態度機車既皇帝投放咁多兵力落去?

十字軍東征條水都攤開200年黎抽啦

正常中世紀戰爭應該會變成佢地擺晒包圍網再求其扔個信使過去睇下對面聽唔聽得明人話先,好似當年英國賽爾特人第一次打維京人咁

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-13-15 01:29 AM 被 細路翔 編輯。
舊 07-13-15, 01:26 AM   #41
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 十一月 查看文章
睇wiki,原來黑川(女兵)身高設定係190cm!?
動畫版完全唔似有190cm
今集有對白的女兵係粟田來的。動畫畫得太瘦,漫畫明明成個女猩猩那樣
黑色長髮才是黑川

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 01:32 AM   #42
細路翔
The One

依套野都係靠賣女開飯而已

畫到超過7頭身好難扑中大部份宅宅口味,改成童顏巨乳係日本基本上肯定無死b

英國說大家抱團死
舊 07-13-15, 01:35 AM   #43
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
第二次唔係故意要騙d唔多聽話既去送死咩

現在於名單的人仕為: comxxxxxxjp,xenxxxxxx??86
廢人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 01:42 AM   #44
細路翔
The One

引用:
作者: 廢人 查看文章
第二次唔係故意要騙d唔多聽話既去送死咩
咪就係話既然本身都唔多聽話仲會蠢到去送人頭

唔好話現實,睇冰與火之歌都見識到d領主見條水抽完就睬你有味啦
一個完全同中世紀時行共和政既西方國家無分別既皇帝邊有咁大權力話拉大隊就即刻拉大隊有十幾萬人

自衛隊果邊明明唔係帶個大部隊去但又有咁多過剩火力黎浪費又係謎,用現代軍備既話,班白癡求其埋下地雷用幾支重機槍都殺到渣都無啦

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-13-15 01:45 AM 被 細路翔 編輯。
舊 07-13-15, 02:09 AM   #45
十一月
Game Master

睇完以上幾個post,發覺板友似乎有不少誤解

1)日本簽訂了國際地雷禁止條約,不可使用地雷。
2)帝國及屬國以及周邊友好國,基本上係各自政治獨立的。只因為帝國最強,所以冇國家敢公然唔聽話。
3)第1集攻入銀座的軍隊只是帝國軍,但帝國應該沒有義務把此事通知屬國及友國。
4)第2集之所以老點聯合軍去送死,並唔係因為聽唔聽話的問題,而係因為擔心其他國家知道帝國軍元氣大傷之後,趁機攻打帝國,所以借刀殺人。

補充一句,以上乃個人所知,未必全部正確,有錯請指正。

此篇文章於 07-13-15 02:20 AM 被 十一月 編輯。
舊 07-13-15, 02:13 AM   #46
十一月
Game Master

引用:
作者: phil077 查看文章
今集有對白的女兵係粟田來的。動畫畫得太瘦,漫畫明明成個女猩猩那樣
黑色長髮才是黑川
我知,隊員簡介有列出黑川的名。
如果話佢有190cm,佢身邊幾個高過佢的男人就是高2米以上?
舊 07-13-15, 05:43 AM   #47
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
引用:
作者: 十一月 查看文章
睇完以上幾個post,發覺板友似乎有不少誤解

1)日本簽訂了國際地雷禁止條約,不可使用地雷。
2)帝國及屬國以及周邊友好國,基本上係各自政治獨立的。只因為帝國最強,所以冇國家敢公然唔聽話。
3)第1集攻入銀座的軍隊只是帝國軍,但帝國應該沒有義務把此事通知屬國及友國。
4)第2集之所以老點聯合軍去送死,並唔係因為聽唔聽話的問題,而係因為擔心其他國家知道帝國軍元氣大傷之後,趁機攻打帝國,所以借刀殺人。

補充一句,以上乃個人所知,未必全部正確,有錯請指正。
基本上係咁無錯b

帝國趁消息未傳到諸侯國前先集多次聯合軍送佢地去死
而且有班未見識過自衛隊魔法既傻仔以為攻得入

帝國原本既威望比大家想像中大,當然呢件事之後就開始散散地,
但因為第二次送死事件帝國仲keep到一定地位

彈藥多我"估"係因為有老美同EU幫手

Blog

pixiv

此篇文章於 07-13-15 05:46 AM 被 小特特 編輯。
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-15, 08:18 AM   #48
尼路
The One

彈藥多反而真係唔多覺係咩問題,年年都買演習又燒唔晒,當放煙花都有排放……而且個種衝法都炮彈唔知洗唔洗射到一輪基數就死晒,而子彈基本上係唔值錢的……就畫面睇佢地用的火力都係平野……
而衝死呢個問題歷史上有恩圖曼戰役證明人有時就係咁蠢,或者唔係蠢而係情報不對等,即係以前d鬼佬同李小龍隻抽,李小龍身邊d人覺得鬼佬白痴,d鬼佬就覺得呢個瘦仔一拳就打死佢啦。

舊 07-13-15, 09:02 AM   #49
細路翔
The One

引用:
作者: 尼路 查看文章
彈藥多反而真係唔多覺係咩問題,年年都買演習又燒唔晒,當放煙花都有排放……而且個種衝法都炮彈唔知洗唔洗射到一輪基數就死晒,而子彈基本上係唔值錢的……就畫面睇佢地用的火力都係平野……
而衝死呢個問題歷史上有恩圖曼戰役證明人有時就係咁蠢,或者唔係蠢而係情報不對等,即係以前d鬼佬同李小龍隻抽,李小龍身邊d人覺得鬼佬白痴,d鬼佬就覺得呢個瘦仔一拳就打死佢啦。
唔係錢問題,而係一萬人既部隊正路應該帶唔到咁多用黎浪費既補給

班自衛隊又無上帝視點,點知過到黎依邊會唔會遇到哥斯拉?

仲有恩圖曼戰役事前班蘇丹佬又無送過幾萬個人頭出去,而且果時係蘇丹比人圍要頂硬上,同依套班天才自己無端白事送人頭點同

不過老實講依套野我最不滿既點係一d都唔奇幻,就單純現代人欺負古代人
對佢作者有咩政治立場反而唔在意

仲有美國佬肯定唔會咁溫和,有錢有地有油搶(世界級)佢肯定同日本撕破面都會第一時間走入黎強姦,中共依d剩識槍打自己人既湯丸政客反而真係會龜多陣

所以幾時先輪到日本開門比宇宙人虐殺?

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-13-15 09:07 AM 被 細路翔 編輯。
舊 07-13-15, 09:15 AM   #50
尼路
The One

其實算多咩?而且一路有補給。
呢度呢班咪又俾帝國焗上
不過就算睇漫畫都覺帝國唔正常就係啦(尤其王子)。
呢套最奇幻咪綠衣人居然可以同當地居民可以友善遊戲。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
502 Bad Gate Way kenryu31 GAF告示版 1 03-15-11 08:10 PM
[TVB] 叻歌正傳- 22:00-22:30 OCT 11 initial Neo Entertainment TREND 6 10-09-08 02:42 PM
Monster Gate Ⅲ dan 街機心得交流討論區 46 01-12-08 05:19 AM
gate keepers問題 RID 日本動漫畫討論版 25 03-16-04 12:44 PM
Xbox Japan Game Data 2002.02.22-2004.01.22 Janus 電視遊戲討論版 0 01-25-04 06:43 AM

現在的時間是 10:57 PM

手機版 | APP版