Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-09-12, 06:07 PM   #26
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
話時話呢兩日見到玄牛賣廣告,有咩意思
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-12, 06:53 PM   #27
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: J+1 查看文章
話時話呢兩日見到玄牛賣廣告,有咩意思
由手機版發出
同URA有關

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 11-09-12 06:56 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-12, 10:12 PM   #28
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
九龍城越來越多五顏六色的神主牌

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-12, 10:19 PM   #29
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-10-12, 01:04 AM   #30
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 事丫娃些 查看文章

邊度嚟架,d structure...

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
舊 11-11-12, 03:57 PM   #31
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
雷生春活化算唔算?

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-12, 01:38 PM   #32
事丫娃些
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: B|WINS 查看文章
邊度嚟架,d structure...
南昌街與界限街交匯點…
事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-12-12, 01:58 PM   #33
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: 基路亞 查看文章
雷生春活化算唔算?

已完成活化
引用:
作者: 事丫娃些 查看文章
南昌街與界限街交匯點…
界限大廈,界限街2 號. 1966 年 ...復修工程進行中...

http://www.youtube.com/watch?v=zQXpQ0ztp1c

大角咀,深水埔,九龍城土瓜灣仲有好多50s-70s,部分重建後,site coverage x gfa ,D樓高到好樣衰

都唔明 1997年冇人搞高度限制

此篇文章於 11-12-12 02:08 PM 被 ZlWS 編輯。
舊 12-29-12, 04:33 PM   #34
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
黃埔居民被屈260萬幫和黃修渠
小業主促管理公司交權 否則上街抗爭

http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...21229/18117032
引用:

【本報訊】紅磡黃埔花園一條私家路的污水渠上月爆裂,經居民偵查後發現同屬和黃發展的三組建築海名軒、海濱廣場和九龍海逸君綽酒店的污水渠,都被接駁到該屋苑,小業主多年來懵然不知,付出至少過百萬爆渠維修費。事件被踢爆後,發展商才主動支付今次及賠償過往的維修費用合共近260萬。居民極度不滿,談判小組今開會,若下周無法與管理公司達成協議,下月初將上街抗爭。

記者:張嘉雯
位於黃埔花園德豐街與船景街的地下污水渠早前爆裂,維修費連管理公司酬金高達132萬元,有「醒目」居民覺事有蹺蹊,向管理公司查問下發現附近海名軒、海濱廣場和九龍海逸君綽酒店,三個建築群的污水渠全駁到該屋苑,多年來維修費全由小業主支付,過往兩年至少三次爆渠,合共從屋苑開支總賬中支走逾126萬。
未經同意駁污水渠到黃埔

事件揭發後,小業主氣憤難平,一直關注事件的業主林先生說,管理公司得悉居民欲採取行動後「知驚」,主動提出支付整筆維修費並免去經理人酬金,「如果我哋今次唔發現,佢已經攞走咗我哋呢筆錢;佢哋唔係自願畀,係因為揭發咗先無辦法。」
業主代表其後與管理公司總物業經理開會,對方承認三組建築均把污水渠駁到黃埔花園,又指屋苑原來的總體規劃渠務圖無接駁外來渠管,「我哋最不滿佢未經法定程序,未經我哋同意就將條渠駁過嚟,(爆渠)之後又當乜事都冇發生過攞我哋錢,喺屋苑總賬出數。」管理公司未有回應本報查詢。
林先生指,屋苑與另外三個建築群均屬同一管理公司,「佢哋以為呢啲係佢哋公司內部事務,唔使交代,下意識覺得:『駁咪駁囉,條渠我嘅。』唔覺得我哋有持份,唔記得條渠有咩頭暈身㷫,都係我哋付賬,點解佢哋(三組建築物)唔使分擔維修保養費?」
「喺呢種關係下,商舖、大業主全部係同系公司、同一集團,點可能公正咁執行呢張公契呢?」林先生指由於無法成立法團,小業主已成立聯盟,截至周四已有逾半代表支持下月初上街,要求管理公司無條件交出百分百權力,「管理公司唔係公契嘅守護人,唔係顧住所有業主整體利益,我哋要利用呢次咁惡劣嘅例子,要佢交番權力出嚟。」
「唔好等到居民抗爭先傾」

該區區議員梁美芬指,管理公司一直用對抗方式處理問題,「搞到關係好惡劣先肯退一步,真係唔好等到居民要抗爭、用真係激烈嘅方式表達,先至嚟傾;居民本身好忙,加百幾蚊管理費,大部份家庭唔覺得係咩,佢哋希望畀咗錢,可以有一個有質素嘅服務。」香港工程師學會前會長黃澤恩表示,三組建築是否要支付污水渠維修費,視乎公契條文,「條渠嘅上游業主係咪要出錢,要法庭先判到,唔同政府渠,可以用納稅人錢。」
業主接受傳媒採訪

業主與傳媒視察
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-12, 06:20 PM   #35
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
罰抄李禱文啦,係李家城大叫
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-12, 08:31 PM   #36
BOYBOYBOY

註冊日期: Jun 2011
黃埔真係李氏力牆下一個小城

舊 12-29-12, 09:02 PM   #37
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
又上街, 香港真係多暴民
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-29-12, 09:56 PM   #38
K.LIFE

基本上係偷屎渠用...

動新聞remix:
舊 12-30-12, 08:56 PM   #39
rockon123
Junior Member

註冊日期: Dec 2012
其實最明顯的就係屋村商場的茶記,
有D都開左十年或以上,
但好多都已經變左吉X家,X家樂,X快活,
而家連文具鋪都愈來愈少
rockon123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-13, 08:29 AM   #40
K.LIFE

黃埔居民逼交代偷駁糞渠

http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...30101/18119503

【本報訊】黃埔花園小業主聯盟昨日首次行動,「直踩」管理公司辦公室,要求對方最遲本周四交代「偷駁屎渠」枉交修渠費來龍去脈,其間管理公司多次表示要諮詢法律意見及查核圖則,企圖拒絕再會面,最終在小業主要求下屈服。小業主重申憤怒已達臨界點,若周四談判破裂,1月6日街頭見。
小業主聯盟超過20名代表昨午到黃埔花園管理有限公司的辦公室遞請願信,一直負責事件的總物業經理麥慧儀和高級物業經理陳經响均未有現身,由和黃地產副董事總理徐建東和高級物業經理陳羽接見,雙方會面個多小時。
要求交出公契的絕對權力
聯盟在信件內要求管理公司授出絕對權力及酌情權,「書面承諾尊重及執行業委會的決議……以書面形式將公契的絕對權力及酌情權用授權形式授予業主委員會」。代表指,管理公司一直知悉海名軒、海濱廣場和九龍海逸君綽酒店把污水渠偷駁到屋苑,發展商自知理虧,才會支付260萬維修費用;但徐建東回應稱,支付的費用不是賠償,不等於承認任何責任。 聯盟代表之一林子忠對回覆表示不滿,多名業主加入聲討,「要攞一筆錢出嚟畀人,如果冇經過商量,我相信任何一間大集團都唔會咁輕率,佢背後係一定知道晒件事,只係拖延我哋」。另一代表馮先生批評該公司不負責任,「嗰種表現出來嘅態度,仲想拖拖拉拉,睇唔到問題嚴重性,我對佢哋呢種管理手法係好失望……我哋呢種集結嘅力量,並唔係講笑,我哋業主係去到臨界點」。

業主代表直踩管理公司問責全片
舊 01-04-13, 09:03 AM   #41
K.LIFE

好啦好啦! 又搞到要報警啦

此篇文章於 01-04-13 12:03 PM 被 K.LIFE 編輯。
舊 01-06-13, 11:50 PM   #42
K.LIFE

亂駁污水渠
千名黃埔居民上街
http://hk.apple.nextmedia.com/realti...30106/51211820
近千名黃埔花園居民下午在屋苑內遊行,抗議管理公司多年來無視業主權益,高呼「保衞黃埔家園」、「反抗地產霸權」。小業主不滿和黃集團主席李嘉誠屬下管理公司「烏煙瘴氣」,維修污水渠問題令小業主枉花「冤枉錢」,要求管理公司周內訂下公開會面時間表,否則不排除再上街。
黃埔早前發生污水渠爆裂事件,有業主追查後發現附近海名軒、海濱廣場及九龍海逸君綽酒店的污水渠原來全都駁進黃埔花園,而多年來的維修費竟亦是由小業主支付。

近千名小業主下午齊集屋苑2期地下,其後圍繞屋苑遊行,要求管理公司放權,讓小業主參與改善屋苑管理,包括公民黨民孟靜、西九新動力梁美芬及民主黨黃碧雲等三名西九民選區議員亦有到場聲援。

小業主聯盟召集人批評管理公司賬目混亂,向之發出最後通牒,要求他們周內回覆業主訴求,舉行公開透明會議,否則不排除發起更大規模抗爭行動,遊行隊伍其後和平散去。

舊 01-07-13, 09:50 AM   #43
K.LIFE

抗議管理公司搵小業主笨 
黃埔千人高呼:李嘉誠回水
http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...30107/18125783
【本報訊】近千名黃埔花園居民昨日在屋苑內遊行,抗議管理公司多年來無視業主權益,高呼「保衞黃埔家園」、「反抗地產霸權」。小業主直斥,和黃集團老闆李嘉誠向以慈善家身份自居,但屬下屋苑管理公司卻「烏煙瘴氣」,維修污水渠問題更令小業主花冤枉錢,遂發通牒要求管理公司本周定下公開透明的會面時間表,若未有回覆,不排除再上街。 記者:梁德倫
紅磡黃埔花園德豐街與船景街地下污水渠早前爆裂,維修費與管理公司酬金高達132萬元,其後有業主追查後,始發現附近海名軒、海濱廣場及九龍海逸君綽酒店的污水渠,全都接駁至該屋苑,但維修費卻全數由黃埔小業主支付,惹起這個中產區小業主強烈不滿。
近千名黃埔花園小業主昨午在花園2期集合,「拖馬」向和黃宣戰。圍繞屋苑遊行前,小業主聯盟召集人林子忠率先宣讀聲明,指屋苑存在的「不公平公契」是今次遊行起因,而近期發生的爆水渠事件,只是冰山一角。
他直斥管理公司多年來只顧傾斜於幫助財團,罔顧小業主利益;又舉例指,若非小業主偶然揭發,也不知道在小業主繳出數以百萬計的維修費之時,管理公司原來已經穩袋可觀酬金。
小業主其後圍繞屋苑遊行,沿途高叫口號:「保衞黃埔家園」、「反對地產霸權」、「李嘉誠回水」等。遊行隊伍遊行至管理公司辦公室所在的海濱廣場前即停下,高呼管理公司「放權」,希望將小業主的聲音,納入屋苑管理事務中。
立法會九龍西直選三位議員都有出席,包括公民黨毛孟靜、西九新動力梁美芬及民主黨黃碧雲。
遊行結束後,居民和平散去。林子忠稱,希望今次遊行是唯一一次業主的上街抗爭行動,並發下最後通牒,要求管理公司本周內回覆業主代表,是否願意舉行公開透明會議,商討如何改善屋苑管理,並下放權力予業主委員會。
爭取會面錄音錄影

他又聲明,絕不接受對方不准會面過程錄音錄影,以免出現「枱底交易」疑雲。若今次遊行後,管理公司依舊採取不瞅不睬態度,林子忠強調,必定會發起更大規模抗爭,「如果佢哋係想見到呢種場面出現,我哋就做畀佢睇」。

此篇文章於 01-07-13 05:35 PM 被 K.LIFE 編輯。
舊 01-20-13, 07:27 AM   #44
K.LIFE

黃埔業主組法團疑遭阻撓
http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...30120/18140597
【本報訊】遭「偷駁屎渠」的紅磡黃埔花園小業主展開新一輪的行動,昨起一連兩日在屋苑內收集授權書成立業主立案法團。籌備委員會臨時召集人林子忠稱,曾多次與黃埔花園管理公司接洽要求會面,但對方不瞅不睬,令小業主忍無可忍,只能展開「唯一行動」,成立法團與管理公司交涉,還小業主監察及制衡權。
保安監察兼影相

黃埔花園德豐街與船景街地下污水渠早前爆裂,維修費與管理公司酬金高達132萬元,其後有業主追查,始發現附近海名軒、海濱廣場及九龍海逸君綽酒店的污水渠,全都接駁至該屋苑,維修費用卻全數由黃埔小業主支付,令他們非常不滿。
委員會昨收集授權書期間,多名管理公司的保安員在附近監察,又拍照存檔。其後更懷疑有管理公司人員報警,試圖阻撓行動。
黃埔花園業主立案法團籌備委員會臨時召集人林子忠表示,管理公司未有理會月初千人遊行,無視小業主要求管理公司「放權」,把他們的聲音納入屋苑管理事務。
管理公司拒交涉

林子忠續稱,自己曾多次主動與管理公司接洽,但對方仍然採取不回應、不會面態度,現希望成功組成法團,還小業主監察及制衡權。根據法例,只需有5%業權份數就可召開業主大會;若會上能獲30%業權份數支持,即可成立法團。
林子忠強調,最初目的並非要成立業主立案法團,但現存公契明顯對小業主不公平,沒有制衡機制,損害小業主利益。

黄埔花園小業主籌備立案法團活動首日受到不合理及被濫用警力干擾

舊 01-20-13, 07:50 AM   #45
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-13, 08:53 AM   #46
K.LIFE

腹黑版郭詠琴...
舊 01-20-13, 11:50 AM   #47
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: B|WINS 查看文章
大角咀,深水埔,九龍城土瓜灣仲有好多50s-70s,部分重建後,site coverage x gfa ,D樓高到好樣衰

都唔明 1997年冇人搞高度限制
收晒地之後全部都咁高就唔樣衰 ,石屎森林唔係浪得虛明的
高度有限制架,唔可以起出大氣層

舊 01-20-13, 12:30 PM   #48
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
金舖街逼走文具老店 
業主狂加租六萬「自由行生意先做得住」

http://hk.apple.nextmedia.com/news/a...30120/18140616

真係好認同「自由行生意先做得住」呢句話。

此篇文章於 01-20-13 12:32 PM 被 真十人€ 編輯。
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-20-13, 06:23 PM   #49
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
同之前旺角間中南同一集團架下嘩?

舊 01-21-13, 01:03 AM   #50
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: Rance 查看文章
同之前旺角間中南同一集團架下嘩?
係掛?
太貴租,為有搬,賺都唔想賺畀業主

http://www.yp.com.hk/chungnamhk/cindex.html

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:03 PM

手機版 | APP版