Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-03-15, 02:09 PM   #651
碧克
God of Gamer

註冊日期: Aug 2003
拎返幾千萬係佢賣得出的情況下先係,而家佢係total lost,一個仙都收唔返.

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 02:26 PM   #652
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: KENSNAKE 查看文章
仲想拎長期服務金?食蒙左?
我就未聽過做義工有錢收O架囉...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 02:38 PM   #653
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
咁印象中香港的確係D咩欠薪基金去出糧俾佢地既,咪即管做到執為止囉。
反正冇糧出都冇問題,出少D/得小小算係咩吖

此篇文章於 04-03-15 02:42 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 02:47 PM   #654
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
唔好一咪話
後生,冇負擔唔走就真係
但電視台真係有唔少做幾十年,長期服務金係好重要
再者電視業有唔少做副業發過正職,而變成正職變副業

舊 04-03-15, 03:48 PM   #655
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
其實正職主要食時間 副業有彈性上班時間 兩者差別都係咁

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-03-15, 07:04 PM   #656
華倫君島陽平
Crazy Gamer
去打工

註冊日期: May 2002
PSN  IDKENNEDY84BOND
XBox Live GamertagBond XX
好心亞視班高層清盤啦,到而家仲要計劃播多幾個月節目,
快d賠錢俾班義工走啦

舊 04-03-15, 11:31 PM   #657
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
仲留係果度唔係白痴/低能都唔知有咩講
之前都講左,果d乜鬼破欠基金賠既數
要over左份強積金至有囉
唔係都係打工仔自己份強積金勾返出黎
除左份強積金好大好多之外
仲留係果度講到明唔會有糧出既地方唔知做乜
同埋破欠個司法程序
要老闆或負責人承認公司破產
承認遣散之後正式開始計,起碼要搞半年或以上
但而家死拖爛拖
一年都未知收唔收到錢
做亞記員工真係唔慘係自取,絕對係錯唔曬
話班人蠢_過隻豬都唔抵可憐

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 12:27 AM   #658
Akira 明
Game Master

註冊日期: Jun 2007
Nintendo Switch ID5966-9891-3387
3DS Friend Code3351 4032 4168
PSN  IDming3107
唔知幾時開始,見到一炸蝗味廣告同埋旺旺廣告
就好少再睇,以前TBB播廣告都轉台睇吓

至於班唔知員工定義工定奴工
完全反哂呢個廣告
https://www.youtube.com/watch?v=yAqPaM9YNS8

此篇文章於 04-04-15 12:29 AM 被 Akira 明 編輯。
Akira 明 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 01:55 AM   #659
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...50403/19100357

亞視不獲續牌,只剩下最後12個月,亞視員工對前路感到迷惘。街工議員梁耀忠及工聯會議員陳婉嫻接受《壹錘定音》訪問,討論員工的應對方法。

梁 耀忠建議,亞視員工不要現時自動辭職,因為辭職便取不到遣散費和長期服務金。他指,只要員工做滿兩年以上,之後每年工齡都能拿取三分之二月薪,例如月薪 9000元的員工,工作兩年之後,每年能獲取6000元,若有10年便有6萬元。不過他亦認為,若亞視「好人啲」,就應明日結業,好讓員工有遣散費離職。

陳 婉嫻則擔心亞視隨時變賣資產,700名員工不獲發薪金。她建議亞視的債權人,包括欠薪的員工,立即申請亞視清盤,凍結其資產,否則若亞視現時變賣資產,欠 薪的員工會甚麼都得不到。雖然亞視已變賣不少土地和影視作品,她聞說亞視仍有不少資產,例如高清頻譜可出租以獲利。她認為亞視清盤是較能保障員工的做法, 因為她深信亞視熬不到明年4月。
講咁多
都係無視左其實 公司欠薪多於一個月=解雇員工 這事實

即係同一個強姦受害人講:
嗱,你可以放鬆d,就唔會咁痛咁難受啦,不過最好就果個人自己停止行為囉

仲要唔自己出手,只係比計人
本身li d事係要你地做架
而家咁同有病人去醫院求醫,點知醫生叫個病人自己CALL白車有咩分別?

班友個腦囉
罵都懶得罵

此篇文章於 04-04-15 02:04 AM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 03:39 AM   #660
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
From Rie Japanavi Nonaka's facebook

引用:
亞視嚟架喂!好多人問JP TIME TV今後會點,唔駛擔心,已經有2間電視台頃緊(唔係「白武士」(笑)!),詳情寫咗係我嘅日本語Blog。我知香港朋友都好想知,而家拝托緊人做全翻繹,睇住日本語先啦!
「ATV亞洲電視, 亞視嚟架喂!」
http://blog.livedoor.jp/japanavi/archives/52327041.html

香港「ATV亜洲電視」地上波放送免許が来年打ち切りとなるニュース。日本語報道では誤報(誤解)も見られました。「JP TIME TV/日語大放送」のこと、ATVのこと、香港のテレビ業界についてを日本語ブログにまとめました。ご心配をおかけしているかもしれませんが、ご心配には及びません!お読みいただければ幸いです。
http://blog.livedoor.jp/japanavi/archives/52327041.html

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 04:21 AM   #661
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

引用:
作者: knight-philip 查看文章
講咁多
都係無視左其實 公司欠薪多於一個月=解雇員工 這事實

即係同一個強姦受害人講:
嗱,你可以放鬆d,就唔會咁痛咁難受啦,不過最好就果個人自己停止行為囉

仲要唔自己出手,只係比計人
本身li d事係要你地做架
而家咁同有病人去醫院求醫,點知醫生叫個病人自己CALL白車有咩分別?

班友個腦囉
罵都懶得罵
我唔太認同要苛責班員工,或講到佢地自己攞黎衰唔抵可憐,
講到尾佢地都係受害者,響改善亞視營運哩件事上,差不多係無能為力既,全部責任都係高層同股東們身上。

責糧都仲做唔係犯賤,係迫於無奈,先唔講咩唔上進無能力、hea公司養hea員工、浪費大氣電波、紅色資本台等,
單從員工飯碗角度睇,政府咁偏幫,有買家接手,個牌好大機會續到,
搵到買家(自己份工)都仲有一絲生機,無理由唔睇定d先。

如果無理解錯,之前試過欠薪超過一個月,員工已經可以入稟清盤亞視,依家應該剩三月份既糧未出,
判左死刑後,高層又未有明確方向(執/玩到尾)的話,員工們係時候決定是否入稟清盤喇。

舊 04-04-15, 06:24 AM   #662
david
The One

註冊日期: Mar 2002
計埋三月,乜唔係至少有兩個月以上O既糧係無出過,其中一個月係班去財務部簽欠單/去街外財仔借翻O黎O架咩?成班義工一早已經被解雇佐啦...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 06:35 AM   #663
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

引用:
作者: david 查看文章
計埋三月,乜唔係至少有兩個月以上O既糧係無出過,其中一個月係班去財務部簽欠單/去街外財仔借翻O黎O架咩?成班義工一早已經被解雇佐啦...
二月份糧三月頭出左啦,三月份糧就未出。
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...50307/53506031

舊 04-04-15, 04:24 PM   #664
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 2dn 查看文章
我唔太認同要苛責班員工,或講到佢地自己攞黎衰唔抵可憐,
講到尾佢地都係受害者,響改善亞視營運哩件事上,差不多係無能為力既,全部責任都係高層同股東們身上。

責糧都仲做唔係犯賤,係迫於無奈,先唔講咩唔上進無能力、hea公司養hea員工、浪費大氣電波、紅色資本台等,
單從員工飯碗角度睇,政府咁偏幫,有買家接手,個牌好大機會續到,
搵到買家(自己份工)都仲有一絲生機,無理由唔睇定d先。

如果無理解錯,之前試過欠薪超過一個月,員工已經可以入稟清盤亞視,依家應該剩三月份既糧未出,
判左死刑後,高層又未有明確方向(執/玩到尾)的話,員工們係時候決定是否入稟清盤喇。
我沒有責怪員工
我是在責怪那班議員
本身搞出這麼大件事他們就好應該要主動出手(例如小則動議政府由刑事方面研究亞視欠薪問題,大則主動向勞工處或法庭告發亞視)

但是他們到了現在都只是在"教受害者怎樣減輕傷害",而非"懲處加害者"
就好似警察見到有強姦案,但只是教受害人要放鬆就不會那麼痛,然後還要說"當然最好是強姦犯放棄強姦你啦",再然後加多句"嗱你如果真係唔得的話都可以call 999架"

...講完個比喻都覺得恐怖

舊 04-04-15, 07:05 PM   #665
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
銷藥員講佢所知既內幕, 信不信自行判斷
http://www.memehk.com/index.php?page=program&id=1

包括
- 過去一段時間內每個買家出幾錢
- 中X辦其實好努力想救亞視, 但王征貪心累事
- ATV news報導果陣wiki其實真係應承左, 只係後來縮沙, 所以拖左十幾個鐘先澄清
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 07:08 PM   #666
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
但王征貪心累事<---呢個肯定啦
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 07:20 PM   #667
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
我諗wiki唔會咁笨, 只要佢一買689就肯定唔會俾續牌
就算續到又點, 有堆atv員工擺到明無能力, 咁炒唔炒左佢地好?

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 07:40 PM   #668
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
我信wiki有諗過買,不過根本未傾完就比王征擺左上臺
咁大單交易有乜可能係單方面宣佈,窮到冇錢開記招咩?

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!

此篇文章於 04-04-15 07:58 PM 被 vov430 編輯。
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 07:57 PM   #669
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

引用:
作者: knight-philip 查看文章
我沒有責怪員工
我是在責怪那班議員
本身搞出這麼大件事他們就好應該要主動出手(例如小則動議政府由刑事方面研究亞視欠薪問題,大則主動向勞工處或法庭告發亞視)

但是他們到了現在都只是在"教受害者怎樣減輕傷害",而非"懲處加害者"
就好似警察見到有強姦案,但只是教受害人要放鬆就不會那麼痛,然後還要說"當然最好是強姦犯放棄強姦你啦",再然後加多句"嗱你如果真係唔得的話都可以call 999架"

...講完個比喻都覺得恐怖
係我有少少著左,會錯你意唔好意思。
我同意成件事無議員或工會好出力咁協助班員工好唔正常,
可能係保皇電視台身份令佢地介入唔到?
工聯會唔洗講,其他非保皇組織,如工黨等想幫但可能班員工驚太對抗性?
我覺得事後孔明個個都可以,就係保皇黨工賊會唔得!你保皇就要保到底,邊可以兩邊都奶咁著數!

舊 04-04-15, 08:34 PM   #670
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
一公佈果下wiki俾人插到上天花板,唔餚就假

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-04-15, 08:39 PM   #671
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: vov430 查看文章
我信wiki有諗過買,不過根本未傾完就比王征擺左上臺
咁大單交易有乜可能係單方面宣佈,窮到冇錢開記招咩?
其實在下估係應酬多,WIKI係生意人,或多或少都要俾幾分面。
有能力既人走晒,得返堆等食工積金既人,佢地又唔會走,不過你敢炒就一定俾人插爆,仲連可以重播既劇都賣晒。
HKTV一日節目量都唔知有冇八個鐘,當播兩次都有十二個鐘,
加上多年黎既積弱同紅化,除非當中有好多唔可以公開既商業要素,唔係既話分分鐘一蚊本都未返到就已經要破產…

此篇文章於 04-04-15 08:41 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-15, 10:21 AM   #672
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
話時話唔知阿 wiki 而家心情係點, 佢自己搞咁多o野都拎唔到個大氣頻道, 反而而家政府分分鐘話要比多o的選擇比市民, 將個大氣頻道比o左 Nows (RTHK 應該都係過渡性質)

舊 04-05-15, 01:24 PM   #673
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: martinnitram 查看文章
話時話唔知阿 wiki 而家心情係點, 佢自己搞咁多o野都拎唔到個大氣頻道, 反而而家政府分分鐘話要比多o的選擇比市民, 將個大氣頻道比o左 Nows (RTHK 應該都係過渡性質)
港台只係暫時托管模擬廣播頻譜直到2020年政府完全取消為止,之後就只會有數碼廣播.
記者會有提過,因為而家距離取消模擬廣播得返5年,未必適合再重新招標,所以就索性分俾現成已經有電視頻道的港台電視部.

咁當然,唔記得無線定now新聞有提過,老一輩尤其係獨居老人好多都未有新型電視,到時冇左analog點算呢?

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-15, 03:20 PM   #674
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 碧克 查看文章

咁當然,唔記得無線定now新聞有提過,老一輩尤其係獨居老人好多都未有新型電視,到時冇左analog點算呢?
其實只要屋頂接收器加個轉變analog輸出咪成幢都可以用analog睇數碼........now 同雞堡都應該可以咁做....?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 04-05-15, 06:27 PM   #675
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
其實只要屋頂接收器加個轉變analog輸出咪成幢都可以用analog睇數碼........now 同雞堡都應該可以咁做....?
咁一開頭講乜野CUT JE,並行算啦

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:33 PM

手機版 | APP版