Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-17-22, 09:35 AM   #276
ELT
God of Gamer
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
玩到第4章, 樣樣都做得唔錯, 但暫時睇, 冇左2代d高質靚城鎮, 得返d爛地加幾個帳篷嘅殖民區

引用:
作者: 野良猫 查看文章
睇攻略話太高lv的話職會越難升
所以二週目俾你減lv
所以盡量唔好響營地加lv...

舊 08-17-22, 10:40 AM   #277
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
睇返資料,梅比烏斯是有B-Z(代號是姓名的頭文字)....A是DLC?覺得有啲夾硬嚟,例如某小說的十二神將就會整12條友出嚟,結果因為篇幅不足而變成路人+斷尾...係呢度又要整25件出嚟,係咪應該留意啲quota比先代銜尾蛇打呢?依家又係係遊戲裡絕大多數梅比烏斯都是變態(玩家角度),在非玩家角度執政官變態得黎又有啲正常...

此篇文章於 08-17-22 10:47 AM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-22, 11:17 AM   #278
terrycat
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
睇返資料,梅比烏斯是有B-Z(代號是姓名的頭文字)....A是DLC?覺得有啲夾硬嚟,例如某小說的十二神將就會整12條友出嚟,結果因為篇幅不足而變成路人+斷尾...係呢度又要整25件出嚟,係咪應該留意啲quota比先代銜尾蛇打呢?依家又係係遊戲裡絕大多數梅比烏斯都是變態(玩家角度),在非玩家角度執政官變態得黎又有啲正常...
其實照故事設定梅比烏斯 應該係咩人都可以做到
整左咁多件出黎實情得兩場係打得真係叫精彩...
其他好多都係9流流, interlink 更唔駛講 咁多件 梅比烏斯 得兩對真係玩合體同主角群打?
成班基本上各有各玩冇咩團隊精神....
d 梅比烏斯 好多都有d幾勁既能力 但智力係零
X同Y 更唔駛講吹到咁大 支線就俾咁多出場幾會
最後同佢地兩個打對白同動畫都好似唔多想俾佢咁

初頭個故仔我諗住 梅比烏斯
要做賢者之石咁不停 偽造假人類 再安排兩邊大戰 提鍊+吸收而維持生命
(因為除左片頭比我感覺之外,加上某人要復活需要大量既生命)
結果安排兩邊大戰除左為左誤樂睇戲 當零食就冇其他意義
terrycat 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-17-22, 11:32 AM   #279
RPG之鬼

引用:
作者: terrycat 查看文章
其實照故事設定梅比烏斯 應該係咩人都可以做到
整左咁多件出黎實情得兩場係打得真係叫精彩...
其他好多都係9流流, interlink 更唔駛講 咁多件 梅比烏斯 得兩對真係玩合體同主角群打?
成班基本上各有各玩冇咩團隊精神....
d 梅比烏斯 好多都有d幾勁既能力 但智力係零
X同Y 更唔駛講吹到咁大 支線就俾咁多出場幾會
最後同佢地兩個打對白同動畫都好似唔多想俾佢咁

初頭個故仔我諗住 梅比烏斯
要做賢者之石咁不停 偽造假人類 再安排兩邊大戰 提鍊+吸收而維持生命
(因為除左片頭比我感覺之外,加上某人要復活需要大量既生命)
結果安排兩邊大戰除左為左誤樂睇戲 當零食就冇其他意義
覺得梅比烏斯 xyz或一啲特殊個體C,I,T,J,D等之外,其他都是代表擁有權力後而不思進取的人,只顧剝削別人的人。不過真係唔駛整咁多變態出嚟,而且殖民地都係十零個左右...

舊 08-17-22, 12:13 PM   #280
terrycat

引用:
覺得梅比烏斯 xyz或一啲特殊個體C,I,T,J,D等之外,其他都是代表擁有權力後而不思進取的人,只顧剝削別人的人。不過真係唔駛整咁多變態出嚟,而且殖民地都係十零個左右...
所以我想講成推梅比烏斯 個塑造/演出都好普通..
反而一開始對立個推英雄就個個都ok
雖然故事有講到梅比烏斯 係點誕生
所以你講既 (有權力後而不思進取) 其實係好正常
不過數量真係太多...攪到好似細卒咁冇咩故事
講完幾句就開打....
結果得N係最(正常)
舊 08-17-22, 04:24 PM   #281
RPG之鬼

https://www.youtube.com/watch?v=bqFJ...annel=XenoKeit

日配稍勝,英語也不差

舊 08-18-22, 03:16 PM   #282
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
① ゼオンを連れてコロニー9で「変われる理由」を受注する
② 指定された場所で情報を集めて、休憩ポイントで相談する

唔知係咪中bug
帶埋英雄去到嗰4個點都冇人講嘢收集唔到情報,有冇嘢做漏?
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-22, 08:31 PM   #283
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
① ゼオンを連れてコロニー9で「変われる理由」を受注する
② 指定された場所で情報を集めて、休憩ポイントで相談する

唔知係咪中bug
帶埋英雄去到嗰4個點都冇人講嘢收集唔到情報,有冇嘢做漏?
如果連感嘆號都出埋黎既話冇理由冇野發生
除非未接任
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-22, 01:02 PM   #284
野良猫
肥倫

用bug刀清冠名清到彈game
果然夠bug
舊 08-19-22, 04:07 PM   #285
RPG之鬼

引用:
用bug刀清冠名清到彈game
果然夠bug
連遊戲也斬埋

依家玩緊英雄覺醒...一個英雄差不多要成個鐘先醒...仲要玩幾多日...
好似話英雄有覺到會係始原裡出場...

舊 08-19-22, 04:16 PM   #286
野良猫
肥倫

引用:
連遊戲也斬埋

依家玩緊英雄覺醒...一個英雄差不多要成個鐘先醒...仲要玩幾多日...
我仲差三個
一個唔知係咪中BUG有嘢做漏,接咗任但去到「!」冇反應
一個就係整鉄巨神,去到第三階段停咗冇反應
仲有悠木碧,哩個純漏咗WWW

依家清緊冠名順道學招
個海圖清咗好耐仲差幾隻,行到想死
舊 08-19-22, 05:32 PM   #287
terrycat

引用:
連遊戲也斬埋

某兩個個覺醒 應該唔駛5分鐘就解完,...睇片only
新名 師道 澤恩都係要攪比較耐
舊 08-19-22, 05:38 PM   #288
RPG之鬼

引用:
某兩個個覺醒 應該唔駛5分鐘就解完,...睇片only
新名 師道 澤恩都係要攪比較耐
主角團完晒
大約有澤恩、亞榭拉、新名、莫妮卡、船長、岡度、美雅、七飯,其中有幾個是沒有開晒或者升都冇升過...

舊 08-19-22, 06:04 PM   #289
野良猫
肥倫

-del-

此篇文章於 08-19-22 06:08 PM 被 野良猫 編輯。
舊 08-20-22, 12:57 AM   #290
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
Xenogears

劇透透透透透

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-22, 10:00 AM   #291
RPG之鬼

引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
Xenogears

劇透透透透透
原本想爆機後先講

諾亞比不上飛哥,飛哥一見面就知對方係邊個
另外很奇怪主角會是銜尾蛇,係gears 裡面最終要打破命運就要打倒銜尾蛇…不知道blade3會點演繹

舊 08-20-22, 10:35 AM   #292
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
連遊戲也斬埋

好似冇關係?
我最終戰有幾隻未覺醒咪又係走左出黎
不過都係有幾隻冇出場到,全部都係偏後期加入

引用:
我仲差三個
一個唔知係咪中BUG有嘢做漏,接咗任但去到「!」冇反應
一個就係整鉄巨神,去到第三階段停咗冇反應
仲有悠木碧,哩個純漏咗WWW

依家清緊冠名順道學招
個海圖清咗好耐仲差幾隻,行到想死
冇遇過呢種BUG,一係閂GAME重開
我頂多試過loading過慢,過場動畫每轉一個場口都load十幾秒,跳入城一段時間冇NPC似死城,重開GAME後又冇事
整機第三階應該有任務做緊

此篇文章於 08-20-22 10:43 AM 被 qhxu 編輯。
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-22, 08:33 AM   #293
野良猫
肥倫

清嘢清到悶去咗爆機

啲人話故事未講完,要等DLC
但我又唔覺仲有嘢未講哂

二代男主人生贏家
舊 08-21-22, 09:33 AM   #294
RPG之鬼

引用:
清嘢清到悶去咗爆機

啲人話故事未講完,要等DLC
但我又唔覺仲有嘢未講哂

二代男主人生贏家
啲人覺得未談原的原因是

主要係有一啲設定未講晒,例如黑霧
DLC啲人有兩個想法,一是講六名始祖,一是後日談
講始祖的話又係睇N&M放閃XD或搵材料整魔劍幸運七(按回憶劇情,呢個名應該係N改,佢都覺得有夠爛)
後日談就要睇下佢點接下去不過更加會睇到主角團點樣放閃...

此篇文章於 08-21-22 04:27 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-22, 09:52 AM   #295
野良猫
肥倫

引用:
啲人覺得未談原的原因是

主要係有一啲設定未講晒,例如黑雲
DLC啲人有兩個想法,一是講六名始祖,一是後日談
講始祖的話又係睇N&M放閃XD或搵材料整魔劍幸運七(按回憶劇情,呢個名應該係N改,佢都覺得有夠爛)
後日談就要睇下佢點接下去不過更加會睇到主角團點樣放閃...

黑雲嗰啲小問題,當係副產物就得啦
上集堆神劍點解今集好似變到一個種族都冇講
最後男主掟劍落海又係有啲反設定,明明武器會响手生成出嚟www
釘宮解放任有條友對佢一見鐘情,明明應該未萌生出感情哩回事,愛係乜都未知

咁我覺得九成都係講六始祖,人數又啱
而且哩個點吹都得

舊 08-21-22, 12:10 PM   #296
terrycat

其實嚴格黎講 XB3 個世界 所有野 基本上都冇套用d XB1 XB2 既故事設定..大部份都係得個外觀
係我地玩家以為一開始 兩邊世界真係 融合左 會有XB1 XB2 既設定

所以好多野係冇太需要去解釋? 種族/神劍由來/黑霧/蒙納多 之類個d
印象中只有係fami 通個度先係咁依有提及/暗示過6個主角分別代表咩種族
舊 08-21-22, 12:27 PM   #297
野良猫
肥倫

引用:
其實嚴格黎講 XB3 個世界 所有野 基本上都冇套用d XB1 XB2 既故事設定..大部份都係得個外觀
係我地玩家以為一開始 兩邊世界真係 融合左 會有XB1 XB2 既設定

所以好多野係冇太需要去解釋? 種族/神劍由來/黑霧/蒙納多 之類個d
印象中只有係fami 通個度先係咁依有提及/暗示過6個主角分別代表咩種族

佢都用咗好多X2嘅設定
世界地圖就一定係2最後出現嘅嘢
3最後又有花嘅出現同人生贏家張相都表示咗係2之後,只係唔知過咗幾耐

1就得皇女WWW

其實當小島嗰類去睇就可以,有啲嘢係咁就係咁唔能夠100%解釋哂
因為根本就冇去設定嗰樣嘢係點嚟XD
黑霧嘅設定就係用嚟當電波擾流用,就係咁

舊 08-21-22, 12:36 PM   #298
野良猫
肥倫

玩嘢呀
二週要由頭開過幅地圖
舊 08-21-22, 12:55 PM   #299
terrycat

引用:

佢都用咗好多X2嘅設定
世界地圖就一定係2最後出現嘅嘢
3最後又有花嘅出現同人生贏家張相都表示咗係2之後,只係唔知過咗幾耐

1就得皇女WWW

其實當小島嗰類去睇就可以,有啲嘢係咁就係咁唔能夠100%解釋哂
因為根本就冇去設定嗰樣嘢係點嚟XD
黑霧嘅設定就係用嚟當電波擾流用,就係咁

我明你講咩
係XB1 XB2 世界出場既應該係得片頭小noah個段片,被拉入XB3既人應該得 梅希望,妮雅同花
其他野都應該係來自始源既datebase
不過如果要講解釋 最迷應該係梅希望 同 里克 點解會點頭.....
里克個身份真係好迷..又有把咁神既幸運7交俾noah
同埋故事好似冇講過點解N 同M 做左梅比烏斯後 點解 仲可以係搖籃重生?
係故事入面 一個搖籃只可以存在一個人, 要死左 先可以再用搖籃復活 (雖然又係冇交代過,任佢講)

我其實冇期待所有野都有解釋
因為玩完之後 先發現 其實好多設定 真係可以任佢講可以無視XB1XB2 個世界觀
舊 08-21-22, 01:15 PM   #300
野良猫
肥倫

引用:

我明你講咩
係XB1 XB2 世界出場既應該係得片頭小noah個段片,被拉入XB3既人應該得 梅希望,妮雅同花
其他野都應該係來自始源既datebase
不過如果要講解釋 最迷應該係梅希望 同 里克 點解會點頭.....
里克個身份真係好迷..又有把咁神既幸運7交俾noah
同埋故事好似冇講過點解N 同M 做左梅比烏斯後 點解 仲可以係搖籃重生?
係故事入面 一個搖籃只可以存在一個人, 要死左 先可以再用搖籃復活 (雖然又係冇交代過,任佢講)

我其實冇期待所有野都有解釋
因為玩完之後 先發現 其實好多設定 真係可以任佢講可以無視XB1XB2 個世界觀

可能就係要等DLC先補完
講番MN嘅前身6英雄同幸運7點嚟(可能係2代男主打造出嚟WWW)
里克同皇女明顯以前已經見過面,里克甚至可能一早知MN係男主前身所以先將劍交俾佢。雖然只係輔助同伴,但依家諗番佢好多嘢都好冷靜處理,反觀媽拉拉啲反應先正常
女主處刑時又話男主未發揮到把劍真正力量

男女主嘅出現可能亦係皇女佢哋幕後做嘅嘢,當然都係估亦唔望會解釋

整體講個人都係鐘意2多啲

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
減價 switch game 異度神劍 $275 刀神 聖劍3 Heaven 買賣專區 9 07-11-20 07:59 PM
賣-全新Switch 異度神劍 異域神劍 Xenoblade Chronicles 2 (日版) marco仔 買賣專區 1 12-08-17 04:01 PM

現在的時間是 10:40 PM

手機版 | APP版