Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-07-15, 11:56 PM   #701
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
十二歲無證兒童肖友懷(懷仔)日前自願遣返內地,但多年來在香港匿藏懷仔的外婆周紹璇,今日主動致電《蘋果》指「被工聯會呃」返大陸。《有線新聞》則電話聯絡上懷仔母親,她否認會接回懷仔,更大鬧母親、即懷仔外婆周紹璇「神經病......有病要看醫生」,指「他(懷仔)命當帶剋......我扔了十多年還要來找我幹什麼!」她又承認懷仔出生後自己曾來港,但並非來見懷仔及外婆,而是來港拜佛。

周紹璇則向《有線》表示,被工聯會立法會議員陳婉嫻及入境處誤導她找到懷仔父母,更稱父母已在關口等懷仔,她才同意自願遣返,以為可一家團聚,還威脅要下午3時前決定,否則警員就會上門帶走。但過關後才發現無人接懷仔。她又表示透過新聞看到陳婉嫻稱一切都是婆婆決定,批評「陰功,做人唔好咁違背良心」,哽咽著說:「陳婉嫻你真係罪大惡極!」陳婉嫻透過助理回覆指由於未接觸到婆婆,因此「冇嘢可以講住」。
咁黑心...拜佛

舊 06-08-15, 12:06 AM   #702
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
拿, 睇晒呢幾日, 各大報O既消息
我堅認為懷友係受害者架, 超生, 非法居留, 冇書讀, 月巴, 親母唔認,
仲累到阿婆大話連篇, 希望賻同情得居留權.

不過可憐之人必有可恨之處.

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 01:20 AM   #703
CSY
Ultimate Gamer
女神親衛隊

註冊日期: Mar 2003
真係老千遇著騙子..
雖然老騙子呃同情分耍家在行, 但都係唔夠工賊會院閒師太騙術道行高深, 最後都被呃返支那甩身話唔再關佢事..

場大龍鳳唔知係用黎試三非底線, 定係用完即棄嘅轉移視線煙幕彈黎呢..
另外如果壞仔係支那無書讀的話, 唔知班偽道德大支那愛會唔會上支那幫佢爭取呢..
定係會話壞仔唔係香港, 就已經關人鬼事呢..

CSY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 01:29 AM   #704
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
結論黎講,賣友嫻應該受本土頌贊?
唔係香港,真係關人鬼事,但如有人籌旗俾佢大陸讀書,我尊敬佢喎
見到有人好似你咁建議,最好報告一下

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 06-08-15 01:33 AM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 02:08 AM   #705
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: T.K. 查看文章
結論黎講,賣友嫻應該受本土頌贊?
唔係香港,真係關人鬼事,但如有人籌旗俾佢大陸讀書,我尊敬佢喎
見到有人好似你咁建議,最好報告一下
你應該會同意要求大陸政府提供教育給他吧?
誰阻止他有書讀就都要罵啊

舊 06-08-15, 02:52 AM   #706
T.K.
很黃很暴力

大陸並無簽兒童權利公約:0)
香港有,係未簽左,就只取有益部份權利,而不實行義務?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 06-08-15, 03:09 AM   #707
カガミ

所以原來又照文書有寫的就夠?

一副ドヤ顏的表示"佢又冇簽關我咩事"真的...

難怪香港現在學生們為了分數要做足鐘數的善事...為分數

舊 06-08-15, 03:15 AM   #708
T.K.
很黃很暴力

嗯,一個不願遵從所簽條約的人,憑甚麼笑呢?
我有一句是要以大愛為由,而應給肥仔讀書嗎?
我指出的,都是香港有甚麼法例、條約、制度,是於肥仔有行街紙於香港合法逗留的調查期間時,給予「15」歲以下的肥仔教育是合理的

只是一種人,只要他人道德上高出他,便將他人稱為道德高地,並要求他人將道德標准,無限地提高致衝上雲霄
其實唔係別人高,係呢種人對自己要求太低,寬己嚴人

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 06-08-15 03:18 AM 被 T.K. 編輯。
舊 06-08-15, 03:26 AM   #709
カガミ

引用:
嗯,一個不願遵從所簽條約的人,憑甚麼笑呢?
我有一句是要以大愛為由,而應給肥仔讀書嗎?
我指出的,都是香港有甚麼法例、條約、制度,是於肥仔有行街紙於香港合法逗留的調查期間時,給予「15」歲以下的肥仔教育是合理的

只是一種人,只要他人道德上高出他,便將他人稱為道德高地,並要求他人將道德標准,無限地提高致衝上雲霄
其實唔係別人高,係呢種人對自己要求太低,寬己嚴人
跟另一串一樣...又要強行代表別人先得嗎?

其實好認真如果真的是大愛到會強烈要求連大陸都提供教育etc的話我會好欣賞
如果是答你力不能及但並非"如有人籌旗俾佢大陸讀書,我尊敬佢喎"而是"如有人籌旗俾佢大陸讀書,我會出錢/力支持"這種,我都會欣賞這種是由心在自己可行的情況之下去行善

但結果只是"簽了約就要做"
那麼簽約的本意其實是什麼...?

多口一句就是
守法...法律條文的原意是什麼?

舊 06-08-15, 03:29 AM   #710
T.K.
很黃很暴力

如果學你咁講,條文應該寫:須傾力支助全球兒童接受教育啦
而唔係針對境內啦
天才

又唔係出於善心,係以合約精神認為須提供教育
你識唔識分架?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 06-08-15 03:32 AM 被 T.K. 編輯。
舊 06-08-15, 03:32 AM   #711
カガミ

想起devil survivor或真女神系列的LAW,NEUTRAL,CHAOS的世界

嘛這樣會OT
所以就就此打住

舊 06-08-15, 03:33 AM   #712
T.K.
很黃很暴力

那返去二次元吧

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 06-08-15, 08:04 AM   #713
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
大陸並無簽兒童權利公約:0)
香港有,係未簽左,就只取有益部份權利,而不實行義務?
中國憲法第二章三五條夠話保障人民集會言論自由乜乜乜啦

事實呢 ?

佢返左上大陸理應同香港再無關係 個重點係佢有大陸戶籍 有親人(就算係佢親人係人渣都好)
所以成件事由頭到尾跟本就同香港無關 衰D講句香港係受害者tim

係咪要救助哂全中國孤兒先叫實行兒童權利公約 先滿足到香港人既善心 ?

btw 我無記錯中國都有9年義務教育喎

呢個世界有咁多NGO 又點解唔向NGO求助呢?

http://www.guer.org/

此篇文章於 06-08-15 08:22 AM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 08:22 AM   #714
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
[路過]中國有簽兒童權利公約的,不過用佢個人特色步調去實行咁解,其實n版前已經有人提過[路過/]

舊 06-08-15, 09:44 AM   #715
大山椒魚
God of Gamer
......

註冊日期: Sep 2002
一早話左肥仔係政治毒藥
俾番佢地自己食就夠

本土派好high既時候,
其實副加害者既嘴臉已經令形象大跌,

政府努力咁將本土同暴徒既形象掛勾
何必又要自投羅網?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 09:53 AM   #716
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 尼路 查看文章
[路過]中國有簽兒童權利公約的,不過用佢個人特色步調去實行咁解,其實n版前已經有人提過[路過/]
可解讀成睇班話得事的領導心情而行?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 10:15 AM   #717
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
中國憲法第二章三五條夠話保障人民集會言論自由乜乜乜啦

事實呢 ?

佢返左上大陸理應同香港再無關係 個重點係佢有大陸戶籍 有親人(就算係佢親人係人渣都好)
所以成件事由頭到尾跟本就同香港無關 衰D講句香港係受害者tim

係咪要救助哂全中國孤兒先叫實行兒童權利公約 先滿足到香港人既善心 ?

btw 我無記錯中國都有9年義務教育喎

呢個世界有咁多NGO 又點解唔向NGO求助呢?

http://www.guer.org/
咁大陸唔執行係佢有問題姐,佢唔係香港境內既佢有無教育,香港人無責任無義務架喎
你係咪搞錯左TK個行動既要點?
咁其實佢從來無講過係為大愛丫
道德立場唔等於大愛架喎,你諗下連燒山都係講緊你簽左約就要盡義務,唔可以因為一個唔like就唔做架
當然究竟肥仔個case係香港究竟乎唔乎合兒童權利公約係有爭辯既空間

我都係果句
肥仔去除佢D態度同呀婆D大話都好,都未嘗唔係一個值得同情既case
當然情感行頭你問我既我都話個肥仔面目可憎,最好就唔好返落黎
咁但係大家唔可能樣樣野都情感行頭去定位所有既言論同行動架嘛

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-08-15 10:18 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 10:26 AM   #718
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
一早話左肥仔係政治毒藥
俾番佢地自己食就夠

本土派好high既時候,
其實副加害者既嘴臉已經令形象大跌,

政府努力咁將本土同暴徒既形象掛勾
何必又要自投羅網?
佢地有在意過架咩,一向都係自我感覺良好就算架啦。

舊 06-08-15, 10:33 AM   #719
david
The One

引用:
作者: 尼路 查看文章
拜G神就可

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 01:30 PM   #720
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
Red face

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章

我都係果句
肥仔去除佢D態度同呀婆D大話都好,都未嘗唔係一個值得同情既case
當然情感行頭你問我既我都話個肥仔面目可憎,最好就唔好返落黎
咁但係大家唔可能樣樣野都情感行頭去定位所有既言論同行動架嘛
要同情既話十三億入面最少有十億值得你同情.

mk 街頭大把殘廢乞兒, 細個時被人擄走打斷手腳被操控乞食, 好可憐, 我知你知佢地都唔想架

歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 01:34 PM   #721
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...50607/53826755

十二歲無證兒童肖友懷(懷仔)日前自願遣返內地,但多年來在香港匿藏懷仔的外婆周紹璇,今日主動致電《蘋果》指「被工聯會呃」返大陸。《有線新聞》則電話聯絡上懷仔母親,她否認會接回懷仔,更大鬧母親、即懷仔外婆周紹璇「神經病......有病要看醫生」,指「他(懷仔)命當帶剋......我扔了十多年還要來找我幹什麼!」她又承認懷仔出生後自己曾來港,但並非來見懷仔及外婆,而是來港拜佛。

周紹璇則向《有線》表示,被工聯會立法會議員陳婉嫻及入境處誤導她找到懷仔父母,更稱父母已在關口等懷仔,她才同意自願遣返,以為可一家團聚,還威脅要下午3時前決定,否則警員就會上門帶走。但過關後才發現無人接懷仔。她又表示透過新聞看到陳婉嫻稱一切都是婆婆決定,批評「陰功,做人唔好咁違背良心」,哽咽著說:「陳婉嫻你真係罪大惡極!」陳婉嫻透過助理回覆指由於未接觸到婆婆,因此「冇嘢可以講住」。
肥蟲阿媽話十幾年前掉左佢

陳姨姨 d 野我已經無興趣, 其實件事最想知佢肉身年齡 a
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 01:44 PM   #722
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

留名等睇內地官方短期內正式公佈件月巴嘢已成年

最後答案其實都係又多件新港

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-15, 02:03 PM   #723
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
要同情既話十三億入面最少有十億值得你同情.

mk 街頭大把殘廢乞兒, 細個時被人擄走打斷手腳被操控乞食, 好可憐, 我知你知佢地都唔想架

同情,梗係同情架喎
但我無責任要幫佢,我亦只係同情
幫唔幫佢,係兩回事
唔需要講到佢地好似有原罪、有咁既遭遇抵佢死咁架喎

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-08-15 02:08 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 06-08-15, 02:11 PM   #724
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:

驗骨應該得
不過我相信好少人咁有guts公開質疑佢真實年齡
呢個黑面太黑,又無必勝把握,甚至佢本人唔會肯接受呢個檢驗你無得逼,一定無人想做

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-08-15, 03:35 PM   #725
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
都講佢大陸有戶籍睇下幾時出世就得啦....
除非連呢個都係假架啦....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:55 AM

手機版 | APP版