Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-05-04, 07:52 PM   #26
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
原來番皂 vol.2 唔係 dvd source ( vol.1 就一定係 )
不過 quality 真係唔錯 , 至少唔花唔幪 , 睇得好清楚 !!
想睇既就快 d 買 , 冇謂等 boxset la !!
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-04, 10:55 AM   #27
fu~~
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
真係嚇一跳, 竟然在鬼佬BT網見到innocence的戲院偷拍版....................老外真係好like攻殼, hahaaaaa

舊 04-08-04, 02:54 PM   #28
Tyranid
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: fu~~
真係嚇一跳, 竟然在鬼佬BT網見到innocence的戲院偷拍版....................老外真係好like攻殼, hahaaaaa
有我
Tyranid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-04, 09:28 PM   #29
Assman
Insane Gamer
發呆中

註冊日期: Jun 2003
1995年OVA ?? 個結局講素子同2501結合左就完...
但係在攻殼機動隊2 ? 又講素子入番9課...講笑面男事件...
我想問下兩者之前系咪重有一個做事關聯?....
還是2501事件只系一個獨立故事?..

天真的人好naive,膚淺的人好膚淺!
Assman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-04, 09:48 PM   #30
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

95年係電影版 , 想知結局就要睇電影第二集 INNONCE
其實原本冇想過拍第二集 , 係想俾觀眾自己估素子去左邊

TV 可以話係完全冇關既獨立故事同世界觀
只不過係 D 人物一樣吧了
舊 05-04-04, 10:13 PM   #31
Assman
Insane Gamer
發呆中

註冊日期: Jun 2003
INNONCE 系繼續講 2501個故事???
攻殼機動隊2 其實系TV版..????
我睇佢個main site...而家又出多新一輯??...

我自己睇過流程系...漫畫>2501 95電影版? >攻殼2(笑面男)
睇到我個故仔亂曬...\:bface:/
漫畫結局尾應該等於95電影版個故仔...
攻殼2(笑面男)才是獨立故事 -_-??????

天真的人好naive,膚淺的人好膚淺!
Assman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-04, 06:05 PM   #32
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

TV 第一輯 STAND ALONE COMPLEX 可以簡稱 "笑面男"
TV 第二輯 STAND ALONE COMPLEX 2nd GIG 應該都可以叫 "十一人"
唔多唔少同上一輯 有D 關係

無必要執著時間同世界觀既問題 , 反而吸唔吸收到攻殼各個系列所表達既訊信先係重點

此篇文章於 05-09-04 06:29 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 05-09-04, 06:24 PM   #33
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

TV 第一輯 ( ep. 24 ) 中素子更換義體既過程係將靈魂既電子資料 transfer 過去另一個義體 , 0甘新果個素子0米即係全機械 , 無任何生命反應/生物細胞 ( 還是原本就無?) ?

而 95 電影版中 , Batou 係電梯度同素子講 : 你忘記你電子義體中有人類的腦細胞嗎 ? 其實設中有講素子仲保留有腦部和脊髓 , 每次更換義體要將腦部和脊髓 拿出來 , 再安裝落新義體度 ( 電影版 op )

好似係完全兩回事
舊 05-09-04, 06:51 PM   #34
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 歌絲˙暮斯
電影第二集 INNONCE
第二集 INNONCE係幾時出的的~?

我係movie度最後時~講Batou同素子講野時飲野個part~有一個畫面好明顯係飲緊"新力"啤
其實點解movie個背景要set到同hk差唔多咁??

ps.sac系列我比較鍾意笑男多過十一人~

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-04, 07:23 PM   #35
samug
Game Master
迷失方向X_X

註冊日期: Feb 2002
請問如果我想睇番成個攻殼糸列,有幾多本漫畫同動畫

舊 05-09-04, 07:23 PM   #36
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

第二集 INNONCE 日本三月時上映

據說因為狎井守好鍾意 hk 獨有的街景 , 而且狎井認為 HK 果種保留有古舊風貌但不斷急速發展的形象 , 好合乎電影中關於智慧/生命進化既主題

唔係同hk差唔多 , 電影版描寫既根本就係 hk , 最尾素子( 都唔 sure 係0米素子 ?) 係高空所望到既根本就係 9 龍半島

記憶中 , 港台播過有關香港建築歷史既節目 , 當中有直接播出電影中素子漫遊既片段
舊 05-09-04, 07:35 PM   #37
fu~~
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2003
Innonce 的廣東話對白多過第一套好多,中段更有一段很重台灣媽祖色彩的巡遊,押井守對中國文化真的情有獨鍾呢!! 他的後現代風格十分之正呀

舊 05-09-04, 08:00 PM   #38
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
-skip-
明白了~thx

INNONCE有幾長?
三月上映~我想信日本未出dvd ar?

引用:
作者: samug
請問如果我想睇番成個攻殼糸列,有幾多本漫畫同動畫
攻殼1好似係兩期
攻殼2好似出左一期

ps.人物性格好似係十分唔同動畫

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-04, 08:42 PM   #39
Tyranid
Crazy Gamer

引用:
TV 第一輯 ( ep. 24 ) 中素子更換義體既過程係將靈魂既電子資料 transfer 過去另一個義體 , 0甘新果個素子0米即係全機械 , 無任何生命反應/生物細胞 ( 還是原本就無?) ?

而 95 電影版中 , Batou 係電梯度同素子講 : 你忘記你電子義體中有人類的腦細胞嗎 ? 其實設中有講素子仲保留有腦部和脊髓 , 每次更換義體要將腦部和脊髓 拿出來 , 再安裝落新義體度 ( 電影版 op )

好似係完全兩回事
素子係好細個哥時已經係全機械
舊 05-09-04, 08:48 PM   #40
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: fu~~
Innonce 的廣東話對白多過第一套好多,中段更有一段很重台灣媽祖色彩的巡遊,押井守對中國文化真的情有獨鍾呢!! 他的後現代風格十分之正呀
第一套冇幾多廣東話 , 記得只有

1. 開場時 d 網路廣播 : 請注意 ..... 請注意
2. 油麻地槍戰時
Batou 拔槍叫 : 我是警察 , 全部趴下 !
之後有人話 : 做0羊野 ar ??
舊 05-09-04, 09:02 PM   #41
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
作者: Tyranid
素子係好細個哥時已經係全機械
係0米指 SAC ??
賣買器官果集係0甘講 , 素子見到個細路女可能要接受全義體手術而有所感觸 .

如果 .....

全義體 = 腦部都唔要

更換義體 = 將靈魂既電子資料 transfer 過去另一個義體

0甘 SAC 既素子同人偶有什麼區別 ??
而且o係有個已死的人的靈魂借兒子復仇果集 , 聽到復仇宣言後 9 課都唔會0甘驚訝

此篇文章於 05-09-04 09:11 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 05-10-04, 12:05 AM   #42
samug
Game Master
迷失方向X_X

引用:
作者: AiStudio

攻殼1好似係兩期
攻殼2好似出左一期

ps.人物性格好似係十分唔同動畫
thx~~ 唔知依重買唔買得番

舊 05-10-04, 02:20 AM   #43
Tyranid
Crazy Gamer

引用:
係0米指 SAC ??
賣買器官果集係0甘講 , 素子見到個細路女可能要接受全義體手術而有所感觸 .

如果 .....

全義體 = 腦部都唔要

更換義體 = 將靈魂既電子資料 transfer 過去另一個義體

0甘 SAC 既素子同人偶有什麼區別 ??
而且o係有個已死的人的靈魂借兒子復仇果集 , 聽到復仇宣言後 9 課都唔會0甘驚訝

我諗素子係100%義體化, gig中有話過(東京核電廠)有100%同98%(雖然冇講過哥2%有咩分別, 但係當佢係腦部, 因為個"老師"話唔係100%義體化都會死)

sac個film director既GHOST可以keep住Online幾+年唔洗食野/入野都冇事

and sac中都有提過 人偶/Tachikoma 會唔會有"產生" ghost既可能
so 我諗人同人偶既區別係有ghost and冇ghost, 唔係有"腦部"同冇腦部
舊 05-10-04, 11:16 AM   #44
亞索龍α
Game Master

XBox Live GamertagAzierua
引用:
我諗素子係100%義體化, gig中有話過(東京核電廠)有100%同98%(雖然冇講過哥2%有咩分別, 但係當佢係腦部, 因為個"老師"話唔係100%義體化都會死)

sac個film director既GHOST可以keep住Online幾+年唔洗食野/入野都冇事

and sac中都有提過 人偶/Tachikoma 會唔會有"產生" ghost既可能
so 我諗人同人偶既區別係有ghost and冇ghost, 唔係有"腦部"同冇腦部

講真成套野係環撓Ghost這個課題

智能戰車果話解釋?髐@部份

專用坐駕改造計劃Final Part無限延期…
亞索龍α 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-04, 09:47 PM   #45
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: Assman
INNONCE 系繼續講 2501個故事???
攻殼機動隊2 其實系TV版..????
我睇佢個main site...而家又出多新一輯??...

我自己睇過流程系...漫畫>2501 95電影版? >攻殼2(笑面男)
睇到我個故仔亂曬...\:bface:/
漫畫結局尾應該等於95電影版個故仔...
攻殼2(笑面男)才是獨立故事 -_-??????
TV版比漫畫版前好多年
TV版>TV版2>漫畫攻殼1>2501(離開9課)>漫畫攻殼2>INNONCE
漫畫攻殼2[men-machine interface]係漫畫攻殼1,同INNONCE之間
講素子化身成企業公司經理.............

此篇文章於 05-10-04 09:54 PM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-10-04, 09:55 PM   #46
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:

素子係100%義體化
攻殼機動隊2漫畫中,素子有三個身体.......

:人偶/Tachikoma 會唔會有"產生" ghost既可能
2501(人偶師)就係一個ghost(因為佢有生同死的意識)

此篇文章於 05-10-04 10:17 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 05-10-04, 10:07 PM   #47
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: samug
thx~~ 唔知依重買唔買得番
攻殼機動隊1
以前天下出過$14一期(薄裝書約十本)
尖端都出過一本完(畫面修改過,加左D比堅你泳衣係裸露畫面上 )

攻殼機動隊2
日本版一本完
美版(英文)薄裝書11期完
美版你可以去銅鑼灣中心,2樓同3樓各有一間美國漫畫店(metro comics,clark`s comics)
約$20一本
舊 05-10-04, 10:18 PM   #48
samug
Game Master
迷失方向X_X

引用:
作者: HAKAIDER
攻殼機動隊1
以前天下出過$14一期(薄裝書約十本)
尖端都出過一本完(畫面修改過,加左D比堅你泳衣係裸露畫面上 )

攻殼機動隊2
日本版一本完
美版(英文)薄裝書11期完
美版你可以去銅鑼灣中心,2樓同3樓各有一間美國漫畫店(metro comics,clark`s comics)
約$20一本
thx~~
薄裝書約十本 一本未好薄
重有冇中譯冇加修改版

舊 05-11-04, 12:05 AM   #49
Tyranid
Crazy Gamer

引用:
作者: HAKAIDER
素子係100%義體化
攻殼機動隊2漫畫中,素子有三個身体.......

:人偶/Tachikoma 會唔會有"產生" ghost既可能
2501(人偶師)就係一個ghost(因為佢有生同死的意識)
2501好似係話自己係生物?
舊 05-11-04, 06:15 AM   #50
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
2501好似係話自己係生物?
2501就係因為有生同死的意識
所以己經超越了 A.I.成為一個有自我意識的生命体or生物.......
ghost係[攻殼]中是代表[靈魂]
所以 ghost in the shell=有軀殼的靈魂=有自我意識的生命体

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] しげの秀一「新劇場版 頭文字D Legend2 -闘走-」日本好評公開中 Raze 日本動漫畫討論版 741 12-19-23 10:25 PM
[動畫] 細田守監督新作「バケモノの子」7月11日公開決定!丨主題歌:Mr.Children money 日本動漫畫討論版 24 01-01-17 10:20 PM
士郎正宗 × 六道神士「紅殻のパンドラ -GHOST URN-」#.12 (終)「希望 -エルピス-」 supermanlady 日本動漫畫討論版 18 03-30-16 04:07 PM
[動畫] 公開まで、あと1日!「ヱヴァンゲリヲン 新劇場版:Q」冒頭6分38秒 明日世界初TV公開!丨Vol.6 money 日本動漫畫討論版 1000 11-16-12 11:27 AM

現在的時間是 12:14 AM

手機版 | APP版