Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-17-10, 05:51 PM   #1
大情大性武大帝
God of Gamer
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
窗口分體式冷氣之迷?

窗口分體式冷氣之迷?

傳統分體式同傳統窗口機既分別就係分體慳電D喇,但如果兩隻max埋,即窗口分體式,咁會唔會都係咁慳電呢?

有無師兄玩過?係咪一樣咁慳電?

舊 06-17-10, 06:17 PM   #2
James7s
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
窗口分體式冷氣之迷?

傳統分體式同傳統窗口機既分別就係分體慳電D喇,但如果兩隻max埋,即窗口分體式,咁會唔會都係咁慳電呢?

其實… 分體式係唔會比窗口式慳電的… 理論上佢係比窗口式用更多能源(體質), 只係佢比窗口式靜超多,可以賣貴D、廠商肯比錢研究所以技術等級高D (配點)…

而家的冷氣因為技術日日升級,已經唔可以用基礎原理去睇,一部新銳的窗口式同一部舊古董可以差成倍電費。 所以你只能夠直接比較型號的數據。

Disclaimer: All the statement of this post is consider as fictional. Contains of this post should not be used in any legal action nor as evidence. The author of this post does not take any legal responsibility to any people that follow this statement.
免責條款︰此文章之所有內容應被視作虛構。文章之內容並不應被使用於任何法律行動或作為證據。本文之作者對跟從本文章指示之任何人士一律不負任何法律負任。
免責声明書:このポストの全て内容が虚構的と考えであります。ポストの内容が法律行動に使いなりません。まだは証拠になりません。このポストの著者が読者と使用者に全ての法律責任を受けません。
James7s 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-10, 06:22 PM   #3
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章

咩都睇設計
唔可能三兩句就答到你呢個問題

你窗口式 得黎仲要 分體式 ,你想玩咩變種冷氣機?

此篇文章於 06-17-10 06:25 PM 被 TCS_disable 編輯。
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-10, 06:28 PM   #4
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
睇返部冷氣(空調)能源效益標籤咪知囉m9(^Д^)
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-10, 06:36 PM   #5
マタテツ
Junior Member

註冊日期: Nov 2009
因為製冷同散熱分離效能會更好...
窗口式密集埋一齊...
マタテツ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-10, 07:40 PM   #6
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
窗口分體式.....................

其實只係為左令用家可以有分體式冷氣的寧静和可以不受窗枱的安裝地方限制的同時

又可以好方便噤將製冷機頭放在窗枱而出現

與會否慳電無關........................

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-10, 08:39 PM   #7
TakeITEZ
Crazy Gamer
驫麤

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code3995 6469 6189
睇下你屋企有無優化左. 如果兩部開MAX , 應該窗口會慳D. 如果你想知多D 不如去左WIKI 睇下大概先.

但分體式可以自由放出風口 同用 隔音玻璃窗 會凍好多
TakeITEZ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-10, 09:34 AM   #8
cyberfox
凡骨

註冊日期: Nov 2002
同你set ge溫度有關

耗電較高的會係壓縮機>室外散熱扇>室內送風扇>control

基本上有線圈的都係高消耗

每之靜止>起動,果1下係最高消耗[因為有慣性],所以你set22c~19c就會不停開關loop

睇你想機貴定/慳電

變頻機係慳電,但機貴

同埋有旋轉式同往服式的壓縮機,後者耐用d,但我估你好難搵到哩種

以家d大牌子都ok 耐操,你要買咩美的,飛歌豐澤果d就睇你彩數

你搵買果度裝睇清楚d收費,佢地每個item都收你錢,特別係開/封玻璃洞,過牆洞,copper pipe長度

可以的話,叫佢地抽真空,唔好俾佢地pair氣,咁會耐用d[/因為有水]

PAD: ID 236 040 314
SB: ID 150 938 312
Line ID: cyberfox825
cyberfox 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-10, 12:16 PM   #9
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
窗口分體式.....................

其實只係為左令用家可以有分體式冷氣的寧静和可以不受窗枱的安裝地方限制的同時

又可以好方便噤將製冷機頭放在窗枱而出現

其實我一直對呢重產品有疑問(我未用過窗口分體式)
分體式之所以靜,唔係因為制冷的部份安裝在室外,所以嘈唔到室內嗎?
窗口分體式,把制冷部份安裝在窗口,那麼結果唔係同窗口式冷氣機一樣嘈嗎?
墾請有經驗人士回答。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-10, 12:44 PM   #10
cyberfox
凡骨

註冊日期: Nov 2002
窗口分體式的出現
係方便唔可以係室外起架,只有建築時時預留的窗口機位
方便於這些位置安裝outdoor,因為一般的outdoor都過大

靜唔靜同裝得好唔好都有影響
有無有避震膠? 用真空隔音玻璃定普通3分玻璃?〔錢問題,無計,玻璃up有得訂,睇同你裝果個有無心同你行多轉,無人想番手做〕
彭漲彿的位置在?〔細心聽你會聽到  滋~~~~~雪~~,通常係一條細的copper pipe,好少會見到姑型〕

v唔變,p降低,t降低

大公司買,幫你裝果個係外判
1個咁裝,一百個都係咁裝,一番手就......
所以賺的可能只有後加數〔非基本安裝項目,所以你要睇/問清楚〕

PAD: ID 236 040 314
SB: ID 150 938 312
Line ID: cyberfox825

此篇文章於 06-18-10 12:58 PM 被 cyberfox 編輯。
cyberfox 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:10 PM

手機版 | APP版