Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 05-03-15, 05:26 PM   #1
安安
God of Gamer

註冊日期: Jan 2002
英考試局官員:應允許考試時上網找答案

http://www.bbc.co.uk/zhongwen/trad/u...tests_internet
引用:
馬克·達維說:「當學生們在課堂上遇到不懂的問題時,他們當然會借助谷歌來找尋答案。
對於考試而言,更重要的是理解你找到的答案,而不是把所有的知識都記在腦子裏,
這不是現代社會的運作方式。」
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-15, 07:16 PM   #2
Ginji
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
科技進步係為左方便人

我認為同小學考試唔可以用計數機,中學考試唔可以唔用計數機一樣

最起碼我覺得上網搵一個啱既答案係要學既

きっと 彼らがのぞいてる
Ginji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-15, 07:36 PM   #3
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
GOOGLE IS YOUR BEST FRIEND
PEOPLE WITH NO ACCESS TO GOOGLE HAVE NO FRIEND
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-15, 07:46 PM   #4
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
其實同某d科考試比你查表一樣啫
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-15, 08:12 PM   #5
nameH
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2005
3DS Friend Code3866 7960 0382
open book就得,俾你上網咪即係可以全班夾埋出貓?

GGen Blog: http://ameblo.jp/hemanameh/ 緊急更新!

曜日任務時間/素材表

GGen FB Fan Page

ID: 497 325 19
請輕輕的刷多9次招待
nameH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-15, 12:10 AM   #6
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
上得網已經可以在考試期間全世界一齊討論答案或直接補習社老師通水了
仲易過打電話問功課....
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-15, 09:51 AM   #7
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
考試上網搵答案, 如果開個GROUP入晒D答案入去, 大家一齊去搵就得, 咁... 仲要考試黎做咩呢?

識得搵答案, 同識得出貓一樣, 咁... 出貓咪絕種?!?!?!

學習左上網搵答案, 即係要完全依靠晒呢種科技, 會唔會到有朝一日無得上網既話就咩都唔識呢?

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-15, 11:29 AM   #8
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
上網問得人來都夠鐘啦
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-15, 11:05 AM   #9
david
The One

註冊日期: Mar 2002
睇O下係咩試啦,數學有W記,連STEPS同答案圖解乜春都俾曬你,仲考O黎做咩?

考試同平時做功課係唔一樣O既,不可混為一談。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-15, 10:37 PM   #10
Naa
Junior Member

註冊日期: Oct 2014
我想到逃學威龍出貓
叫成group人去找答案
Naa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-15, 12:42 PM   #11
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 真!DC 查看文章
上網問得人來都夠鐘啦
由手機版發出
緊係比錢搵幾個勁人考試時standby, 上網即比答案啦 駛乜自己搵

相薄

此篇文章於 05-06-15 12:45 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-15, 04:27 PM   #12
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
俾openbook不過無model answer咪得囉
一直都有呢種形式既考試
宜家只不過係再放寬到可以開group討論姐:0)
跟住一定係有幾個考生答到一模一樣結果攬炒www

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-15, 07:42 PM   #13
Terry仔

我覺得將來嘅方向係應該著重點樣去搵答案

試想想,將智識記入腦,同記入電腦嘅分別
我睇法係在於load 返出黎 快與慢嘅分別
但係人腦係記憶方面,係科學層面而言係不可信 (例如上到法庭,證人以記憶 憶述,點都不級圖片影像有説服力)

10年前已經話資訊爆炸,我諗爆炸已經不足以形容今日嘅智識量
當10年,20年後,Internet 速度再提升到一個地步,只花一秒已經將發問者提出嘅問題
係Internet 搵到答案
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-15, 08:17 PM   #14
david
The One

引用:
作者: 風音 查看文章
俾openbook不過無model answer咪得囉
一直都有呢種形式既考試
宜家只不過係再放寬到可以開group討論姐:0)
跟住一定係有幾個考生答到一模一樣結果攬炒www
文科呢O的只靠老作寫ESSAY O既咪OK囉,你唔係要數理都寫ESSAY呱...

---
舊 05-06-15, 08:19 PM   #15
david
The One

引用:
作者: Terry仔 查看文章
我覺得將來嘅方向係應該著重點樣去搵答案

試想想,將智識記入腦,同記入電腦嘅分別
我睇法係在於load 返出黎 快與慢嘅分別
但係人腦係記憶方面,係科學層面而言係不可信 (例如上到法庭,證人以記憶 憶述,點都不級圖片影像有説服力)

10年前已經話資訊爆炸,我諗爆炸已經不足以形容今日嘅智識量
當10年,20年後,Internet 速度再提升到一個地步,只花一秒已經將發問者提出嘅問題
係Internet 搵到答案
駛咩咁耐咩,而家都得啦,W記你入條數式,幾乎即時乜春都俾曬你。

---
舊 05-08-15, 03:15 AM   #16
zzz
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2005
W記係乜?
zzz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-15, 11:21 AM   #17
david
The One

引用:
作者: zzz 查看文章
W記係乜?
數理科人基乎必用恩物。

https://www.wolframalpha.com/

佢係數理為主,但都可以問佢其他科或無聊O野O既。

---
舊 05-08-15, 08:45 PM   #18
Terry仔

將來應該係不太著重"答案",因為前人已經做左好多野去prove 答案嘅真確性
搵答案都係其次,正如我上邊所講,好快可以係internet搵到

點樣去用d答案先係重點
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-09-15, 05:09 PM   #19
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
分頭搵,之後答案一齊SHARE

諗左方法阻止出貓先啦
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:09 AM