Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-01-06, 01:14 AM   #101
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: 健冶
http://www.play-asia.com/paOS-14-71-8n-49-zh.html

大家有無去過e個網

都幾多舊game買
謝謝資料提供, 不過所賣的東西個人覺得很貴, 還是幫襯星人好了(笑)~~~

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-06, 01:19 AM   #102
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: 健冶
http://www.play-asia.com/paOS-14-71-8n-49-zh.html

大家有無去過e個網

都幾多舊game買
正呀!好睇, 不過好多好野都無貨

舊 02-01-06, 02:46 AM   #103
MJT
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2004
XBox Live GamertagMJTmuffin
引用:
作者: 劉公子
多謝 MJT 兄的資料, 其實 SEGA MD 香港代理以前也有攪類似的遊戲試玩會, 那時自己仲細, 玩起來總高興過而家行o的 game show(笑)~~~
MJT 兄, 有否參加過那些比賽??? 見過獎品嗎???(迷)
當然無參加過啦~
哈哈~ 我果時好細,連點參加都唔知~
不過記得逢入會場都有一個蜜蜂袋 (hudson soft 果隻)
內裏有一 set 場內記念品
至於冠軍有咩就唔記得 lur,只係記得當時睇人地打 star solider, final solider 真係好強
自己係屋企打黎打去都打唔到佢地 d score~
當時去最主要係睇/試下 d game~

至於宜家既 game show.... 真係唔好提喇~
無乜睇頭~ 龔斷左個市場就 un un 腳咁~
MJT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-06, 02:56 AM   #104
MJT

註冊日期: Nov 2004
XBox Live GamertagMJTmuffin
講起又講,有幾多人有 supergraph
果時我有個朋友係玩 supergraph
我玩左一排先知原來有 d game 係 supergraph 專用,但唔多~
我記得有魔動王,Darius(??)
仲有隻唔太記得係玩咩,只係係咁向上走同避彈~

有無人玩過大爆笑?
果時係聽人講係玩屎尿屁
所以先後期去搵黎玩~
記得禁下制係放屁攻擊
行行下會有人係草叢度屙屎~
好攪野~

仲有哥布拉都好好玩,唔知係咪外傳~
果時玩完又玩~ 因d 動畫幾好睇,最記得晶體人~
全身透明~
MJT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-06, 04:00 AM   #105
shtam

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
Populus 其實我都係玩過朋友0既 hu card 版...就係0個位中學同學玩 supergraphics 先...之後我二哥送0左部 duo 俾我...跟住佢又買部 duo...

隻 game 初初玩都幾得意0既...不過印象唔深...淨係記得佢好似係厚 hu card 囉...(相信大家都知 hu card 其實有厚薄之分啦)...

其實0個陣我真係淨係得紅白機同埋 duo...都係上同學屋企先有得玩超任, md 或者 ps......所以一直都覺得玩 pce 係幾獨家村0架....一直到上0左大學先至買0左部 v-saturn 之嘛...

hellfire s 我又冇玩過 md 版呀...係有0的印象有隻 mega cd 0既 3d stg 叫 silpheed...0個陣0係同學屋企睇真係正爆...不過0的台灣書俾個非常爆笑0既中文名 "宇宙戰機 希魯飛多"...真係問你死未??

見大家講起0係大埔買 game...我都係0係大埔讀中學0架喎...!!
你0地講執0左0個間 game 舖係邊間呀? 話時話我都真係好耐冇去大埔囉...

引用:
這遊戲我也沒有接觸過, 不過我有入手它的 MD 版, 又是那句............應該是 MD 版本正些吧(笑)~~~
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-06, 04:12 AM   #106
shtam

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDissa0110
XBox Live Gamertagissa0110
麻雀學園我都好似有老翻 hu card...不過當然又唔0係我手啦...亦都係當年我0既禁 game...

"一發"..."自摸"...我阿哥玩0個陣就成日聽到...

引用:
作者: ricerice
pce!!!!
(我屋企果時初初買碟,後來老爸唔知邊度買左DR玩抄碟.....||)

改造町人我都有玩, 果時我屋企人仲幫d低能boss改名做''白痴機械人"
因...太易打瓜佢了..
隻game玩到咁上下,可以去博士到升級,禁實II制可以儲必殺技嘛..
隻GAME有出第2集.但無咁好玩

PC原人我都有玩,另..有隻PC電人都有玩

有隻不可不提,
有無人玩WONDER BOY?其實係一套卡通改篇既GAME.
一開始要拎劍,THEN打D菇,之後都有D小BOSS,中BOSS
可以買道具,劍,甲,鞋要買等

有隻女巫既射擊GAME又好玩,唔記得咩名

有麻雀學園,玩打地圖果PART好正

仲 有好多GAME未諗到
shtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-06, 04:42 AM   #107
咭咭王子(一V一)p
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
我記得pc-engine係去朋友屋企先有得玩, 但咩games唔太記得了
印象最深刻o既好似係叮噹 & 有2個男人(1個!?)去冒險, 橫向, o的公仔好抵死…

舊 02-01-06, 11:02 AM   #108
KusatakKyomu
Guest

註冊日期: Dec 2004
而加香港邊度仲可以搵返PCE CE既game?
thz.
KusatakKyomu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-06, 11:04 AM   #109
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: MJT
當然無參加過啦~
哈哈~ 我果時好細,連點參加都唔知~
不過記得逢入會場都有一個蜜蜂袋 (hudson soft 果隻)
內裏有一 set 場內記念品
至於冠軍有咩就唔記得 lur,只係記得當時睇人地打 star solider, final solider 真係好強
自己係屋企打黎打去都打唔到佢地 d score~
當時去最主要係睇/試下 d game~

至於宜家既 game show.... 真係唔好提喇~
無乜睇頭~ 龔斷左個市場就 un un 腳咁~
記得那時的 MD 遊戲試玩會中, 第一次見到那些開發中的卡帶遊戲, 感覺好特別...........結果之後返屋企自己又學佢咁拆開o的遊戲帶來看/玩(汗)~~~
那次還記得第一次見到開發中的"格鬥三人組", 而隻準備發售的"OUTRUN"那時已被我即場爆了機(汗)~~~
以前我打機都打得好水o下............睇人打多過自己打(苦)~~~

舊 02-01-06, 11:09 AM   #110
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: MJT
講起又講,有幾多人有 supergraph
果時我有個朋友係玩 supergraph
我玩左一排先知原來有 d game 係 supergraph 專用,但唔多~
我記得有魔動王,Darius(??)
仲有隻唔太記得係玩咩,只係係咁向上走同避彈~

有無人玩過大爆笑?
果時係聽人講係玩屎尿屁
所以先後期去搵黎玩~
記得禁下制係放屁攻擊
行行下會有人係草叢度屙屎~
好攪野~

仲有哥布拉都好好玩,唔知係咪外傳~
果時玩完又玩~ 因d 動畫幾好睇,最記得晶體人~
全身透明~
SUPERGRAFX 機我都有部, 而遊戲則只有 BATTLE ACE 同魔動王而已, 其它的遊戲買唔起(苦)~~~
"大爆笑"好像未接觸過, 有遊戲的包裝相嗎???
至於隻 CD-ROM 版哥布拉我有入手, 晚些貼上來吧(笑)~~~

舊 02-01-06, 11:35 AM   #111
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: shtam
麻雀學園我都好似有老翻 hu card...不過當然又唔0係我手啦...亦都係當年我0既禁 game...

"一發"..."自摸"...我阿哥玩0個陣就成日聽到...
以前在別處貼過, 現再補回資料, 我這隻遊戲算是近期入手的了(笑)~~~
遊戲資料如下 :-
遊戲名稱 : 麻雀学園 東間宗四郎登場
發售日期 : 1989年11月17日
遊戲售價 : 7980円
遊戲類型 : ETC
遊戲容量 : 4M Hu-card
開發商 : FACE

舊 02-01-06, 02:32 PM   #112
健冶

註冊日期: Sep 2002
引用:
我並不是住在那邊, 只是那間舖給我光顧了很多次(笑)...........
是老板樑開的嗎??? 她很好人, 我的收藏有很多也是在那處入手的~~~
haha,我都唔係太記得,個老細係好似一個肥肥地3x歲o既男人
健冶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-06, 11:08 PM   #113
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

MJT 兄, 你要的哥布拉來了(笑)~~~
1 遊戲名稱 : 神武伝承(圖左上)
發售日期 : 1989年6月28日
遊戲售價 : 6700円
遊戲類型 : ACT
開發商 : BIG CLUB 株式会社
2 遊戲名稱 : 哥布拉 II 伝說之男(圖右上)
發售日期 : 1991年6月7日
遊戲售價 : 6500円
遊戲類型 : AVG
遊戲媒體 : CD-ROM
開發商 : HUDSON SOFT
3 遊戲名稱 : SIDEARMS SPECIAL(圖左下)
發售日期 : 1989年12月15日
遊戲售價 : 5800円
遊戲類型 : STG
遊戲媒體 : CD-ROM
開發商 : CAPCOM
發行商 : NEC AVENUE 株式会社
4 遊戲名稱 : PANIC BOMBER [ボンバーマン ぱにっくボンバー](圖右下)
發售日期 : 1994年12月22日
遊戲售價 : 6800円
遊戲類型 : APUZ
遊戲媒體 : SUPER CD-ROM
開發商 : HUDSON SOFT

其實除了這個遊戲外, 餘下三隻都相當特別..........
神武伝承是"太空哈利"的古代版, 這種視點的玩法當年很少廠商會出; SIDEARMS SPECIAL 是 Hu-card 版的加強版本, 可以用回合體技; 動作版炸彈人見得多, 很少見過玩 PUZZLE 的炸彈人, 不過只要看看那個價錢牌, 相信大家心中有數這遊戲的受歡迎程度(汗)~~~

舊 02-01-06, 11:47 PM   #114
qk28
Crazy Gamer

隻哥布拉 1, 我當年就有打爆, 之後就再無心機玩AVG啦.

舊 02-05-06, 01:09 AM   #115
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

其實 TAITO 當年在 PC-ENGINE 上也推出了不了遊戲, 記憶所及, 好像大多數也是街機的移植作, 而當中包括了我很喜愛的遊戲, 以下兩隻就是其中的作品之一(笑)~~~
遊戲名稱 : 奇奇怪界
發售日期 : 1990年3月27日
遊戲售價 : 6600円
遊戲類型 : ACT
開發商 : TAITO 株式會社

遊戲名稱 : 究極 TIGER
發售日期 : 1989年3月31日
遊戲售價 : 5500円
遊戲類型 : STG
遊戲容量 : 2M Hu-card
開發商 : TAITO 株式会社

舊 02-05-06, 01:33 AM   #116
qk28
Crazy Gamer

呢兩隻正呀!, 我比較鐘意隻奇奇怪界! 不過都幾難玩

舊 02-05-06, 02:12 AM   #117
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
作者: qk28
呢兩隻正呀!, 我比較鐘意隻奇奇怪界! 不過都幾難玩
我都覺得是個很根性的遊戲(汗)~~~
還記得入手時找了很久也找不到, 結果在旺角某間二手遊戲店舖內找到這隻, 當時的二手價也要成 $200..........
為了這遊戲, 我要付出兩張的紅衫魚(苦)~~~

舊 02-05-06, 02:45 AM   #118
nerv173
Game Master

雖然好渺茫, 但都想問下, 請問有無人有夢幻戰士3的觀賞動畫秘技? 我打黎打去都打唔掂final boss 想睇下個ending
nerv173 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-06, 02:57 AM   #119
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

引用:
作者: nerv173
雖然好渺茫, 但都想問下, 請問有無人有夢幻戰士3的觀賞動畫秘技? 我打黎打去都打唔掂final boss 想睇下個ending
http://www.hpmix.com/home/ika2/C22_4.htm#228

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-06, 01:20 PM   #120
nerv173
Game Master

感激不盡
nerv173 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-06, 01:45 AM   #121
yuhon
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
大家都曾經係PC - E 的FANS
yuhon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-06, 02:49 AM   #122
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
嘩嘩嘩嘩嘩嘩
呢個Topic 睇到我留晒眼水
PC-Engine 係我四歲到五歲玩嘅機 !!!!! (以果時嘅年紀唔會打爆機...)
我只係有 街霸2 , F1 Circus , Star Soilder ,叮噹(唔知邊隻...動作,講大雄佢地入左故事世界)
部機老早就死左=_=

睇返呢個Post,就諗返起五年前用模擬器玩返呢d Game果動感動
如果NEC肯搞電子娛樂,家下就唔會係Sony天下
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-06, 09:17 AM   #123
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
wink

引用:
我都覺得是個很根性的遊戲(汗)~~~
還記得入手時找了很久也找不到, 結果在旺角某間二手遊戲店舖內找到這隻, 當時的二手價也要成 $200..........
為了這遊戲, 我要付出兩張的紅衫魚(苦)~~~
以前玩過超任版,難度都幾變態,等閒之輩絕對打唔爆。

以前我仲玩過一隻 pc-engine 遊戲,中文譯名叫太空兔,係一隻好出色嘅射擊遊戲,
另外我仲玩過 r-type 第一集,仲有妖怪道中記,都係好正嘅作品。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-06, 11:20 PM   #124
qk28
Crazy Gamer

引用:
作者: 阿聰
以前玩過超任版,難度都幾變態,等閒之輩絕對打唔爆。

以前我仲玩過一隻 pc-engine 遊戲,中文譯名叫太空兔,係一隻好出色嘅射擊遊戲,
另外我仲玩過 r-type 第一集,仲有妖怪道中記,都係好正嘅作品。
隻R-typeI其實只係隻R-type嘅一半, 玩完要抄password玩R-typeII先會齊item.
真懷念

舊 02-07-06, 11:24 PM   #125
qk28
Crazy Gamer

引用:
作者: TCS_disable
嘩嘩嘩嘩嘩嘩
呢個Topic 睇到我留晒眼水
PC-Engine 係我四歲到五歲玩嘅機 !!!!! (以果時嘅年紀唔會打爆機...)
我只係有 街霸2 , F1 Circus , Star Soilder ,叮噹(唔知邊隻...動作,講大雄佢地入左故事世界)
部機老早就死左=_=

睇返呢個Post,就諗返起五年前用模擬器玩返呢d Game果動感動
如果NEC肯搞電子娛樂,家下就唔會係Sony天下
我宜家玩番隻F1 Circus都唔知點玩, TOP view, 又快又睇唔到路, 以前好似玩到架

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:15 PM

手機版 | APP版