Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-09-09, 03:00 AM   #1
singingc
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
[討論]遇到朋友借錢該點辦呢?

相信各位都有過這種經歷  

碰到朋友借錢,遇到這樣的問題點辦呢?

說說我不想外借既原因:

第一,錢在自己手裏,怎麽都會增值,心裡也安穩。

第二,借出去了,錢要不要得回來系一回事,朋友關系基本上很難像以前那麽好了。談錢傷感情啊 。。。

但是,點樣,才能在不傷感情的情況下不外借呢?

有的時候畢竟是很好的朋友,不借又不行啊!大家都來說說有乜好辦法吧。

singingc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 03:01 AM   #2
God of Gamer
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
1)借出的錢先預計不會還, 做好心理準備
2)有女友/妻子就是最好的擋箭牌

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 03:14 AM   #3
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
唔識朋友先係最好的方法....
如果有好友真的遇到要用$幫忙的時間, 而自己有能力都不去幫的話!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 03:28 AM   #4
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
想借就借, 唔想借就話俾佢聽

如果借左, 就預左人地唔會還, 係俾人, 唔係借人

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 04:11 AM   #5
Ewin
小明

註冊日期: Nov 2003
唉... 傷心事...
有個勁FD的FD, 間中1百1百咁借, 雖然要催, 都係會還.
有次佢辭職, 要借DC影相, OK, 借一借好少事.
我無追佢還, 唔急用.
佢之後壞左個MON無得上網, 我屋企空左個LCD暫時無用, 借住俾佢先, OK.
無幾耐, 佢群埋D唔知乜人, 玩左我一獲, 好入肉果隻.
之後絕左交, D野到而家都未拎返. 我阿爸approve左, 佢話當買個教訓, 以後帶眼識人

舊 04-09-09, 09:06 AM   #6
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
直接同佢講「我都無錢又點借俾你? 有就一早俾左你啦!

當然~ 有d 識左十幾廿年的~ 真係一時要週轉的就少少地都借住先啦

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 09:13 AM   #7
alextang1030
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2007
引用:
作者: 基路亞 查看文章
直接同佢講「我都無錢又點借俾你? 有就一早俾左你啦!

當然~ 有d 識左十幾廿年的~ 真係一時要週轉的就少少地都借住先啦
我都係用lee招~萬試萬寧
alextang1030 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 09:24 AM   #8
失業中年漢
Game Master
真係失業啦:(

註冊日期: May 2002
1)樓主要人財2得, 邊有咁理想呀
2)真正好朋友唔會因為你唔借錢而唔同你做朋友既
↑自己參透下啦

舊 04-09-09, 10:02 AM   #9
咖哩魚蛋
Crazy Gamer
Chiyuu

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDkalubibi
XBox Live Gamertagkalubibi
我的經驗~

借左出去既錢唔好諗住收返

朋友之間盡量唔好借錢

如果真係好好朋友, 咁小數目一百幾十可以比佢去救急開飯等等,
之後佢還唔還或有沒有珍惜這段朋友關係就人地既事

朋友爭人錢, 千萬不要挨義氣幫人還~唔好拿屎上身
咖哩魚蛋 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 10:04 AM   #10
Eking

註冊日期: Feb 2006
問番佢借....

舊 04-09-09, 10:16 AM   #11
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
-.真係fd ge少少錢唔會介意借比佢
- 真係fd ge唔會介意你唔借錢比佢

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 10:21 AM   #12
司狼神威
Game Master
我懶故我在

註冊日期: Jan 2003
XBox Live GamertagDerekLaw
借左就唔好預人還 當跌左
大數就叫佢自己去財務借
唔好話 friend,至親都係一樣
================
親人我唔介意跌幾萬,朋友就唔好喇

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 10:29 AM   #13
惡多巴斯

註冊日期: Mar 2005
一百幾十陰d陰d都可以好金

最好藉口都係扮窮

惡多巴斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 11:22 AM   #14
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
有人問我借錢時 我會話: 您借 $xxx? 我都仲要去問人借先借到比您喎
問邊個借 ? 銀行囉
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 11:32 AM   #15
kimiko
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2009
係我就吾借...
你同佢講話..自己都吾夠使!!!
我以前借過俾人...3年都冇還過,連個人都吾見埋...
果次我發誓吾會借俾人...好朋友都吾會
kimiko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 11:55 AM   #16
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
有個老友,3年幾前開始,1K,1K咁借,total借左16K
依家重有15K未還,不過佢無避我(係好好o既老友)

另一個半年前借左1K,話兩個月後還...
so far我都唔記得左佢幾耐無搵過我,唔還都由得佢
以後佢再向我借錢,我可以大條道理say no

我想話,借錢出去之前,選擇權係你手到,哩一刻要認真諗清對方o既為人係點
借左出去,還唔還錢就係對方話事
如果唔還,對方緊係唔o岩啦,但係自己都有少少責任
我都試過say no,老友亦唔會怪我
邊個係真心朋友,你要自己識得分
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 12:24 PM   #17
呂鳳仙
錢錢錢錢錢錢錢

註冊日期: Jan 2002
細$$的話可借,大$$就我想借老闆都唔俾我借……"

PS:開放時間為17:00~23:00

每天提醒自己,施恩莫望報,不要把得失看得太重。
幸福不是必然,擁有它的人,請好好珍而重之……
呂鳳仙 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 01:23 PM   #18
singingc

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 司狼神威 查看文章
借左就唔好預人還 當跌左
大數就叫佢自己去財務借
唔好話 friend,至親都係一樣
================
親人我唔介意跌幾萬,朋友就唔好喇
我系這樣想,看自己經濟能力,親屬朋友面前要盡量不漏錢。
借到自己頭上的時候看那個人值得借不,值得的話根據自己經濟能力把錢給出去,不要抱有換錢的想法借出去。即使不還,相信他也沒臉再借了(不還錢也證明你看錯人了,其實證明那個人不值得你借錢給他)。沒還錢還有臉再借的,就可以和他傷點感情把話說明白點了。
做人低調才會少點煩心事情,生活嘛即使有錢也要保持個平常心,漏財是大忌諱= =

singingc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 02:06 PM   #19
Tseee

註冊日期: Dec 2002
唔想借?
對不起, 我都無乜$

舊 04-09-09, 02:07 PM   #20
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
抱住唔還o既覺悟味借囉

一係搞手續借據證明
係急要錢o既點會唔肯簽
咁都唔肯簽你都估到咩事啦

舊 04-09-09, 02:09 PM   #21
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
3位數之內應該會借(當然都要睇對象)
4位數就......
「我今個月都赤字」

舊 04-09-09, 02:14 PM   #22
jim Tsang
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2006
借得多/預左佢唔還,但佢又等錢救命
如果朋友多o既話,就每人借d比佢
jim Tsang 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 09:26 PM   #23
PENHOL
呆呆羽

註冊日期: Feb 2009
老朋友真係要出到聲問您借$$, 一定係真係急需用$$的吧...
當然借不借是各自的自由, 但誰人也想在真正有需要幫手的時侯得到朋友的幫忙吧...
大前提係真正的朋友...
PENHOL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 09:29 PM   #24
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
好在你個fd唔係搵你做擔保人,唔係就死得人多
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-09, 10:06 PM   #25
ReyMysterioREY
Banned
GeeGee獸~

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDreyrey
我都試過識D咁無品既FD..(之前我個無品朋友借左我5舊水...跟住..從此呢個朋友消失...我亦用左5舊水睇清楚呢個人渣..)

我覺得首先..你要了解佢因咩事借錢, 同埋你身上有冇多餘錢可以洗
仲有你借左比佢.就唔好當佢一定還啦...
ReyMysterioREY 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:12 PM

手機版 | APP版