Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 12-28-19, 02:29 AM   #1
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Galaxy Quest (1999) + Never Surrender (2019)

(Fan 屎 Fan 屎,我哋支持你!)

(本人查過,呢套嘢真係之前無舖過,有舖過請指正)

Galaxy Quest 當年 Dreamworks 嘗試啲新嘢嘅作品,故仔講套七十年代太空冒險電視劇 Galaxy Quest(影射邊套一睇就知),因為唔多收得,去到最高潮位就被腰斬,但好在養咗有一大班 fans,班主角之後啲星運極霉,只能夠靠參加啲影迷聚會之類有老本食。直到有一日,有班奇奇怪怪嘅 fans 搵演艦長嘅演員(由 Tim Allen 飾演),要佢幫手解決某個問題,胡里胡塗之下,連埋班舊拍檔,開展一個冒險之旅。套戲成本高,除咗好多幾位大明星參演之外,特技都好講究。點知孖劇亭當咗係搞笑片,而唔係講 fans,同電影電視共生關係之下嘅喜劇。因為票房未如理想,原定結集到原班人馬電視版續集,最後都無成事;加上 Alan Rickman 不幸離世,呢套劇可能成絕響。

齋噏咁悶,睇吓專家嘅評論先:

呢套片被好多人(包括同 Star Trek 有關人仕 Jonathan Frakes,Patrick Stewart, Wil Wheaton,Desmond Lindelof 等) 都讚好,Lindelof 透露,呢套係 JJ Abrahams 心目中第二最佳 Star Treks 電影咁話。

套片香港無上過,連碟印象中香港無見過,衰到連香港 iTunes Store 都無~~~唉~~~

----------

你可能過睇唔少 Honest Trailer,出品嘅 Screen Junkies,佢班幕前後班友搞電影又點?印象中佢哋無拍過公映嘅片,呢套以 Galaxy Quest 電影為題嘅紀錄片 "Never Surrender" (電影入面套電視片艦長成日嗡嘅口頭禪),可能係第一套;入面訪問咗好多台前幕後,由製作綠起,拍攝過程同之後種種往事,仲訪問埋呢套電影嘅長期 fans,影評人,甚至身為行內人嘅 fans,因為呢套係講 fans 嘅電影,由套片嘅 fans 角度入特別傳神。

呢套電影十一二月左右美國作有限度公映(一係因為參選一係就因為滴住嚟「壟斷」),而家 iTunes 上面有。(香港未 check 有冇)

此篇文章於 12-28-19 02:32 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
吹水專區 Vol.1999 《講pad請到分店》 T.K. 吹水專區 1005 03-08-13 03:54 PM
有冇人喺1999訂過嘢? JoeII 收藏品討論版 3 12-12-06 08:56 PM
1999發生咩事? Thursday 收藏品討論版 1 01-20-05 09:08 PM
張學友 1985-1999 大碟全集 (20 CD) - [已推出]--> 參考售價:$790 JACKY Neo Music UNIVERSE 35 12-29-03 11:37 PM
張學友1987-1999演唱會全集 [ 已推出]-->參考售價$290 663 Neo Music UNIVERSE 11 12-19-03 10:14 PM

現在的時間是 11:24 AM

手機版 | APP版