Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-25-16, 09:47 AM   #401
Shadow 4
Junior Member

註冊日期: Aug 2003
信仰害人

你唔講事實, 就有人被老屈
講事實, 就有人話你CK
Shadow 4 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-16, 10:36 AM   #402
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
CK佢講D咩驚愕既事實 ?

又係收左共產黨錢果D呀?比D新意OK

CK比50000蚊為求教主一_ 可惜教主理都唔理佢更加無人理佢,仍有同班無恥泛民合作

舊 08-25-16, 10:40 AM   #403
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: Penny仔 查看文章
論壇有CK, 呢度有TK(笑)
除非呢度有人係選舉團隊啦, 否則我呢D野冇咩討論價值, 亦冇咩睇法可言...
劉小麗一樣係FB自爆, 我都唔覺得有必要貼上黎討論

不過我了解....今個選舉其實冇咩要討論
政綱來來去去都係果D....講左十幾年都仲係果D野,連普選都冇埋了
咁仲有咩講
老師啵 暗示男人仲條J投游主任 咁多樣唔攻擊 你攻擊佢口才佢政綱唔得既 仲要攻擊佢支持者
左膠偽善程度真係100分

此篇文章於 08-25-16 10:42 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-16, 10:48 AM   #404
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
係度問埋,成堆起 FB 度又話青政中銀開 ACCOUNT,又話張德江到香港時青政聲都唔聲咁樣好鬼。

點睇?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-16, 11:13 AM   #405
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
想起2016年初那支車公簽

http://www.gotrip.hk/weekend_lifesty...B%9E%E9%A1%A7/

真似假時假似真
弄假成真那曉因
世人難識真和假
真假如何兩不分

據說這支才是真簽,不是那支上簽
(如果真是這支又好似幾有意思)

此篇文章於 08-25-16 11:16 AM 被 sunnylau 編輯。
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-16, 12:06 PM   #406
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
除非呢度有人係選舉團隊啦, 否則我呢D野冇咩討論價值, 亦冇咩睇法可言...

政綱來來去去都係果D....講左十幾年都仲係果D野,連普選都冇埋了
咁仲有咩講
引用:

https://www.facebook.com/FFCHAN345/p...54469701492002
1. 基本上,我都沒有看各選舉論壇,因為要值得注意的,FB上自有人分享。論壇是重要的,因為入屋,給那些平日不太關心政治的人,知道一下他們的主張與咀面,也是說,這些論壇是for那些不太會上網的人。今年已是2016年,網路上的資訊已經超越傳統媒界很多很多,如果你會善用的話。

2. 另一點我不看的原因是,論壇肯肯定是群魔亂舞。比例代表制下,新東新西都各有近20張名單,申論、質問、總結,總時間一定長,而每位的時間卻少,結果只能用soundbite、口號來爭取注目,可以期待什麼?我也沒有耐心,那些師奶大叔會有?

3. 更重要是,其實大家一直誤解「立法會議員」的功能,在香港,由於行政主導等原因,私人草案、修正案基本上是不可能通過,因此議員在議會,不是共同的執政者,而是監察者。議員提90萬樣的政綱也是亳無意義的,因為根本不可能實現,頂多是讓選民知道你在各項議題的大致取態,繼而支持相關代議士,在議會中代你支持或反對政府的某某政策,僅此而已。所以選舉論壇上的政綱,多半不用聽,聽了也沒用。
(當然,你可以說透過草案來制造輿論話題,繼而以此作為壓迫政府的手段,但這個操作又有多大成效?)

4. 最重要是,2014年雨傘革命之後,香港政治格局出現大洗版:既是世代之爭(傳統政治精英下馬與雨傘族的崛起)、也是路線之爭(和理非路線與勇武路線)、更是獨統之爭,所以在這種大亂世之下,不單止勢力之間不斷明爭暗鬥,就算是勢力內都是風起雲湧,這是泛民建制皆有之現象。舊有勢力希望延續自己的影響力,新勢力呢,好的話就是推翻舊勢力舊路線,或者是搶一席位,最差的話,也可以攻擊政敵,又或爭取組織的知名度。

5. 承上,在這種格局之下,香港的政治議程,已經不是政策之爭,而是世代、路線、統獨之爭。處於大變之勢,選戰已是「超限戰」模式,所以只會愈來愈多奇奇怪怪的人去參選(不論泛民建制本土也是)。這是因為香港既沒有公投、又不能選舉執政者,只能以立法會選舉,作為投射香港政治紛爭的變相公投,結果這種政治決戰騎劫了原有的立法會選舉。
如果你還打算看一場正常的選戰,應該你才是最不正常。什麼扎實的地區工作、什麼勤力的議員、什麼完備的政策主張,是很好的,但亳不重要。政治的口號最重要,立場先行。或許是可悲的,但是這種變局之中,至為正常,而這個大趨勢,只會愈演愈烈。

是說某個文章數只有個位數的版友
個名好似以前見過?

舊 08-25-16, 12:15 PM   #407
朝霧 海斗
Crazy Gamer

游主任個民調高過教主..教主為其他四個多個自己入去選咁

舊 08-25-16, 01:19 PM   #408
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
https://www.facebook.com/hkpxp/videos/948853105243709/

昨晚快必同黃洋達開拖

舊 08-25-16, 01:21 PM   #409
YHW
God of Gamer
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:

咁仲有咩講
第一句正

消息跟唔貼, 問左句seven問題啫, 唔啦更圖假圖九唔搭八問題抺黑一大抽瀨尿牛丸博人冇咁得閒回你終極精神勝利法, 啲手法真係夠晒CK. 教徒唔教徒呢家野, 真係五十步笑百步都畀多你. 又難怪CK都有支持者

都係濳返水萛, 有啲人擺出黎個格就係撩交打唔係討論問題, 同5毛筆戰你一句我一句都仲要過癡啲

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!

此篇文章於 08-25-16 01:24 PM 被 YHW 編輯。
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-16, 03:02 PM   #410
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
[路過抽水]
本來各有各鬧啫
N重標準又唔忿得認
直接D咪支持0個個點無恥都得
唔支持0個個就抹黑到阿媽都唔認得
好多人都係咁架啦
下下勢色唔對就屈人係乜屈人係物
自己都係做開同一樣野好冇
硬係好似要搵野踩住上咁...其實都無位上架啦?
[/路過抽水]
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-25-16, 08:42 PM   #411
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: YHW 查看文章
第一句正

消息跟唔貼, 問左句seven問題啫, 唔啦更圖假圖九唔搭八問題抺黑一大抽瀨尿牛丸博人冇咁得閒回你終極精神勝利法, 啲手法真係夠晒CK. 教徒唔教徒呢家野, 真係五十步笑百步都畀多你. 又難怪CK都有支持者

都係濳返水萛, 有啲人擺出黎個格就係撩交打唔係討論問題, 同5毛筆戰你一句我一句都仲要過癡啲
又係時候再提一次成日講的疑問,其實要點先可以憎一個人又跟消息跟貼到比支持者重要更新更快?呢D係恨定愛?

舊 08-25-16, 09:09 PM   #412
Garnet_Crow

註冊日期: Oct 2007
【立會選戰】自由黨周永勤突宣佈退選新西:免家人惹更大麻煩

新界西總共有20張名單,角逐9個議席,競爭激烈,出戰新界西的自由黨周永勤,以一身黑衣晚上出席有線電視直播選舉論壇,在開首發言時,突然宣佈會停止所 有競選工程,變相退選,稱「唔想家人惹上更大麻煩」,發言後再向公眾鞠躬致歉,至主場發問時間,亦放棄發言。
《E周刊》日前引述消 息指,有中間人為求力保新西第5席落入建制派手上,曾先後以官職及500萬元利誘周永勤退選,確保選票集中流向「中聯辦契仔」何君堯,保證泛民失去在立法 會三分一議席的關鍵否決權。周永勤向《E周刊》證實近日確有中間人接觸他;何君堯亦親口形容與中聯辦的關係「好密切,非常好!」自由黨周永勤表明反對特首梁振英連任,亦支持取消小三TSA;至於報稱獨立的何君堯,對梁振英連任、新一屆立會為23條立法、取消TSA等問題,均無回覆其立場如何。

舊 08-25-16, 09:16 PM   #413
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 尼路 查看文章
又係時候再提一次成日講的疑問,其實要點先可以憎一個人又跟消息跟貼到比支持者重要更新更快?呢D係恨定愛?
魔性教主

舊 08-26-16, 12:30 AM   #414
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
…似乎真係冇人留呢單野。是但啦,你地繼續,唔阻你地…
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60825/55554866

舊 08-26-16, 12:37 AM   #415
chitkan

註冊日期: Dec 2009
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...60825/55554866
太夜
FACEBOOK都見好多新聞
聽朝一定煲大
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 12:42 AM   #416
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
自由黨主席自己都唔知...真心恐怖

舊 08-26-16, 12:43 AM   #417
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
個個都追緊新聞啦,仲得閒響度出post?

舊 08-26-16, 12:49 AM   #418
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
引用:
作者: 2dn 查看文章
個個都追緊新聞啦,仲得閒響度出post?
咪係 岩岩才子up完
直接殺到愛國愛港ge 自由黨 呢次好睇囉

此篇文章於 08-26-16 12:54 AM 被 izumo 編輯。
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 12:55 AM   #419
Celes

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code4811 6903 7489
引用:
人地中共為左要贏,出那渣手段都要確保選票集中。
你地班所謂民主本土⋯⋯

其實以往投票率得果50%左右,應該用理念或利害關係吸引更多人出黎投票,而唔係喺"論壇"內外互相攻擊。

舊 08-26-16, 01:10 AM   #420
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: Celes 查看文章
人地中共為左要贏,出那渣手段都要確保選票集中。
你地班所謂民主本土⋯⋯

其實以往投票率得果50%左右,應該用理念或利害關係吸引更多人出黎投票,而唔係喺"論壇"內外互相攻擊。
話實,在下唔介意佢地全面開拖,不過唔該至少有效率D…
周生呢壇野就真係有效率嘞。
要清高做唔到,要真正卑鄙又做唔出

此篇文章於 08-26-16 01:12 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 01:40 AM   #421
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
點解殺醬油黨先a

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ
⊃天⊂
風音 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 01:56 AM   #422
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
學你地得熱普城既fb追蹤咩
建制土共、飯民、偽本土唔三個都睇,你點知所有人既睇法呀?
你都都唔係思考,係聽指示,做人相當快樂

唔好笑人剩睇cctvb勒,你地自己都唔係單方面接收資訊

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 01:57 AM   #423
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
http://news.mingpao.com/ins/instantn.../1472134107778
引用:
本報記者下午2時左右收到周永勤傳來的兩段錄音,周指是有市民傳給他的,「着他小心」。錄音中有一把男聲說,「何律師嘅意思,8字牌還8字牌,我哋今日兩個身分,一個身分係市民,睇唔過眼周永勤同鄭松泰嘅政治抹黑,手法不良,同3個學運領袖判刑過輕,而何律師提出要求律政司上訴,而佢哋質疑何律師多管閒事,我哋發公義之聲,今晚會召集二三十人喺會場追擊周永勤,等佢開論壇都無心機為止,我哋今晚會咁做,所以一陣會畀啲牌標語.....睇下寫字樓嗰度幫手做」。
另一段錄音指「我哋追擊完周永勤之後呢,就大隊著返晒何律師嘅背心,現場支持何律師、打氣,散會嘅時候就追擊周永勤,個做法就係咁喇」。
淨係講哩兩段錄音,睇唔到有咩違法。
吹雞圍候選人,二三十人?某落選靈童表示:未見過大蛇柯尿。

舊 08-26-16, 03:01 AM   #424
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
鄭松泰今屆論壇啲表現真係令人刮目相看, 突發事件即場已經畀到反應

引用:
東涌人Tung Chung Future
5 hrs ·

可能大家唔知道香港依家發生緊乜野事。

就係今晚新界西,
自由黨周永勤宣佈唔選。
鄭松泰問,岩岩個個都感到好突然
點解何君堯係到笑?
然後自由黨個周永勒就喊到收唔到聲
喊到個人係到震
https://www.facebook.com/TungChungFu...9652380383207/

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-16, 03:22 AM   #425
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
周永勤... 天水圍果個?

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:13 AM

手機版 | APP版