Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-24-15, 01:20 PM   #276
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
孔教學院赴京訪問中央統戰部與國家宗教事務局
2015-03-17 02:57:46|來源:大公網

訪問團於22日上午到訪中央統戰部,受到統戰部二局趙學義局長熱情接待,雙方並舉行了座談會。賓主暢談了如何把握現今國家復興傳統文化的契機來大力弘揚儒學,提升宗教文化軟實力,從而達至增強民族凝聚力和國家文化認同等重要議題。湯院長表示,一個國家不能沒有精神軸心,否則就會變成民族虛無,其結果會是國家分崩離析。前蘇聯由泱泱大國分裂成十五個小國就是該國軟實力出現問題所致。湯院長更引用香港的“佔中運動”事例,指出部分香港人對祖國缺乏文化認同。香港迴歸十七年了,但香港有小部分人心並沒有迴歸,崇洋的西化思想仍嚴重,甚至輻射到國內了。習近平主席上台後,強調要大力弘揚傳統文化,提升國家軟實力。習主席親自到山東曲阜孔子研究院參觀視察、又出席紀念孔子誕辰2565年國際研討會並發表重要講話等等,明顯地,國家領導人高度重視並大力宣傳儒家文化,香港孔教將予以配合,大力支持。

http://news.takungpao.com.hk/paper/q...7/2946836.html
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-15, 01:21 PM   #277
chitkan

以上資料足夠唔足夠反駁學校係躺著也中槍既說法?
舊 05-24-15, 01:27 PM   #278
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...100.1415711271

時間列序:

上午11時 - 近百名示威者昨上午11時聚集陳婉嫻在黃大仙的辦事處
11時30分 - 遊行至孔教學院大成小學示威。示威者將「包容偷渡」、「知法犯法」字句貼滿外牆,大叫「陳婉嫻落地獄,肖友懷返大陸」
中午12時許 - 示威者散去,校門仍關閉。
15分鐘之後 - 五位小學生在街外走到校門前,其中一位女學生見校門貼滿標語而哭泣,後來再折返指着校門標語哭訴☞,「點解啊?我哋學校一路淨係想畀啲新嘅同學知道知識,個個人都唔知道……犯咗法又點喎!點解要貼呢啲嘢呀?」說畢便撲向同行女同學轉身離去,未有回應記者提問。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-15, 01:29 PM   #279
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: chitkan 查看文章
以上資料足夠唔足夠反駁學校係躺著也中槍既說法?
其實睇佐咁耐,你就會知,只要你唔係和理非同企O係道德最高地,就算對家點錯,都會無啦啦變成「正義」O既一方,企O係道德最高地O既只會識手指指,問佢O地有咩好辦法就支吾以對。

即係好似我話有無人去報案呀,教局公然同律政司對著幹咁,係會完全無視,因為佢O地O既焦點已經全盤集中O係手指指O個邊。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-15, 01:50 PM   #280
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
反對呢種文革手法就道德高地
香港乃聖賢之都也

係未做到咁都無問題?
上傳的圖像
檔案類型: jpg 1302230756082039.jpg (97.3 KB, 202 次查看)

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 05-24-15 01:52 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-15, 02:17 PM   #281
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
一路做緊啦,對家。唔記得林老師早前先差d被迫到自殺?
所以咪又係個句,點解佢做得,我唔做得的迷思?然後對家繼續食花生睇你鬼打鬼。

舊 05-24-15, 02:18 PM   #282
T.K.
很黃很暴力

仲有,果d證據都係事發後提出
做咩做之前唔拎出黎?

而家香港做野,批鬥完後先去搵對方錯處係正常架
去果d係因為事後提出黎既論點而去?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 05-24-15, 02:19 PM   #283
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: 尼路 查看文章
所以咪又係個句,點解佢做得,我唔做得的迷思?然後對家繼續食花生睇你鬼打鬼。
人地係香港荷屎,你唔去中聯辦荷屎?
你知人賤,就降格自己賤埋一份,其他人叫你賤人有咩問題?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-24-15, 02:30 PM   #284
david
The One

引用:
嗱,公平O的,溫水港蛙(實在唔應該再用,因為咁係對幾聰明O既一種侮辱),除佐手指指之外(查實佢O地未必知同時用三隻手指指住自己...),都仲有些少力氣同對家一齊食花生O既,因為你反問佢O地有咩好建議,佢O地係唔會俾到任何有建設性O既答案你O既,只會不停LOOP,再唔係就無限放大等等。

反正都係被無視,都唔再重覆我提過幾次O既兩點,廢事講到口臭喇,一陣又反話我咪又係O係到LOOP...

---
舊 05-24-15, 02:40 PM   #285
尼路
The One

引用:
作者: T.K. 查看文章
人地係香港荷屎,你唔去中聯辦荷屎?
你知人賤,就降格自己賤埋一份,其他人叫你賤人有咩問題?
無問題,亦無話過唔係賤喎。不過係解釋返個心態之嘛,不過最慘係呢種流氓行徑睇上去有效過站係道德高地結果離晒地咁之嘛。
從來都唔讚成人地賤就自己都賤埋一份,但係依家個咁的社會,佢唔去到我底線我會選擇不支持、不譴責。因為佢再流氓都叫企係自己一邊,正如你上司屈你一鑊廿,你同事爆粗鬧上司,你會鬧你同事唔好講粗口?我無咁高道德水平,亦唔排除到佢動手打人時我會一邊拉住佢一邊抽上司兩腳水,只因上司太黑人憎,而且以德報怨,何以報德?道德睇人啦,對住個流氓講道德?佢自己用返拳頭答你啦。講真大家都雙重標準的啦,無論你我他,不過手上權力不同之嘛。

舊 05-24-15, 02:43 PM   #286
尼路
The One

引用:
作者: david 查看文章
嗱,公平O的,溫水港蛙(實在唔應該再用,因為咁係對幾聰明O既一種侮辱),除佐手指指之外(查實佢O地未必知同時用三隻手指指住自己...),都仲有些少力氣同對家一齊食花生O既,因為你反問佢O地有咩好建議,佢O地係唔會俾到任何有建設性O既答案你O既,只會不停LOOP,再唔係就無限放大等等。

反正都係被無視,都唔再重覆我提過幾次O既兩點,廢事講到口臭喇,一陣又反話我咪又係O係到LOOP...
等死病人你想佢同對你講d咩?依家不過係叫你唔好嘈阻住佢等死之嘛,睇諒下啦。

舊 05-24-15, 02:43 PM   #287
T.K.
很黃很暴力

實際上勇武果d有咩未來構想呢?
早一、兩星期另一邊主題唔係不斷問?實際未又係無答案

大願景係咩,成功階段係咩
點樣,點做;你地知咩?
嘲笑階段性勝利,有咩大事唔係由多個階段性勝利組成
敵人咁弱雞,一次性贏到,你而家衝落去打啦,唔知地址呀?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 05-24-15, 02:51 PM   #288
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
如果講緊帖標語呢個行為手法…好似長毛都話無問題wor...
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-15, 02:52 PM   #289
david
The One

引用:
等死病人你想佢同對你講d咩?依家不過係叫你唔好嘈阻住佢等死之嘛,睇諒下啦。
查實呢,我係有提過唔係去做SHOW,亦唔係要攞帶屎驚分賬O既做法,到而家我都係搵唔到有人做佐,之但係港娃要繼續無視都無辦法,定查實只要唔係唱O下歌仔,開O下記者會做場戲,就已經被定為很黃很暴力,所以被無視?

---
舊 05-24-15, 02:52 PM   #290
尼路
The One

引用:
作者: T.K. 查看文章
實際上勇武果d有咩未來構想呢?
早一、兩星期另一邊主題唔係不斷問?實際未又係無答案

點樣,點做;你地知咩?
嘲笑階段性勝利,有咩大事唔係由多個階段性勝利組成
敵人咁弱雞,一次性贏到,你而家衝落去打啦,唔知地址呀?
講未來構想,其實兩邊都無,講建國?佢地自己都信,口號來。講民主中國?信中共自己倒台重實際。

點樣,點做;你地知咩?
反問一句,溫和咪又無。

階段性勝利?都係個句勝利左d咩?爭取左d咩?超級區議員呀?
的確有咩大事唔係由多個階段性勝利組成,咁反水貨,真係少左,反蝗,又真係少左。唔係點解越來越多人唔支持都唔反對?
講真……佢地真係重演54火燒紅樓,你地都會罵的。

舊 05-24-15, 03:01 PM   #291
尼路
The One

引用:
作者: david 查看文章
查實呢,我係有提過唔係去做SHOW,亦唔係要攞帶屎驚分賬O既做法,到而家我都係搵唔到有人做佐,之但係港娃要繼續無視都無辦法,定查實只要唔係唱O下歌仔,開O下記者會做場戲,就已經被定為很黃很暴力,所以被無視?

正如好耐之前有人講話gaf係私人地方唔鐘意就走,其實我唔明同中土同你講呢度係中國地方,唔鐘意就走有乜分別。結果咪又係做緊自己最憎個個做d野,不過自己唔覺之嘛。立明不談政治免麻煩咪算囉。

舊 05-24-15, 03:01 PM   #292
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
有辦法做最大勝利既一早會有人做左啦
而家係冇咁係咪完全唔做睇住個犯強姦一個又一個

定好似袁彌明講咁
抗議請對準政權
唔係針對個逾期居留細路
要追究就去入境處或者搵689

咁香港乜事都去689門口得啦,乜野問題最後都可以去到佢到既
到時起營打地攤,可以唱下今天我又得,689咪繼續指住你叫汁髮
個犯就繼續搵第二個目標

咁做就唔會扣分,又唔會俾人話文革啦

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-15, 06:56 PM   #293
chitkan

呢件事正正特顯左香港呢個奇特既政治環境下奇特既政治現象

從各方既反應
左翼、泛民對本土既批評最強烈過建制
甚至有d藍絲今次企晌本土果一邊

正正體現倒本土派既特質

其實,
嚴格黎講, 本土派只係以功利為原則, 甚至唔能夠稱作嚴格上既民主派

公文袋有法治、左翼有大愛、其他泛民都抱住一定既"普世價值"
都係可以企晌道德高地既光環

反之, 本土派既大義, 就只係族群利益
係稱唔上大義, 毫無光環加持
擁有既就只有利用民眾利益拉攏民眾既力量

基本上本土派核心主張就唔需要講民主
只係香港係一個好神奇既政治體系
一個特殊環境下發展成為小地方,被一個特殊政治體制全世界最大國家吞併

外國環境下, 各種政治立場差異相對上清晰
但香港奇怪既體系下, 令到兩堆思想位於兩個極端既人, 連結埋一齊 (因為大部份亂源都來自中共)

至今出現既路線之爭問題,一半源於此

另一半就係傳統反對勢力,與新興反對勢力之爭(如果再發展落去, 或者會開始出現激進左翼同溫和本土,也說不定)

基本上又要分返開, 大中華/左翼唔一定和理非, 本土亦唔係必須激進(但本土無需理會大愛光環,所以比較有本錢激進)
揸隻船進入別國領海登陸某島都,撞人地隻軍艦都係好激進既行為黎,

香港人其實有必要搞清楚
本土主義既真正主張係乜
或者新進既政治團體,佢地既理念同方針又係乜

而家既政治環境其實係香港愈黎愈多人對傳統既反對勢力不滿
認為佢地既主張唔現實、行動方針已經行唔通

所以形成一堆新既政治勢力掘起
但呢堆新既政治勢力本身既思想體系其實好雜亂

所以好多人講郁民細胞分裂又分裂
呢個係必然,因為呢d新興組織裏面就包有好多抱住各異理念既人
舊 05-24-15, 07:09 PM   #294
chitkan

講返轉頭
香港既環境
港共政治只要繼續玩用人權打法治、用民主打民生、用自由打公義,用民族利益打本土利益
就可以好簡單咁借力打力
猛火煮死香港呢隻蛙
舊 05-24-15, 07:51 PM   #295
chitkan

陶傑今次直接開火

有朋友問我對近日一個姓「肖」的大陸肥胖兒童在港非法居留又有書讀,有何意見?

一個肥仔,有何資格變成「社會公敵」?冰凍三尺,冇錯,這個小孩無罪,不過溫家寶說:香港有好多「深層次矛盾」。係好多自相矛盾的成年人有罪。

「肥仔大風暴」的焦點,係一個虛偽而又長期移動道德和政治龍門的所謂「建制派」---

1,當你講「公民抗命」時,佢同你講「依法施政」。

2,當你講白紙黑字的「基本法條文」時,佢同你講用隱形墨水另加的「基本法原意」,或者僭建在上的「人大乜乜講話決議」。

3,當你講「依法施政」、並提醒佢曾經話過「非法居留無證童不可以在香港入學讀書」時,佢同你講「弱小無辜,有教無類,肥仔都有讀書的人權」。

4,當舒淇被指在康城自稱台灣人而遭到大陸網民狂罵時,佢話這是「民意」。黃之鋒、林慧詩俾「愛港力」與網絡左毛狂罵時,又係「言論自由」。但網民紛紛強烈叫「肥仔肖」返大陸時,佢話咁樣叫做「網絡欺凌」。

5,佢話要「消除前英殖民地色彩」,郵筒改顏色,警察換制服,但前英殖民地留下的鄉村俱樂部,佢唔會剷除,高爾夫球場一切保留,佢自己同佢 D 姨媽姑姐用。你話唔夠土地起居屋公屋?佢話,可以「開發郊野公園」。

6,你在中學討論民主普選,佢話「唔好將政治帶入校園」。但佢叫校長教師宣傳「袋住先」,就係「國民教育,天經地義」;而 D 什麼西社團叫學生撐一個政治方案,錄影公開,交換去美國,則屬「個別事件」。

7,佢帶頭話「港人優先」、「港人港地」,當你也這樣講,你就係「港獨」。

8,佢叫你接受中國國民教育、母語教學、普教中;佢 D 仔女送晒去英國受英國教育、英教西 --- 當佢下令香港的中學每個學期強制要昇幾多次五星旗或參觀解放軍軍營加強國家認同時,不要忘記,他在英國讀書的仔女嗰間寄宿學校,十幾萬呎的操場,昇的是英國米字旗,英國寄宿學校參加英軍訓練營,個課程叫做 CCF。

9,佢話你「勾結外國勢力」,但佢個律政司或警方,一旦打大案,就會用你的公帑,由英國高價聘請英女皇御用大律師。

還有許多許多、許多許多。

香港特區十七年來,當咁嘅人 --- 如果佢哋仲 Qualify 係「人」的話 --- 不停狎玩着你時,一下撥款一千億,一下又話超支撥多幾百億,高官厚職,近親繁殖,樓價地價,火箭上昇。小圈子利益均沾。

但係你唔好反抗,要理性溝通。你理性問佢,佢冇反應。你大聲 D 再三追問,你冇禮貌。你攔住佢,再質問,你「激進」。

這就是香港特區的十七年。總之,佢永遠是對的,一切都係你錯。

https://www.facebook.com/tokit.chann...nf&pnref=story
舊 05-24-15, 08:10 PM   #296
david
The One

睇完以上九點,原來港蛙係同建制派諗O野差唔多,可惜O既係,建制派有的是權,港蛙就只有手指指O既份...

---
舊 05-24-15, 08:24 PM   #297
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
睇住廣州變成咁,所以唔係先係咁多人出來阻止咩?(唔理你認唔認同個手法。起碼目的唔可以話錯)
兩害取其輕,以暴止暴可以美化成以武止戈,但反而和理非再美化,現實都係一退再退退到就跳海。
認真講,個人感受的確係越來越多人情願飲鴆止渴都唔要慢性等死,正如我之前講,你政府帶頭唔守法,點解我要守?亦都可以對應返晒你講個堆,黑警打人無事喎,無證無據可以老屈喎,唔經立會都可以過喎,有無動手都會被人告襲警喎。咁做唔做都有事,不如做啦。無政府做堆手,得熱狗個火邊起到呀?最多咪只可以話人渣對人渣,咪好似大陸個狀況咁,最後身為小市民咪邊個維護到自己利益幫邊個囉。咪同大陸示威者手法一樣,打死人又點?我唔打死你你就打死我!根本惡性循環。
拿,以上單純個人感受分析,唔代表本人立場,唔好咁ban我呀。
在下覺得問題始終係大眾觀感&效果,SO FAR基於方向一致既前提下,就算班友拎個麻包袋去送條肥佬一程,在下都唔會罵佢地,至少咁樣可以守到尾門。
不過貼學校大字報堅唔知想點,幫條肥佬增加同情分…?明知間學校紅爆專收大陸生,貼佢大字報有咩威嚇性?

舊 05-24-15, 08:48 PM   #298
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
在下覺得問題始終係大眾觀感&效果,SO FAR基於方向一致既前提下,就算班友拎個麻包袋去送條肥佬一程,在下都唔會罵佢地,至少咁樣可以守到尾門。
不過貼學校大字報堅唔知想點,幫條肥佬增加同情分…?明知間學校紅爆專收大陸生,貼佢大字報有咩威嚇性?
對哩一代, 當然冇咩威嚇性.
上1-2代, 經歷過文革既, 就直情係陰影黎

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-15, 08:51 PM   #299
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...50524/53773481

無證懷仔不見影 家門大閘鎖鐵鏈

19,314
建立時間: 0524 18:50

• 適中字型
  • 較大字型
懷仔家門昨晚有兩保安駐守(左圖),今日大閘卻鎖上鐵鏈。(張軍攝)

與懷仔一起玩的孩童直言,他們最愛「鬥咭」。(張軍攝)
匿港9年的「三非」無證童懷仔爭取居留權事件,引起網民非議。連日有大批傳媒守候在懷仔居住的觀塘順利邨,令公屋保安突然升級,昨日有街坊赫見懷仔的單位外竟安排了兩名保安員駐守,不時來回巡邏。

《蘋 果》記者今日再次到訪,發現駐守的保安消聲匿跡,但懷仔家的大門卻重門深鎖,鐵閘更用鐵鏈鎖上。記者只逼留了一會,大廈保安立即到來趕人,還透露屋內已空 無一人。有街坊告知,以往每逢周日均會在附近公共圖書館流連,更由朝玩到晚,記者到現場睇過,有到來玩耍的孩童直言經常與懷仔一起玩「鬥咭」遊戲,有時更 要懷仔的外婆走來催促回家晚飯,他才肯離開,惟近一個月卻不見他蹤影。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-15, 08:53 PM   #300
風音
The One

註冊日期: Feb 2004
Wii U ID我願像浮雲
PSN  ID輕輕的飄遠了
XBox Live Gamertag拋開一切好逍遙
玩卡game
窮d都玩唔掂喎sosad

セカイガオワルマデハー ノシ
(☝ ՞ਊ ՞)☝オメデトウ