Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-14-06, 01:45 AM   #176
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實PC-Engine有幾多代架?因為印像中PC-Engine有好多部的,D碟係咪全對應的?定點分呢?

因為越來越對PC-Engine有興趣,因為覺得D規畫係好過世嘉的!
同埋,一直都唔明,點解世嘉唔同NEC遊戲部合拼呢?NEC話晒都係晶片大廠,有硬件技術,絕對不下於新力,世嘉其實本身街機思維太重,對家用主機生意都唔係太熱血,比人好人搞我又搞,又有D錢賺…
如果兩間公司,一個硬件勁,一個軟件勁!就真係勁喇!

舊 02-14-06, 02:36 AM   #177
shtam
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
畫面細都未係最緊要...佢係食電怪呢0下先死....印象中真係最好插住隻牛坐定定玩....用筆芯電真係 "咋" 一聲就玩完...

引用:
作者: awan
講真其實部GT真係玩唔到game
雖然畫面係就係幾靚,但係真係細到呢......
用黎玩action game都還可以,玩射擊game就隨時連子彈都未必睇到~
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-06, 10:28 PM   #178
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: awan
是"超級瓜直 + 超級大飛機盤"
即係耍將成架"超級瓜直"插入件"超級大飛機盤"入面果件,足足成個鐵騎制咁大架~
awan 兄是指這個組合嗎(迷)???

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-06, 11:30 PM   #179
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
Lightbulb

我又黎貼
至愛的夢幻戰士系列

羅德斯島戰記1&2
翡翠龍

舊 02-14-06, 11:31 PM   #180
gc64
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 劉公子

呢個造型真係型爆~
好似隻機械獸~
gc64 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-06, 11:32 PM   #181
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:

這個都算係pc-engine中之最强合体! 精彩!

舊 02-14-06, 11:40 PM   #182
awan

註冊日期: Oct 2003
引用:
當然唔係啦~!!
呢個組合係"超瓜直"與"CD-ROM"連結
我講果個組合係將部"超瓜直"插於"大盤"的後方,連體後成部"超瓜直"是在"大盤"體內的~
awan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-06, 11:41 PM   #183
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
Lightbulb

係咪講呢個?

舊 02-14-06, 11:45 PM   #184
awan

引用:
作者: cancerman
係咪講呢個?
就係呢件喇~
舊 02-14-06, 11:57 PM   #185
gc64
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: cancerman
係咪講呢個?
部超級瓜直係邊度?
gc64 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-14-06, 11:59 PM   #186
awan

引用:
作者: gc64
部超級瓜直係邊度?
o係個盤既籮友度~
舊 02-15-06, 12:13 AM   #187
qk28
Crazy Gamer

呢個係乜野尼架??

舊 02-15-06, 12:16 AM   #188
qk28
Crazy Gamer

引用:
作者: gc64
呢個造型真係型爆~
好似隻機械獸~
個人幾鐘意呢部cd-rom, 不過都幾少, 有都好似比較貴

舊 02-15-06, 09:59 AM   #189
chrischun
Juliuscrui

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch IDJuliuscruiz
XBox Live GamertagJuliuscruiz
引用:
作者: qk28
個人幾鐘意呢部cd-rom, 不過都幾少, 有都好似比較貴
個日去mk睇到$1100

舊 02-15-06, 08:33 PM   #190
ricerice
Game Master
眼鏡娘

註冊日期: Feb 2003
引用:
o我!? 那好像可惜了點..........現在還會入手嗎(迷)???
"究極 Tiger" 真是隻移植得不錯的遊戲, 就連 MD 版本也被比下去(苦)~~~
好難搵番啦..不會入咯..

"老番"果d碟都仲玩到XD
十幾年啦..3寸DISK喎
ricerice 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-04-06, 12:44 AM   #191
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

有一段時間無回 post 了, 係時候推o下(笑)~~~
以前我也曾是個高橋留美子的 fans, 因此順便也會留意改編自她的漫畫的遊戲, 好像下列這些...........最有印象的是那隻"打倒、元祖無差別格闘流", 因為一來是格鬥遊戲, 二來是過場動畫加真人配音原來可以咁正(笑)~~~
遊戲資料如下:-
遊戲名稱 : めぞん一刻(相聚一刻)[圖左上]
發售日期 : 1989年8月4日
遊戲售價 : 5900円
遊戲類型 : AVG
遊戲容量 : 2M Hu-card
開發商 : マイクロキャビン(Microcabin)株式會社
遊戲名稱 : らんま1/2(亂馬1/2)[圖右上]
發售日期 : 1990年12月7日
遊戲售價 : 6800円
遊戲類型 : ACT
遊戲媒體 : CD-ROM 2 SYSTEM
開發商 : NCS 株式會社
遊戲名稱 : らんま1/2-打倒、元祖無差別格闘流![圖左下]
發售日期 : 1992年10月2日
遊戲售價 : 7200円
遊戲類型 : ACT
遊戲媒體 : CD-ROM 2/SUPER CD-ROM 2 兩對應
遊戲名稱 : らんま1/2-とらわれの花嫁[圖右下]
發售日期 : 1991年12月6日
遊戲售價 : 6800円
遊戲類型 : AVG
遊戲媒體 : CD-ROM 2 SYSTEM

此篇文章於 02-11-09 01:43 PM 被 劉公子 編輯。
舊 03-04-06, 12:21 PM   #192
qk28
Crazy Gamer

Thumbs up

隻"めぞん一刻"玩乜架?

舊 03-04-06, 12:45 PM   #193
shtam

最近用 emulator 玩返隻「打倒、元祖無差別格闘流」。。。好難玩。。。
最尾0既類似 "survival mode " 要等出「飛龍昇天破」。。。成日死。。。又或者「潛烏龜」黑仔到扣幾條命。。。

最近問過「新大生」有冇得配返 duo 隻牛。。。叔叔話可以幫我轉過個插做正常插 (即係唔會正負極調轉)。。。再加個 220V 牛。。。話收我百零蚊喎。。。

唔知整唔整得過呢?

引用:
有一段時間無回 post 了, 係時候推o下(笑)~~~
以前我也曾是個高橋留美子的 fan, 因此順便也會留意改編自她的漫畫的遊戲, 好像下列這些...........最有印象的是那隻"打倒、元祖無差別格闘流", 因為一來是格鬥遊戲, 二來是過場動畫加真人配音原來可以咁正(笑)~~~
舊 03-04-06, 03:58 PM   #194
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: shtam
最近用 emulator 玩返隻「打倒、元祖無差別格闘流」。。。好難玩。。。
最尾0既類似 "survival mode " 要等出「飛龍昇天破」。。。成日死。。。又或者「潛烏龜」黑仔到扣幾條命。。。

最近問過「新大生」有冇得配返 duo 隻牛。。。叔叔話可以幫我轉過個插做正常插 (即係唔會正負極調轉)。。。再加個 220V 牛。。。話收我百零蚊喎。。。

唔知整唔整得過呢?
如果連個 220v 火牛, 百幾蚊算叫做抵...........
不過我就會情願叫人o係日本搵返個原裝火牛, 改機此終差些東西似的(苦)~~~
我覺得隻「打倒、元祖無差別格闘流」似動作遊戲多過格鬥遊戲, 招式簡單到(汗)........
那個"抽啤牌"遊戲都不是難玩, 最緊要是"捉路"; 這個嘛, 就當是遊戲內的甜品好了~~~
其實這遊戲玩是其次, 重點落在那些過場動畫加配音, 因為格鬥部份其實時間很少, 反而睇片時間多於一切(汗)...........的確, 這遊戲將 PC-ENGINE CD-ROM 的特點顯示出來~~~

舊 03-04-06, 06:25 PM   #195
qk28
Crazy Gamer

其實呢到有冇人有UFO型既pc-engine?

舊 03-05-06, 05:34 PM   #196
shtam

呢個係真....所以0個陣0係朋友度玩完呢隻 game 自己再買隻返屋企玩....

至於部機....我都有咁諗過....硬改入面0的饀好似怪怪0地....我都想知可以0係邊度搵返個原裝火牛....

或者請劉兄指教一0下點樣整隻 "調轉插" 0既火牛俾部 duo 用....咁或者唔駛改部主機呢....

引用:
如果連個 220v 火牛, 百幾蚊算叫做抵...........
不過我就會情願叫人o係日本搵返個原裝火牛, 改機此終差些東西似的(苦)~~~
我覺得隻「打倒、元祖無差別格闘流」似動作遊戲多過格鬥遊戲, 招式簡單到(汗)........
那個"抽啤牌"遊戲都不是難玩, 最緊要是"捉路"; 這個嘛, 就當是遊戲內的甜品好了~~~
其實這遊戲玩是其次, 重點落在那些過場動畫加配音, 因為格鬥部份其實時間很少, 反而睇片時間多於一切(汗)...........的確, 這遊戲將 PC-ENGINE CD-ROM 的特點顯示出來~~~
舊 03-09-06, 02:11 AM   #197
shtam

竟然無啦啦俾我搵返部 GT 出0黎...
不過唔知點解隻 Final Soldier 死0左玩唔到....

舊 03-09-06, 09:45 AM   #198
chrischun
Juliuscrui

果時玩手提機方便個宜家d手提機,無電可以係街買

舊 03-09-06, 12:11 PM   #199
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
GT 可以save game 嗎 ?
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-06, 12:27 PM   #200
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: yuhon
GT 可以save game 嗎 ?
GT D game係用日文pass,吾可以save,大機就可以,不過要買save卡

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:34 AM

手機版 | APP版