Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 07-09-10, 02:55 PM   #26
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: 皇家馬爹里 查看文章
係邊間書店呢?
你degree果科幫唔到你係入面做野好多ga.....
Kubrick
其實一定係經驗 > 學歷,特別係做shop assistant
Fean 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-10, 11:07 PM   #27
jason_kasim
God of Gamer
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
慢慢來啦,搵工都好講緣份,特別係第一份工
真係等人用的話公司通常好快就請到人
都試過由send信到first & second in 到有offer計埋假期只用左5日時間
仲要second in完隔一個鐘就打來話有offer,都俾唔切反應佢就要左個offer
不過那時都搵左幾個月工,因為直頭想轉工種

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-09-10, 11:18 PM   #28
rila
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2010
shop assisant都唔駛請到degree既...
俾我揀我反而唔請degree tim 一睇就會覺得係騎牛搵馬
rila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-10, 12:10 AM   #29
皇家馬爹里
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
XBox Live Gamertagzackchau3331
引用:
作者: rila 查看文章
shop assisant都唔駛請到degree既...
俾我揀我反而唔請degree tim 一睇就會覺得係騎牛搵馬
我都係做書店,我有好多同事都係degree畢業,仲要做左好耐,不過一入來都要由低做起

舊 07-10-10, 12:11 AM   #30
rila
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2010
咩而家書店都要degree...唔怪得咁難撈..
rila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-10, 01:20 AM   #31
Fean
Game Master

引用:
我都係做書店,我有好多同事都係degree畢業,仲要做左好耐,不過一入來都要由低做起
介唔介意講下你做邊間?
我page one同晨衝都send過信去,同樣係石沉大海
舊 07-10-10, 01:32 AM   #32
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: Fean 查看文章
介唔介意講下你做邊間?
咁你有冇試埋 Dymocks?

BTW,除咗做 shop assistant,有冇諗過做 sales / CSO / 買手?

此篇文章於 07-10-10 01:45 AM 被 愛鰻魚的貓 編輯。 原因: 串錯字 :P
愛鰻魚的貓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-10, 01:46 AM   #33
Fean
Game Master

Double post
-del-

此篇文章於 07-10-10 01:48 AM 被 Fean 編輯。
舊 07-10-10, 01:47 AM   #34
Fean
Game Master

引用:
作者: 愛鰻魚的貓 查看文章
咁你有冇試埋 Dymocks?

BTW,除咗做 shop assistance,有冇諗過做 sales / CSO / 買手?
dymocks之前請人,但我個時有野做緊所以miss左
我見佢人工好高,成$9000一個月,其實要求高唔高?
而且佢話英文要非常流利, 但係我嘅英語程度只係屬一般果類(例如睇美劇/英文電影唔用字幕聽明八九成),會唔會唔達標? (其實page one同晨衝我都有啲驚唔達標)

其實我target唔係shop assistant,係想做書店,我自己鍾意睇書,貪做書店買書有優惠。做一份工有兩份糧。
舊 07-10-10, 01:54 AM   #35
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
係度講學歷人工, 係唔係想比個別人士白眼

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-10, 02:06 AM   #36
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

引用:
dymocks之前請人,但我個時有野做緊所以miss左
我見佢人工好高,成$9000一個月,其實要求高唔高?
而且佢話英文要非常流利, 但係我嘅英語程度只係屬一般果類(例如睇美劇/英文電影唔用字幕聽明八九成),會唔會唔達標? (其實page one同晨衝我都有啲驚唔達標)

其實我target唔係shop assistant,係想做書店,我自己鍾意睇書,貪做書店買書有優惠。做一份工有兩份糧。
Dymocks 真係幾乎九成店員都係英文人,我每次打電話落去問嘢都好驚驚 不過上次落 IFC 嗰間有個女職員識講廣東話 。我估中英文都好掂的話,人工會再高 d

其實好多有門市嘅書店,背後都有個部門 serve d 公司客 / 圖書館,同埋都要做採購,所以我先問你有冇興趣做 sales / CSO / 買手。我覺得搵呢 d 坐 office 嘅職位會比較容易。但做呢 d 位買書會唔會有優惠同埋係咪一份工有兩份糧,我就唔清楚喇,畢竟我以前只係幫公司買書嘅小 admin 一枚。

前排我搵工時都見到 jobsdb 有間公司請 circulation assistant,不過佢賣嘅唔係書,係雜誌,唔知你有冇興趣喇。

此篇文章於 07-10-10 02:10 AM 被 愛鰻魚的貓 編輯。
舊 07-10-10, 02:57 AM   #37
皇家馬爹里
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2003
XBox Live Gamertagzackchau3331
引用:
介唔介意講下你做邊間?
我就係做pageone,haha
可以睇睇pageone請人
http://www.jobsdb.com/HK/EN/Search/J...hildWindowId=1

此篇文章於 07-10-10 03:00 AM 被 皇家馬爹里 編輯。
皇家馬爹里 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-10, 03:07 AM   #38
Fean
Game Master

引用:
我就係做pageone,haha
可以睇睇pageone請人
http://www.jobsdb.com/HK/EN/Search/J...hildWindowId=1
我之前已經見到仲email左cv同cover letter (我jobsdb分別set 左book, bookshop 做 alert)
不過又係成兩星期都冇feedback,凍過水
等我聽日執執個cover letter同resume再send一次先
希望可以做到你同事

另外想問問expected salary 填幾多好? cover letter方面又有冇咩tips~? thanks

此篇文章於 07-10-10 03:10 AM 被 Fean 編輯。
舊 07-10-10, 03:10 AM   #39
Fean
Game Master

引用:
作者: 愛鰻魚的貓 查看文章
Dymocks 真係幾乎九成店員都係英文人,我每次打電話落去問嘢都好驚驚 不過上次落 IFC 嗰間有個女職員識講廣東話 。我估中英文都好掂的話,人工會再高 d

其實好多有門市嘅書店,背後都有個部門 serve d 公司客 / 圖書館,同埋都要做採購,所以我先問你有冇興趣做 sales / CSO / 買手。我覺得搵呢 d 坐 office 嘅職位會比較容易。但做呢 d 位買書會唔會有優惠同埋係咪一份工有兩份糧,我就唔清楚喇,畢竟我以前只係幫公司買書嘅小 admin 一枚。

前排我搵工時都見到 jobsdb 有間公司請 circulation assistant,不過佢賣嘅唔係書,係雜誌,唔知你有冇興趣喇。
感激,等我又朝呢個方向試下先
舊 07-10-10, 04:15 AM   #40
愛鰻魚的貓
Crazy Gamer
(/_\)ヒ西...

引用:
我之前已經見到仲email左cv同cover letter (我jobsdb分別set 左book, bookshop 做 alert)
不過又係成兩星期都冇feedback,凍過水
等我聽日執執個cover letter同resume再send一次先
希望可以做到你同事

另外想問問expected salary 填幾多好? cover letter方面又有冇咩tips~? thanks
[無太多實際經驗,純綷吹水]
若果你無相關經驗又好想入行,屋企又唔等開飯的話,最好寫比市價少10%嘅人工做 expected salary
由於 Dymocks 同 page one 個市場定位好接近,你可以用之前 Dymocks 個出價做參考

另外,除咗 cover letter 外,我建議你揀中英文書各一本(最好係 page one 有賣 / 類型相近嘅),然後用一百字左右幫佢哋寫推介。若果你肯做手工整到張咭靚靚地嘅就更好!

此篇文章於 07-10-10 04:26 AM 被 愛鰻魚的貓 編輯。

論壇跳轉

現在的時間是 11:43 PM

手機版 | APP版