Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-14-06, 02:06 AM   #1
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

註冊日期: Apr 2003
關於男仕脫髮問題

小弟一向都有染髮的習慣,而且次次都漂咁濟

對上一次大約兩個月前,之後問題就來了

染完大約一個月就發現染過頭髮明顯比無染的幼左(我係做HIGHLIGHT)

之後無耐就發現一個局部地區有脫的情況

而該局部地區係做左HIGHLIGHT的部份

因為果部份我記得係當時個髮型師太重手做到落髮根位

果個局部地區位於前額自己方向的左上角位

所以我估應該係漂傷所致,真係貪靚貪出禍

我都詳細檢查過其他地方一切正常

雖然等我D頭髮長返係唔多覺,但以我所知一甩開就一直甩

所以安全起見我打算係睇醫生

想請教一下各位版友,睇政府好定私家好一D呢?

同埋民間有好多防止同捉進再生的方法又有邊D真係有效
引用:
禿髮(脫髮)及男性禿髮 (Alopecia (Hair Loss) & Male-pattern Baldness)

★ 定義:

我們每天都會失掉一些頭髮。事實上,每天脫髮不超過100條不足為奇。然而,某些人在年輕時已大量脫髮,主要由於家族遺傳、患病,受藥物和壓力的影響,或是頭髮受損傷所致。

因此,頭髮可能普遍變薄或局部脫髮,其他毛髮如鬍鬚或眉毛亦可能局部脫落。最常見的是男性禿髮(雄性禿),佔整體脫髮約95%。女性脫髮通常較男性為遲。典型的男性禿髮是永久性的,並可能基於遺傳因素。

男性禿髮主要取決於三項因素:縮短毛髮生長周期的二氫睪酮(男性荷爾蒙)、年齡(20歲以上)及遺傳。

★ 高危人士:

受遺傳影響的人士。若您的父母或兩者均有脫髮現象,您脫髮的機會亦頗高。

年齡。不少人在50歲前已出現脫髮的現象。

部分護髮及造型方法。部分護髮或造型的方法可能損害頭髮,並導致脫髮。

面對壓力的人士。拉扯頭髮的傾向增加。

患某種疾病的人士。相關疾病可能包括頭癬(頭皮癬)、甲狀腺疾病如甲狀腺機能亢進症、甲狀腺功能不足症或狼瘡。上述疾病可能引致嚴重的感染或發高熱。

藥物及醫學治療。部分藥物或醫學治療可能導致頭皮問題及脫髮。

★ 症狀:

雄性禿是指早在青少年期已開始脫髮。

男性方面,典型的脫髮始於太陽穴及頭頂,以M字型發展。及至最後階段,只剩下兩邊及後面的頭髮。

女性方面,脫髮的範圍較廣泛,但較易於掩飾。頭頂至中部的頭髮所受的影響最為嚴重,通常有如「聖誕樹」的形狀。與男性相反,女性前額及太陽穴的髮線通常不受影響。
局部性脫髮並不常見,可能是其他原因引致,如感染或皮膚病。

★ 脫髮者的護髮要點

注意日常護理對改善脫髮情況起著積極的作用。以下是一些生活需留意的要點。

頭皮若每天用洗髮劑加上熱水清洗,會破壞頭部皮膚外層的脂肪保護膜,令頭髮更容易掉落。但若經常不洗髮,則頭皮及污垢過多,阻塞毛孔,所以最好隔天清洗一次。

睡眠不足會令頭皮油脂分泌量增加,增加頭髮機會外,更可能影響正常新陳代謝作用及血液循環,阻礙毛囊吸收營養,增加脫髮機會。所以應盡量有足夠休息。

在烈日下暴曬,頭皮下的膠原蛋白質會斷裂,而且強烈陽光會令皮膚變得脆弱,影響髮根承托力;另外雨水與空氣中的污染物混和而呈酸性,當雨水落在頭皮時,若不即時清洗,便容易損害頭部皮膚,所以兩種情況都匚避免。

避免用美髮用品如定髮水等,因為這些產品中可能含有損害頭皮的酒精成份,而其中的化學物質或會阻礙頭髮毛孔而引致頭髮脫落。

運動時,身體的血液循環增,對防止脫髮有積極作用。另外洗髮時用手指指腹按摩頭皮約十分鐘,增加頭部血液循環。

均衡的營養對頭髮的健康十分重要,牛奶、海帶均有助毛髮生長。刺激性食物如咖啡、巧克力、芒果等宜盡量少吃,因為這些食物會增加頭皮油脂,加快頭髮掉下的速度。

★ 禿頭的四種常見治療法

治療脫髮最重要是找出引致脫髮的原因,從日常護理、生活習慣著手,加上藥物輔助,可望令頭髮重現生機。

★ 四種常見脫髮治療法

★ 生髮藥水

經美國食物及藥物管理局(FDA)認可的生髮水有Minoxidio l,這藥物原是用於治療高血壓,卻發現此藥有助刺激頭皮毛孔的功效。實驗證實,禿頭者若每天塗藥兩次,三個月後有65%的人停止脫髮及長出新髮,而且副作用較少。惟此藥需時三至十二個月才能確知是否有效,而且禿頭範圍大或脫髮時間長(超過五年)會影響生髮效果。

★ 生髮藥丸

主要功用是減低人體裡的DHT數量(DHT是遺傳因子中令男性脫髮及禿頭的物質)的內服藥物。實驗結果顯示,病人服食生髮藥丸兩年後,約有七至八成機會治好頭頂後半部份的禿頭,但此藥也要需要半年至年半時間才知治療效果,並須要終生服用。

★ 織髮

織髮是透過禿頭者耳邊附近尚餘頭髮的地方織一條髮辮,再戴上髮網,在頭皮駁上髮辮。但此手術不適用於完全禿頭或容易有皮膚敏感的人。

★ 植髮

方法是將後腦附近的頭髮毛囊移植,而移植了的頭髮毛囊由於不受荷爾蒙影響,不會再現脫髮危機,永無後顧之憂。不過若是禿頭情況嚴重者或年青人的話,均需要每半年進行移植手術,三至四次才見成果。

阿公阿婆年代,科學沒現今這麼昌明,要是頭頂青絲無拿拿脫落,他們便會利用身邊的東西自救,拔蘭地、蒜頭、辣椒等都是他們的法寶,究竟有冇效?不試過一段日子相信也難下判斷呢!

◆生薑捽頭 半年見效 ◆

生薑有驅風、活血作用,能活躍毛孔細胞,每晚睡前用生薑片輕力搓擦脫髮處皮膚5分鐘,約半年見效。

◆冬蟲草浸米酒搽頭 3個月再長新髮◆

冬蟲草有強化機能效用,而米酒則能刺激血液循環。將100克冬蟲草加400毫升米酒,泡浸一星期後塗於脫髮處,每天早、晚一次,約3個月便能長出新髮。

◆蒜頭蘸蜜糖擦頭 抑油脂殺菌生髮◆

1 將有蒂蒜頭稍去衣切半後蘸少許蜜糖。以柔力在濕了水(以便易於推動)的脫髮處打圈揉擦約15秒至感覺熱力即停止。
2 最後以含有首烏、茶仔粉或蜂蜜等成分的洗頭水及護髮素洗頭護髮。

解構:脫髮位置若油脂溢出過多,會防礙頭髮生長,而蒜頭內有強烈的酸性及拿性,能抑制油脂分泌,然而單獨使用擦頭過多,毛囊便會受損,故需蘸上帶滋潤又具殺菌作用的蜜糖以中和蒜頭的刺激性。適合頭皮油脂分泌多的脫髮人士。

◆芝麻油焗頭 兩星期停止脫髮◆

芝麻有治療脫髮的功效,也能滋養髮絲,用清水弄濕頭髮,塗上適量芝麻油並按摩頭皮3分鐘,再用毛巾包裹20分鐘後沖洗乾淨,每星期做兩次,兩星期即見停止脫髮。

◆辣椒浸燒酒 促進毛髮再生◆

方法:將10克尖頭小辣椒切成細絲,用50克(10克為1湯匙)燒酒浸泡10天,然後濾渣取汁,用棉花蘸擦脫髮部位,能促進毛髮再生。
解構:辣椒具刺激作用,有助血液循環及刺激毛孔細胞活動,然而單獨使用易損害毛囊,故浸泡燒酒以減低其刺激性。

◆綠茶粉擦頭頭髮健康生長◆

1 . 每晚洗頭待完全乾後,用食指蘸少許綠茶粉末(顆粒比一粒芝麻更細的超微粒粉末綠茶為佳,以便粉末易於滲進頭皮,所以需稍加研壓),塗在脫髮位置。
2 . 以兩手輕輕地拍,使粉末均勻地分布頭皮上。然後再用兩手的指腹,用力按摩頭部,讓綠茶粉滲進頭皮裡。
3 . 要睡也不要洗掉或擦掉,在枕頭上鋪條毛巾直接睡覺。

解構:綠茶含咖啡因,具刺激作用,粉末滲進頭皮,促進了頭皮的血液循環,有助頭髮健康生長。

中醫師話有部分脫髮原因,是體內血氣運行欠佳所致,而利用氣功,就可調理體內血氣神經,活躍頭皮層細胞,減脫髮之餘,更可長出新髮。

1.自然站立,全身肌肉放鬆,雙手放於大腿兩旁,手指張開,保持自然呼吸,維持此姿勢5分鐘,血氣便在手指經絡中開始運行。
2. 雙掌摩擦1分鐘,將手掌放在頭顱上,由前額起用柔力向後掃至頸後髮腳,重複動作15次。
3. 微曲雙掌,將5指聚合,在整個頭顱上用柔力作敲打約2分鐘,以刺激頭皮,促進頭髮生長。

自練氣功注意點:
1.氣功宜每天持續地練,每天大約練20分鐘,最佳練習時間在早上。
2.練氣功時記得全身放鬆,保持呼吸暢順及動作自然,咁就冇咁易傷氣門。

◆穴位針灸 也可生髮◆

針灸的原理是利用金屬幼針刺在相應的穴位上,以促進新陳代謝及血液循環,從而治療脫髮情況及助長生髮。但由於較多人害怕針刺,所以不易被人接受。

◆燒艾2次即停脫髮◆

中藥壓製成棒條狀,燃點後薰於頭顱、頸椎的穴位上,藉以配合陰陽、氣節等元素,治療脫髮並長出新髮。

◆氣功加推拿促髮囊再生◆

透過氣功與推拿而刺激頭皮下神經末梢和大腦的調節神經功能,藉以紓緩神經緊張,促進腦部及皮下血液循環,令頭髮重生。
重有D乜乜物物生髮的公司又有沒幫助既呢?
http://hk.svensonhair.com/aboutus/aboutus.htm
以及有沒咩藥品可以使用呢?

我先得過廿幾歲仔,所以真係沒諗過咁中頭獎

可能就係因為咁既諗法,令我一染再染

加上飲食習慣唔好,作息唔定時,不過我以後會改= =

希望唔洗逼到我去玩植髮先救得返

我而家的收入都OK,為左外表我都好肯付出既..

所以各位版友知道有咩有效之法請提出一下

在此勸各位一句,染髮要適可而止.....

此篇文章於 09-14-06 06:33 PM 被 ♀宮野真守♀ 編輯。
♀宮野真守♀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 07:02 AM   #2
boss
God of Gamer

註冊日期: Jun 2005
PSN  IDboss_manchun
我見有d公司可以織髮(羅湖過關會見到)
試下唔好染得咁密,會唔會有改善
boss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 08:19 AM   #3
半島鐵盒
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2002
吾好染髮,gel 少d, 生活正常,吾好夜訓

睇下(skin)醫生先啦
半島鐵盒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 09:22 AM   #4
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
奉勸一句, 果d什麼生髮水生髮藥都係呃人的

染髮太多同gel頭都好傷頭皮, 最好都係睇皮膚科醫生

舊 09-14-06, 11:30 AM   #5
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
不是掃樓主興, 但很多過來人的經驗是: 冇得徹底根治的.

雖然很多人試過不少方法, 但從冇一種可以令人返老還童, 秀髮如雲, 極其量只可以令你減慢脫髮, 或長些"毛仔"出來(卻看落很不自然).

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 11:36 AM   #6
Chris B
Insane Gamer
大壞蛋

註冊日期: Aug 2003
剪短d d頭髮會好d

舊 09-14-06, 11:38 AM   #7
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
個topic好有問題
以為講"鴨"

我問過醫生
男士脫髮無得醫的

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 11:41 AM   #8
smalltung
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2004
關於男仕脫問題

舊 09-14-06, 11:57 AM   #9
jimmyogata
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
你用邊隻洗髮水? 試下用rejxxce隻人參洗髮護髮素可能會有ddd幫助(情況非常輕微的話)

舊 09-14-06, 11:58 AM   #10
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: mikemike
個topic好有問題
以為講"鴨"

我問過醫生
男士脫髮無得醫的
脫髮唔係冇得醫, 要睇下咩原因, 只係最常見o既m字頭冇得醫

舊 09-14-06, 02:23 PM   #11
二伍

註冊日期: Sep 2002
脫髮一樣可以好型o既o者
唔洗擔心
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 02:27 PM   #12
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: 二伍
唔洗擔心

bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 02:39 PM   #13
oogami
帝國華擊團

註冊日期: Aug 2002
染髮係百害而無一利, 尤其對男士.

- 做工務員之路 -
oogami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 06:25 PM   #14
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
作者: smalltung
關於男仕脫問題
咦..係po~打小左字添
舊 09-14-06, 06:28 PM   #15
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
作者: jimmyogata
你用邊隻洗髮水? 試下用rejxxce隻人參洗髮護髮素可能會有ddd幫助(情況非常輕微的話)
我情況情況非常輕微,但由佢唔理就唔知了

我本身係用埋哂D乜乜2合1,不過聽人講話唔好

所以已經轉左另一隻人參,係洗頭水同護髮素分開的

引用:
作者: ELT
脫髮唔係冇得醫, 要睇下咩原因, 只係最常見o既m字頭冇得醫
我單邊喎...咁算點姐

引用:
作者: 二伍
唔洗擔心
你肯捨命陪君子既我即刻放手由佢唔理

此篇文章於 09-14-06 06:32 PM 被 ♀宮野真守♀ 編輯。
舊 09-14-06, 08:02 PM   #16
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
認真...打得x機太多....

舊 09-14-06, 08:05 PM   #17
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
作者: 西野川一河
認真...打得x機太多....
睇返頭post...我有女朋友架la...
舊 09-14-06, 08:08 PM   #18
西野村中一條河
Game Master

引用:
作者: mudhole金剛鑽
睇返頭post...我有女朋友架la...
sorry....做x得多...

舊 09-14-06, 08:14 PM   #19
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

引用:
作者: 西野川一河
sorry....做x得多...
真係有關系嗎?~一個月平均兩三次ja ma...會咁嚴重
舊 09-14-06, 08:19 PM   #20
西野村中一條河
Game Master

引用:
真係有關系嗎?~一個月平均兩三次ja ma...會咁嚴重
睇人定
我估架...我啊哥同表哥係
之前一個星期做二次-脫髮
後尾一個月做2次就-停左
佢地討論過黎個問題
你諗你.....

舊 09-14-06, 08:48 PM   #21
Heifetz
Game Master
獨身漢子

註冊日期: Aug 2003
朋友說得對: "金錢和頭髮多少不能由你決定, 不要勉強."

http://hk.myblog.yahoo.com/cpc412
Heifetz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 11:39 PM   #22
龍之子
Game Master

註冊日期: Sep 2006
脫髮是遺傳的~~

出位? 笑話 真係笑話
龍之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-06, 11:43 PM   #23
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 龍之子
脫髮是遺傳的~~
脫髮有巧多種成因...
並不是"脫髮是遺傳的"就係慨括原因

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-06, 01:56 AM   #24
♀宮野真守♀
Crazy Gamer
♀薔薇之紅蓮♀

由上星期開始我幫個頭脫既位影相,似乎有受控制既跡像

而且脫既地方有新既頭髮出返來,係蔬左小小

我記得一個月前我開始轉用D非2合1洗頭水

之後日日幫個頭係洗頭時做按摩,似乎有D效

我打算再將行動升級,調理一下自己身體

食多D菜食小D肉,早D訓,飲多D水同一日一杯奶

遲下買D芝麻返來食先,同埋一日做半小時帶氧運動

今日己經開始跑左半個鐘步,重唔跑唔知自己幾跑得

另外會再試下用下薑片去按摩個頭,同埋戒色

不過我明日都會去睇醫生,想順便係度問下

星期六有邊間E院有街症倫架?同埋咩時間,知既麻煩講聲

此篇文章於 09-16-06 01:59 AM 被 ♀宮野真守♀ 編輯。
舊 09-16-06, 09:51 AM   #25
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
引用:
食多D菜食小D肉,早D訓,飲多D水同一日一杯奶

遲下買D芝麻返來食先,同埋一日做半小時帶氧運動

今日己經開始跑左半個鐘步,重唔跑唔知自己幾跑得

另外會再試下用下薑片去按摩個頭,同埋戒色

不過我明日都會去睇醫生,想順便係度問下

星期六有邊間E院有街症倫架?同埋咩時間,知既麻煩講聲
嘩, 巧健康的生活啊!

希望你有恆心keep落去.

為呢d問題輪街症? 無謂同d公公婆婆爭啦, 舊幾水去睇私家醫生啦. (之後再轉介公立醫院專科, 不過, 我成日覺得公立醫院資源應該醫大病同真正有需要的人, 醫呢d與健康無大關係的病, 好似有點那個)

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:04 PM

手機版 | APP版