Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-01-05, 12:18 AM   #1
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
紡織業或工業問題

星期6去in成衣廠
上次俾人問到口啞
今次有幸見大老闆
有冇人可以過幾招俾我
真係對成衣同工業生產冇認識!

此篇文章於 06-01-05 12:29 AM 被 二伍 編輯。
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-05, 12:28 AM   #2
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
咩職位?
問d咩俾人問到口啞

我都準備搵新工

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-05, 12:32 AM   #3
二伍

引用:
作者: Hitomi
咩職位?
問d咩俾人問到口啞

我都準備搵新工
production trainee
深圳成衣廠

一口好簡單o既"你認為生產成衣有咩要注意"
老作左"控制成本"同"客戶"
俾佢reject左答案再comment"你對成衣真係一片空白喎"
舊 06-01-05, 12:33 AM   #4
雪舟等楊
●  ω  ●

PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
工業生產........
呢d對於我地呢批讀過的都唔多識吹
個範疇實在太大

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-05, 12:56 AM   #5
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 二伍
深圳成衣廠

俾佢reject左答案再comment"你對成衣真係一片空白喎"
production trainee我都完全唔知係咩
無野好講

如果要我吹我會吹"物料ge選擇"

"控制成本"同"客戶"可能佢覺得太common行行都通用所以唔like個答案

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-05, 12:59 AM   #6
二伍

[QUOTE=Hitomi如果要我吹我會吹"物料ge選擇"
[/QUOTE]
我都答過
但不受歡迎咁
睇黎佢想要d生產過程
舊 06-01-05, 05:06 PM   #7
leotam3

註冊日期: Oct 2003
(講明先.......我唔係讀成衣 )
production trainee.....
如果係eng 方面.....
緊係講quality同quantity啦
生產工序同QA一定要識少少啦 a
(做下功課先啦 )

如果係sales.....
我都唔知
(我係讀eng的 )

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-05, 05:13 PM   #8
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
睇你in d乜野

management定merchandiser

production trainee應該關management事

答返點能夠用現有既有限資源堤升效果啦

此篇文章於 06-01-05 05:15 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-01-05, 05:15 PM   #9
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: leotam3
(講明先.......我唔係讀成衣 )
如果係sales.....
我都唔知
(我係讀eng的 )
應該叫merchandiser...
識搵客,工廠同報價就得啦

舊 06-01-05, 05:17 PM   #10
leotam3

引用:
作者: 某F
應該叫merchandiser...
識搵客,工廠同報價就得啦
我讀eng點知sales d野

不過.....production trainee.....
會唔會係做d工廠dept d 阿頭 ?

http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
舊 06-01-05, 05:25 PM   #11
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: leotam3
我讀eng點知sales d野

不過.....production trainee.....
會唔會係做d工廠dept d 阿頭 ?
呢d常識黎wo

>不過.....production trainee.....
會唔會係做d工廠dept d 阿頭

應該暫時唔係,至少要tran返1,2年先

舊 06-01-05, 05:27 PM   #12
leotam3

引用:
呢d常識黎wo

>不過.....production trainee.....
會唔會係做d工廠dept d 阿頭

應該暫時唔係,至少要tran返1,2年先
所以叫trainee....

あやかし陰陽録討論區
舊 06-01-05, 05:33 PM   #13
某F
我的歌聲裡

引用:
深圳成衣廠

你認為生產成衣有咩要注意

留意客戶有乜特別要求,色差(品質問題),備料同製造時間會唔會遲過客戶既收貨期

呢d係最最最基本既野

舊 06-01-05, 10:20 PM   #14
二伍

引用:
你認為生產成衣有咩要注意

留意客戶有乜特別要求,色差(品質問題),備料同製造時間會唔會遲過客戶既收貨期

呢d係最最最基本既野
有冇d有參考價值o既網頁or書本睇下
我都想做下功課
舊 06-02-05, 12:18 AM   #15
ying
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
引用:
深圳成衣廠

我對成衣/紡織都一無所知gar,
但現在的工作行業都和這相差不遠, 所以都可以就我所知的去講.

生產成衣要先知道該款衫的設計和用色, 現後計算每件衫要用幾多/那種顏色/毛料.
如果件衫是有間色, 有些毛料 (yarn)的顏色可能在織布時會"lug"色.
eg. 粉色+黑色, 在織布時, 可能會"lug"色.
所以生產成衣要預算很多風險, 亦要用電腦對不同的顏色/毛料作不同的測試.

歡迎賜教
星期六 in 完要講0下 in 成點 wor ! ~

舊 06-02-05, 12:33 AM   #16
青衣肥豬
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2004
我估
生產成衣係咪要知道依家個fashion係邊種類衫先有巿場
好似夏天已經要做定冬天衫,冬天要做定夏天衫.
要控制生產週期和定好船期去趕貨
唔會夏天先黎生產夏天衫
咁實過左夏天先推出巿場
到時冬天邊會有人買夏天衫
所以原料入貨一定要控制
做唔同季節幾衫入唔同質料既布和其他原料
又要和時裝設計溝通好來季的生產種類和工序

此篇文章於 06-02-05 12:41 AM 被 青衣肥豬 編輯。
青衣肥豬 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-05, 12:35 AM   #17
電子人

註冊日期: Sep 2004
起碼你要知道個流程啦
例如接到單,要點樣起板,時間要幾耐
又要預留改板既時間

最重要係要知道間廠既生產力,唔好接太多單,搞到做唔切
如果太多可能要批比其他廠做
其次就係間廠有幾多布,唔夠可能要買,一買又要買大批,有多會點做呢?
仲有D成本,packaging,運輸等等

以上係我做3個月既經驗
吹水居多

舊 06-02-05, 12:46 AM   #18
二伍

唔該晒各位

星期6我會報告下

歡迎繼續賜教
舊 06-02-05, 01:51 AM   #19
pwacock
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2004
雖然可能無乜關係,
但紡織品配額亦係一個需要注意的地方
pwacock 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-05, 01:55 AM   #20
二伍

引用:
作者: pwacock
雖然可能無乜關係,
但紡織品配額亦係一個需要注意的地方
佢話佢地唔擔心lee樣野
因為專做某大名牌
舊 06-02-05, 03:10 AM   #21
蒲公英
~Freedom~

我覺得做sample係最重要既一環
一定要最完美最準確~交貨最準時
呢個係俾客既第一個印象~
係直接影響客人對公司既信賴同可靠性~最緊要係影響埋落幾多單
因為客人有機會搵第二間公司一齊起辦做比較

但其實每人想法唔同~就算你知哂識答都未必係對方心中想要既野

一d入行必知
成衣生產太多配料太繁複~通常物料會預訂多3%來當損耗~布料例外
一粒粒例如鈕/扣~買料時會用"籮"計算~一"籮"有144粒
布疋高度用"吋封"計~一碼布有42吋
全球最強既拉鍊係YKK~留意下D大牌子既拉鍊~拉鍊頭都有YKK字樣
拉鍊大小稱"好"~一般褲頭拉鍊為3"好"~一般衣物唔會用大於5"好"既拉鍊

可能冇乜用~睇下當知多樣野啦~或者落深水步南昌街一帶行下~好多野睇的

舊 06-02-05, 02:53 PM   #22
某F
我的歌聲裡

普通常識
1碼(yd)= 0.9144米

花邊係段碼計...

舊 06-02-05, 02:57 PM   #23
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 電子人
起碼你要知道個流程啦
例如接到單,要點樣起板,時間要幾耐
又要預留改板既時間

最重要係要知道間廠既生產力,唔好接太多單,搞到做唔切
如果太多可能要批比其他廠做
其次就係間廠有幾多布,唔夠可能要買,一買又要買大批,有多會點做呢?
仲有D成本,packaging,運輸等等

以上係我做3個月既經驗
吹水居多
>其次就係間廠有幾多布,唔夠可能要買,一買又要買大批,有多會點做呢?

基本上無乜可以點做....
只可以話訂布個陣要訂多d布,唔可以預到咁"mun"

舊 06-03-05, 09:24 PM   #24
電子人

註冊日期: Sep 2004
引用:
>其次就係間廠有幾多布,唔夠可能要買,一買又要買大批,有多會點做呢?

基本上無乜可以點做....
只可以話訂布個陣要訂多d布,唔可以預到咁"mun"
我之前個老細就會改少少個樣版,拎去賣比其他公司
用盡d布

舊 06-04-05, 09:54 PM   #25
二伍

今日in完
請版主close topic
另開topic討論後事