Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-13-10, 10:36 PM   #751
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
我以為自己睇繄macross frontier

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 01:06 AM   #752
鳳熾魂
God of Gamer
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
散場果時聽到有人講回水,話唔明講咩,好想同佢地講唔明就自己睇多次00, 睇下水島係想表達d咩

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 01:14 AM   #753
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
叫佢地等 SEED劇場版算啦-.- SEED 就算唔明講咩都應該會睇得好開心

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 01:38 AM   #754
冬雨
Game Master
closing

註冊日期: Oct 2002
今晚睇了00劇場版,真是不錯,戰鬥畫面好正,又有d笑位!
劇情大解迷,將一開始的謎解開,應該是說大叔的目的及理由!
比較失望係播cast時便開燈,令最後睇個part比較冇氣氛!
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
散場果時聽到有人講回水,話唔明講咩,好想同佢地講唔明就自己睇多次00, 睇下水島係想表達d咩
我都聽到有人講回水,真係令人無奈!

Person who spins time.
Person who walks to the future.
It is a story of the "Will".

此篇文章於 11-14-10 01:40 AM 被 冬雨 編輯。
冬雨 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 02:15 AM   #755
stonekeung
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
小弟有幸可以去日本睇,而且係上映10日後o既閒日夜晚去睇,觀眾席只坐滿一半,但散場時好多人都拍掌,可見香港人的專重能力,唔只咁樣,1/1Gundam不論在台場或靜岡擺放,雖然都只係著燈同噴煙,但夜晚散場時日本人都會有掌聲,我相信若在香港,香港人大多都是以不專重的說話回報,真係悲哀
stonekeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 02:29 AM   #756
siuterry
Insane Gamer

註冊日期: May 2007
引用:
作者: stonekeung 查看文章
小弟有幸可以去日本睇,而且係上映10日後o既閒日夜晚去睇,觀眾席只坐滿一半,但散場時好多人都拍掌,可見香港人的專重能力,唔只咁樣,1/1Gundam不論在台場或靜岡擺放,雖然都只係著燈同噴煙,但夜晚散場時日本人都會有掌聲,我相信若在香港,香港人大多都是以不專重的說話回報,真係悲哀
香港好多人一向都不滿意小小野就發哂老皮,
不尊重人想出位係好多人GE風格
siuterry 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 02:29 AM   #757
Rse9
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2004
睇完既感想:笑左

射鐵射左九十幾輪射左大半套, 入左個蜜瓜睇左段片之後就搞掂
仲要係聽完tieria解畫先:哦原來係咁呀
套野真係幾多笑點, 尤其是最尾朵花

總括而言俾幾十蚊入去笑下都抵既

DUNGEONS & TAKAFUMIS
鷹文は100人いる!ヽ(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)ノ
Rse9 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 02:37 AM   #758
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
感想:
點解會批$比佢做ga,
高層有冇睇過劇本ga

新角色唔知加哩做乜, 同故事冇乜直接關係
開頭MS 對MS戰唔錯,
但一打金屬d戰鬥動作就變到好單調好重複

真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 02:59 AM   #759
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 真!DC 查看文章
感想:
點解會批$比佢做ga,
高層有冇睇過劇本ga

SUNRISE取締役会長係反對既
套野做做下社長都有輕輕鬧過下
到公開初日
会長雖然有講句「よくここまでやった」
但我覺得做出黎架者
正如SUNRISE唔會主動提SEED既事一樣
為面子

舊 11-14-10, 03:06 AM   #760
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
map砲至上...........

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 03:07 AM   #761
狙擊手sohan
Game Master

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsohan66
XBox Live Gamertagsohan66
引用:
感想:
點解會批$比佢做ga,
高層有冇睇過劇本ga

.............新innovator係用黎做對比

一個有意思去理解對方

一個只係覺得對方成日係度叫好鬼煩要纖滅對方

當然, 佢地本身著果套衫都令佢地有分別,在設定度睇到, 唔好意思出處我忘了
新innovator係著超兵果種腦量子波干擾遮斷型, 會影響佢對els o既判斷, decartes shaman只係覺得d els係度亂叫, 感受明顯不及剎那深刻

除左做以上所講的innovator對比外, 還有戰鬥和了解的對比

強得誇張的gadelaza, 選擇了戰鬥, 最後不敵

00Q雖然也有強大的能力, 但用於對話, 最後成功, 令人類避免了滅亡的命運

由於外星人也不一定能用語言溝通, 如ELS就是, 所以腦量子波對話方式便很重要

希望解答到你疑問

有一樣野我認為大家要明白

其實世上大部分的電視和電影的主劇情都係無戲搵戲做, 重要的是想表達些甚麼, 要不然給你看甚麼都只會大叫回水

此篇文章於 11-14-10 03:14 AM 被 狙擊手sohan 編輯。
狙擊手sohan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 03:25 AM   #762
Rse9

引用:
作者: 狙擊手sohan 查看文章

有一樣野我認為大家要明白

其實世上大部分的電視和電影的主劇情都係無戲搵戲做, 重要的是想表達些甚麼, 要不然給你看甚麼都只會大叫回水
我都想你明白

其實世上大部分的電視和電影的主劇情都有想表達些甚麼, 重要的是你用甚麼手法表達, 眼高手低睇完得啖笑真係好難唔比人叫回水

舊 11-14-10, 03:28 AM   #763
狙擊手sohan
Game Master

引用:
作者: Rse9 查看文章
我都想你明白

其實世上大部分的電視和電影的主劇情都有想表達些甚麼, 重要的是你用甚麼手法表達, 眼高手低睇完得啖笑真係好難唔比人叫回水
去示威抗議吧我支持你

舊 11-14-10, 03:29 AM   #764
Rse9

引用:
去示威抗議吧我支持你
下, 你up乜

舊 11-14-10, 03:32 AM   #765
狙擊手sohan
Game Master

引用:
下, 你up乜
叫人回水嘛, 好似雷曼事件咁

舊 11-14-10, 03:46 AM   #766
狙擊手sohan
Game Master

節錄自消費者委員會

消費者若遇到不公平的交易,例如:貨不對辦、逾期不交貨、對服務不滿等。經與店方交涉不果,消費者便可向消費者委員會投訴。本會以調解人的身份處理消費者投訴,協助商戶及投訴人解決糾紛。

消費者若遇到不公平的交易,例如:

* 貨不對辦;
* 逾期不交貨;
* 對服務不滿。

經與店方交涉不果,消費者便可向消費者委員會投訴。本會以調解人的身份處理消費者投訴,協助商戶及投訴人解決糾紛

就00劇場版一事而言, 這套00劇場版可以用貨不對辦為投訴理由申請回水, 直接抗議不果也可經消費者委員會跟進處理

要注意的是, 個人認為為左提高回水機會率, 要說在事前不知道這是爛片, 但商人們卻賣了這片的票給我看

千萬千萬不要說看過劇透再去看, 或是由於想看這套片有多爛而入場看, 要不然獲得回水的機會率會下降很多

希望幫到你們

舊 11-14-10, 06:25 AM   #767
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
晚上1800的那場(揮手)

短評:
第一感想:機戰Z3歡迎你~
再來一次大戰宇宙怪獸的版面吧!!!

正經的:
先說一下新角色吧...
看到某大尉死的時候還以為之後會被ELS控制來再出場的人應該不只我一個
不過就如其他人所說的,他的死就是表達了"持著自己有力量而不去卡他人互相理解"的人的下場...
所以還不算是沒有表現機會,起碼就主旨表達方面算是完成了任務
而且當時ELS在圍著他轉的行為可以解釋為"不明白為什麼那人同化了之後沒有了腦量子波而困惑起來"

就如今晚找到yahoo,2ch的人的解話中所說的
ELS並沒有"個體"的概念,所以以為把人類都同化之後就可以一起生存(互相溝通)
當與剎那"對話"之後才認識到人類的特性,並同時理解了剎那心中的"和平的象徵=黃色花朵"
所以就變成花型以表示沒有攻擊意願

二線角色(ACE級的)好像只剩幸福的不死身可樂君(好長)沒有死呢...
雖然小熊和哈姆都死得超燃(感覺今次哈姆沒有什麼名/謎台詞就是了...)
不要說什麼他們都是白死的
小熊不阻止的話地球上的人已經沒救了
哈姆不自爆的話都一樣會死(因為已經被侵蝕),反而自爆開路可以令對話快點開始,避免司令部被攻陷

笑點的:
劇中劇-天上人
要點1:SEED標題式架槍動作->被打爆 福田你感覺如何了?
要點2:十字架爆炸,勇者式飛行姿勢 大張正己你感覺又如何了?

就說可樂你死不了的....
某吸盤小丑娘(大誤)你這表白還真的嚇壞父母www

吐糟的:
看的時候就在想...這種玩同化的敵人好像在什麼作品見過的...
結果回家後才想起是"蒼穹之化腐爛"....最後都是有某角色走了去那邊的世界進行為了共生的交流...

新的釘宮走出來是有什麼作為?為了讓比利有新女友?!為了讓他變得更M?!(誤

好像被人完全遺忘了....話說王留美去了哪裡?

ps.我對MG OOQ不對應重現quatum burst感到非常高興(買少一盒模型的意思)
ps2.我對手頭上買了的ハルート竟然沒法變成四眼版感到有黠失望....雖然改造就好
ps3.同場有阿媽帶小朋友來看,還要staff roll時就走了....不如看到中段我心想:小朋友看不怕發惡夢嗎?

舊 11-14-10, 10:49 AM   #768
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>看到某大尉死的時候還以為之後會被ELS控制來再出場的人應該不只我一個
+1

>好像被人完全遺忘了....話說王留美去了哪裡?
tv度死左la

睇完套戲覺得爛講下都唔得?
我唔會叫回水,
因為之前睇D評價都預左套片爛
抱住"睇左兩期TV,睇埋結局"ge心情去睇
諗住故事唔得都有戰鬥場面睇下,
點知D戰鬥場面都唔多掂

此篇文章於 11-14-10 10:51 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 11:46 AM   #769
狙擊手sohan
Game Master

引用:
>看到某大尉死的時候還以為之後會被ELS控制來再出場的人應該不只我一個
+1

tv度死左la

我唔會叫回水,
點知D戰鬥場面都唔多掂
至於你的情況, 我只是根據你的留言去回覆,

睇完套戲覺得爛講下都唔得呢個statement, 是你想太多了

1. 我沒有阻止任何人發言
2. 我沒有權限去限制任何人的言論, 而覺得是爛片的言論也都自由地在這版表達了. 反映出我並不能阻止任何人覺得此片爛
3. 我沒有能力去改變你的想法, 我只能根據你的留言作闡釋, 當然你可反對, 也可選擇不看, 我也沒能力,沒權限, 並無意慾阻止你

至於回水一事, 相信有看相關留言的版友都感受到當事人極度渴望回水

而我沒有反對他回水之餘, 也沒有阻止他要求回水

老實說, 他不滿到認為別人在騙他錢的地步, 要求回水也無可厚非

我沒能力替他強出頭, 但提供一些可行方法卻在我能力範圍之內,

請了解

舊 11-14-10, 11:58 AM   #770
狙擊手sohan
Game Master

引用:
作者: knight-philip 查看文章
晚上1800的那場(揮手)

短評:
第一感想:機戰Z3歡迎你~
再來一次大戰宇宙怪獸的版面吧!!!

正經的:
先說一下新角色吧...
看到某大尉死的時候還以為之後會被ELS控制來再出場的人應該不只我一個
不過就如其他人所說的,他的死就是表達了"持著自己有力量而不去卡他人互相理解"的人的下場...
所以還不算是沒有表現機會,起碼就主旨表達方面算是完成了任務
而且當時ELS在圍著他轉的行為可以解釋為"不明白為什麼那人同化了之後沒有了腦量子波而困惑起來"

就如今晚找到yahoo,2ch的人的解話中所說的
ELS並沒有"個體"的概念,所以以為把人類都同化之後就可以一起生存(互相溝通)
當與剎那"對話"之後才認識到人類的特性,並同時理解了剎那心中的"和平的象徵=黃色花朵"
所以就變成花型以表示沒有攻擊意願

二線角色(ACE級的)好像只剩幸福的不死身可樂君(好長)沒有死呢...
雖然小熊和哈姆都死得超燃(感覺今次哈姆沒有什麼名/謎台詞就是了...)
不要說什麼他們都是白死的
小熊不阻止的話地球上的人已經沒救了
哈姆不自爆的話都一樣會死(因為已經被侵蝕),反而自爆開路可以令對話快點開始,避免司令部被攻陷

笑點的:
劇中劇-天上人
要點1:SEED標題式架槍動作->被打爆 福田你感覺如何了?
要點2:十字架爆炸,勇者式飛行姿勢 大張正己你感覺又如何了?

就說可樂你死不了的....
某吸盤小丑娘(大誤)你這表白還真的嚇壞父母www

吐糟的:
看的時候就在想...這種玩同化的敵人好像在什麼作品見過的...
結果回家後才想起是"蒼穹之化腐爛"....最後都是有某角色走了去那邊的世界進行為了共生的交流...

新的釘宮走出來是有什麼作為?為了讓比利有新女友?!為了讓他變得更M?!(誤

好像被人完全遺忘了....話說王留美去了哪裡?

ps.我對MG OOQ不對應重現quatum burst感到非常高興(買少一盒模型的意思)
ps2.我對手頭上買了的ハルート竟然沒法變成四眼版感到有黠失望....雖然改造就好
ps3.同場有阿媽帶小朋友來看,還要staff roll時就走了....不如看到中段我心想:小朋友看不怕發惡夢嗎?
我印象中今次哈姆是有名台詞的..剎那訓左係度養傷果時佢的武士道自白便是用來惡攪的

如果以戰後的情況來分析, 在剎那進行對話前, 地球人還是應該向els攻擊, 因為被els同化的成功例子就只有一個女高中生成功切斷並拒絶els的龐大資料而得以肉體共生而已, 其他被els嘗試同化過的大部分都死了, 剎那也要靠innovator的能力及veda分析龐大的數據量才得以把els的資訊照單全收

雖然els本身只是想融合沒有惡意, 但這做法是真的會玩死人類

此篇文章於 11-14-10 12:06 PM 被 狙擊手sohan 編輯。
舊 11-14-10, 12:11 PM   #771
Rse9

引用:
+1

tv度死左la

我唔會叫回水,
點知D戰鬥場面都唔多掂
我連劇透, 評價都冇睇過咁入去睇
真係喜出望外咁好笑
又點會叫回水
雖然我都幾理解d人點解會叫

但估唔到講下都會有人咁激動

舊 11-14-10, 12:25 PM   #772
狙擊手sohan
Game Master

引用:
我連劇透, 評價都冇睇過咁入去睇
真係喜出望外咁好笑
又點會叫回水
雖然我都幾理解d人點解會叫

但估唔到講下都會有人咁激動
其實是真的有機會成功的呀, 既然真的感到受騙為何不試?一張戲票大拿拿幾十塊錢的, 還有損失掉補不回的時間

在散場時大叫回水當然沒人理啦, 要正式投訴才有用的

既然你理解他們會叫的話其實應該幫幫他們吧

那麼請幫忙轉達回水的方法給他們吧, 好嗎

另外,如果是說我激動的話

我不認為提供一個可行的解決方法是一個激動的表現, 這點我不太明白, 懇請解釋我如何激動, 在甚麼地方令你產生了我很激動的錯覺, 我會改正的

而且我很好奇你究竟認為自己是誰, 自認為可以憑你就令人很激動??你很索的嗎?還是你以為自己是玉皇大帝,全人類都要很在乎你?

老實說, 套套片都會有人覺得好睇同唔好睇, 這是個人喜好的問題, 其他人喜不喜歡不在我的關心範圍之內,他們不喜歡也不會影響我去睇, 所以我不明白有甚麼好激動的

大叫回水我也不認為是激動, 只要他們是真的感到受騙, 我也已表示過我會支持
隨口說說的當然不算了, 那只是戲言

此篇文章於 11-14-10 03:55 PM 被 狙擊手sohan 編輯。
舊 11-14-10, 01:13 PM   #773
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
我印象中今次哈姆是有名台詞的..剎那訓左係度養傷果時佢的武士道自白便是用來惡攪的

如果以戰後的情況來分析, 在剎那進行對話前, 地球人還是應該向els攻擊, 因為被els同化的成功例子就只有一個女高中生成功切斷並拒絶els的龐大資料而得以肉體共生而已, 其他被els嘗試同化過的大部分都死了, 剎那也要靠innovator的能力及veda分析龐大的數據量才得以把els的資訊照單全收

雖然els本身只是想融合沒有惡意, 但這做法是真的會玩死人類
所以就同ELS融合呢點去睇...戈個女高中生仲勁過剎那
因為同ELS融合 = 接收哂佢SEND俾你既所有資訊 唔係成功切斷並拒絶

新角色的作用我覺得...
1.表達出人類對於變革者的期待與恐懼, 同變革者視點去睇人類(剎那同新角)
2.上面講左 一味靠力量唔去理解的其中一個後果

仲有...王留美一早退場啦-.-點解仲問佢去邊 不過佢又係慘左D 連回憶都冇出場

人家黃金大使都擔正做主角啦(惡役)

Fate/GO ID 335,820,884

此篇文章於 11-14-10 01:16 PM 被 GN00508771 編輯。
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 01:19 PM   #774
tongmak
Insane Gamer

註冊日期: May 2008
果隻係真三一龍
我仲估會叫ゲッターchangeアタック
tongmak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-14-10, 01:20 PM   #775
狙擊手sohan
Game Master

引用:
作者: GN00508771 查看文章
所以就同ELS融合呢點去睇...戈個女高中生仲勁過剎那
因為同ELS融合 = 接收哂佢SEND俾你既所有資訊 唔係成功切斷並拒絶

新角色的作用我覺得...
1.表達出人類對於變革者的期待與恐懼, 同變革者視點去睇人類(剎那同新角)
2.上面講左 一味靠力量唔去理解的其中一個後果

仲有...王留美一早退場啦-.-點解仲問佢去邊 不過佢又係慘左D 連回憶都冇出場

人家黃金大使都擔正做主角啦(惡役)
那女高中生確是超人...但佢唔係完全融合, 同剎那有d唔同, 她拒絶了els求愛

另外那個新變革者其實都是超人..三子同其他同艦人長期有00r 在附近開粒子佢地都無變到innovator..但那個新變革者一次transam burst路過便覺醒了, 同人唔同命

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
11/7 11/8 Kalafina Special LIVE in Hong Kong 2015開催決定!丨梶浦由記総合THREAD Vol.2 神秘過客 日本動漫畫討論版 790 05-31-23 06:40 PM
[動畫] 「魔法少女リリカルなのはThe Movie 2nd A's」好評公開中!丨名古屋上映一週間の全席完売の記録樹立 Vol.4 money 日本動漫畫討論版 1000 07-25-12 10:56 AM
[動畫] hack//G.U. TRILOGY BD/DVD版発売中 money 日本動漫畫討論版 77 08-04-08 03:18 PM
[PS2]GUNSLINGER GIRL Vol.3圖片,8/19發售(動畫DVD同梱 ) 神祕人1號 電視遊戲討論版 0 06-10-04 10:18 AM

現在的時間是 12:54 AM

手機版 | APP版