Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-19-07, 07:56 PM   #1
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
新聞 :男童網上自稱黑社會被捕

男童網上自稱黑社會被捕
(明報) 05月 19日 星期六 06:40PM
警方今日拘捕一名十四歲男童,他涉嫌在其互聯網的網誌中自稱三合會成員。

警方調查顯示,被捕男童於去年十二月設立個人網誌,在網誌中自稱是一名活躍於屯門 山景鸷的三合會成員。

他在網誌中記錄了數件事情,包括他在本月初因非法集會被捕,以及參與一場與敵對幫派的打鬥。

屯門警區反三合會行動組探員在商業罪案調查科科技罪案組的協助下,成功確認該名男童的身份,並於今早在屯門泥圍將他拘捕。

該名男童現已獲准保釋候查。

警方提醒市民所有現實世界裏適用以防止罪案的法例均適用於網上世界。
轉自yahoo news(唔打哩句,我驚俾人拉)

網誌,我估係xanga果類
雖然我覺得個小朋友好低能
但係,佢係自己個網誌寫都要俾人搭返去
同上次單網上貼咸相link一樣
到底香港係進步緊定係倒退緊呢?!
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 07:59 PM   #2
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
世界需要一場大戰
令文明倒退

舊 05-19-07, 08:10 PM   #3
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
絕對係退緊.....
我驚遲D寫下犯罪小說都會比腦殘們當係真人真事,然後比人拉左去(笑 )

各位,以後講乜敏感野,都記住要加(笑),否則上上下網無啦啦比飛虎隊破門入屋都唔知咩事(笑)

此篇文章於 05-19-07 08:12 PM 被 石主乙個 編輯。
石主乙個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 08:15 PM   #4
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: R222 查看文章
絕對係退緊.....
我驚遲D寫下犯罪小說都會比腦殘們當係真人真事,然後比人拉左去(笑 )

各位,以後講乜敏感野,都記住要加(笑),否則上上下網無啦啦比飛虎隊破門入屋都唔知咩事(笑)
第日凡事都要寫免責條款
唔係第日就大獲

Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 08:23 PM   #5
黃昏之魔彈
Ultimate Gamer
閃光的王牌駕駛員

註冊日期: May 2002
XBox Live Gamertagjohnnywmh
引用:
作者: Terry仔 查看文章
-skip-
自稱三合會會員
一向都會比人拉
何況佢仲要係網上「白紙黑字」咁寫低
比人拉都好合理

你係個人創作
就寫明「個人創作」好了
或者睇下涉及左D咩
網上發言都唔係完全無責任
有D野真係禍從口出

至於小說甚麼
你寫完唔會留低咩犯罪證據ar

永遠都不可能真正的再次擁有過去
黃昏之魔彈 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 08:31 PM   #6
Terry仔

引用:
作者: 黃昏之魔彈 查看文章
自稱三合會會員
一向都會比人拉
何況佢仲要係網上「白紙黑字」咁寫低
比人拉都好合理

你係個人創作
就寫明「個人創作」好了
或者睇下涉及左D咩
網上發言都唔係完全無責任
有D野真係禍從口出

至於小說甚麼
你寫完唔會留低咩犯罪證據ar
好似forum咁,都有唔少人成日發up風,吹下水
如果要認真起上黎,真係好多人已經犯左法
舊 05-19-07, 08:33 PM   #7
黃昏之魔彈
閃光的王牌駕駛員

引用:
如你所言,大家慎言
不過GAF有咩野涉及到犯法

舊 05-19-07, 08:35 PM   #8
大懶財

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
引用:
但係,佢係自己個網誌寫都要俾人搭返去
同上次單網上貼咸相link一樣
到底香港係進步緊定係倒退緊呢?!
唔同意!
同上次單網上貼咸相link既性質唔一樣,仲有同香港係進步緊定係倒退緊扯唔想關係吧....

唔係話喺網上講乜都唔使負責,唔係話鍾意講乜都得......佢自稱黑社會,警察做野好正常

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 08:37 PM   #9
石主乙個
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
如你所言,大家慎言
無話咩野GAF有乜犯法
只係o係forum吹水high得滯吹大左一定會有....自己人當然知道係講笑,但係局外人可不這樣認為

舊 05-19-07, 08:37 PM   #10
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
有几多古惑仔~
會話自己係古惑仔

佢呢d咪聰明仔囉

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 08:39 PM   #11
大懶財

註冊日期: Apr 2006
PSN  IDJACKYSIN
引用:
如你所言,大家慎言
h game版都好多 link.....如果有人玩野投訴可能有事....好似上次咸相link事件咁

啱聽嘅說話,就係金石良言....相反就當你透明.
(  ̄ー ̄)人(゚д゚;)
大懶財 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 08:40 PM   #12
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
奀挑鬼命
交都唔知打過未

舊 05-19-07, 08:44 PM   #13
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
引用:
作者: メソウサ 查看文章
奀挑鬼命
交都唔知打過未
俾人打

舊 05-19-07, 08:45 PM   #14
黃昏之魔彈
閃光的王牌駕駛員

引用:
作者: R222 查看文章
無話咩野GAF有乜犯法
只係o係forum吹水high得滯吹大左一定會有....自己人當然知道係講笑,但係局外人可不這樣認為
果然世上只有GAF好

引用:
作者: 大懶財 查看文章
h game版都好多 link.....如果有人玩野投訴可能有事....好似上次咸相link事件咁
對wor,忘了有個H版
但到底去咩程度ga咸相先係犯法!?
如果link個D相唔合法,咁個D H-game公司咪要比人告!?

舊 05-19-07, 08:50 PM   #15
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
我睇過......
條友抵比人拉~~

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 08:55 PM   #16
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

引用:
係Ga
好似紅燈過馬路一樣
我相信過100次都無差佬捉
但101次俾人捉時就唔好阿芝阿佐頼晒皮囉

舊 05-19-07, 09:01 PM   #17
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
引用:
果然世上只有GAF好

對wor,忘了有個H版
但到底去咩程度ga咸相先係犯法!?
如果link個D相唔合法,咁個D H-game公司咪要比人告!?
佢唔會越洋挑機ga

舊 05-19-07, 09:06 PM   #18
Terry仔

引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
有几多古惑仔~
會話自己係古惑仔

佢呢d咪聰明仔囉
我都有咁諗
但係點解差佬要做野呢?!

點解唔用多D時間去破其它案
感覺上係浪費資源

定係佢想話俾人知,上網講野都要小心呢?
舊 05-19-07, 09:13 PM   #19
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

引用:
我都有咁諗
但係點解差佬要做野呢?!

點解唔用多D時間去破其它案
感覺上係浪費資源

定係佢想話俾人知,上網講野都要小心呢?
錯就係錯
難道你要説一句:

『阿Sir、咁有時間係度捉人紅燈過馬路、又唔見你去捉下D殺人犯喎』

天真有限度
唔理今次政府捉人有何動機
點解硬係無人先檢討自己有無錯先呢?

大部份人係逃避慣愛頼皮?

舊 05-19-07, 09:17 PM   #20
lange_why
Crazy Gamer
貧 窮

註冊日期: Oct 2003
我相信創作o既話就冇事o既

你睇下才子d作品hit成o甘都未有事啦
lange_why 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 09:24 PM   #21
fafawan
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
活該!!

正傻仔!

坐牢時讀多d書了!88

JUS:201948830377
fafawan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 09:26 PM   #22
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
今次我覺得就捉得岩播~
呢d 細路抵俾人捉添啦~

但上次post link 都捉就... 仲要係18 以上的區咁多唔捉捉1 個~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 09:29 PM   #23
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
如果第時係網誌度寫"我真係好想殺左某某人等等發洩說話會唔會比人捉架

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 09:32 PM   #24
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: House 查看文章
如果第時係網誌度寫"我真係好想殺左某某人等等發洩說話會唔會比人捉架
你要比位人入~
都冇辦法~

PAD: 229 362 054
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-07, 09:35 PM   #25
FOKKIT
Banned

註冊日期: Apr 2002
比隔離推左上報

Dexter
My Favorite Drama
FOKKIT 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
球會新聞討論區Vol.2 Coquelicot 體育版 231 06-10-09 07:10 PM
無線娛樂新聞台vs.有線娛樂新聞台 石光 Neo Entertainment TREND 44 08-15-06 04:01 AM
22歲的我想讀書成為新聞工作者 是但 學術文化綜合研討區 29 07-08-06 11:00 AM
球會新聞討論區 龍寶寶 體育版 1002 05-02-06 11:52 PM
雙星體育新聞(永久集中區)30-5-02 龍寶寶 體育版 0 05-17-02 10:57 AM

現在的時間是 06:25 PM

手機版 | APP版