Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-10-13, 04:58 PM   #176
神秘過客
God of Gamer
★生ける伝説 ⑦★

註冊日期: Oct 2002
引用:
梁振英:郊野公園委員非必有保育背景
http://news.now.com/home/local/player?newsId=78940

政府委任新一屆郊野公園及海岸公園委員會成員,警務處前處長鄧竟成擔任主席。行政長官梁振英表示,郊野公園的價值並非單純保育,成員不一定要有保育的背景或者專業。

新一屆郊野及海岸公園委員會本月一日正式上任,成員名單在網上公布,主席是警務處前處長鄧竟成。

20名非官方委員,包括民建聯的立法會議員何俊賢、時裝設計師鄧達智、富豪酒店執行董事羅寶文、市建局前行政總裁林中麟、古諮會成員趙麗霞,以及曾經替梁振英寫環保政綱的港大地理系副教授吳祖南。

對於主席鄧竟成並無保育背景,梁振英表示,郊野公園的價值亦非單純保育,委員會需要有不同背景人士平衡各界意見。

梁振英又提到,政府修改新界東北發展的工程細節,剔除770個房屋供應量。他指數字並非小數目,反映政府重視環諮會的持平性及意見,以及在發展土地及興建房屋外,重視保育等其他範疇。
我真係頂佢唔順啦

睇個款前幾日推件陳茂波出黎吹風擋箭, 難怪 689 咁保呢個親兄弟啦

此篇文章於 09-10-13 05:01 PM 被 神秘過客 編輯。
神秘過客 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-13, 05:00 PM   #177
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
所有野都好反智
我真係唔明究竟呢班人同效野公園、海岸公園有咩接點,除左個大學地理系副教授

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-13, 05:01 PM   #178
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

個委員會名單擺明就唔會同你保育啦

舊 09-10-13, 05:12 PM   #179
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

呢個思維都幾好用
點解起樓唔叫班建築師同地產佬參與埋水喉同電燈工程?a
地盆並非單純建築,成員不一定要有建築的背景或者專業,需要有不同背景人士平衡各界意見(地產同建築師既意見)a

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 09-10-13, 05:22 PM   #180
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
所有野都好反智
我真係唔明究竟呢班人同效野公園、海岸公園有咩接點,除左個大學地理系副教授
keep返幾個古蹟塞住你把口,然後拎去發展重建
正常晒

其實除左自然生態仲可以有咩價值

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-13, 06:19 PM   #181
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
呢個思維都幾好用
點解起樓唔叫班建築師同地產佬參與埋水喉同電燈工程?a
地盆並非單純建築,成員不一定要有建築的背景或者專業,需要有不同背景人士平衡各界意見(地產同建築師既意見)a
風水師,規劃師都冇

(建築師唔太識水喉同電燈工程,只識收$$排靚佢 ,要埋室內設計,水電工程師工程師,結構,PROJECT MANAGER,承建商互相合作)

引用:
所有野都好反智
係咪想旁觀者清,乜都唔識,左推右推又咪整堆屎
至憎平衡各界意見

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-13, 06:30 PM   #182
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
作者: sugihara 查看文章
keep返幾個古蹟塞住你把口,然後拎去發展重建
正常晒

其實除左自然生態仲可以有咩價值
郊野地區係城市規劃其中一環黎喎

689 家陣盲搶地, 想剷所有野, 起埋哂D 牙纖樓, 屏風樓, 石屎森林....
唔係人住, 死人架喎

舊 09-10-13, 06:37 PM   #183
神秘過客
★生ける伝説 ⑦★

引用:
【短片】林鄭護鄧竟成:主席不一定要專家
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...30910/51715968

退休警務處「一哥」鄧竟成獲委任做「郊野公園及海岸公園委員會」主席,外界質疑他無保育經驗和知識。政務司司長林鄭月娥力撐鄧竟成,指諮詢委員會要有廣泛代表性,而主席並非「個個都要係專家」,

林鄭稱,退休高級公務員肯出任政府諮詢工作,理應獲社會支持。而鄧竟成曾在該委員會擔任過兩年委員,對工作非常投入,不希望今次委任會帶來不必要的揣測。

林鄭未有回應郊野公園用地應否建屋的問題,僅稱郊野公園是香港資產,是給市民放鬆和讓旅客欣賞之用,強調政府非常重視郊野公園。
林鄭算罷啦....
睇完佢對文匯報o既賀詞, 就知道呢個咩人黎

引用:
林鄭讚文匯資訊深入可靠
http://paper.wenweipo.com/2013/09/10/HK1309100006.htm

香港文匯報訊  署理行政長官林鄭月娥出席香港文匯報創刊65周年慶典酒會擔任主禮嘉賓,她在致辭時盛讚文匯報是覆蓋全球華人社會、極具影響力和公信力的華文報章,一直秉持著持平客觀的編採方針,提供深入及優質的報道,為讀者提供深入可靠的新聞資訊。她相信,文匯報繼續秉承事實為本的方針,以專業編採為傳媒、社會的發展盡一分力,繼續服務香港,貢獻國家。(全文見A8版)

林鄭月娥為香港文匯報創刊65周年慶典酒會致辭時,首先代表香港特區政府向文匯報同仁致以衷心的祝賀。她表示:「文匯報以愛國愛港為宗旨,堅持『文以載道、匯則興邦』的理念和『包容、合作、創新、拓展』的準則,為讀者提供深入可靠的新聞資訊。」

她讚揚文匯報是覆蓋全球華人社會、極具影響力和公信力的華文報章。

認同編採方針持平客觀

林鄭月娥又表揚文匯報一直秉持著持平客觀的編採方針,提供深入及優質的報道。展望未來,林鄭月娥說,相信文匯報繼續秉承事實為本的方針,以專業編採為傳媒、社會的發展盡一分力,繼續服務香港,貢獻國家,並衷心祝願文匯報一紙風行,業務蒸蒸日上。

舊 09-10-13, 06:44 PM   #184
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: 神秘過客 查看文章
郊野地區係城市規劃其中一環黎喎

689 家陣盲搶地, 想剷所有野, 起埋哂D 牙纖樓, 屏風樓, 石屎森林....
唔係人住, 死人架喎
咪話用黎keep住自然生態平衡環境囉
反而d俾遊客觀光係副產品...更唔好話乜鬼利益

早幾年好似有輪搞過d郊野公園設施,好似租借流動bbq爐之類,不過搞搞下又無左件事...

舊 09-10-13, 06:57 PM   #185
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
林鄭算罷啦....
睇完佢對文匯報o既賀詞, 就知道呢個咩人黎
>林鄭護鄧竟成:主席不一定要專家
所以689可以當特首
整個思維非常清晰
引用:
咪話用黎keep住自然生態平衡環境囉
反而d俾遊客觀光係副產品...更唔好話乜鬼利益

早幾年好似有輪搞過d郊野公園設施,好似租借流動bbq爐之類,不過搞搞下又無左件事...
當然要有自然環境才可以吸引遊客啊

舊 09-10-13, 07:28 PM   #186
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

引用:
作者: knight-philip 查看文章
當然要有自然環境才可以吸引遊客啊
老實,馬騮山d大聖爺s我覺得好趕客
不過無啦啦搞d咁0既野,不如唔搞好過啦,一整0係黃石整條手信街就真係多謝晒

舊 09-10-13, 11:57 PM   #187
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: ZlWS 查看文章
風水師,規劃師都冇

(建築師唔太識水喉同電燈工程,只識收$$排靚佢 ,要埋室內設計,水電工程師工程師,結構,PROJECT MANAGER,承建商互相合作)
咩呀,邊駛識姐,要意見姐嘛
咩話?例?邊駛理姐,要識例先做得即係要專業啦,咁咪同第一個大前提相衝囉!即係唔需要跟例
係你班水喉佬同電燈佬要聽我地呢班地產佬同建築師意見呀,我話用200銅喉做去水夠靚仔得就得啦

ペルソナ5

隨時更新
舊 09-11-13, 12:16 AM   #188
忍者

PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
香港地不嬲專業知識係多Q餘
「你有專業知識??落手做囉」
話事?唔到你喎
「唔得?咩叫唔得,我唔要聽到,你同我死掂佢」
呢D野你O係香港做engine日日聽到啦

舊 09-11-13, 01:33 AM   #189
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

再揭休眠公司掠水
陳茂波涉瞞稅200萬

呢個post真係永遠有新料
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-13, 02:24 AM   #190
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
但係點解揭極都重見佢可以繼續不停獻計破壞大自然,呢個先係最重要去正視O既地方嘛

舊 09-11-13, 02:33 AM   #191
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
老實,馬騮山d大聖爺s我覺得好趕客
不過無啦啦搞d咁0既野,不如唔搞好過啦,一整0係黃石整條手信街就真係多謝晒

http://en.hkcomp.info/hongkong/cps.j...94582-8d6cc70f

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
舊 09-11-13, 08:17 AM   #192
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
引用:
作者: Sito 查看文章
https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

再揭休眠公司掠水
陳茂波涉瞞稅200萬

呢個post真係永遠有新料
又係你。。。波叔一出現又有花生派。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-13, 09:51 AM   #193
david
The One

註冊日期: Mar 2002
成班O野都係用緊忽思邏輯去諗O野O者,無問題喎,一向都係咁O架啦。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-13, 10:05 AM   #194
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
我真係頂佢唔順啦

睇個款前幾日推件陳茂波出黎吹風擋箭, 難怪 689 咁保呢個親兄弟啦

分豬肉勁過CCTVB D咩鬼偽員獎。

舊 09-11-13, 10:46 AM   #195
HM

註冊日期: May 2007
大家小心D,而家波叔又出事,689可以要搵多個死老百姓黎批鬥分散注意力
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-11-13, 11:41 AM   #196
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

舊 09-17-13, 02:05 PM   #197
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

cy做show又移左視線

陳茂波被爆瞞稅 「達崇」指脫離事實
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...30911/51720170

今期《壹週刊》指發展局局長陳茂波1996年曾出任一間名為「達崇有限公司」的董事,或涉及瞞稅最少200萬元。達崇發表聲明,指有關報道「完全脫離事實」,並保留追究權利。

達崇聲明稱,公司成為「不活動公司」期間,並無董事袍金或花紅收入,不存在任何稅務申報問題,又稱由達崇出任董事的公司賣出物業後,均已作出稅務申報。

《壹週刊》報道指陳茂波96年成立「達崇有限公司」,在達崇成為「不活動公司」期間,他加入太太許步明擔任董事的3間公司做董事,涉嫌違反《公司條例》,又質疑達崇收取3間公司的利益,但未有申報,涉嫌瞞稅。

------------------

陳茂波:公眾參與保育歷史建築

http://www.news.gov.hk/tc/record/htm...5_072519.shtml

舊 11-12-13, 01:30 AM   #198
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

〈反對大浪西灣列郊野公園!? 民建聯勿與民為敵!〉— 保護郊野公園行動

編按:由十多個團體組成的「保護郊野公園行動」,今日發出聲明,批評民建聯反對將大浪西灣列入郊野公園,「鄙視民意,與民為敵」。

全文:http://www.inmediahk.net/node/1018926

COMBO與民為敵的新聞

舊 11-13-13, 02:58 PM   #199
James7s
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
風水師,規劃師都冇
算 數啦… 班設計師跟本冇SENSE要靚唔要命…

Disclaimer: All the statement of this post is consider as fictional. Contains of this post should not be used in any legal action nor as evidence. The author of this post does not take any legal responsibility to any people that follow this statement.
免責條款︰此文章之所有內容應被視作虛構。文章之內容並不應被使用於任何法律行動或作為證據。本文之作者對跟從本文章指示之任何人士一律不負任何法律負任。
免責声明書:このポストの全て内容が虚構的と考えであります。ポストの内容が法律行動に使いなりません。まだは証拠になりません。このポストの著者が読者と使用者に全ての法律責任を受けません。
James7s 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-13-13, 03:51 PM   #200
James7s
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2005
引用:
風水師,規劃師都冇
算 數啦… 班設計師跟本冇SENSE要靚唔要命…

Disclaimer: All the statement of this post is consider as fictional. Contains of this post should not be used in any legal action nor as evidence. The author of this post does not take any legal responsibility to any people that follow this statement.
免責條款︰此文章之所有內容應被視作虛構。文章之內容並不應被使用於任何法律行動或作為證據。本文之作者對跟從本文章指示之任何人士一律不負任何法律負任。
免責声明書:このポストの全て内容が虚構的と考えであります。ポストの内容が法律行動に使いなりません。まだは証拠になりません。このポストの著者が読者と使用者に全ての法律責任を受けません。
James7s 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
中環新海濱 解放軍碼頭 興建(兩萬份意見大部分都反對, SO? 有其他因素要考慮,委員意見一致通過 ) ZlWS ~清談館~ 49 02-18-14 04:02 PM

現在的時間是 11:43 AM

手機版 | APP版