Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 09-16-11, 10:20 PM   #1
Suda
God of Gamer

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
[REC]3 GENESIS

官網 http://rec3genesis.com/

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-11, 10:22 PM   #2
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
同1,2有無關係?
搞搞下變左第2套生化戲....

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-11, 10:24 PM   #3
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
睇完好似冇左前兩集既Feel....似睇BH?

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-11, 10:24 PM   #4
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
今集係前傳,講屋頂個妹妹仔俾野附身的經過

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-11, 11:12 PM   #5
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
屋頂個妹妹仔俾嘢附身唔應該好耐好耐以前嘅事黎咩?
感覺咁近代嘅?a
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-11, 07:06 AM   #6
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

開頭唔係話3集完咩~!?依家先黎前傳~唔洗埋尾呀~?

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-17-11, 09:16 AM   #7
yeah yeah

但屋頂個妹妹仔唔係話個時比條友捉左上去既咩?做實驗
D報紙都賣哂...我見第一集..係頂樓有報紙..
好似係咁講...定我記錯左..

NTR.......
舊 09-17-11, 09:54 AM   #8
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
女主角幾ok喎

舊 09-22-11, 05:10 PM   #9
Fungfelix
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
XBox Live Gamertagfelix110
咁玩可以冇限 loop~

舊 05-16-12, 12:25 AM   #10
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
今晚睇左優先場...
引用:
作者: Suda 查看文章
今集係前傳,講屋頂個妹妹仔俾野附身的經過
劇透
應該唔係, 肥仔攝影師喺廚房走唔到嗰幕, 部電視播緊新聞, 講緊之前1定2集座大廈, 即係應該同時空...
(唔知有無睇錯, 各位睇時confirm下...)

Anyways, 我覺得今集好似同之前無咩關係, 緊張感亦無乜, 同之前比感覺差左...

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起

此篇文章於 05-16-12 12:47 AM 被 破戒僧 編輯。
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-12, 07:50 AM   #11
yeah yeah

無意間睇左個ENDING......
ENDING
最後死哂..
...
唔知呢個同唔同戲院個個....

NTR.......
舊 05-16-12, 09:31 AM   #12
破戒僧

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code3523 2002 7295
PSN  IDLeifeiPatrick
XBox Live Gamertagfpatrick
引用:
作者: yeah yeah 查看文章
無意間睇左個ENDING......
ENDING
最後死哂..
...
唔知呢個同唔同戲院個個....
......
應該無死晒, Grandma嗰班最後點無交代過, 神父就一路讀緊聖經引住班喪屍

無論你多接近神, 都依然係一個凡人, 別以為自己很了不起
破戒僧 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-12, 08:04 PM   #13
yeah yeah

引用:
作者: 破戒僧 查看文章
......
應該無死晒, Grandma嗰班最後點無交代過, 神父就一路讀緊聖經引住班喪屍
...................
我講錯左..
係指一對新人最後死左...,其他人我唔知..

NTR.......
舊 05-17-12, 10:35 PM   #14
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

我以為自己睇緊Lollipop Chainsaw+dead rising+walking dead~
變左唔係全程用dv拍~
感覺好似開發緊bio hazard 4個時~延生出devil may cry咁~風格手法都同之前2集唔同~橫掂都係~整第2隻game出黎~
話說imdb重有集[REC] Apocalypse~難道依套先堅係續集~?

引用:
今晚睇左優先場...

劇透
應該唔係, 肥仔攝影師喺廚房走唔到嗰幕, 部電視播緊新聞, 講緊之前1定2集座大廈, 即係應該同時空...
(唔知有無睇錯, 各位睇時confirm下...)

Anyways, 我覺得今集好似同之前無咩關係, 緊張感亦無乜, 同之前比感覺差左...
クラウド:

開頭舅父話比隻狗咬傷~咪就係第1集~個細路女帶隻狗去睇醫生~延生出黎既支線囉~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-12, 12:06 AM   #15
blackcatlam
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
我以為自己睇緊Lollipop Chainsaw+dead rising+walking dead~
變左唔係全程用dv拍~
感覺好似開發緊bio hazard 4個時~延生出devil may cry咁~風格手法都同之前2集唔同~橫掂都係~整第2隻game出黎~
話說imdb重有集[REC] Apocalypse~難道依套先堅係續集~?

クラウド:

開頭舅父話比隻狗咬傷~咪就係第1集~個細路女帶隻狗去睇醫生~延生出黎既支線囉~
這一集是前傳, Apocalypse先係最後一集
blackcatlam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-12, 12:53 AM   #16
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
睇完~~
冇o左第一身視點好似好怪咁

應該真係同1,2集同步發生的~

劇透
照咁睇第4集唔通真係如副標題同戲內神父所言係講世界末日?
上帝真係由得全世界(西班牙)人俾魔鬼上身,唔打算拯救世人呀?

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-12, 12:01 AM   #17
kakajit
Game Master

註冊日期: Aug 2008
第一 , 二集我好喜歡 , 佢應該繼續用番1 , 2集手法黎拍 , 佢地就係叻在有限資源下拍到最好O既野
但今集轉左手法 , 編/導/剪接o既拙劣之處表露無遺...
kakajit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-20-12, 06:39 PM   #18
亞利古
桃太郎~~

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code5413 0864 7405
PSN  IDmomotarou112
XBox Live Gamertagmomotarou112
引用:
......
有交代
Grandma嗰班咪即係旅遊巴果班,死晒,應該得神父沒死

清理中遊戲(點解仲有咁多 ):
PS3: Demon's Souls
PSP:流行り神2
360: SSF IV,Lost Planet2
Wii: Disaster,朧村正
亞利古 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-12, 12:38 AM   #19
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
我大致上同大家既意見係一致:

我見。
1. 的確如沒見錯,除神父外,所有人都死哂
但唔排除有冇人匿左係教堂死都唔願出黎以致死不了,就不得而知。

2. 同意樓上,呢套應該唔係前傳,而係延伸出黎既支線。
照我估計,係想補返第二集失控(由喪屍變玩鬼上身)而拍出黎加強返呢套戲既THING的活動模式+帶出神父角色(因為上集個神父係死左,變左冇宗教相關的角色牽涉入來)而加插進來

3. 如果單純以一套喪屍片睇,勉強合格;但作為REC的系列作,我覺得沒有了最核心的味道(第一身HANDY CAM拍製)雖然咁做係為左可以實情多重分鏡及同一時間發展大量支線(其實都係得兩條),但係放係HANDY CAM呢下我真係接受唔到

4. 最後個幕真係好攞命
可以俾佢咁惡搞愛情劇元素,呢樣野係唯一呢集值得一讚既地方。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[●REC]死亡錄像 ~零~ 電影版 111 02-02-09 08:50 PM
REC愛上配音員 ckwvictorckw 日本動漫畫討論版 2 02-27-07 10:42 AM
●REC 動畫化 Hayami 日本動漫畫討論版 86 03-31-06 12:03 PM
ZOIDS genesis 小忍~~ 日本動漫畫討論版 18 06-28-05 07:42 PM

現在的時間是 08:24 AM

手機版 | APP版