Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
學術文化綜合研討區>學普通話有邊間好介紹?
RPG之鬼 12:37 PM 12-08-06
先前係香港普通話專科學校讀過初級
覺得都唔錯
現在想繼續讀落去
而當前目標是國家級認可試

想知道大家有冇邊一間好介紹?
msz006 12:40 PM 12-08-06
一定唔好去 "2桶"
sugihara 07:32 PM 12-08-06
咦...乜香港有普通話公開試架?
詳細希望
RPG之鬼 07:54 PM 12-08-06
作者: sugihara:
詳細希望
我有個舊同事係上年考左...
佢係讀中大的課程
clie 08:13 PM 12-08-06
我呢年o係普通話研習社讀
到中級
唔錯
ll_layer 03:54 AM 12-09-06
我都想從頭再學...
旺角區有邊間好介紹?
elmond 05:13 AM 12-09-06
作者: msz006:
一定唔好去 "2桶"
吓..........
你係咪遇到d不好對待?
如果係的話,真的十分抱歉,好像是我推你入去的
因為本來要準備外匯牌考試,cut左學普通話,要下年先讀番
不過我之前果個miss真的不錯.....堂堂要你oral.......
msz006 10:59 AM 12-09-06
作者: elmond:
吓..........
你係咪遇到d不好對待?
如果係的話,真的十分抱歉,好像是我推你入去的
因為本來要準備外匯牌考試,cut左學普通話,要下年先讀番
不過我之前果個miss真的不錯.....堂堂要你oral.......
絶對唔關你事,初頭我都覺得ok嫁,點知愈讀愈無料到...
二來我自己又完全無返屋企温書,同高級m巾一樣,讀完同無讀真係無分別
usayarE 02:55 PM 12-09-06
詳細希望
有個國家普通話水平測試
係由祖國既語委搞的
有不少大學都有得報名
sugihara 03:31 PM 12-09-06
我無知
考d咩架?
有無detail睇下?
usayarE 07:56 PM 12-09-06
我無知
考d咩架?
有無detail睇下?
詳細我唔清楚……

以下係係google找回來的
http://www.fed.cuhk.edu.hk/~pth/psc_info.php?check=1
LonelyBlue 09:04 PM 12-09-06
一定唔好去 "2桶"
2桶係咩黎??
sugihara 09:12 PM 12-09-06
作者: onon:
詳細我唔清楚……

以下係係google找回來的
http://www.fed.cuhk.edu.hk/~pth/psc_info.php?check=1
ohthx

淨講
有無cert架?有0既我可以去考下
elmond 01:09 AM 12-10-06
絶對唔關你事,初頭我都覺得ok嫁,點知愈讀愈無料到...
二來我自己又完全無返屋企温書,同高級m巾一樣,讀完同無讀真係無分別
咁你會否重讀多一次?
usayarE 02:21 AM 12-10-06
ohthx

淨講
有無cert架?有0既我可以去考下
好似有本手冊仔
cert 就唔知了

其實係各間大學讀都ok,仲保送埋去考公開試
msz006 08:24 PM 12-10-06
咁你會否重讀多一次?
唔會lu,我已經成功報到考試,下年3月...
其實pass唔pass對我尼講根本無分別,又唔係做普通話阿sir(個試pass到唔知乙級定甲級先有資格做教師)

我既目的係工作上完全用到普通話姐,
而我報考原因係揾方法逼自己温,因為一來考一次1000蚊,二來pass到就可以向政府claim番學費
elmond 10:07 PM 12-15-06
唔會lu,我已經成功報到考試,下年3月...
其實pass唔pass對我尼講根本無分別,又唔係做普通話阿sir(個試pass到唔知乙級定甲級先有資格做教師)

我既目的係工作上完全用到普通話姐,
而我報考原因係揾方法逼自己温,因為一來考一次1000蚊,二來pass到就可以向政府claim番學費
要pass到乙級先可以claim$,有d難度ga
msz006 11:40 PM 12-15-06
要pass到乙級先可以claim$,有d難度ga
果d教緊人既都係乙級左右......
駁下奇蹟啦...都交晒錢咯 |||
RPG之鬼 01:56 PM 12-17-06
作者: onon:
好似有本手冊仔
cert 就唔知了

其實係各間大學讀都ok,仲保送埋去考公開試
那本不是手冊
是攻略本
好似有MONSTER HUNTER PSP版那本咁鬼厚...(係大陸見到係咁樣)
文若從戎 10:38 AM 01-08-07
三級甲等的人路過。。。冇運行。。。
carychow 11:04 AM 01-09-07
作者: clie:
我呢年o係普通話研習社讀
到中級
唔錯
我都一樣 我係最近個暑假時o係旺區o個間讀
衰在未有時間準備考個水平試, 如果唔係就讀埋高級操下

返回主題版面