Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 12-08-06, 12:37 PM   #1
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
學普通話有邊間好介紹?

先前係香港普通話專科學校讀過初級
覺得都唔錯
現在想繼續讀落去
而當前目標是國家級認可試

想知道大家有冇邊一間好介紹?

舊 12-08-06, 12:40 PM   #2
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

註冊日期: Jan 2002
一定唔好去 "2桶"
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-06, 07:32 PM   #3
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
咦...乜香港有普通話公開試架?
詳細希望

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-06, 07:54 PM   #4
RPG之鬼

引用:
作者: sugihara 查看文章
詳細希望
我有個舊同事係上年考左...
佢係讀中大的課程

舊 12-08-06, 08:13 PM   #5
clie

註冊日期: Dec 2001
我呢年o係普通話研習社讀
到中級
唔錯
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-06, 03:54 AM   #6
ll_layer
Insane Gamer
喱哎

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDTATACO
我都想從頭再學...
旺角區有邊間好介紹?
ll_layer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-06, 05:13 AM   #7
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
引用:
作者: msz006 查看文章
一定唔好去 "2桶"
吓..........
你係咪遇到d不好對待?
如果係的話,真的十分抱歉,好像是我推你入去的
因為本來要準備外匯牌考試,cut左學普通話,要下年先讀番
不過我之前果個miss真的不錯.....堂堂要你oral.......

舊 12-09-06, 10:59 AM   #8
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

引用:
作者: elmond 查看文章
吓..........
你係咪遇到d不好對待?
如果係的話,真的十分抱歉,好像是我推你入去的
因為本來要準備外匯牌考試,cut左學普通話,要下年先讀番
不過我之前果個miss真的不錯.....堂堂要你oral.......
絶對唔關你事,初頭我都覺得ok嫁,點知愈讀愈無料到...
二來我自己又完全無返屋企温書,同高級m巾一樣,讀完同無讀真係無分別
舊 12-09-06, 02:55 PM   #9
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
詳細希望
有個國家普通話水平測試
係由祖國既語委搞的
有不少大學都有得報名
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-06, 03:31 PM   #10
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

我無知
考d咩架?
有無detail睇下?

舊 12-09-06, 07:56 PM   #11
usayarE

引用:
我無知
考d咩架?
有無detail睇下?
詳細我唔清楚……

以下係係google找回來的
http://www.fed.cuhk.edu.hk/~pth/psc_info.php?check=1
舊 12-09-06, 09:04 PM   #12
LonelyBlue
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code3652 0501 5654
PSN  IDChho_eadgbe
引用:
一定唔好去 "2桶"
2桶係咩黎??
LonelyBlue 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-06, 09:12 PM   #13
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: onon 查看文章
詳細我唔清楚……

以下係係google找回來的
http://www.fed.cuhk.edu.hk/~pth/psc_info.php?check=1
ohthx

淨講
有無cert架?有0既我可以去考下

舊 12-10-06, 01:09 AM   #14
elmond
女權主義信奉者

引用:
絶對唔關你事,初頭我都覺得ok嫁,點知愈讀愈無料到...
二來我自己又完全無返屋企温書,同高級m巾一樣,讀完同無讀真係無分別
咁你會否重讀多一次?

舊 12-10-06, 02:21 AM   #15
usayarE

引用:
ohthx

淨講
有無cert架?有0既我可以去考下
好似有本手冊仔
cert 就唔知了

其實係各間大學讀都ok,仲保送埋去考公開試
舊 12-10-06, 08:24 PM   #16
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

引用:
咁你會否重讀多一次?
唔會lu,我已經成功報到考試,下年3月...
其實pass唔pass對我尼講根本無分別,又唔係做普通話阿sir(個試pass到唔知乙級定甲級先有資格做教師)

我既目的係工作上完全用到普通話姐,
而我報考原因係揾方法逼自己温,因為一來考一次1000蚊,二來pass到就可以向政府claim番學費
舊 12-15-06, 10:07 PM   #17
elmond
女權主義信奉者

引用:
唔會lu,我已經成功報到考試,下年3月...
其實pass唔pass對我尼講根本無分別,又唔係做普通話阿sir(個試pass到唔知乙級定甲級先有資格做教師)

我既目的係工作上完全用到普通話姐,
而我報考原因係揾方法逼自己温,因為一來考一次1000蚊,二來pass到就可以向政府claim番學費
要pass到乙級先可以claim$,有d難度ga

舊 12-15-06, 11:40 PM   #18
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

引用:
要pass到乙級先可以claim$,有d難度ga
果d教緊人既都係乙級左右......
駁下奇蹟啦...都交晒錢咯 |||
舊 12-17-06, 01:56 PM   #19
RPG之鬼

引用:
作者: onon 查看文章
好似有本手冊仔
cert 就唔知了

其實係各間大學讀都ok,仲保送埋去考公開試
那本不是手冊
是攻略本
好似有MONSTER HUNTER PSP版那本咁鬼厚...(係大陸見到係咁樣)

舊 01-08-07, 10:38 AM   #20
文若從戎
Junior Member

註冊日期: Oct 2006
三級甲等的人路過。。。冇運行。。。
文若從戎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-07, 11:04 AM   #21
carychow
Crazy Gamer
自定頭銜

註冊日期: Dec 2006
Nintendo Switch ID4912 7594 2308
3DS Friend Code1693 0391 8181
PSN  IDcarychowhk
XBox Live Gamertagcarychow
引用:
作者: clie 查看文章
我呢年o係普通話研習社讀
到中級
唔錯
我都一樣 我係最近個暑假時o係旺區o個間讀
衰在未有時間準備考個水平試, 如果唔係就讀埋高級操下
carychow 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具