Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-04-18, 06:25 PM   #101
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
其實點解打怪一定要咆哮 ,d液入哂口,中哂蟲,生哂蟲
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-04-18, 07:37 PM   #102
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
因為用力扑用力扑用力扑用力扑用力扑...叫出來係好應該

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-18, 11:33 AM   #103
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 尼路 查看文章
無,好似魔王勇者之後就開始流行得職業名(點睇都係懶得改)
如果配角很多, 與其改d很難記的西洋名, 不如無名更易令讀者記得, 反正有名無名, 讀者記得的都只係"妖精弓手"之類
不過缺點亦很明顯, 角色無名的話就很難將該角色寫得很深入
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-18, 11:35 AM   #104
gingq7

引用:
作者: Lamsze 查看文章
我唔係專家, 但見奧運d舉重選手都係要咆哮, 我估對發力應該有實際作用?
舊 11-05-18, 12:26 PM   #105
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
自己試下都知
敞氣打落梳化同咆哮打落去勁度都唔同啦
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-18, 01:25 PM   #106
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Lamsze 查看文章
以前睇過一篇文,話大叫會刺激腎上線素分泌。
而腎上線素會增強肌肉的收縮力,比平時更大力。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-18, 04:24 PM   #107
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
只有職業名,而無角色名有兩個原因

第一個係作者自己講的,是想讓讀者有帶入感,因為遊戲世界既角色名都係由玩家決定

其二係一部份TRPG 玩家提出的,係TRPG中,雖然玩家設計角色都會有名字,但有時為方便遊戲進行,主持人都會用職業名黎做稱呼

舊 11-05-18, 04:43 PM   #108
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
但重複職事味有問題...唔講騎士A,騎士B咁出
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-18, 05:20 PM   #109
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
在神蹟之下,櫃檯小姐被迫回答真話。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-18, 11:06 PM   #110
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: J+1 查看文章
但重複職事味有問題...唔講騎士A,騎士B咁出
由手機版發出
所以好少有重複職,或者前面加個稱呼,例如少年劍士,老年劍士ETC,不過人一多就會好亂,有時覺得用名無咁煩(嘛,雖然都係讀者唔會記得的配角啦。)

舊 11-06-18, 12:35 PM   #111
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
但我重點想講既係d血入左口 好惡心,會肚生蟲
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-18, 02:18 PM   #112
gingq7

佢個隊友係見習聖女, 應該有治療魔法, 應該無事 (不過很可能一日只用得1次)

吐嘈1: 個見習聖女唔知點解係用攻擊魔法
吐嘈2: 個見習聖女一日只用得一次魔法,仲衰過女主角,帶佢落去下水道完全係負幫助
吐嘈3: 下水道話就話易過哥布林,但都唔係普通人搞得掂(個新手劍士兩個人打1隻老鼠已危危乎),點解第1集班人覺得自己搞得掂哥布林巢穴

此篇文章於 11-06-18 02:22 PM 被 gingq7 編輯。
舊 11-06-18, 04:19 PM   #113
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
引用:
作者: gingq7 查看文章
佢個隊友係見習聖女, 應該有治療魔法, 應該無事 (不過很可能一日只用得1次)

吐嘈2: 個見習聖女一日只用得一次魔法,仲衰過女主角,帶佢落去下水道完全係負幫助
吐嘈3: 下水道話就話易過哥布林,但都唔係普通人搞得掂(個新手劍士兩個人打1隻老鼠已危危乎),點解第1集班人覺得自己搞得掂哥布林巢穴
單隻計哥布林易似乎打過大老鼠,班新手無諗過數量、地形等問題
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-18, 05:40 PM   #114
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: gingq7 查看文章

1: 學到咩奇跡(魔法),由神決定,所以第二話女神官先會問"地母神為什麼要賜予我這個奇跡"

2:第一話女魔法師1日2次已經叫做出色,女神官1日3次已經可以話天才級
魔法係呢個世界威力非常強大,以第一話黎講,如果女魔法師無死,佢兩次魔法就可以剛好殺死大哥布林同薩滿

3:第一話個劍士,就曾經係自己村莊驅趕過黎偷野既哥布林,所以覺得哥布林好弱(單落既哥布林,普通農夫都能夠驅趕),亦都無諗過(唔知)上位種既問題

舊 11-06-18, 08:28 PM   #115
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
其實有樣嘢想問,

果D小鬼(哥布林)係邊個生架?,

佢地好似無女性種, 而情節上佢地又要"上"女性(elf也好, human也好), 所以覺得係女人生出嚟

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-18, 11:49 PM   #116
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
哥布林係個世界設定係個map如果數量太少就會自動gen出黎既怪

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-18, 11:50 PM   #117
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
第一集哥殺話遲啲個巢會有多3、5十隻
第二集遲左一個禮拜已經可以唔去救人
^可能撈左漫畫版
設定好似幾重口
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-18, 12:17 AM   #118
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
自己GEN咁攪嘢?!

所以如果D女性真係妊娠機器的話,

哥布林走嚟捉村落既女性就話無計啫,

公會跟本就唔應該比D低lv既女性去打怪, (打曱甴可以)

D低lv既女性(如第一話果d)走去打怪, 最後比哥捉去xx,

咁阿殺手さん多多都殺唔完啦

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-18, 06:09 PM   #119
尼路
The One

呢套個設定小哥布係靠其他種族生啦,不過一般無咁高智慧去刻意留來做生仔機械就係。(傳統上小哥布應該係地到生出來,屬於精靈一類的東西)

此篇文章於 11-07-18 06:11 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-18, 06:36 PM   #120
小昭Teddy
The One
能登かわいいよ能登

註冊日期: Sep 2002
Wii U ID↓招任意滿技297
3DS Friend Code195 689 341
PSN  IDctmk2
XBox Live Gamertagctmk2
引用:
作者: harakuma 查看文章
自己GEN咁攪嘢?!

所以如果D女性真係妊娠機器的話,

哥布林走嚟捉村落既女性就話無計啫,

公會跟本就唔應該比D低lv既女性去打怪, (打曱甴可以)

D低lv既女性(如第一話果d)走去打怪, 最後比哥捉去xx,

咁阿殺手さん多多都殺唔完啦
曱甴都可以捉d女去xx架

舊 11-07-18, 07:27 PM   #121
Toriya
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
大概類似咁樣
邊境 d 危險地方每生十個女仔
就有一個女仔俾佢地捉去生十隻哥布林
一群哥布林生夠人數之後就唔再生仔出黎爭飯食
會喪玩女人玩到佢地死
公會有出指南提醒女新人唔好惹哥布林
Toriya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-18, 09:40 AM   #122
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
唔好同我講真犯人係聖女

不過第一個受害者當場斬死好似講唔過去
應該捉番去XX完先殺吧…
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-18, 09:41 AM   #123
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
想不到會在動畫先看到傳說的勇者妹

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-11-18, 10:32 AM   #124
尼路
The One

涼宮勇者登場

舊 11-11-18, 11:18 AM   #125
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: 野良猫 查看文章
唔好同我講真犯人係聖女

不過第一個受害者當場斬死好似講唔過去
應該捉番去XX完先殺吧…
之後有講,算係為自己目的順便利用
唔係真犯人

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
樹林伸.コザキユースケ「ファイアーエムブレム Fire Emblem」漫画化決定!2015年秋から連載開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 07-24-15 09:04 PM
「El Shaddai ceta-エルシャダイ セタ-」漫画化決定 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 01-09-14 08:17 PM

現在的時間是 02:56 AM

手機版 | APP版