Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-04-17, 10:08 PM   #201
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
鈴村太太玩重組句子就呃左騎士............

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 12:52 AM   #202
IntelligentGene
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2012
所有穿越角色都應該是軍服姬直接接觸帶過來
但就鈴村太太一個好似唔係
IntelligentGene 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 12:53 AM   #203
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
個騎士個故事睇落唔屬於小孩向/中二滿tank類
可以四圍落廣告, 即系又有一定fans?
但又智力咁低
搞到我好想知原著係點吸客
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 02:07 AM   #204
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 淡水 查看文章
但又智力咁低
其實以家既SAO / 魔法劣等生之流都係...
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 08:21 AM   #205
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 淡水 查看文章
但又智力咁低
睇個樣原著都係d外掛勇者打怪物的故事
一般黎講呢d故事的敵人係唔會用咩陰謀, 所以無人會在意勇者的智力
一時間諗起最近似的係達爾大冒險, 不過呢個女騎士就慘d, 因為呢類故事多數主角都有同伴, 但女騎士只得大眾臉手下
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 09:39 AM   #206
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
異議あり!

拎達爾黎比會唔會將女騎士o既Level拉得太高?

點睇女騎士都係大巴大巴咁車某騎士王wo
有同伴(雜魚多), 最後比同伴開佢拖
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 11:01 AM   #207
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
SAO同神學生點睇都系玩中二後宮
某騎士個來歷都唔係原著主線
點睇呢位低智蠻牛個故事主線都系好王道打怪獸
所以先話難明呢套點吸客
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 01:58 PM   #208
gingq7

諗諗吓可能係走黑暗血腥系? 因為得女騎士個故事見倒有血
類似烙印戰士
舊 06-05-17, 06:41 PM   #209
仁飛
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2004
XBox Live GamertagAlexnt1hk
相比起某位想拯救世界但只識殺人殺到快崩潰,最後竟然去靠一個無實績無往績而且製作者劣績斑斑嘅許願池,去實現一個自己都諗唔到點先做到嘅世界和平願望嘅某位魔術師殺手嚟講,
騎士姬嘅諗法同做法都現實同有腦得多

事實上當時會殺害魔法少女只有三組人
鈴村太太,軍服姬及主角組
鈴村太太被麻美佳否定是兇手,而軍服姬近乎是騎士姬唯一的稻草,想拯救自己的世界就必須依靠她,那唯一的發洩對象就只餘下主角側了
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 06:48 PM   #210
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: gingq7 查看文章
類似烙印戰士
咁講又似,佢不停強調自己個世界好絕望應該都係個類,不過唔太記得格斯被人賣之前個智力有無咁低……

舊 06-05-17, 06:56 PM   #211
sund
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2013
引用:
作者: gingq7 查看文章
類似烙印戰士
被你一說,又覺得把騎士姬的故事腦補成烙印戰士的風格可以接受
sund 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 07:07 PM   #212
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 仁飛 查看文章
相比起某位想拯救世界但只識殺人殺到快崩潰,最後竟然去靠一個無實績無往績而且製作者劣績斑斑嘅許願池,去實現一個自己都諗唔到點先做到嘅世界和平願望嘅某位魔術師殺手嚟講,

鈴村太太被麻美佳否定是兇手,而軍服姬近乎是騎士姬唯一的稻草,想拯救自己的世界就必須依靠她,那唯一的發洩對象就只餘下主角側了
就是了,很多人說女騎士笨,但因為大家是上帝視角,以她的立場她也不會想到(希望) 軍服姬是真兇

再說魔法少女即是清醒意識大慨也不會說軍服姬是兇手(或者叫女騎士幫她報仇,但對方應不會聽) ,女騎士知道真相一定自己一個人找軍服姬算脹,不論最後結果如何也不是魔法少女想看到的:

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 07:22 PM   #213
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: 仁飛 查看文章

騎士姬的世界咁悲慘,邊有可能隨意聽信「之前睇眼神就即判斷無人性的猙獰jk」?
掉轉騎士姬死左,過於純粹的麻美佳信猙獰jk
反而我接受到

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 07:48 PM   #214
GUSTAV
The One
poor

XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: T.K. 查看文章
騎士姬的世界咁悲慘,邊有可能隨意聽信「之前睇眼神就即判斷無人性的猙獰jk」?
反而我接受到
騎士佢個世界只係打仗姐 佢又似呂布型 心理睇人面色真係唔使GA WOW
佢個故事分分鐘佢係J德個種角色TIM 加埋"設定" 上一早睇到佢冇腦唔識睇心理啦
再者 點睇都唔係信唔信既問題 是但搵條友出氣既野.....

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 06-05-17 07:51 PM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 07:56 PM   #215
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
嘩...
我睇緊tvb劇嗎
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 08:12 PM   #216
casio
Ultimate Gamer

引用:
作者: GUSTAV 查看文章
騎士佢個世界只係打仗姐 佢又似呂布型 心理睇人面色真係唔使GA WOW
佢個故事分分鐘佢係J德個種角色TIM 加埋"設定" 上一早睇到佢冇腦唔識睇心理啦
覺得只係想是但揾個人出氣+1
睇佢同太太嘅對話,已經覺得佢只係想搵人打一身發洩,只係作為騎士佢又要出師有名,而魔法少女死前亦姑且証明太太係路過,然後太太又俾咗個人名佢,所以就乜都冇諗打咗先算

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 06-05-17 08:14 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 08:54 PM   #217
仁飛
Crazy Gamer

XBox Live GamertagAlexnt1hk
引用:
反而我接受到
同意,所以我認為騎士姬唔係相信鈴村太太嘅說法
而是被鈴村太太提醒還有「向賢者尋仇」的選擇

紅毛和金毛同為戰士,同樣抱持大義及堅強的精神,而兩者最大的不同,就是包容失敗及挫折的靱性
紅毛來到現實後雖然混亂,就很快就接受了一切,就算得知自己的親友是叛徒也能接受,並學會欣賞這個世界
相比金毛則把自己世界的悲劇歸咎於現實世界及原作者,看不起現實的人,並堅持不惜一切也是拯救自己的世界
相比之下,金毛明顯沒有接受失敗並重現站起來的意志力,她只能朝向一個目標不斷奮鬥,而這個目標就是軍服姬提出的拯救世界
之前已說過三個選擇中,一個被否定,一個是救生繩,餘下一個是白毛
當JK提到白毛的名字時,與其說JK讓金毛相信了,還不如說是提醒金毛她還可把氣出在白毛身上

同時,就算JK是無惡不作也好,不代表她說的一切都是謊話
她是邪惡混沌,並不是無法說真話的說謊族
當要向這種人求教時,你要麼有本事看透她謊言後的真相,不然就是乾脆不管她說甚麼,只相信自己所相信的

而金毛明顯沒智力當前者,而個性也傾向當後者,
結果就是這樣了
仁飛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 09:58 PM   #218
鐵之侍

原來原案軍服姬被魔法少女核爆後有展現一個很「屈機」的能力,不過動畫版删了(希望之後會補回吧。。。。。沒這段真是很不好)

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 06-05-17, 10:34 PM   #219
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
你講既,如果無第六集腦筋姬全盤否定猙獰
就講得通

我一次過睇,所以零舍感到違和

仲有你睇返呢集12:00,可能已埋左對決結局的伏線
上傳的圖像
檔案類型: jpg 未命名.jpg (60.2 KB, 5 次查看)

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 06-05-17 10:47 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-05-17, 11:04 PM   #220
gingq7

其實睇埋下集先評價女騎士的智力吧? 最尾佢只係話搵左白毛好耐, 但無講搵佢做乜
由女騎士一開始見倒JK已認定佢係邪惡來看, 我就唔覺得女騎士會100%信晒JK講乜

如果個故事係要走女騎士被老點路線的話, 實在無乜理由三番四次特別交代女騎士十分厭惡JK和多次指出JK係邪惡, 因為只要當白毛一否認, 就好難順暢地寫女騎士點解唔信白毛, 反而信明知係邪惡的JK
舊 06-06-17, 12:07 AM   #221
GUSTAV
The One
poor

XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
你講既,如果無第六集腦筋姬全盤否定猙獰
就講得通

我一次過睇,所以零舍感到違和

仲有你睇返呢集12:00,可能已埋左對決結局的伏線
今集佢一開始根本唔信架
魔法少女講明唔係佢殺 叫佢聽之嘛 (佢會聽都係因為魔法少女叫 基本上我覺得所托非人先係最大問題sosad)

其實我冇打算討論落去 基本上點諗係你自由 我視點黎計覺得劇中冇人會信真綾姐講野

而且搵到人未開片 下集會發生咩事都唔知

你呢集以我所知係佢聞到血味知佢殺左人定義真綾姐做奸 而唔係有腦到睇得出佢講緊大話WOW...

それが王者の戦いというものだ

此篇文章於 06-06-17 12:18 AM 被 GUSTAV 編輯。
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 11:45 AM   #222
事丫娃些
京アニに祈りを

事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 01:36 PM   #223
HakiK
Crazy Gamer
秋月

註冊日期: Jan 2010

個人覺得女騎士用哂bpm出場斷係呢d位
唔係搵白毛報仇既可能性反而相當高

套野睇到以家都有唔少位故意鋪到好老土
但下集又會推翻
我覺得係刻意安排
個編劇未白痴得哂

女騎唔信真綾外,同時無其他線索
最後提到白毛個名係唯一線索去搵人都解得通

希望下集唔會令人失望(笑)
由手機版發出
HakiK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-06-17, 07:57 PM   #224
鐵之侍

官方提供的部份角色能力值

リクリエイターズ
パラメーター五段階
ユピリティア(女主) 知3 武3 防2
メテオラ(賢者) 知5 武2 防4
アリス(女騎士) 知3 武4 防5
まみか(魔法少女) 知2 武5 防1
弥勒寺(last boss)知4 武4 防3
まがねちゃん(太太) 知4 武3 防1 危険度5 邪悪5
銃おじさん(大叔) 知4 武3 防1 危険度3 謎4
アルタイル(軍服姬) 知4 武5 防5 危険度5 執念5

……魔法少女智商不及女騎士?!

此篇文章於 06-07-17 09:08 AM 被 鐵之侍 編輯。
舊 06-06-17, 08:15 PM   #225
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
細路女不及一個成年人
其實好正路姐
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[XB1] INSIDE ( creators of LIMBO. June29) 信長 電視遊戲討論版 14 01-31-23 11:09 PM
收 Creators Labo #025 Evangelion Ayanami Rei Ver.2 genies123 買賣專區 0 12-27-15 03:31 AM
[動畫] 広江礼威「BLACK LAGOON」連載再開 money 日本動漫畫討論版 35 02-25-14 05:53 PM
[業界] 稲船敬二氏,中 裕司氏などがモバゲーで競演する「Super Creators」企画発表 neo2046 電視遊戲討論版 0 07-26-11 01:28 AM
[TVB] 叻歌正傳- 22:00-22:30 OCT 11 initial Neo Entertainment TREND 6 10-09-08 02:42 PM

現在的時間是 05:26 PM

手機版 | APP版