Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-29-11, 10:09 AM   #26
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 遊雲gspirit 查看文章
<----o岩o岩夠3年o既低級散仔路過。

聽妳o甘講我估你妳而家人工有16-22k左右,收到offer o既工的薪酬點應該有5-21左近卦 (我估...XD)

o岩o岩上星期先聽左有關CSPF[公墓完公積金]o既course,其實佢果15%係,要睇成為...要扣走你人工的5%+alpha
條formula係
該月基本收入*15% - 該月所有收入(即基本+ OT/津貼 之類)*5% = 政府的供款

e.g.basic salary如果係 $18000, 而又冇其他收入/津貼,政府果個的供款就會係 $2700-$900=$1800 (你自己要供 $900, 合共都係$2700[basic的15%])
但如果閣下有其他收入,例如$18000+$2000,政府供果度又會少返d $2700-$1000=$1700 (你自己要供 $1000,合共同上又係$2700[basic的15%])

另外,員工每月的供款上限最多只係$1000,所以假如你搵夠$30000,你都只係需要供$1000就夠 (尾數由政府供到你份工的basic的15%)
e.g.$22000+$11000,o甘政府就係供 $3300-$1000=$2300 (你只係俾$1000..XD)

有冇OT真係睇部門而定,即使係同部門+同一職級,都仲要睇你做邊個position/duty,先決定到有冇/有幾多OT...XD
如果唔係太高職位一般都可以選擇性補$$(overtime allowance),補鐘(TOIL)
職位高果d一般只係可以補TOIL。

同埋一般來講,OT 每個月係唔可以over 60小時的...
ot可簽~

好似我o個度,因為唔夠人手,100個鐘既大有人在,仲要科水,冇compen.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:17 AM   #27
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
ot要睇部門
有d部門係ot有錢的 (如食環二級工人, 紀律部隊)

另,
如果n仔轉做cs
9成係唔會去返你之前做既部門 (某部門例外)
但你可以out dpt搏運氣
前提係比中六合彩頭獎高少少機率

轉左cs, pt要由頭計過
如果經濟冇咩大問題
一年點都會加一次, 除非好似某年經濟大好, 一年加兩次都有
睇你接唔接受到轉cs後人工俾依家少喇

轉左cs後, (制爪)會俾你做n仔果陣多左
n仔話唔做就唔做, 而且好多dpt既n仔好惡
雖然唔可以以篇概全, 但好多cs都好hea (非全部)

cs可以好hea, 但一般好少理
可能慢工出細貨又得, 搏升既可以盡力去做
冇野做夠鐘準時收工係好正常
衰仔d講句, 對住d xx上司, 最緊要夠惡夠硬夠面皮厚

福利方面,
新制當然冇以前舊制咁好
但我聽過就話會根據你服務年資去增加mpf供款 (政府單方面)
嘛, 詳細條文就唔清楚喇

==========

<~~考過幾份都入唔到orz
學歷又唔係高仲死多幾錢

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!

此篇文章於 06-29-11 10:35 AM 被 埃及使者 編輯。
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:41 AM   #28
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: 下雪邊界 查看文章
hea唔hea、好唔好做、準唔準時走?除咗睇你咩位之外,亦都要睇你邊個department、同埋睇你果個office既文化(e.g. 阿頭係咪渣正嚟做?有冇problem staff?)

至於OT,正常嚟講乜都唔會補。不過有d特殊情況會有得claim錢或者time-off (其他就唔知啦,不過我e+做緊呢度,如果claim錢的話,果個月係唔可以放假。)

我從來無排過牙科,一次都無。
一嚟我e+睇緊果私家幾好;二嚟要一早book定,時間未必就得o岩;三嚟我有同事話佢試過洗牙係可以洗到嗽口果陣成口血……
有WALK IN...
我由細到大都係睇WALK IN
BOOK左果D一定唔記得睇XDDDDD

OT文職位既話... 好多都無補水啦...

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 11:59 AM   #29
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 埃及使者 查看文章
-Skip-
我唔係入N仔呀

不過我當時apply呢份工係過萬人apply...而命中機會係0.169%...
當時報紙報導係破晒歷年申請公務員記錄...
點解我唔係中六合彩

引用:
-skip-
理解左一陣先明個mpf~我對數字理解不好..
簡單黎講政府+自己total 15%吧
多5%都好呀~

經過一晚嚴謹考慮我accept了~因為老公認為以我的資質同工作態度(又唔係醒目又唔勤力)~
在私人公司繼續做應該會等死~令佢唔放心(而且一個家庭少左份收入爭好遠架)
到佢要轉工時變相要考慮更多野(e.g. 佢要轉工份新工未stable但我被炒之類)
佢話如果有一個做公務員對一個家庭黎講係一個難得的安全網
咁佢轉工時考慮因素可以少d~反正我本身只係擔當幫補角色~佢先係真正搵錢果個
佢亦希望我將來可以多d時間放在家庭~但如果我繼續做現在個位~
我只會愈來愈忙~d野愈來愈要上身

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 12:24 PM   #30
irismong
Goo ◕ ω ◕

過萬人申請... 08年好多份都係咁?
唔係08年既工家陣先請到人呀? XD

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 06-29-11, 12:28 PM   #31
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: irismong 查看文章
過萬人申請... 08年好多份都係咁?
唔係08年既工家陣先請到人呀? XD
08年果d請得多位

但我果倘請勁少~所以按%命中只有0.169%

我舊年apply的啦...

舊 06-29-11, 12:30 PM   #32
埃及使者
玻璃般的存在

我唔係話你入n仔呀
我係指你由n仔跳入cs

08年
先唔講紀律部隊
印象中好似有
助理物料供應員, aco
其他唔多記得了

==========

除非自己能力普通
否則長遠計入政府係穩陣的
始終都算係鐵飯碗
係人工加得慢, 福利冇咁多
但反正有其他xx渠道增加自己收入又冇咩所謂

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 06-29-11, 12:37 PM   #33
irismong
Goo ◕ ω ◕

唔通係助理文書主任?

舊 06-29-11, 12:52 PM   #34
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: irismong 查看文章
唔通係助理文書主任?
助理文書主任命中率高好多~

估算遊戲去到呢度~~~我唔繼續講了

引用:
作者: 埃及使者 查看文章

除非自己能力普通
否則長遠計入政府係穩陣的
始終都算係鐵飯碗
係人工加得慢, 福利冇咁多
但反正有其他xx渠道增加自己收入又冇咩所謂
政府人工一年跳一point點會慢呀
我舊時份工試過一年凍薪~一年加%3~係今年年頭先加番7%~
total計番蝕晒俾通脹 ...

同埋我應該搵唔到私人機構有廿幾日大假
(雖然係十年後ge事)

重點係在私人市場我唔會去到頂point個人工

舊 06-29-11, 12:59 PM   #35
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: Hitomi 查看文章

佢話如果有一個做公務員對一個家庭黎講係一個難得的安全網
咁佢轉工時考慮因素可以少d~反正我本身只係擔當幫補角色~佢先係真正搵錢果個
咁就唔需要想,一定做公務員

同埋我覺得番5日 ﹠無/少OT,係香港打工己經係"福利"
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 01:01 PM   #36
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
>重點係在私人市場我唔會去到頂point個人工
去馬吧

GGF - 棄坑

舊 06-29-11, 01:11 PM   #37
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
只要你接受到hea到想死,禁你已經可以入去做
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 01:29 PM   #38
Number Two
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2009
PSN  IDBe-a-copycat
XBox Live GamertagDummyThejackass
引用:
作者: stephen1980 查看文章
agree

太空漫步去pantry 用半個鐘
返埋位坐兩個字之後再用半個鐘slow motion "行"去廁所
朝早返去咁樣你已經開始準備食lunch

舊 06-29-11, 02:20 PM   #39
vov430
黑色疾風丸

XBox Live Gamertagvov430
引用:
我上星期同個抄左老闆魷魚0既fd食tea先講,我好懷念上一份可以hea做0既工,諗番當時d快活日子
真係笑左出來

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 02:39 PM   #40
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: Number Two 查看文章
agree

太空漫步去pantry 用半個鐘
返埋位坐兩個字之後再用半個鐘slow motion "行"去廁所
朝早返去咁樣你已經開始準備食lunch
上晝一小爆
下晝一大爆
前後加埋大半個鐘

GGF - 棄坑

舊 06-29-11, 04:10 PM   #41
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
HEA 死好過做死

我宜家份工暫時都hea~6點幾收工~早上9點幾番到公司仲可以再落街買個早餐上番去食
不過應該因為我新~上面果件唔太敢放太多野我做~寧願自己做多d都廢事乃野
所以我暫時都係跟下報價~copy/fax下野咁~開下單呢d簡單野
難少少複雜少少佢都自己跟番

舊 06-29-11, 05:41 PM   #42
遊雲gspirit
Game Master

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDgspirit_
引用:

不過我當時apply呢份工係過萬人apply...而命中機會係0.169%...
當時報紙報導係破晒歷年申請公務員記錄...
點解我唔係中六合彩
引用:
HEA 死好過做死
好多CS份份都係過萬人apply,我果份仲要係d門檻低o''苦力工''[入職條件寫住''完成中四或以上課程''],爭o既人數更多...|||

我個位而家仲請緊人,睇怕今次都係過萬人冇走...

---------

不過我個位衰冇得點hae,真得個做字,應該算係眾多部門之中較辛苦果d部門來
不過好處就係多些OT $$幫補下o甘,夠狼o既師兄,成年加埋OT有成17-18個月糧都仲得,
隨時惡過唔少私人工....
遊雲gspirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 06:42 PM   #43
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
好多CS份份都係過萬人apply,我果份仲要係d門檻低o''苦力工''[入職條件寫住''完成中四或以上課程''],爭o既人數更多...|||

---------

不過我個位衰冇得點hae,真得個做字,應該算係眾多部門之中較辛苦果d部門來
不過好處就係多些OT $$幫補下o甘,夠狼o既師兄,成年加埋OT有成17-18個月糧都仲得,
文職?
如果非文職及紀律部隊
我只諗到一個部門
可以有咁高收入

GGF - 棄坑

舊 06-29-11, 07:21 PM   #44
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
政府工不嬲都惡過私人工架啦

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 07:23 PM   #45
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:

---------

係唔係... test個時要"咩" 10幾kg野行幾個圈個份?
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 07:29 PM   #46
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:

---------

你又係pm?
由手機版發出
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 09:02 PM   #47
Cube
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
好想入政府年年跳pt 加人工 hea 埋下半世
私人工做到想死都冇人工加
Cube 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 09:07 PM   #48
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
岩岩我都收到政府寄信黎叫我去in
我份工都係返左3個星期多d...lol

舊 06-29-11, 09:09 PM   #49
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
點都多過我呢D雜工$29HOUR,呀唔係,我加左$1.7,即係$30.7,
想問問電工有冇公務員職位架,唔係合約工....

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 09:09 PM   #50
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
真係覺得樓主係搵工方面幾有運仔的 (葡萄

論壇跳轉

現在的時間是 07:42 AM

手機版 | APP版