Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-30-06, 09:07 PM   #26
健冶
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: qk28
係帶機!, 後來帶太貴都賣咗啦
然後又換咗3DO (都賣咗)...
3DO當年有衝動想買
見到隻need for speed d畫面真係好正(當時黎講都幾震撼,d畫面好真)
之後又見到隻好似叫英雄o既game,主觀視點真人對打,又有廣東話配音,一直都好想玩...
健冶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-06, 09:15 PM   #27
qk28
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
再黎3隻無盒嘅

舊 01-30-06, 09:16 PM   #28
健冶

註冊日期: Sep 2002
引用:
再黎3隻無盒嘅

pc原人e個系列好正!!!

不過未玩過pc電人...
健冶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-06, 09:21 PM   #29
qk28
Crazy Gamer

引用:
作者: 健冶
pc原人e個系列好正!!!

不過未玩過pc電人...
pc電人係一隻橫向shooting game, 有啲道具都幾三級

舊 01-30-06, 09:34 PM   #30
sagill萬歲

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code4596 9428 5195
PSN  IDcybut2004
XBox Live GamertagLiHoLunYeah
HIHI....
PC-E到依家仍然係我既致愛..
我都貼D藏品出黎分享一下

sagill萬歲 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-06, 09:36 PM   #31
sagill萬歲

引用:
作者: 劉公子
當年賣版權給 NEC AVENUE LTD. 移植的世嘉遊戲除了"太空哈利", 還有 OUTRUN, FANTASY ZONE 同 POWER DRIFT, 其實以 PC-ENGINE 的機能都能做到如此滿意的移植水準, 對開發商的能力真的佩服..........
qk28 兄有玩過哂嗎???(迷)
當年NEC AV既出品...不論移植或原創...都可以有信心保證
舊 01-30-06, 09:39 PM   #32
qk28
Crazy Gamer

Thumbs up

正呀!
最鐘意隻YSI&II, 重有隻"珍品"超時空要塞!!

舊 01-30-06, 09:43 PM   #33
sagill萬歲

好可惜部CD-ROM唔識動....想玩番都唔得
依家想搵人整
舊 01-30-06, 09:49 PM   #34
qk28
Crazy Gamer

引用:
作者: sagill萬歲
好可惜部CD-ROM唔識動....想玩番都唔得
依家想搵人整
你張ARCADE CARD都好似好少有啦, sagill兄不如買過部cd-rom啦.

舊 01-30-06, 09:55 PM   #35
sagill萬歲

引用:
你張ARCADE CARD都好似好少有啦, sagill兄不如買過部cd-rom啦.
張ARCADE CARD當年新出果時買....好似要成八舊水....
依家真係唔捨得咁買法.....
部CD-ROM如果有得整就整啦...
放且買過部二手都唔知可以玩幾耐....
舊 01-30-06, 10:25 PM   #36
qk28
Crazy Gamer

話時話,你隻cd rom熱血足球,同我隻hu-card版熱血足球唔知係咪一樣架呢?

舊 01-30-06, 10:31 PM   #37
kintaro

註冊日期: Dec 2001
引用:
對, 的確有出過第二集, 不過我亦無接觸過, 會是一樣好玩的嗎???(迷)
第二集個人覺得無第一集咁好玩
不過無論第一或第二集都係小弟小時候同埋三五知己經常玩既遊戲
PC-E及CD-ROM不論遊戲或主機都非常之貴...屬高級娛樂....根本不是給小朋友玩的...
所以以前一隻遊戲真係會玩爆好多次先買第二隻...
小弟第一隻"擁有"的PCE遊戲係桃傳RPG (PCE所有桃傳的遊戲小弟都有)
現在HUCard+CD-Rom Games總數加埋應該有50隻左右,多數都係rpg或slg(小弟最喜歡的遊戲類型)

引用:
作者: Peter仔
小弟第一隻接觸的RPG就是PCE的弁慶外傳,
亦是唯一一隻不需要攻略本就能完成的RPG game
當年因沒有"天之声"而要抄password,
但好多時都抄錯
記得有一段要在黑市買情報or道具 (具體內容唔記得了)
我那段卡了好耐...如果唔係看星際的攻略...我真係未必過到...

長期目標:打開攝影眼

此篇文章於 01-30-06 10:40 PM 被 kintaro 編輯。
kintaro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-06, 10:34 PM   #38
sagill萬歲

引用:
話時話,你隻cd rom熱血足球,同我隻hu-card版熱血足球唔知係咪一樣架呢?
我諗應該一樣...當年好多時都會同時出卡仔同CD版..
舊 01-30-06, 10:37 PM   #39
sagill萬歲

引用:
作者: kintaro
PC-E及CD-ROM不論遊戲或主機都非常之貴...屬高級娛樂....根本不是給小朋友玩的...
小弟第一隻"擁有"的PCE遊戲係桃傳RPG (PCE所有桃傳的遊戲小弟都有)
現在HUCard+CD-Rom Games總數加埋應該有50隻左右,多數都係rpg或slg(小弟最喜歡的遊戲類型)

記得有一段要在黑士買情報or道具 (具體內容唔記得了)
我在這段卡了好耐...如果唔係看星際的攻略...我真係未必過到...
係呀...當年PC-E白機起碼要$1100
CD-ROM最平都要$2400....GAME就隻隻最小都要$240
舊 01-30-06, 10:37 PM   #40
kintaro

引用:
HIHI....
PC-E到依家仍然係我既致愛..
我都貼D藏品出黎分享一下
隻吞食天地I我到現在仍然覺得非常好玩 (以當時的街機遊戲移植度來說其實已經相當不錯)
唔知大家喜不喜歡風之傳說系列呢? 我自己就好鍾意 ^^

舊 01-30-06, 10:40 PM   #41
sagill萬歲

風之傳說就一般啦....
吞食天地我記得果時話出都出左幾年..
由CD-ROM出變左SUPER CD-ROM添~~
舊 01-30-06, 10:41 PM   #42
kintaro

引用:
我諗應該一樣...當年好多時都會同時出卡仔同CD版..
CD-ROM版好似D過場有少少唔同, 隻CD版好似仲平過卡版..

舊 01-30-06, 10:44 PM   #43
sagill萬歲

引用:
CD-ROM版好似D過場有少少唔同, 隻CD版好似仲平過卡版..
過場好似有動畫....
舊 01-30-06, 10:47 PM   #44
HKBighead

註冊日期: Jun 2005
Wii U IDSkyver
3DS Friend Code2707 1624 5818
PSN  IDSkyver_KC
XBox Live GamertagKC Skyver
引用:
我比較好彩的是數年前朋友送的 DUO 及那些遊戲當中開始玩回那些舊 Hu-card 及 cd-rom 遊戲, 算是可以享受整個系統的遊戲吧!!!(笑)
敢問 HKBighead 兄收藏了那些遊戲???(迷)

我只得SFIICE同Shinobi兩張HuCard。 其他就要靠MGDI玩。

隻Shinobi仲係03年係CWB糖街購入的全新品 $130。 因為買黎收藏,所以到依家都未開。
HKBighead 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-06, 10:51 PM   #45
qk28
Crazy Gamer

kintaro兄有成50隻games, 不如post啲出黎分享吓

無錯呀, 當年我買白色pc-engine時, 都要成$1100呀!
後來成套賣晒, 人大咗先再買番部灰機core, 貪佢有AV, 白機係RF架

舊 01-30-06, 10:55 PM   #46
qk28
Crazy Gamer

引用:
過場好似有動畫....
I am sure Hu-Card版就無動畫啦,
card貴啲都唔其, 成本高啲o掛!?

舊 01-30-06, 11:34 PM   #47
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

註冊日期: Feb 2004
引用:
張ARCADE CARD當年新出果時買....好似要成八舊水....
依家真係唔捨得咁買法.....
部CD-ROM如果有得整就整啦...
放且買過部二手都唔知可以玩幾耐....
我那張 DUO 卡就相對地好彩, 因為是平價貨入手的($50 大元的跳樓貨)~~~
雖則是平, 不過那次埋單總共要成千蚊, 平o野有時都會害死人(苦)........
好了!是時候貼貼相, 免得那些遊戲發霉(汗)~~~
遊戲資料如下 :-
遊戲名稱 : BATTLEFIELD in 闘強導夢(圖左上)
發售日期 : 1994年11月25日
遊戲售價 : 9800円
遊戲類型 : SPG
開發商 : FUIICOM CO. LTD.
遊戲名稱 : WORLD HEROES 2(圖中上)
發售日期 : 1994年6月4日
遊戲售價 : 6900円
遊戲類型 : FTG
開發商 : HUDSON SOFT
遊戲名稱 : 龍虎之拳(圖右上)
發售日期 : 1994年3月26日
遊戲名稱 : 餓狼傳說 2(圖左下)
發售日期 : 1994年3月12日
遊戲硬件 : ARCADE CARD DUO(圖中下)
發售日期 : 1994年3月12日
遊戲售價 : 12800円
硬件容量 : 16M 擴張 RAM 卡
開發商 : NEC 株式會社
遊戲名稱 : 餓狼傳說 SPECIAL(圖右下)
發售日期 : 1994年12月2日

劉公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-06, 11:39 PM   #48
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
數目不是重點, 最緊要是否自己喜歡的便行~~~
kintaro 兄可以 post 同大家分享一o下嗎???(笑)

舊 01-30-06, 11:43 PM   #49
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
係呀...當年PC-E白機起碼要$1100
CD-ROM最平都要$2400....GAME就隻隻最小都要$240
主機硬件是否這樣貴我不大清楚, 不過在那些入手遊戲表面的舊貼紙來看, 遊戲方面就肯定是很貴(差不多成三百蚊左右一隻), 當時來講真的汗了點.............

舊 01-30-06, 11:45 PM   #50
劉公子
Crazy Gamer
機壇垃圾佬 @@

引用:
隻吞食天地I我到現在仍然覺得非常好玩 (以當時的街機遊戲移植度來說其實已經相當不錯)
唔知大家喜不喜歡風之傳說系列呢? 我自己就好鍾意 ^^
吞食天地 I 我一直也想入手的, 奈何無o岩的放盤, 可惜可惜~~~
風之傳說會是什麼遊戲來呢???(迷)

論壇跳轉

現在的時間是 11:46 PM

手機版 | APP版