Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-02-14, 09:47 AM   #101
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: liar 查看文章
無乜可能唔鎖區,得one要鎖區除非明玩ms。
Ms同sony都係諗著打入市場既心態吧,短期內推廣主機市場賣水貨,長遠等大陸市場按中共心水"健康發展"。
sony唔知, 但ms應該係真係諗住大陸版xb1可以賣得出的, 否則唔會同咁多大陸partner搞咁多野. 因為香港水貨機係行唔到呢一大堆大陸content的.

雙11的銷量搞成咁, 怕且嚇死佢地了.

舊 12-02-14, 03:13 PM   #102
Time
AwAkE~!

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDTime-6RD-
無記"財經透視"都有提下,第一節:

http://mytv.tvb.com/news/financemagazine/194557

"の住人"
数えきれない…でも少しの歳月は流れ いったい君の事を
どれくらい分かってるのかな? 指先で地図辿るようには
上手く行かないね 気づいているよ不安そうな顔
隠してるくらい 急ぎ足の明日へと抵抗するように
駆け回っていても不思議なくらい… この胸は君を描くよ
見上げれば輝きは色褪せず溢れていた どんな時も照らしてる
あの太陽のようになれたなら
Time 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 11:41 AM   #103
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
我諗一定兩部都衰晒,除非兩部都轉晒監控os 加財梳通
你唔似iphone 咁大, d 領導人都要用,唔轉都吹唔脹
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 12:34 PM   #104
liar
Game Master

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDLastcoin
XBox Live Gamertagbbconlinenews
引用:
作者: wing 查看文章
sony唔知, 但ms應該係真係諗住大陸版xb1可以賣得出的, 否則唔會同咁多大陸partner搞咁多野. 因為香港水貨機係行唔到呢一大堆大陸content的.

MS唔知係咪真係咁天真,以為幾千蚊賣個機頂盒都有人買。。。
應該係簽曬約,要掉錢入大陸市場,中央先比佢入市架啦,邊有死錯人。
Sony應該都走唔甩,SCE使錢應該無咁天真掛。

舊 12-03-14, 01:53 PM   #105
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
我覺得當機頂盒只是借殻上市場, 而且也可用機頂盒條例被監控..
正如現在D 國產機頂盒apps 都要accept 被監控先可play
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 02:06 PM   #106
wing
格鬥低手

引用:
作者: liar 查看文章
MS唔知係咪真係咁天真,以為幾千蚊賣個機頂盒都有人買。。。
應該係簽曬約,要掉錢入大陸市場,中央先比佢入市架啦,邊有死錯人。
Sony應該都走唔甩,SCE使錢應該無咁天真掛。
MS其實好多時都好天真, windows phone/mobile死死下, 買已經死左8成的nokia 冇咩建樹, 只係俾錢對方駛下, xb1在中國同日本又暴死, 仲有當年zune..... 好多~

舊 12-03-14, 02:11 PM   #107
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
引用:
MS其實好多時都好天真, windows phone/mobile死死下, 買已經死左8成的nokia 冇咩建樹, 只係俾錢對方駛下, xb1在中國同日本又暴死, 仲有當年zune..... 好多~
所以我都仲有用Lumia920 被track既機會最少
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 02:19 PM   #108
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
木馬ceo 咁經典事件你話冇用,食晒n記d專利再吐番骨都有賺

另x骨銷情係點?冇留意?
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 02:34 PM   #109
wing
格鬥低手

引用:
作者: J+1 查看文章
木馬ceo 咁經典事件你話冇用,食晒n記d專利再吐番骨都有賺

另x骨銷情係點?冇留意?
由手機版發出
xboxone? 全球銷量雖然俾ps4襟住打, 出貨量比人地實際銷量低, 但其實都未算太差.

真正可怕係中國大陸行版...... 之前大鑼大鼓話預料大陸版xbox one在一年內可以賣到過百萬部, 但在雙11呢個超級銷售旺季, 天貓魔盒呢D機頂盒賣到17萬部, 而在呢日減價減左500人民幣的xbox one在官方網上商店的銷量係........ 317部.

你冇睇錯, 我都冇打少幾個零.

此篇文章於 12-03-14 02:38 PM 被 wing 編輯。
wing 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 02:37 PM   #110
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:

nokia另x骨銷情係點?冇留意?
由手機版發出
MS只係買左部份nokia專利
nokia保留左大量賺到錢既專利
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 02:43 PM   #111
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
317...佢應該有宣傳吧.... 比日本死得更慘真係無言...
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 02:45 PM   #112
wing
格鬥低手

引用:
作者: wsx360 查看文章
MS只係買左部份nokia專利
nokia保留左大量賺到錢既專利

根本依家手機市場俾大陸廠搞到亂哂, nokia就算即刻重出江湖出andrioid機都難保唔會好似sony htc 同samsung呢D大廠咁.

依家壯士斷臂, 難得有人落搭俾錢. 自己保留有肉食的專利, 然後專心做番電訊back end的主力業務 (雖然仲係要同華為中興呢D廠鬥).

nokia依家就學精左喇.

舊 12-03-14, 02:47 PM   #113
wing
格鬥低手

引用:
317...佢應該有宣傳吧.... 比日本死得更慘真係無言...
由手機版發出
唔係 "有宣傳", 係好勁宣傳. 而且唔係佢自己一個宣傳, 係連同內地網遊公司content provider一齊搞. 一樣搞成咁, 真係一地眼鏡碎. 唔睇好佢果D, 都唔會估到會慘成咁.

此篇文章於 12-03-14 02:49 PM 被 wing 編輯。
舊 12-03-14, 02:50 PM   #114
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:

真正可怕係中國大陸行版...... 之前大鑼大鼓話預料大陸版xbox one在一年內可以賣到過百萬部, 但在雙11呢個超級銷售旺季, 天貓魔盒呢D機頂盒賣到17萬部, 而在呢日減價減左500人民幣的xbox one在官方網上商店的銷量係........ 317部.

你冇睇錯, 我都冇打少幾個零.
最大問題係鎖區+game少

情況類似行貨3DS
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-14, 02:59 PM   #115
wing
格鬥低手

引用:
作者: wsx360 查看文章
最大問題係鎖區+game少

情況類似行貨3DS
有大量網遊支援, 大陸版xb1的game其實唔算太少. 我諗致命傷應該係鎖區. 同埋好多要玩xbox one果D大陸人, 應該一早買哂香港版或者美國版.

舊 12-03-14, 09:55 PM   #116
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
引用:

你講果D"一大堆大陸content"都俾廣電搞到而家都未上到,con咩tent真係
仲有亦都冇"大量網遊"支援, 除左少數幾個真係出左, 其他都只係畫住餅

不過大陸個微軟官方商店一向唔係主力,死係死左半架啦,不過遠唔止317部,真係"搞成"咁而家已經睇到更多"消息"啦,"天真"既微軟D股票近半年仲升得唔錯下話說.

此篇文章於 12-03-14 10:02 PM 被 D-Joe 編輯。
D-Joe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-14, 09:11 AM   #117
wing
格鬥低手

引用:
作者: D-Joe 查看文章
你講果D"一大堆大陸content"都俾廣電搞到而家都未上到,con咩tent真係
仲有亦都冇"大量網遊"支援, 除左少數幾個真係出左, 其他都只係畫住餅

不過大陸個微軟官方商店一向唔係主力,死係死左半架啦,不過遠唔止317部,真係"搞成"咁而家已經睇到更多"消息"啦,"天真"既微軟D股票近半年仲升得唔錯下話說.
股票升唔升係另一件事, 因為美國市班人唔會太care xbox one在中國同日本賣唔掂, 而係因為其他消息, 例如win同其他business solution/ service, 同埋早排大裁員. 如果裁員都唔升, 咁就真係死得了.

你話果堆野係畫位餅先,老實講, 或者你一路冇打機冇留意遊戲機, 所以唔知. 兩部主機有幾多野唔係畫住餅先? 咩新世代halo, gears of war新作, 神海4, 諸如此類, 畫住餅先引人買, 呢個係正常過正常呀~ 而且果堆餅畫左幾耐? 一向來講, 畫個餅等2年係閒事, 等5,6年都唔係未見過.

xbox one呢堆國行餅剛剛公布冇耐, 未有咁多野即係出係唔奇. 除左tekken R之類的罕有例子, 絕少係console有d game公布左就即刻或三兩個月就有product 出.

好有趣

此篇文章於 12-04-14 09:23 AM 被 wing 編輯。
舊 12-04-14, 11:44 AM   #118
D-Joe
Game Master

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDN2O1990
XBox Live GamertagN2O1990HK
引用:
股票升唔升係另一件事, 因為美國市班人唔會太care xbox one在中國同日本賣唔掂, 而係因為其他消息, 例如win同其他business solution/ service, 同埋早排大裁員. 如果裁員都唔升, 咁就真係死得了.

你話果堆野係畫位餅先,老實講, 或者你一路冇打機冇留意遊戲機, 所以唔知. 兩部主機有幾多野唔係畫住餅先? 咩新世代halo, gears of war新作, 神海4, 諸如此類, 畫住餅先引人買, 呢個係正常過正常呀~ 而且果堆餅畫左幾耐? 一向來講, 畫個餅等2年係閒事, 等5,6年都唔係未見過.

xbox one呢堆國行餅剛剛公布冇耐, 未有咁多野即係出係唔奇. 除左tekken R之類的罕有例子, 絕少係console有d game公布左就即刻或三兩個月就有product 出.

好有趣
而家問題係果D港台出到成行成市D GAME係中國卡死係審核過唔到,你明唔明分別係邊,仲有果堆大陸online多數都係移植+本身對PC要求又低,根本起唔到作用
仲有我話就話畫餅,但問題係我連有咩餅都講唔到,點解?因為果班大陸發行商淨係話"有",但連咩GAME都唔知,比起你個回覆起碼up到堆game名出黎,但問題又係審核,你講果堆過唔過到審係大陸上市都真係謎
同埋我第一行可能未講清啊,"一大堆大陸content都俾廣電搞到而家都未上到"講緊就係百視通果D,而家都只係"傳聞"12月17號上到咋

你可能成日留意遊戲機,但有冇留意大陸果邊D人係點諗我會有疑問囉
如果你真係覺得"大陸版xb1的game其實唔算太少",你可以去百度xboxone吧之類行一轉睇下D強國人覺得少唔少

此篇文章於 12-04-14 11:50 AM 被 D-Joe 編輯。
D-Joe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-15, 07:55 PM   #119
安安

註冊日期: Jan 2002
http://www.playstation.com.cn/newsde...ewsdetail2.htm
引用:
種種原因
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-15, 08:44 PM   #120
wing
格鬥低手

想唔鎖區? 冇乜可能囉.

舊 01-08-15, 08:54 PM   #121
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
問題一路都解決唔到時....即當scan過晒手上o既game9成9都犯規出唔到點賣?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-15, 10:33 PM   #122
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
鎖區都有市場啦 你睇下國內幾多山寨遊戲機
不過真玩家就
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-15, 11:36 PM   #123
華倫君島陽平
Crazy Gamer
去打工

註冊日期: May 2002
PSN  IDKENNEDY84BOND
XBox Live GamertagBond XX
共產黨咁船頭驚賊船尾驚鬼,咁仲點叫自由貿易區?
大陸d game科林d人都知買港版好過買行版又平又唔鎖區,怪唔得之個區搞唔成啦

此篇文章於 01-08-15 11:39 PM 被 華倫君島陽平 編輯。
華倫君島陽平 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-08-15, 11:43 PM   #124
david
The One

註冊日期: Mar 2002
可能要每部都要裝綠霸呢...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-09-15, 12:20 AM   #125
北条加蓮
Crazy Gamer
Cuの極みラブレター

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
問題一路都解決唔到時....即當scan過晒手上o既game9成9都犯規出唔到點賣?
剩玩(中)國產足矣
發表會時咪有堆叫九陽神功什麼的(中)國產game
中國人玩中國game
北条加蓮 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:40 PM

手機版 | APP版